-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro 2020 grupė E pagal N.Kesminą: favoritai ispanai ir maži šansai mūsų kaimynams

Futbolo šventė, turėjusi įvykti pernai, pagaliau artėja. Pandemija nebe tokia galinga, žmonės sparčiai mokosi su ja kovoti, žiūrovai per Euro-2020 vėl rinksis tribūnose. Komandos rengiasi stoti prie starto linijos, bet burtai į grupes jas išmėtė taip seniai, kad atėjo laikas prisiminti, kas prieš ką. Šiandien – apie E grupę.

Ispanija

FIFA reitingas – 6.

Vedlys. Luisas Enrique. Treneris, kurio karjera – tarsi amerikietiški kalneliai. Dirbdamas klubuose į šlovės zenitą užkopė 2015-aisiais, kai su „Barcelona“ laimėjo viską – „Primera“ lygą, Karaliaus taurę ir UEFA čempionų lygą. Ispanijos rinktinės vadeles ėmė tampyti prieš trejus metus, po skandalingos trenerių kaitaliojimo istorijos ir prastai šaliai pasibaigusio pasaulio čempionato. Užpernai ėmė beveik pusmečio pertrauką dėl asmeninės tragedijos – onkologine liga susirgo, o netrukus mirė Luiso Enrique's devynmetė dukra Xana.

Ispanų vairininkas garsėja kaip treneris, nebijantis priimti nestandartinių sprendimų. Dirbdamas Barselonoje, Karaliaus taurės turnyro rungtynėse su žemesnio diviziono komanda jis nekeitė traumuoto žaidėjo, nors galėjo tai padaryti, o vėliau pareiškė, kad nenorėjo daugiau traumų – rezultatas tuo metu ir taip buvo 6:1. Šįkart jis nuo rinktinės atkabino patį Sergio Ramosą, motyvuodamas tuo, kad 180 rungtynių nacionalinėje komandoje sužaidęs Madrido „Real“ veteranas šiemet turėjo per mažai žaidybinės praktikos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique

Lyderis. Rodri. Ten pas juos toks pavardžių muziejus ir žaidybinė karuselė, kad lyderiu gali tapti bet kas ir bet kada. Tačiau komandos kapitonui Sergio Busquetsui prieš pat čempionatą pasigavus koronavirusą, nebelieka abejonių, kad „Manchester City“ saugo Rodri svarba atraminėje zonoje išaugs dar labiau.

Ką jie gali? Pasak Luiso Enrique's, jie neabejoja, kad yra tarp aštuonių ar dešimties čempionato favoritų, bet jokiais aštuonetais ar dešimtukais apsiriboti neketina. Saviizoliacija dėl COVID-19 ispanams, aišku, joks pliusas, bet net ir sudėtingoje situacijoje jie turėtų rasti būdų įjungti galingas apsukas.

Ką jie nuveiks grupėje? Grupėje jie – ne „vieni iš favoritų“, jie – tiesiog favoritai.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: „Euro 2020“ startas, intrigos ir prognozės

Švedija

FIFA reitingas – 18.

Vedlys. Janne Anderssonas. Žmogus, kantriai ir nuosekliai ariantis kokybišką vagą. Ji vagojama jau penkerius metus, todėl bus kaip visada: nesitikėkime iš švedų atakų fejerverkų, tikėkimės drausmingo – pirmiausia kalbant apie gynybą – futbolo.

„Grupė – nei košmaras, nei svajonė, reikia tik maksimaliai gerai pasiruošti“, – po burtų traukimo ceremonijos ramiai kalbėjo J.Anderssonas. Reikia manyti, žino, ką šneka. Saviškių galimybės jam tikrai aiškios: į Seviliją ir Sankt Peterburgą važiuoja daugelyje kautynių apšaudyta senoji gvardija, komandoje – tik penki žaidėjai, kuriems mažiau nei 25-eri.

„Scanpix“/AP nuotr./Janne Anderssonas
„Scanpix“/AP nuotr./Janne Anderssonas

Lyderis. Emilis Forsbergas. Galėjo būti Zlatanas Ibrahimovius, bet „Milan“ superveteranas, nors ir buvo apsisprendęs grįžti į rinktinę, iškrito iš apkabos dėl kelio traumos. E.Forsbergo forma „Leipzig“ komandoje banguoja tai aukštyn, tai žemyn, bet rinktinėje jis ir toliau lieka svarbi grandis, jungianti komandos saugus ir puolėjus.

Ką jie gali? Ketvirtfinalis pasaulio čempionate prieš trejus metus, pergalė inauguracinio Tautų lygos turnyro grupėje, kurioje žaista su rusais ir turkais, antra vieta atrankos į Euro-2020 grupėje, į priekį praleidus tik ispanus. Šiemet – penkios pergalės per penkerias rungtynes ir vos vienas praleistas įvartis. Solidi komanda su solidžiomis galimybėmis.

„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas ir Švedijos futbolo rinktinė.
„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas ir Švedijos futbolo rinktinė.

Ką jie nuveiks grupėje? Su ispanais teks žaisti išvykoje, todėl pirmos vietos turbūt nebus. Į antrąją poziciją? Čia švedai turbūt realiausi pretendentai.

Lenkija

FIFA reitingas – 21.

Vedlys. Paulo Sousa. Penkiasdešimtmetį portugalą trenerio karjera pamėtė visomis kompasui žinomomis kryptimis: nuo Anglijos – iki Kinijos, nuo Vengrijos – iki Izraelio. Į Lenkijos rinktinės trenerio kėdę P.Sousa atsisėdo tik šių metų sausį, kai pakeitė Jerzy Brzęceką. Portugalas neturėjo daug laiko perteikti savo žaidybinių idėjų lenkų futbolininkams ir, tiesą sakant, stebint juos, tai vis dar yra jaučiama.

Lyderis. Robertas Lewandowskis. 66 įvarčiai rinktinėje, 203 – Miuncheno „Bayern“ komandoje. Ten, kur žaidžia Lewa, kiti lyderiai šiais laikais tiesiog neįmanomi.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Ką jie gali? Birželį kontrolinėse dvikovose jie rungtyniavo dukart ir abusyk sužaidė lygiosiomis. Pradžioje – su rusais, po to – su islandais. Šiose rungtynėse lygiosios buvo vos išvargtos – paaiškėjo, jog skandinaviško stiliaus varžovų priešprieša lenkams yra keblus dalykas. Turint galvoje, kad teks žaisti su švedais, P.Sousai tai turėtų būti rimta apmąstymų tema.

Ką jie nuveiks grupėje? Realiai vertinant, švedai dabar atrodo stipresni už lenkus. Todėl šiems, matyt, liks kovoti dėl trečiosios vietos su slovakais.

Slovakija

FIFA reitingas – 36.

Vedlys. Štefanas Tarkovičius. Oficialiai rinktinę jis treniruoja nuo praėjusių metų gruodžio, bet komandos virtuvėje sukasi jau aštuonerius metus – nuo tada, kai tapo Jano Kozako asistentu. Vėliau Š.Tarkovičius dirbo ir čeko Pavelo Hapalo štabe. Naujojo trenerio darbo pradžia parodė, kad staigių judesių nebus – Slovakijos rinktinės stuburas yra tie patys, ne vienerius metus komandoje žaidžiantys, futbolininkai.

„Scanpix“ nuotr./Štefanas Tarkovičius
„Scanpix“ nuotr./Štefanas Tarkovičius

Lyderis. Marekas Hamšikas. Absoliutus slovakiško futbolo simbolis. Būdamas 33-ejų, rinktinėje jis ir toliau diriguoja aikštės viduryje.

Buvusi „Napoli“ žvaigždė po daugelio metų Italijoje buvo persikėlusi į Kiniją, o grįžęs į Europą pavasarį M.Hamšikas atvyko į „Goteborg“. Kodėl ten? Viskas paprasčiau, nei atrodo: Švedija tuo metu buvo viena nedaugelio šalių su atviru perėjimų langu, o slovakui prieš Europos čempionatą reikėjo žaidybinės praktikos. Kabinti bucų ant vinies veteranas neketina – kitam sezonui jis jau turi sutartį su Turkijos „Trabzonspor“. O rinktinėje, aišku, niekam net nekyla minčių bandyti artimiausiu metu M.Hamšiko atsikratyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Hamšikas rungtynėse su Lietuva 2017 metais.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marekas Hamšikas rungtynėse su Lietuva 2017 metais.

Ką jie gali? Jie turi charakterį – kelią į Euro-2020 per Tautų lygą slovakai prasiskynė įveikę Airiją baudinių serijoje, o Šiaurės Airiją – išvykoje po pratęsimo. Kita vertus, šiemet pasaulio čempionato atrankos turnyre jie nepajėgė įveikti Kipro ir Maltos, o abi birželio pradžios repeticijos prieš Europos čempionatą baigėsi lygiosiomis.

Ką jie nuveiks grupėje? Formaliai – absoliutūs autsaideriai. Komanda, kurios lyderiai sparčiai sensta – į ketvirtą dešimtį įžengė ne tik M.Hamšikas, bet ir Peteris Pekarikas, Tomašas Hubočanas, Jurajus Kucka, Vladimiras Weissas. Bet ir vėl – charakteris. Jei slovakai jį ištrauks iš stalčiaus, gaudyti lenkus, o gal net ir švedus – įmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius