Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Egipto bylos dėl didžiausios šalyje su futbolu susijusios tragedijos įtariamieji savo kaltės nepripažįsta

Egipto bylos dėl didžiausios šalyje su futbolu susijusios tragedijos atsakovai antradienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus.

Ši byla yra susijusi su vasario mėnesį Port Saido futbolo stadione įvykusiomis riaušėmis, per kurias žuvo daugiau kaip 70 žmonių.

Atsakovai pradėjo daryti pareiškimus „nekaltas“ dėl kaltinimų tyčinėmis žmogžudystėmis ir ginklų laikymu, o kai kurie jų dar skandavo „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“).

Per chaotiškas scenas, kurias tiesiogiai transliavo televizija, baltais drabužiais vilkintys atsakovai savo narve lipo ant suolų, rodė į toje pačioje byloje teisiamus saugumo pareigūnus ir dėl smurto kaltino juos.

Vienas kaltinamasis šaukė, kad buvo pakviestas kaip liudytojas, bet paskui netikėtai apkaltintas.

„Mes mirsime kaip jie, arba duokite jiems teisingumą“, – skandavo atsakovai. Panašūs šūkiai skambėjo per gatvių protestus, kurie kilo po vasario 1-osios tragedijos.

Teisėjas vienu metu nutraukė posėdį, nes per riaušes žuvusių žmonių artimieji teismo salėje raudojo.

Tarp 75 bylos atsakovų yra devyni policininkai. Teismas saugumo sumetimais vyksta Kaire; Vidaus reikalų ministerija ir armija vykdo didelę saugumo operaciją.

Riaušės prie Sueco kanalo esančio Port Saido futbolo stadione kilo pasibaigus vietos komandos „al Masry“ ir Kairo „al Ahly“ rungtynėms.

„Al Masry“, kuri svečius įveikė rezultatu 3:1, gerbėjai įbėgo į aikštę ir ėmė mėtyti akmenis, butelius bei petardas į „al Ahly“ sirgalius. Kilus chaosui ir panikai, žaidėjai ir žiūrovai bėgo į visas puses.

Tas smurto proveržis, pareikalavęs daugiau kaip 70 žmonių gyvybių, yra vienas kruviniausių incidentų per visą futbolo istoriją. Liudininkai kaltino saugumo pajėgas tuo, jog jos nepadarė beveik nieko, kad užkirstų kelią riaušėms.

Tragedija Port Saido stadione taip pat išprovokavo smurtinius protestus Kaire, per kuriuos žuvo dar 16 žmonių.

Pasak prokuroro, kaltinamieji, kurių daugelis yra „al Masry“ gerbėjai, smurtą, kuris pareikalavo „al Ahly“ gerbėjų gyvybių, pradėjo „keršydami už ankstesnius tarpusavio nesutarimus ir demonstruodami jėgą“.

Daugelis egiptiečių mano, kad riaušes stadione surežisavo arba policija, arba nušalintojo prezidento Hosni Mubarako šalininkai.

Tokia nuomonė atspindi žmonių nepasitikėjimą šalį valdančiais kariškiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius