Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Jankausko oponento paveikslas: Anglijos futbolo nelaimėlis su popieriniu maišu ant galvos

Čekijoje vykusiose jubiliejinėse dešimtosiose rungtynėse prie nacionalinės komandos vairo Edgaras Jankauskas pirmą kartą leido sau apsivilkti sportinį kostiumą, tačiau neabejojama, jog sekmadienį 42-ejų metų strategą vėl matysime tokį, kokį esame įpratę. Jo oponentas Garethas Southgate'as rungtynėse Dortmunde su planetos čempionais vokiečiais tradiciškai vilkėjo eilutę, bet ir tai anglo nuo pirmosios nesėkmės neišgelbėjo. Sekmadienį „Wembley“ šventovėje futbolo aistruolių laukia ne tik Anglijos „Premier“ žvaigždžių ir praėjusiais metais žemyną nustebinusių lietuvių akistata. Ne ką mažiau intriguojanti ir abiejų strategų mikrodvikova.
Edgaras Jankauskas prieš Garethą Southgate'ą
Edgaras Jankauskas prieš Garethą Southgate'ą / 15min koliažas

Į rinktinę – šešiolikos

Abiejų vyrų kelias į nacionalinę komandą buvo gana skirtingas. Vilniaus „Panerio“ išugdytą E.Jankauską jau jam būnant šešiolikos 1991-aisiais metais priglaudė stipriausias šalies klubas Vilniaus „Žalgiris“.

Maža to, tai pačiais metais išstypęs šešiolikos metų puolėjas sulaukė kvietimo ir į nacionalinę komandą.

Iš Lietuvos klubuose žaidusių žaidėjų sudaryta rinktinė lapkritį dalyvavo Baltijos taurės rungtynėse. Komandai vadovavęs Benjaminas Zelkevičius nusprendė suteikti šansą vienam perspektyviausių šalies futbolininkų ir išleido jį į aikštę po keitimo Klaipėdoje vykusiame mače su estais.

Abiejų vyrų kelias į nacionalinę komandą buvo gana skirtingas.

58-ąją minutę Edgaras pakeitė kitą šiame mače debiutavusį žaidėją Vilniaus „Lietuvos Makabi“ ekipai atstovavusį Stanislovą Vitkovskį.

Lietuviai laimėjo 4:1, o kitame mače po dviejų dienų jau be E.Jankausko 1:1 Kretingoje sužaidė su latviais ir iškovojo Baltijos taurę.

Įdomu, jog po 26 metų E.Jankauskui pačiam perėmus nacionalinės komandos vairą pirmasis krikštas prieš savus sirgalius taip pat įvyko Klaipėdoje ir taip pat prieš tą pačią Estijos rinktinę Baltijos taurės rungtynėse.

Po draugiškų mačų Rumunijoje ir Rusijoje naujoji Lietuvos komanda praėjusią gegužę pasirodė saviems sirgaliams ir padovanojo gražią pergalę prieš estus 2:0. E.Jankauskui tai buvo istorinis laimėjimas vadovaujant šiai komandai – pirmasis.

Akis į akį

Garethas Southgate'as Флаг Литвы Edgaras Jankauskas
46 Amžius 42
25 metų (1995) Debiutas rinktinėje 16 metų (1991)
57 Rungtynės rinktinėje 56
2 Įvarčiai rinktinėje 10
2006 Trenerio karjeros pradžia 2011
2016 Rinktinę treniruoja nuo 2016
5 rungtynės (2-2-1) Prie rinktinės vairo 10 rungtynių (2-3-5)

Vėlyvas debiutas

Ketveriais metais už lietuvį vyresnis G.Southgate‘as „Trijų liūtų“ marškinėlius užsivilko ketveriais metais vėliau – 1995-ųjų gruodį.

Šie metai gynėjo ir saugo pozicijose žaidusiam vyrui tapo kertiniai. G.Southgate‘as buvo tapęs „Crystal Palace“ ekipos kapitonu, tačiau Londono klubas buvo priverstas atsisveikinti su „Premier“ lyga, o netrukus komandą paliko ir jos pagrindinis ramstis.

Futbolininkas paliko sostinę, išsikraustę į antrą pagal dydį Anglijos miestą bei apsivilko „Aston Villa“ marškinėlius. Netrukus į Birmingemo ekipos naujoką dėmesį atkreipė ir tuo metu anglus treniravęs Terry Venablesas.

1995-ųjų gruodį vykusiame mače su Portugalija (1:1) G.Southgate‘as aikštėje pasirodė 80-ąją minutę po keitimo.

Vis dėlto per šias kelias minutes futbolininkas įrodė T.Venablesui, ko yra vertas, ir treneris pernelyg nedvejodamas įtraukė jį į „Trijų liūtų“ sudėtį kitą vasarą futbolo tėvynėje vykusiame Europos čempionate.

Garethas Southgate'as po „Euro 96“ pusfinalio
Garethas Southgate'as po „Euro 96“ pusfinalio

Nelaimėlio etiketė

„Euro 96” turnyre anglai nužygiavo iki pusfinalio, o G.Southgate’as žaidė be keitimo visose turnyro rungtynėse. Visgi pusfinalio dvikova su Vokietija ant futbolininko munduro užtėškė tokią dėmę, apie kurią Ūkanotame Albione prisimenama iki šiol.

Anglai tame mače po greito Alano Shearerio įvarčio pirmavo, tačiau Stefanui Kuntzui pavyko rezultatą išlyginti. Drama persikėlė į pratęsimą, o vėliau ir į 11 metrų baudinių seriją. Visi penki anglų smūgiai buvo tikslūs, tačiau neklydo iš jų varžovai.

Tuomet atėjo eilė mušti G.Southgate‘ui. Pažeme nevykusiai siųstą vidurio gynėjo smūgį Andresas Kopke atmušė, o po jo mušęs vokiečių kapitonas Andreasas Molleris neklydo.

VIDEO: Euro'96: Anglija – Vokietija (baudinių serija)

„Die Mannschaft“ sudaužė dar vieną anglų svajonę, o apie nelaimėlį G.Southgate‘ą anglų roko grupė „The Business“ netgi sukūrė dainą „Southgate (Euro’96).

VIDEO: The Business – Southgate (Euro’96)

Maža to, po šis įvykis buvo įamžintas ir vienoje įsimintiniausių praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio britų reklamų, kai G.Southgate‘as pasirodė su popieriniu maišu ant galvos kartu su dar dviem tokio paties likimo draugais – 1990-ųjų pasaulio čempionato pusfinalyje prieš tuo pačius vokiečius baudinius pramušusiais Stuartu Pearce‘u ir Chrisu Waddle‘u.

VIDEO: Gary Southgate'as „Pizza Hut“ reklamoje

Karjerų kontrastai

Per savo futbolininko karjerą E.Jankauskas priklausė net 17 klubų ir žaidė net dešimties skirtingų šalių (Lietuva, Rusija, Belgija, Ispanija, Portugalija, Prancūzija, Škotija, Kipras, Latvija, JAV) pirmenybėse.

Jo sekmadieninio oponento G.Southgate‘o karjera – gerokai konservatyvesnė ir kuklesnė. Be jau minėtų, „Crystal Palace“ (1988-1995) ir „Aston Villa“ (1995-2001) komandų, saugas dar atstovavo tik „Middlesbrough“ (2001-2006).

Garethas Southgate'as
Garethas Southgate'as

Tiesa, 2004-ųjų sausį, kai Rio Ferdinandas įsivėlė į dopingo skandalą, G.Southgate‘as buvo per žingsnį nuo persikėlimo į „Manchester United“, tačiau galiausiai kapitonas liko „Riverside“ ir šiame mieste užbaigė savo karjerą.

Nors per savo karjerą taip nė karto ir nepriklausė nė vienam elitiniam Anglijos klubui, gynybinio plano futbolininką šalies treneriai vertino.

Jis žaidė 1998-ųjų metų pasaulio čempionate, 2000-ųjų Europos pirmenybėse ir buvo labai nusivylęs, kai treneriai jo neįtraukė į 2002 metų planetos pirmenybėse žaidusios ekipos sudėtį, nors dar prieš čempionatą vykusiose kontrolinėse rungtynėse G.Southgate‘as netgi ryšėjo komandos kapitono raištį.

Skirtingai nei E.Jankauskui, kuris su „Porto“ virš savo galvos kėlė tiek Čempionų lygos, tiek UEFA taurės trofėjus, Anglijos vidutiniokams atstovavusiam G.Southgate‘ui tokių aukštumų pasiekti nepavyko.

Tiesa, karjerą Gary baigė aukšta nata. Su „Middlesbrough“ 2006-aisiais metais jis pasiekė UEFA taurės finalą, tačiau net 0:4 pripažino „Sevilla“ ekipos pranašumą. Tai buvo paskutinės profesionalo G.Southgate‘o rungtynės karjeroje.

Trenerio darbas – vos iššokus iš sportbačių

Tiek E.Jankauskas, tiek G.Southgate‘as trenerio karjerą pradėjo vos tik pakabinę sportbačius ant vinies. Edgaras jau 2011-aisiais nedvejodamas priėmė Jose Couceiro pasiūlymą ir tapo portugalo asistentu bei vertėju Maskvos „Lokomotiv“ klube, o G.Southgate‘as liko Midlsbro klube ir jau kitąmet perėmė ekipos vairą iš Anglijos rinktinę treniruoti pradėjusio Steve‘o McClareno.

Šis paskyrimas dėl futbolo pamišusiame Ūkanotame Albione sukėlė nemažai šurmulio.

Šis paskyrimas dėl futbolo pamišusiame Ūkanotame Albione sukėlė nemažai šurmulio. G.Southgate‘as neturėjo UEFA Pro licencijos, tad faktiškai negalėjo vadovauti „Premier“ lygos komandai. Tačiau „Middlesbrough“ vadovams pavyko įtikinti Anglijos futbolo asociacijos (FA) vadovus, jog žaidėjas dar visai neseniai buvo profesionalas ir neturėjo net teorinės galimybės gauti reikiamą licenciją. Galiausiai FA nusileido.

Jaunas specialistas labai greitai įrodė, kad pasitikėjimo kreditas jam buvo suteiktas ne veltui. Jau debiutiniame mače trenerio vadovaujamas „Boro“ sezoną baigė dvyliktas, o viename mače net 8:1 sutrypė „Manchester City“.

Jau to sezono metu Londono „Arsenal“ strategas Arsene‘as Wengeras įvardijo G.Southgate‘ą kaip būsimą Anglijos rinktinės strategą.

2008-ųjų rudenį Midlsbro komanda vėl pradėjo neblogai ir užėmė aštuntąją vietą, tačiau tuomet įkrito į didžiulę duobę. Klubas laimėjo vos vieną mačą iš aštuoniolikos, atsidūrė iškritimo zonoje ir iš jos taip ir neišsikapstė.

Klubo savininkas Steve‘as Gibsonas buvo įsitikinęs, kad trenerio atleidimas komandos krizės neišspręs ir leido jam pradėti kitą sezoną. 2009-ųjų spalį po pergalės prieš „Derby County“ Smoggies žengė ketvirtoje „Championship“ vietoje, vos tašku atsilikdami nuo pirmosios ir rimtai pretenduodami sugrįžti į elitinį ešeloną, tačiau S.Gibsonas nusprendė trenerį atleisti.

Ragavo ir komentatoriaus duonos

Ketverius metus strategas buvo be darbo, kol 2013-aisiais jo paslaugų prireikė FA vadovams. Jie pasiūlė treneriui trejų metų sutartį ir patikėjo Anglijos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę. Po darbo „Trakų“ klube dviejų metų pertrauką, kol sulaukė LFF pasiūlymo, turėjo ir E.Jankauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

Visgi nuo futbolo G.Southgate‘as nenutolo. Kurį laiką treneris dirbo komentatoriumi ITV, „Sky Sports“, „Setanta Sports“ bei BBC televizijose, 2012-aisiais ėjo FA techninio direktoriaus pareigas.

Dirbti su jaunimu G.Southgate‘ui sekėsi. Treneris išvedė auklėtinius į 2015-ųjų metų Europos čempionato finalą, o praėjusį rugsėjį viskas staiga apsivertė aukštyn kojomis.

Tuometinis Anglijos rinktinės treneris Samas Allardyce‘as įsivėlė į skandalą ir buvo priverstas palikti postą, o pagrindinį vaidmenį gesinant įsismarkavusią ugnį FA vadovai nusprendė skirti G.Southgate‘ui.

Iš pradžių strategas buvo paskirtas laikinuoju treneriu, bet lapkritį sukirto rankomis dėl ketverių metų sutarties. Per metus treneris uždirbs apie 1,73 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius