Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Eimonto pabėgimas: po kurių LFF įstatų pakeitimų senoji gvardija pradėjo šiauštis?

Beveik du dešimtmečius vėtytas ir mėtytas šalies futbolas praėjusį ketvirtadienį patyrė dar vieną klinikinę mirtį. Iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento posto nusprendė trauktis nuo praėjusių metų sausio organizacijai vadovavęs Edvinas Eimontas.
LFF prezidentas Edvinas Eimontas
LFF prezidentas Edvinas Eimontas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paskubinus procesą nulėkė prezidento galva

Tylos sieną kaipmat sumūrijusio kėdainiečio sprendimas netruko apaugti įvairiais gandais.

Antradienį 15min pavyko susisiekti su E.Eimontu, bet aiškaus paaiškinimo prezidentas vis dar nedavė ir prašė palūkėti iki savaitės pabaigos.

Portalo žiniomis, tokį žingsnį prezidentas nusprendė žengti neatlaikęs pastarosiomis savaitėmis užgriuvusio spaudimo bei nematydamas prasmės toliau įgyvendinti darbo grupės Gero valdymo praktikai Lietuvos futbolo federacijoje suprojektuotų permainų.

Darbo grupė, kurioje ne paskutiniais smuikais griežė ne kartą apie LFF skaudulius kalbėję buvę rinktinės lyderiai Deividas Šemberas ir Tomas Danilevičius, buvo suformuota praėjusį rugsėjį vykusio Lietuvos futbolo forumo metu.

Nauja kokybė ir rezultatai futbolo vystyme Lietuvoje neįmanomi be radikalių ir sisteminių reformų.

Įvertinus tarptautinę praktiką ir padarius dabartinės valdymo sistemos analizę, darbo grupės verdiktas buvo kategoriškas – nauja kokybė ir rezultatai futbolo vystyme Lietuvoje neįmanomi be radikalių ir sisteminių reformų, futbolo bendruomenės, valdžios institucijų ir visuomenės bei LFF požiūrio pokyčių.

Iš pradžių pro pirštus į darbo grupės darbą ir pasiūlymus žiūrėję Vykdomojo komiteto nariai staiga susizgribo, kai darbo grupės pirmininkas Gintautas Babravičius pradėjo išvadas pristatinėti apskričių bei šakinių LFF asociacijų vadovams.

Nemažai jų žagtelėjo iš nuostabos, kadangi pagal naujosios futbolo piramidės architektų sumanymą, daugeliui senosios plejados funkcionierių teks atsisveikinti su užimamomis pareigomis.

Papildytą raportą darbo grupė tikisi pateikti jau gegužės 18-ąją vysiančioje LFF eilinėje konferencijoje.

Naujosios raporto gairės orientuotos į ateitį, moraliai nepasens dar ne vienerius metus.

Suprasdami, jog laiko liko nedaug, senosios sistemos šalininkai tuoj pat ėmėsi darbo, o to rezultatas – apie sudėtus ginklus prakalbęs ir baltą vėliavą iškėlęs E.Eimontas.

„Dabartinis raportas – tarpinis produktas. Šiuo metu vyksta intensyvus jo pristatymas apskrityse, asociacijose, raportas pateiktas viešam svarstymui. Mūsų darbo grupės pagrindinis darbo tikslas – papildžius ir pakoregavus dokumentą pateikti jį gegužės 18 d. vyksiančioje LFF eilinėje konferencijoje. Naujosios raporto gairės orientuotos į ateitį, moraliai nepasens dar ne vienerius metus. Naujieji įstatai turi būti aprobuoti UEFA – tai bendroji sistemos dalis“, – teigė G.Babravičius.

Kadangi pokyčių vizijos aprėpia daug sričių, kurias sutarta būtinai keisti, nuspręsta nustatyti konkrečią realizacijos eigą.

Pritarta prioritetus teikti tiems pokyčiams, kurie remiasi UEFA ir FIFA rekomendacijomis, o kitas rekomendacijas nutarta priimti palaipsniui, siekiant išvengti chaoso.

Atspirties taškas – UEFA ir FIFA reikalavimai

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Babravičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Babravičius

Pagal FIFA įstatus, visi šios organizacijos nariai turi atitikti gerojo valdymo principus, tokius kaip bet kokios formos diskriminacijos draudimas, teisinių organų nepriklausomybė, sprendimus priimančių organų kompetencija, interesų konfliktų vengimas priimant sprendimus, privalomus sprendimus priimančių organų sudarymas remiantis atstovaujamos demokratijos principais ir atsižvelgiant į lyčių lygybę futbole.

UEFA įstatai skelbia, kad visos organizacijos narės privalo laikytis lojalumo, sąžiningumo principų. Taip pat narės turi veikti nepriklausomai ir be jokios neteisėtos įtakos iš trečiųjų asmenų. UEFA narės privalo savo įstatuose įtvirtinti demokratišką procedūrą, užtikrinančią, kad jos vykdomasis organas yra laisvai renkamas ir kiti organai yra renkami ar skiriami visiškai nepriklausomai.

Be to, FIFA elgesio kodeksas nustato šiuos su futbolo valdymu susijusius principus, taikytinus savo narėms: sąžiningumas ir etiškas elgesys, pagarba ir orumas, nulinė diskriminacijos tolerancija, įstatymų, taisyklių ir reglamentų laikymasis, interesų konfliktų vengimas bei skaidrumas.

Siekiant priartinti LFF prie šių principų, darbo grupė nurodė aiškias priemones, kurios ne vienerius metus viena paslaptingiausių organizacijų laikytai federacijai tikrai neturėtų patikti.

Pasak darbo grupės, Vykdomasis komitetas turėtų prižiūrėti strateginius klausimus ir turėti patariamąją galią nuolatiniams komitetams bei organizacijos administracijai. Į vykdomojo komiteto sudėtį turėtų būti įtraukiama daugiau narių, siekiant užtikrinti aktyvesnį dalyvavimą bei demokratijos principų įgyvendinimą.

Darbo grupė nurodė aiškias priemones, kurios ne vienerius metus viena paslaptingiausių organizacijų laikytai federacijai tikrai neturėtų patikti.

Maža to, turėtų būti didinamas finansinis skaidrumas ir kontrolė. Svarbu, jog visi organizacijos nariai tinkamai suvoktų organizacijos valdymo struktūrą, veiklos kryptį, valdymo procedūras bei finansinių išteklių organizacijoje paskirstymo mechanizmus. Turi būti numatyta aiški kryptis ir strategija, kurios pagrindu būtų generuojamos organizacijos pajamos, aiškiai apibūdinti kriterijai, kuriais remiantis organizacijos nariams būtų paskirstoma organizacijos biudžeto dalis, kiekvienais metais pateikiamos nepriklausomo audito išvados.

Tiek prezidento, tiek vykdomojo komiteto nario kadencijos trukmė neturėtų būti ilgesnė kaip 4 metai, o maksimalus kadencijų skaičius neturėtų būti didesnis kaip 3 metai.

Taip pat rekomenduojama viešai skelbti organizacijos valdymo organų nariams skiriamų kompensacijų dydžius, kuriuos nustatytų nepriklausomi organizacijos organai.

Tarp pasiūlymų – algų viešinimas

Siekiant spręsti LFF problemas, darbo grupė pateikė visą šūsnį rekomendacijų dėl valdymo struktūros pertvarkymo.

Pagal jas federacijai siūloma tinkamai įgyvendinti viešumo principus, pagal kuriuos būtų viešai prieinama bet kokio pobūdžio informacija apie LFF veiklą: reglamentuojantys teisiniai dokumentai, organizacijos struktūra, strateginis planas, Vykdomojo komiteto susirinkimų dienotvarkė ir protokolai, pagrindinė federacijos vadybos narių ir aukščiausias pareigas užimančių asmenų biografinė informacija, informacija apie LFF narius, metinė LFF veiklos ir finansinės ataskaitos. Taip pat siūloma viešinti LFF Vykdomojo komiteto ir aukščiausias pareigas užimančių asmenų atlyginimus.

LFF nuotr./Darbo grupė
LFF nuotr./Darbo grupė

Dar didesnis dėmesys raporte skiriamas naujai šalies futbolo valdymo struktūrai. Ją siūloma pertvarkyti iš esmės.

Specialistų teigimu, turi būti numatytas ne baigtinis LFF narių sąrašas (kaip yra šiuo metu galiojančiuose LFF įstatuose), o nustatomi kriterijai, kuriuos atitinkantys subjektai galėtų tapti LFF nariais.

Darbo grupės nuomone, LFF nariais turėtų būti: klubai, futbolo klubų įsteigtos šakinės ir regioninės asociacijos, pripažintos FIFA arba UEFA, arba LFF Vykdomojo komiteto, ir organizuojančios ir vykdančios LFF pripažįstamus čempionatus ir pirmenybes, futbolo žaidėjų, teisėjų bei trenerių asociacijos, pripažintos FIFA arba UEFA, arba LFF Vykdomojo komiteto. Tuo atveju, jeigu yra kelios asociacijos, atstovaujančios šioms interesų grupėms, LFF nariu gali būti daugiausia narių turinti asociacija.

A lygai – daugiau svertų

Tuo tarpu šiuo metu svarbų vaidmenį vaidinančios regioninės asociacijos turėtų vienyti tam tikroje apskrityje veikiančius futbolo klubus ir kitus futbolo subjektus, taip pat su LFF pagalba turėtų rūpintis futbolo plėtra regionuose, su LFF pritarimu organizuoti futbolo pirmenybes apskrities ar kelių apskričių mastu.

G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Deividas Šemberas
G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Deividas Šemberas

Kiekvienas LFF narys – futbolo klubas kartu turi būti ir regioninės asociacijos nariu.

Šakinės asociacijos atstovauja tam tikrų futbolo bendruomenės dalių (moterų futbolo, salės futbolo, profesionalaus futbolo) interesams, organizuoja atitinkamus čempionatus ir pirmenybes. Šakinių asociacijų nariais gali būti tik juridiniai asmenys (išskyrus biudžetines įstaigas).

Šiuo metu veikiančios Salės futbolo asociacija ir Moterų futbolo asociacija turėtų ir toliau tęsti veiklą atsižvelgdamos į naujus kriterijus ir reikalavimus.

Atitinkamai, Lietuvos futbolo klubų asociacija A lyga turi būti transformuojama į profesionalų futbolą vienijančią asociaciją, kurios nariais būtų futbolo klubai, turintys A lygos ar I lygos licencijas.

S.Stankaus bendražygiai siunčiami į užribį

Bene didžiausias smūgis ilgamečiams LFF klerkams buvo siekis šiuo metu veikiančias masinio futbolo bei vaikų ir jaunių futbolo asociacijas braukti iš LFF narių.

Kaip žinia, abiem šioms šakinėms organizacijoms vadovauja LFF pilkuoju kardinalu vadinamo Stasio Stankaus bendražygiai.

Bene didžiausias smūgis ilgamečiams LFF klerkams buvo siekis šiuo metu veikiančias masinio futbolo bei vaikų ir jaunių futbolo asociacijas braukti iš LFF narių.

Ne vienus metus šalies futbolo duobkasiu vadintas vyras įtakos neprarado net ir praradęs LFF techninio direktoriaus kėdę. Kosmetinė operacija buvo atlikta, kai šią poziciją S.Stankus perleido savo ilgamečiui bendražygiui Raimondui Statkevičiui, o pats liko Vykdomojo komiteto sudėtyje kaip Techninio vystymo asociacijos prezidentas.

Rinkimai į vaikų ir jaunių futbolo asociacijos prezidento postą baigėsi skandalu, kai dirbtinai išpūstame konferencijos dalyvių sąraše balsavimo teisė buvo suteikta net buhalterei Irenai Pogudienei ir LFF sekretorei Vilmai Jacukevičienei. Abi jos savo balsą atidavė būtent V.Vaškūnui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Vaškūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Vaškūnas

Masinio futbolo asociacijos prezidento rinkimai baigėsi panašiu skandalu. Geras bičiulis Anatolijus Stecenko be didesnių problemų buvo perrinktas dar vienai kadencijai ir įveikė šios organizacijos direktorių Vaidotą Rastenį.

Nors būtent pastarąjį vyrą futbolo bendruomenė įvardijo kaip pagrindinį teigiamų permainų šalininką ir iniciatorių, šansų prieš senosios sistemos atstovą V.Rastenis neturėjo. Gavęs niuksą, vilnietis pasielgė principingai ir nusprendė palikti LFF.

Tiesa, LFF V.Rastenis dar dirbs iki gegužės mėnesio, o jį persigalvoti vilioja net buvęs LFF prezidentas Julius Kvedaras.

Tačiau darbo grupė šias abi S.Stankui pavaldžias arterijas nusprendė nukirsti. Teigiama, jog šios abi asociacijos turėtų surasti naujas bendradarbiavimo su LFF formas, kadangi jų narystė (jų nariai yra daugiausia fiziniai asmenys arba biudžetinės įstaigos) ir veikla (iš esmės joms deleguotas funkcijas atlieka ar gali atlikti pati LFF) neatitiktų naujų narystės LFF kriterijų ir reikalavimų.

Tiesa, LFF V.Rastenis dar dirbs iki gegužės mėnesio, o jį persigalvoti vilioja net buvęs LFF prezidentas Julius Kvedaras.

V.Vaškūnui toks sprendimas akivaizdžiai nepatiko. Šalies futbolo užribyje galintis atsidurti kaunietis tokius pasiūlymus vadino nelogiškais.

„Naujoje mūsų futbolo strategijoje mes esame išsiryškinę kryptis ir viena esminių iš jų yra vaikų ir jaunių futbolas. Mes patys tai padarėme, o dabar siūlome kirsti šias šakas. Manau, jog tai nelogiška. Juk tai buvo prioritetinės kryptys. Panaši situacija ir su masiniu futbolu. Man atrodo, kad tai buvo bene geriausiai veikusi federacijos šaka, dariusi didžiulius darbus. Už projektus mes iš UEFA ir FIFA gaudavome pagyrimo raštus. O dabar norime šiuos projektus nukirsti. Be masiškumo nebus ir aukštojo meistriškumo“, – 15min situaciją analizavo V.Vaškūnas.

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Stasys Stankus
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Stasys Stankus

Sprigtas ir šešėliniam iešmininkui

Atskiras dėmesys teko ir paties S.Stankaus vadovaujamai Techninio vystymo asociacijai.

Atsižvelgiant į tai, jog dabar didžiąją dalį šios asociacijos narių sudaro futbolo treneriai, ją rekomenduojama transformuoti į futbolo trenerių asociaciją arba steigti naują asociaciją, kuri atstovautų futbolo trenerių interesams.

Anot darbo grupės, turi būti įkurta futbolo žaidėjus vienijanti asociacija (arba transformuojama esama), kurios tikslas – užtikrinti futbolo žaidėjų teisių tinkamą įgyvendinimą bei apsaugą.

Išplėstas Vykdomasis komitetas?

Nors S.Stankaus ir jo aplinkos įtaką stengiamasi apriboti negailestingai kertant pozicijas, patį Vykdomąjį komitetą darbo grupė siūlo dar šiek tiek išplėsti.

Pagal jį Vykdomąjį komitetą turėtų sudaryti LFF prezidentas, kiekvienos apskrities asociacijos prezidentas, teisėjų asociacijos prezidentas, trenerių asociacijos prezidentas, futbolo žaidėjų asociacijos prezidentas, profesionalaus futbolo asociacijos prezidentas, moterų futbolo asociacijos prezidentas, salės futbolo asociacijos prezidentas bei trys nepriklausomi (jokioms asociacijoms neatstovaujantys ir jų nariais nesantys ir nebūtinai su futbolu susiję) asmenys, iš kurių bent viena būtų moteris.

Nepriklausomi Vykdomojo komiteto nariai turėtų per pastaruosius 4 metus nebūti buvę LFF nariais ar atstovais, taip pat per šį laikotarpį nedirbę LFF, nebūti federacijos nariu, futbolo klubo ar klubų finansinis rėmėjas, įmonės, kuri skiria minėtiems subjektams finansinę paramą, vadovas ar pagrindinis akcininkas. Taip pat neturėtų būti aukščiau įvardytų asmenų artimas šeimos narys ar kitaip kaip nors nuo jų priklausomas.

Išvadas dėl kandidato tinkamumo pateiktų LFF teisės skyrius.

Į vadovus – tik nepriekaištingos reputacijos

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas

Nemenkos permainos suplanuotos ir pačioje organizacijos viršūnėje. Viena iš jų – nebeliktų dabar Nerijaus Dunausko užimamos generalinio direktoriaus darbo vietos.

Siūloma šią pareigybę pakeisti į generalinio sekretoriaus, taip pat įvesti LFF vykdomojo direktoriaus poziciją.

Generalinis sekretorius būtų atsakingas už sporto klausimus ir jį skirtų Vykdomasis komitetas prezidento teikimu. Vykdomasis direktorius būtų atsakingas už LFF administracinių klausimų koordinavimą bei LFF organų priimtų sprendimų įgyvendinimą. Vykdomąjį direktorių taip pat skirtų Vykdomasis komitetas.

Pirmasis viceprezidentas iš Vykdomojo komiteto narių būtų paskirtas konferencijos metu prezidento teikimu. Dabar šias pareigas užima Vidmantas Butkevičius. Pasitraukus E.Eimontui, būtent jis tapo faktiniu federacijos šeimininku.

Šį įstatų punktą ketinama palikti ir toliau – tik pirmasis viceprezidentas galėtų laikinai eiti prezidento pareigas, šiam atsistatydinus ar negalint eiti pareigų dėl ligos.

Vaduojantis iš su Daktarų grupuote siejamo buvusio LFF prezidento Juliaus Kvedaro šešėlio šis punktas organizacijai yra nepaprastai svarbus.

Dar du viceprezidentus (iš kurių vienas kuruotų regionų klausimus, kitas – kitus futbolo klausimus) iš Vykdomojo komiteto narių taip pat skirtų Konferencija prezidento teikimu.

Atskiras punktas yra skiriamas ir svarbiausių federacijos pareigybių reputacijai.

Tiek prezidentas, tiek generalinis sekretorius, tiek vykdomasis direktorius, tiek Vykdomojo komiteto nariai turėtų būti nepriekaištingos reputacijos.

Laikoma, kad asmuo nėra nepriekaištingos reputacijos, jeigu jis yra teistas už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, nesvarbu, ar teistumas išnykęs, ar ne, taip pat teistas už kitą nusikalstamą veiką, kol teistumas neišnykęs.

Vaduojantis iš su Daktarų grupuote siejamo buvusio LFF prezidento Juliaus Kvedaro šešėlio šis punktas organizacijai yra nepaprastai svarbus, tačiau, ar su tuo taikstysis dabartiniai futbolo vadovai, kyla labai daug abejonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius