-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Jankauskas prie Vilniaus „Žalgirio“ vairo – ne misija neįmanoma

Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio poste nusprendęs likti Edgaras Jankauskas su didžiule intriga stebi kaip reta atkaklų A lygos čempionato finišą ir neslepia, jog jį džiugina, kad šiemet šalies klubuose atsirado žaidėjų, kurie jau artimiausiu metu gali praverti nacionalinės komandos duris.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas

Likus dviem turams iki pirmenybių pabaigos titulas slysta iš ryškiais favoritais prieš čempionato startą laikytų Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkų rankų.

Tašku nuo Marijampolės „Sūduvos“ atsiliekantys vilniečiai jau buvo priversti keisti arklius vidury brastos. Taškų lenktynėse iniciatyvą perėmus suvalkiečiams, skausmingai nulėkė trejus metus ekipai vadovavusio Valdo Dambrausko galva.

Sauliaus Čirbos nuotr./Edgaras Jankauskas
Sauliaus Čirbos nuotr./Edgaras Jankauskas

Dubleris jam buvo surastas nepaprastai greitai. Nors baltarusį Aleksandrą Brazevičių „Žalgirio“ vadovai iš pradžių planavo kitąmet matyti prie klubo jaunimo komandos vairo, netikėtas smuktelėjimas į antrąją A lygos turnyro lentelės vietą privertė imtis karštligiškų permainų čia ir dabar.

V.Dambrausko korta sudeginta, tačiau sunkiai įsivaizduojama, kad A.Brazevičius galėtų prie komandos vairo stovėti ir ateinančiais metais. Net jei „Žalgiriui“ A lygos finiše ir pavyktų pralenkti „Sūduvą“.

Kur kas labiau tikėtina, kad vilniečių klubo direktoriai Mindaugas Nikoličius ir Vilma Venslovaitienė po sezono dairysis naujo stratego. Futbolo kuluaruose vis garsiau pasigirsta kalbos, kad šias pareigas galėtų užimti Lietuvos rinktinei vadovaujantis Edgaras Jankauskas.

42-ejų metų vilniečiui „Žalgiris“ buvo pirmasis didžiosios karjeros klubas, į kurį iš Vilniaus „Panerio“ jaunimo komandos 1991-aisiais jis persikėlė būdamas vos šešiolikos. Dar po penkerių metų būtent iš „Žalgirio“ E.Jankauskas išvyko į Maskvos CSKA bei pradėjo savo įspūdingą legionieriaus karjerą, kurią vainikavo 2003 ir 2004 metais su „Porto“ laimėti abu svarbiausi Europos klubinių komandų turnyrai – UEFA taurė ir Čempionų lyga.

– Treneri, ar įsivaizduojate, kad šias pareigas būtų galima derinti ir treniruojant klubą?15min paklausė E.Jankausko.

– Na čia ir užklupote. Nežinau, kodėl kilo toks klausimas.

– Paklausiu kitaip. Šį sezoną Vilniaus „Žalgiris“ atsisveikino su Valdu Dambrausku. Po šio sezono klubas veikiausiai ieškos naujo vairininko. Jūsų pavardė sirgalių neretai minima tarp realiausių kandidatų. Sutiktumėte, jei gautumėte tokį pasiūlymą?

– Visų pirma, naudodamasis proga, norėčiau pasakyti, kad Valdas per šiuos keletą metų atliko puikų darbą vadovaudamas komandai. Tiek metų „Žalgiris“ neturėjo stipraus konkurento šalyje ne dėl to, kad kitos komandos būtų labai silpnesnės. Klubas tikrai puikiai funkcionavo, laimėjo daug titulų, juos iškovojo pelnytai.

Dėl likusios klausimo dalies tvirto atsakymo neturiu. Ar įmanoma tai suderinti? Yra pasaulyje tokių pavyzdžių, bet to klausimo svoris šiandien yra didesnis, kad aš galėčiau taip lengvai į jį atsakyti. Turėtų vykti įvairūs susitikimai tarp federacijos bei klubo vadovų ir pan.

– Šį sezoną Marijampolės „Sūduva“ vilniečiams metė rimtą iššūkį. Kas, jūsų nuomone, lėmė, kad likus dviem turams būtent suvalkiečiai, o ne „Žalgiris“ yra arčiau čempionų titulo?

– Klausimas aktualus. Manau, jog tiek „Žalgiris“ susilpnėjo, tiek „Sūduva“ įgijo pagreitį. Suvalkiečiai labai gerai sukomplektavo sudėtį, pasirinko nemažai kvalifikuotų žaidėjų iš užsienio. Ta pergalių serija komandai suteikė daug pasitikėjimo. O kai užuodi kraują, tai dar labiau užauga ir sparnai. Galimybė tikrai istorinė, tad ir visos kortos metamos į tikslo siekimą. Emocinę persvarą tikrai turi „Sūduva“.

– Ta persvara tik emocinė? Jūsų nuomone, kas šiuo metu yra didesnis favoritas laimėti A lygos auksą?

– Manau, kad „Sūduva“.

Rokiruotės – ir vadovybėje?

Labai tikėtina, kad permainų bus ne tik trenerių štabe, bet ir klubo struktūroje. Vieša paslaptis, kad beveik viskas priklauso nuo to, kokioje vietoje „Žalgiris“ baigs pirmenybes. Jeigu komanda sugebėtų išsaugoti čempionų titulą, permainų būtų mažiau, jei visgi liks su sidabru – tikėtina, jog trauksis ne tik biudžetas, tačiau ir personalo dydis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Slyva
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Slyva

Vis garsiau kalbama, kad nuo kito sezono „Žalgirio“ klube pradės dirbti visai neseniai Kauno „Stumbrą“ palikęs Sergejus Slyva.

36-erių metų buvusio teisėjo figūra Lietuvos futbole tampa vis įtakingesnė. Šiais metais buvęs „Stumbro“ prezidentas buvo išrinktas Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentu ir šiame poste pakeitė nuo 1983 metų miesto futbolui vadovavusį Romaną Levinską.

Kol kas neaišku, kokias pareigas sostinės klube S.Slyva užimtų, tačiau tokiu ėjimu „Žalgiris“ akivaizdžiai tikisi sustiprinti savo įtaką Lietuvos futbolo federacijoje. Klubo vykdomoji direktorė V.Venslovaitienė ne kartą yra užsiminusi, kad susitarti su LFF viršūnėlėmis jai yra ganėtinai sudėtinga, tad federacijos aplinkai ypač artimas S.Slyva galėtų puikiai išspręsti šias užduotis.

Vilniaus klubo atstovai jau buvo ne kartą susitikę su S.Slyva ir kalbėjosi apie šią galimybę dar prieš tai, kai kaunietis atsisveikino su „Stumbro“ klubu.

Labiausiai tikėtina, kad „Žalgiryje“ naujasis vadovas prisiimtų daugumą funkcijų, kurias dabar atlieka sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. Tokiu atveju, pastarasis galėtų dar labiau gilintis į žaidėjų rinkos subtilybes, agento veiklą bei vystyti užsienio projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius