Estai graužė nagus dėl taisyklių nežinojimo ir pinigų: „Sūduva“ išsivežė 400 tūkst. eurų

11 metrų baudiniais Marijampolės „Sūduva“ palaužė Talino „Flora“ komandą Čempionų lygos atrankos rungtynėse, o tai sukėlė apmaudo proveržį Estijoje. Dėl prarasto šanso apgailestavo ir Estijos čempionų treneris bei lyderis, o vietos žiniasklaida pažymėjo trenerio klaidą ir suskaičiavo dėl pralaimėjimo prarastą sumą.
„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.
„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos. / Postimees/Scanpix nuotr.

„Skaudus vakaras „Florai“ – skelbė didžiausias Estijos laikraštis „Postimees“ po mačo Taline, kur 5:3 po baudinių serijos triumfavusi „Sūduva” eliminavo Estijos čempionus iš Čempionų lygos varžybų trečiadienio vakarą.

Estų žiniasklaida iškart suskaičiavo sumą, kurią prarado jų komanda, po pralaimėjimo persikelsianti į Europos lygos varžybas, kai „Sūduva“ tęs kovą Čempionų lygos atrankoje maču namie su Tel Avivo „Maccabi“.

Nors UEFA dar nėra pateikusi oficialių 2020-2021 m. sezono premijų, pastaruosius 15 metų jos niekada nebūdavo žemesnės nei praėjusį sezoną, o pagal tai galima daryti išvadą, kad trečiadienio mačo Talino stadione kaina siekė 400 tūkst. eurų, – skaičiavo soccernet.ee.

Už dalyvavimą Čempionų lygos atrankos pirmajame etape UEFA skiria po 800 tūkst. eurų kiekvienai komandai, o pasiekus antrą etapą premija išauga iki 1,2 mln. eurų.

Žengus dar toliau uždarbio dydis auga, bet „Sūduva“ jau dabar gali būti rami dėl sumos, kuri siekia visą Marijampolės klubo biudžetą, planuotą šiam sezonui.

Tuo metu estams lieka graužtis nagus. „Skausmingos klaidos kainavo „Flora“ 400 tūkst. eurų“, – apgailestavo Estijos portalas delfi.ee.

Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.
Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.

Ar verta treniruotis 11 metrų baudinius?

Soccernet.ee analizavo tas klaidas, neakivaizdžiai priminęs prieš rungtynes pasakytą „Flora“ trenerio pripažinimą – estai nesitreniravo 11 metrų baudinių, nes pagal trenerio logiką per treniruotes gali įmušti visi – kas kita tai padaryti supant rungtynių įtampai.

„Trečią baudinį atlikęs „Sūduvos“ puolėjas Josipas Tadičius suklydo baudinių serijoje, bet „Flora“ žaidėjas Markusas Soometsas, mušęs ketvirtą baudinį, irgi suklydo.

Ar „Flora“ turėjo treniruotis baudinius praėjusią savaitę? Tikriausiai tai būtų padėję. Ar Vassiljevo atliktas baudinys turėjo būti kitoks, ne silpnas, o užtikrintas? Taip, žinoma“, – baudinių seriją analizavo Soccernet.ee.

„Flora“ lyderis Konstantinas Vassiljevas yra labiausiai patyręs Estijos komandos žaidėjas. 36 metų saugas, per karjerą sužaidęs net 119 rungtynių Estijos rinktinėje, rungtyniavęs Rusijos ir Lenkijos klubuose, prašovė patį pirmą baudinių serijos smūgį, kai pergudravo „Sūduvos“ vartininką, bet po nestipraus gudraus smūgio kamuolys pataikė į virpstą, o nuo jo atšoko kitoje vartų pusėje nukritusiam Ivanui Kardumui į glėbį.

„Aš persigalvojau. Pernelyg norėjau pataikyti į kampą. Nereikėjo taip. Bet tai buvo detalė, akimirkos sprendimas“, – sakė K.Vassiljevas, po mačo guodęs kitą 11 metrų baudinį prašovusį žaidėją M.Soometsą, kuris nesulaikė ašarų aikštėje.

Postimees/Scanpix nuotr./Konstantinas Vassiljevas.
Postimees/Scanpix nuotr./Konstantinas Vassiljevas.

K.Vassiljevas gerai žinojo, kad Čempionų lygos atrankos rungtynės yra visai kas kita nei Estijos lygos mačai: „Nėra ką palyginti su Estijos lyga. Ten esame mokykloje. Europa yra universitetas. Čia egzaminai būna kažkiek sunkesni. Vėl gavome patirties, kuri bus naudinga mums ir Estijos futbolui. Mums jos reikia.“

„Flora“ saugas buvo įsitikinęs, kad šeimininkai turėjo šansą įveikti „Sūduvą“.

„Galėjome laimėti, – tvirtino K.Vassiljevas. – Kai išsiveržėme į priekį 1:0, nesugebėjome nusimesti kylančios įtampos kelis kartus iš eilės. Įtampa augo, nors iniciatyva buvo jų rankose, jie nesukūrė nieko pernelyg pavojingo. Mes turėjome progų pereiti į atakas, bet priėmėme prastus sprendimus.“

„Flora“ treneris Jurgenas Hennas analizavo: „Buvo momentų, kai mes galėjome išnaudoti savo greitį, bet varžovai bandė mus uždusinti savo galingu žaidimu. Jie nedavė mums daug erdvės. Jei mums būtų pasisekę, mes būtume jiems sukėlę įtampos.

Tai buvo mačas, kai laimi tas, kuris rečiau klysta ir geriau išnaudoja progas. Varžovų pasitikėjimas ir patirtis buvo lemtinga.“

Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.
Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.

Paklaustas apie 11 metrų baudinių nesitreniravimą, „Flora“ treneris svarstė: „Galvoju apie tai. Dabar sunku pasakyti, ar tai būtų ką nors pakeitę. Kai sužaidi 120 minučių, tai yra visiškai kita. Tokioje situacijoje lemia kiti dalykai.“

Soccernet.ee žvelgė į rungtynes plačiau. Ne tik į 11 metrų baudinius.

„Po 120 minučių kovos vienas centimetras gali nulemti rungtynes.

„Flora“ turėjo geras galimybes paversti rezultatą 2:0, o taip pat tris puikius šansus laimėti 2:1. Tuo pačiu, jiems pasisekė antrojoje pratęsimo dalyje, kad iš viso pasiekė 11 metrų baudinių seriją. Dviejų lygių varžovų dvikovoje galima buvo tikėtis, kad patyrusi ir daugiatautė „Sūduvos“ sudėtis turės daugiau galimybių.

„Flora“ stovykla turi dėl ko apgailestauti, nes šansas buvo geras. Galima buvo išlošti per baudinių seriją, be to, žaista namie. Tai skausmingas pralaimėjimas ne tik „Flora“ komandai, bet ir visam Estijos futbolui, nes vietos lygos sėkmė priklauso nuo sėkmės Europoje. „Flora“ vėl pralaimėjo. Tiesa, kelionė dar nebaigta, ji tęsis Europos lygoje.“

Nepasinaudojo keitimu

Soccernet.ee atkreipė dėmesį į dar du įdomius faktus.

Futbolo portalas pastebėjo, kad per visas rungtynes „Flora“ pakeitė tris žaidėjus – 64, 82 minutę ir per pratęsimą.

Bet aikštėje matėsi pavargusių futbolininkų, tarp kurių buvo ir M.Soometsas, prašovęs rungtynių pabaigoje, o paskui ir per baudinių seriją.

Kai po mačo žurnalistai paklausė trenerio, kodėl jis nepasinaudojo dar vienu, ketvirtuoju keitimu per pratęsimą, J.Hennas atsakė: „Mes galėjome atlikti tik vieną keitimą per pratęsimą. Negalėjome jų padaryti daugiau per pratęsimą.“

Postimees/Scanpix nuotr./Talino „Flora“ treneris J.Hennas.
Postimees/Scanpix nuotr./Talino „Flora“ treneris J.Hennas.

Bet soccernet.ee pabrėžė, kad futbolo taisyklės leidžia per pratęsimą atlikti papildomą keitimą. Tai reiškia, kad teoriškai per pratęsimą galima buvo pakeisti keturis žaidėjus, jei nė vieno keitimo nebuvo atlikta per pirmą ir antrą kėlinius. Kadangi per rungtynes buvo pakeisti du futbolininkai, per pratęsimą galima buvo išleisti dar du naujus žaidėjus į aikštę.

Soccernet.ee svarstė, jog susipainiojimą galėjo lemti dėl pandemijos įvestos naujos taisyklės – 2019-2020 m. sezoną buvo leidžiama atlikti net 5 keitimus, bet dabar prasidėjo 2020-2021 m. sezonas.

„Tik futbolo dievas težino, ar papildomos šviežios kojos būtų padėjusios „Flora“ per pratęsimą, – reziumavo soccernet.ee, pridūręs, kad „Sūduva“ paskutinį keitimą atliko paskutinę pratęsimo minutę, kai Valerijus Šabala buvo įleistas trenerio Sauliaus Širmelio tam, kad muštų 11 metrų baudinį (ką ir padarė nepriekaištingai). – Bet taisyklių knygą reikėtų peržiūrėti, kad išvengtume klaidų ateityje.“

Sauliaus Čirbos nuotr./Čempionų lyga: Talino „Flora“ – Marijampolės „Sūduva“
Sauliaus Čirbos nuotr./Čempionų lyga: Talino „Flora“ – Marijampolės „Sūduva“

Estija – Lietuva 11:2

Soccernet.ee suskaičiavo ir tai, kad 37 minutę dėl kelio traumos buvo pakeistas Povilas Leimonas, o jo vietą užėmė Domogojus Pušičius, vietos ir legionierių santykis tapo 11:2 Estijos klubo naudai.

Kitaip tariant, aikštėje buvo 11 estų ir 2 lietuviai.

Soccernet.ee priminė, kad „Sūduvos“ sudėtyje yra iš viso penki lietuviai, keturi kroatai, po du bosnius ir latvius, vienas ukrainietis, slovakas, serbas, brazilas ir Austrijos futbolininkas.

„Kitaip nei Estijos lygoje, Lietuvoje nėra privalomo namie užaugintų žaidėjų skaičiaus, tad klubai gali samdytis kiek nori legionierių. Tai rodo, kad strateginiai sprendimai Estijos ir Lietuvos futbolo federacijų yra kardinaliai skirtingi. Kaip tai atsispindės rezultatams ateityje, laikas parodys“, – rašė soccernet.ee.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius