Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2020“ debiutantai – pavojingieji makedonai su 37 metų lyderiu priešakyje

Šiaurės Makedonija pirmą kartą istorijoje pateko į Europos futbolo turnyrą. Buvusioji Jugoslavijos Respublika 1994 m. tapo nepriklausoma FIFA ir UEFA nare, 2019 m. persivadino į Šiaurės Makedoniją ir lapkritį naujajame kvalifikaciniame formate pasiekė šių metų Europos čempionatą.

Istorinį patekimą Šiaurės Makedonija pasiekė per UEFA Tautų lygą, kuri suteikia papildomų galimybių komandoms, nepatekusioms per tradicines atrankos varžybas.

Šiaurės Makedonijos futbolininkams pavyko laimėti Tautų lygos grupių etapą ir taip užsitikrinti Europos čempionato vietą.

Šiaurės Makedonija laimėjo grupių etapą D lygoje, žemiausiame divizione, ir pakilo į C lygą. Atkrintamosiose rungtynėse įveikė Kosovą (2-1) ir Sakartvelą (1-0).

Suprasti akimirksniu

  • Anksčiau žinoma kaip Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija, šalis naują pavadinimą – Šiaurės Makedonija – priėmė 2019 m., išsprendusi ilgalaikį ginčą dėl pavadinimo su Graikija.

Goranas Pandevas tapo Šiaurės Makedonijos futbolo ikona, po to kai tuščiame 54 tūkst. vietų Tbilisio stadione įmušė vienintelį rungtynių įvartį į Sakartvelo vartus.

Šiaurės Makedonijos rinktinei šis ypatingas įvartis atvėrė duris į šių metų Europos čempionatą.

Ryškiausia Europos čempionato debiutantų žvaigždė A.Pandevas didžiąją karjeros dalį praleido Italijoje.

„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas
„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas

Jis 2010 m. rungtyniavo už Milano „Inter“ komandą, kuri tapo pirmuoju Italijos klubu, laimėjusiu trigubą dublį – lygos titulą, taurę ir Čempionų lygą. Be to, jis yra rungtyniavęs kitose stipriose Italijos komandose Romos „Lazio“ ir „Napoli“, o nuo 2015 m. apsistojo „Genoa“ klube.

G.Pandevas kartu su Šiaurės Makedonijos rinktine geba pademonstruoti klasę, kai to mažiausiai iš jų yra tikimąsi.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: „Euro 2020“ startas, intrigos ir prognozės

Makedonai jau nustebino Europą, kai 2004 m. ir 2008 m. pasiekė lygiąsias su Anglija. Tais pačiais 2008 m. įveikta grupės FIFA reitingo dešimtuko ekipa Kroatija (2:0).

Didžiausia Šiaurės Makedonijos pergalė iki šiol buvo pasiekta šių metų kovo 31 d., kai Duisburge 2:1 buvo nugalėta Vokietijos rinktinė.

Tai buvo pirmasis Vokietijos pralaimėjimas pasaulio čempionato atrankoje per 20 metų. Būdamas 37-erių, A.Pandevas šiame mače įrodė, kad jis vis dar gali mušti įvarčius, pelnydamas 37-ąjį įvartį rinktinėje.

„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas
„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas

Kai 2015 m. Šiaurės Makedonijos rinktinės vairą perėmė treneris Igoris Angelovskis, vienas iš pagrindinių jo sprendimų buvo paraginti G.Pandevą grįžti į rinktinę. Kaip dabar galima matyti, toks sprendimas pasiteisino su kaupu.

C grupėje Šiaurės Makedonija žais kartu su Nyderlandais, Austrija ir Ukraina. Pirmosios rungtynės su Austrija – sekmadienį nuo 19 val.

Makedonų dvejos rungtynės bus žaidžiamos Bukarešte, o paskutinės su Nyderlandais – Amsterdame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius