Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai apie A lygos sezoną: nugalėjo stabiliausia komanda, bet tendencijos kelia nerimą

Panevėžio „Ekrano“ vienu tašku aplenkė Vilniaus „Žalgirį“ ir penktą kartą iš eilės, bei aštuntą klubo istorijoje, tapo pirmenybių nugalėtoja.
Aurimas Vertelis
Aurimas Vertelis / T.Stasevičiaus (tst-foto.lt) nuotr.

Skirtingai, nei du pastaruosius sezonus, šiemet „A lygoje“ vyko atkakli kova ir aukso medalių laimėtojai paaiškėjo per paskutinio turo mačą.

Pirmenybių lygis

„Pirmenybių pabaiga buvo labai intriguojanti. Ypatingai tada, kai „Žalgiris“ namuose įveikė „Ekraną“ o dar buvo likę gana nemažai turų. Bet nepaisant to, jokiais būdais neteigiu, kad čempionato lygis pakilo. Nes kitos komandos lyderėms nieko negali priešpastatyti. Tai galima buvo pamatyti per paskutinį turą. „Ekranas“ už „Kruoja“ nėra visa galva aukštesnis, bet pakako ir to trupučiuko – išnaudoti progą, po to – kitą,“ – kalbėjo apie pasibaigusį Lietuvos klubų futbolo sezoną Eugenijus Riabovas, 1976-1978 metais tris kartus pripažintas geriausiu Lietuvos futbolininku.

Su tokiu vertinimu nesutiktų buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas Raimondas Vainoras.

„Čempionato lygis yra paaugęs. Matosi, kad jis auga pastoviai. 2009-aisiais, kai „Kaunas“ pasitraukė iš A lygos, jos pajėgumas labai krito. Bet po to nuo to žemiausio taško jis ėmė augti ir auga toliau,“ – įsitikinęs buvęs gynėjas.

Buvęs Lietuvos rinktinės vyr. treneris Algimantas Liubinskas Lietuvos pirmenybių lygio nevadino nei gerėjančiu, nei blogėjančiu. Tiesiog – stovinčiu vietoje.

„Gera tai, kad truputį aptvarkyta bazė. Tos sintetinės aikštės – neblogos, ir tarp kitų nebuvo visiškai tragiškų. O kad žaidimo lygis kiltų – tai ne? Manau, kad šiuo metu yra žaidimo lygio stagnacija. Žaidžiant Europoje ne visada pajėgiam įveikti kaimynų komandas, sunki komandų ekonominė padėtis – jos vos kvėpuoja“.

„Ekranas“ – stabilesnis

Abi dėl aukso susikibusias komandas E. Riabovas vertino, kaip panašaus pajėgumo: „Manau, kad šios dvi komandos yra lygios. Tik, kad „Žalgiris“ buvo pakliuvęs į duobę ilgiau negu „Ekranas“ ir iššvaistė tuos taškus, kurių jam pritrūko.“

„Ekrano“ žaidimas buvo stabilesnis. Tą sąlygojo komandos sudėtis, ji buvo gerai sukomplektuota. Net vidury sezono šiek tiek atjaunėjusi komanda vis vien išlaikė savo žaidimo stilių,“ – aiškino R. Vainoras kuo panevėžiečiai buvo pranašesni už „Žalgirį“.

Apie stabilumą kalbėjo ir A. Liubinskas: „Pirmiausia lėmė – pastovumas. Antras dalykas – patirtis: trenerio, viso jo štabo. „Ekrano“ štabas padarė mažiau klaidų nei „Žalgirio“. „Žalgiris“ atsivežė trenerį kroatą, vėliau – trenerį lenką... O „Ekranas“ tuo metu susižaidė. Tiesa, panevėžiečiai vos nepadovanojo savo laurų „Žalgiriui“, išmėtę taškus ir atotrūkis po pirmenybių liko visai nedidelis. Bet ir tas mažas atotrūkis lėmė „Ekranui“ pirmą vietą.“

Tendencijos

„Nėra gerų tendencijų. Jeigu dar išimtume kelis geresnius žaidėjus, kaip Ledesma, ar jeigu išvažiuotų dar keli geresni lietuviai – čempionatas iš viso būtų ne koks. Eilinį kartą nuvylė dalyvavimas Europos taurėse. Ir norėtųsi didesnės intrigos, kad daugiau klubų kovotų dėl aukštesnių vietų. Kad būtų tarp jų ir Šiaulių komanda. Ta pati „Kruoja“ – tempėsi, tempėsi ir neprisitempė iki medalių,“ – E. Riabovas į pasibaigusias Lietuvos pirmenybes žvelgė kritiškai.

R. Vainorą neramina tai, kad A lygoje pavasariais startuojantys klubai jau ne kartą yra nebaigę čempionato. Šiemet taip nutiko Vilniaus REO.

„Buvo galima tikėtis, kad didžiausias sezono nusivylimas bus „Atlantas“, bet jis išsikrapštė. Gal tas nusivylimas – REO komanda. Nežinau tiksliai, ar ji pati pasitraukė iš čempionato, ar ją išmetė, bet tai nėra gerai. Kas sezonas, vis dingsta po vieną komandą,“ – apie nedžiugias šių metų A lygos puses kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas.

A. Liubinsko niekas labai nenuvylė. Nes buvęs rinktinės treneris nieko labai gero iš A lygos nesitikėjo...

„Nusivyliau nebent „Sūduva“. Turint tokią superbazę Marijampolėje ir vos vos ištraukia trečią vietą... O kad viskuo patenkinti, būdami amžinai treti, rodo, kad tame klube yra netvarka. Turėtų tenai būti pajungta visa sistema, turėtų augti jaunimas ir įsilieti į komandą,“ – kalbėjo A. Liubinskas.

Nauji vardai

Anot R. Vainoro, naujų vardų, kuriuos vertėtų įsiminti yra Vilniaus „Žalgiryje“.

E. Riabovas tvirtino, kad jam įsiminė keli jauni futbolininkai, tačiau jų pavardžių minėti nenorėjo.

„Nebent, kadangi pats buvau puolėjas, tai norėčiau pakalbėti apie puolėjus, nors jie nėra tokie jauni ir tik šį sezoną pasireiškę. Mane džiugina Artūro Rimkevičiaus pasiekimas. Taip pat malonu, kad  rezultatyviausiųjų sąraše jis yra ne vienas lietuvis. Arsenijus Buinickis, kaip ir pernai tebemuša įvarčius, kaip visada rezultatyvus – Povilas Lukšys,“ – kalbėjo 3 kartus geriausiu Lietuvos futbolininku rinktas kaunietis.

„Emilijus Zubas – toks vartininkas man tikrai patinka. Artūras Žulpa, Ernestas Veliulis, Karolis Chvedukas, Mantas Kuklys – jaunimas, turintis potencialo“, – vardijo įsiminusius futbolininkus A. Liubinskas.

Legionieriai

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris, kaip neigiamą dalyką, paminėjo neaukšto lygio legionierių antplūdį į žemesnes vietas užėmusias komandas.

„Neigiama yra tie italų desantai Tauragėje, prancūzų – Klaipėdoje. Tai „vienkartinio naudojimo“ futbolininkai, kuriuose negalima įžvelgti gerų perspektyvų,“ – sakė A. Liubinskas.

„Jeigu aukšto lygio legionierius atveža, tai gerai. Nuo to tik auga futbolo lygis. Bet pas mus legionieriai – pagal komandą. Kiekvienas žiūri pagal savo kišenę. Viena yra „Žalgirio“ ar „Ekrano“ legionieriai, kita – „Tauro“, – apie užsienio futbolininkus A lygoje kalbėjo R. Vainoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius