Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Epinė 10 numerių akistata: Lionelis Messi prieš Luka Modričių

Du ryškiausi pastarojo dešimtmečio 10-ieji numeriai. Argentina prieš Kroatiją. Lionelis Messi prieš Luka Modričių. Antradienio vakarą Luisailo stadione kažkurio iš jų svajonė duš į šipulius. Kitą nuo svarbiausios karjeros pergalės skirs vienas žingsnis.
Luka Modričius ir Lionelis Messi
Luka Modričius ir Lionelis Messi / FIFA nuotr.

Lusailo stadione, kuriame sekmadienį bus karūnuotas ir naujasis planetos čempionas, akis į akį susitiks dviejų pastarųjų pasaulio čempionatų vicečempionai.

Argentina į šias planetos pirmenybes atvyko būdama favoritė, prieš metus laimėjusi „Copa America“ turnyrą ir nepralaimėjusi 36 mačų iš eilės.

Kroatija – priešingai. 2018 metais Rusijoje „šachmatinių“ iškovotą sidabrą daug kas iki šiol vadina stebuklu, o metų pabaigoje L.Modričiui atiduotą „Auksinį kamuolį“ – neteisybe.

„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Tačiau prasidėjo naujas pasaulio čempionatas, prasidėjo dar viena Kroatijos sėkmės istorija. Vos 4 mln. gyventojų turinčios šalies komanda ir vėl didžiausioje pasaulio scenoje demonstruoja tas pačias savybes, kurios ją prieš ketverius metus atvedė prie pačios viršūnės.

Kroatija vėl yra žiauriai atkakli, rodanti charakterį, nepalaužiama. Ir šalia to vis dar turi labai grakštų ir laiką sustabdyti stebuklingai sugebėjusį vieną geriausių pasaulio futbolininkų.

L.Messi Katare įmušė keturis įvarčius, atliko du rezultatyvius perdavimus ir nuo rezultatyviausio čempionato žaidėjo Kyliano Mbappe atsilieka tik vienu taikliu smūgiu.

L.Modričius neįmušė nė vieno įvarčio, neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo, bet mažojo Kroatijos futbolo burtininko įtaka komandos žaidimui yra netgi didesnė nei prieš ketverius metus, kai Vatreni užfiksavo visų laikų aukščiausią pasiekimą.

„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Jis meistriškai kontroliuoja visą savo komandą nuo pat pirmos iki paskutinės minutės.

2018 m. visos Kroatijos atkrintamųjų varžybų rungtynės iki finalo baigėsi per pratęsimą. Istorija kartojasi ir šią žiemą – pergalės baudinių serijose prieš Japoniją aštuntfinalyje, vėliau taip pat nugalėti brazilai.

Visuose šiuose po pratęsimų laimėtuose mačuose kroatai buvo priversti vytis savo varžovus, tačiau kaskart demonstravo ypač tvirtą stuburą.

Susidarė įspūdis, kad prieš brazilus Zlatko Daličiaus vyrai netgi jautėsi komfortiškiau nei mače su Japonija. Atrodo, kad kroatai žaidžia kur kas geriau, kai jaučia didžiulį spaudimą, kai kitoje barikadų pusėje yra pačios stipriausios planetos komandos.

Rungtynėse su Brazilija kroatai tiesiog fenomenaliai kontroliavo aikštės vidurį ir puikiai sprendė Neymaro problemą. Marcelo Brozovičius, Mateo Kovačičius ir L.Modričius labai gerai tvarkėsi su savo užduotimis. O dabar tokios pačios saugų trejeto versijos reikės ir stabdant L.Messi.

„Nemanau, kad mums reikia ko nors bijoti. Turime žiūrėti į save ir sužaisti geriausias rungtynes, – kalbėjo Kroatijos rinktinės gynėjas Josipas Juranovičius. – Mūsų sėkmės paslaptis yra bendrumas ir vienybė. Gyvename, elgiamės ir žaidžiame kaip šeima.“

Solidžiai prieš brazilus sužaidęs dešinysis gynėjas didžiąją nuopelnų dalį taip pat priskyrė savo komandos saugų trio.

„Manau, kad Mateo (Kovačičius), Luka (Modričius) ir Marcelo (Brozovičius) yra geriausias Kroatijos vidurys istorijoje. Kai perduodi jiems kamuolį, jautiesi saugiau nei padėdamas pinigus į banką. Kai žaidi su jais, viskas tampa taip paprasta“, – savo komandos draugus gyrė J.Juranovičius.

Nepaisant 37-erių metų, L.Modričius šiame čempionate demonstruoja fantastiškas fizines savybes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius ir Luka Modričius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius ir Luka Modričius

„Mače su Brazilija Luka vėl nepriekaištingai vadovavo 120 minučių ir buvo komandos galva. Neįtikėtina, kaip jis žaidžia būdamas tokio amžiuje ir visiškai nepavargsta. Kai praleidome brazilų įvartį, svarsčiau jį pakeisti ir pasiteiravau, kaip jaučiasi. Jis pasakė, kad viskas yra gerai, jaučiasi puikiai ir netrukus dar sykį įrodė, kad yra vienas geriausių žaidėjų pasaulyje“, – apie savo komandos lyderį kalbėjo Kroatijos rinktinės strategas Z.Daličius.

Antradienio vakarą L.Modričius taps vyriausiu aikštės žaidėju, kuris bus pradėjęs vieno pasaulio čempionato šešis mačus iš eilės. Iki šiol šis pasiekimas priklauso brazilui Niltonui Santosui, kuris 1962-aisiais Čilėje žaidė iš karto po 37-ojo gimtadienio.

Antradienio vakarą prieš Kroatijos futbolo genijų stovės ir puikiai pažįstamas, ir kartu labai sunkiai sustabdomas oponentas.

L.Messi ir L.Modričius ne kartą buvo susitikę akis į akį „El Clasico“ mūšiuose, o praėjusį sezoną dovanojo aukščiausios prabos spektaklį Čempionų lygoje, kai Madrido „Real“ surengė sugrįžimą ir parklupdė „Paris Saint Germain“.

Prieš ketverius metus Kroatija ir Argentina taip pat žaidė pasaulio čempionate. Tuomet grupės varžybose L.Messi kariauna irgi buvo laikoma favorite, bet kroatai davė rimtą meistriškumo pamoką ir sutriuškino oponentus 3:0.

Abiejų komandų lyderiams ypač įsimintina buvo ir pirmoji jų akistata draugiškose rungtynėse 2006-aisiais. Tame mače L.Messi pelnė pirmą savo įvartį atstovaudamas Argentinai, o L.Modričiui tai buvo debiutas vilkint Kroatijos rinktinės marškinėlius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lionelis Messi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lionelis Messi

Abiejų rinktinių lyderius vienija ir dar viena neįprasta statistika: tiek L.Messi, tiek L.Modričius pralaimėjo savo vienintelius pasaulio futbolo čempionatų finalus, bet tai jiems nesutrukdė vėliau būti pripažintiems geriausiais čempionato žaidėjais ir laimėti „Auksinį kamuolį“.

Nepaisant 35-erių, L.Messi vėl demonstruoja geriausią savo versiją ir šiame čempionate yra daugiausiai smūgių atlikęs (25) bei daugiausiai į vartų plotą (12) pataikęs futbolininkas.

Rungtynėse su Kroatija jam bus išskirtinės. Tai bus 25-asis jo mačas pasaulio čempionatuose ir pagal šį rodiklį jis pavys Vokietijos futbolo legendą Lotharą Mathausą. Savaitgalį rungtynėse dėl trečios vietos arba finale argentinietis turės galimybę tapti absoliučiu rekordininku.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lionelis Messi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Lionelis Messi

„Neturime konkretaus plano, kaip sustabdyti Lionelį Messi, ir nemanau, kad turėsime. – prieš mačą kalbėjo įvartį į brazilų vartus pratęsimo pabaigoje įmušęs Kroatijos rinktinės puolėjas Bruno Petkovičius. – Įprastai koncentruojamės ne į vieno žaidėją, o į tai, kaip sustabdyti visą komandą.“

Antradienio vakarą Kroatija į aikštę galės mesti kovinę sudėtį.

Argentina šiame mače neturės dviejų svarbių gynėjų – kairėje rungtyniaujančio Marcoso Acuña ir kitame krašte žaidžiančio Gonzalo Montielio. M.Acuña netektis atrodo svarbesnė – po šokiruojančio pralaimėjimo čempionato starte Saudo Arabijai, jis startinėje sudėtyje pakeitė Nicolásą Tagliafico ir labai sėkmingai įsijungė į komandos žaidimą. Antradienį Lionelis Scaloni į starto sudėtį grąžins N.Tagliafico.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius