-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2020“ įdomiausi skaičiai ir faktai: kas yra kas?

„Euro 2020“ futbolo fiesta startuoja. Penktadienio vakarą Romoje bus sužaistos pirmosios Senojo žemyno pirmenybių rungtynės, kuriose Italija susitiks su Turkija. Kol teisėjas mačo pradžios dar nepaskelbė, 15min kviečia susipašinti su įdomiais faktais apie čempionato dalyvius.
„Euro 2020“ startas
„Euro 2020“ startas / „Scanpix“ nuotr.

Belgija yra ne tik viena čempionato favoričių ir turi geriausią FIFA reitingą tarp visų čempionate dalyvausiančių ekipų, bet ir bus labiausiai patyrusi „Euro 2020“ dalyvė.

26 šios komandos žaidėjai bendrai sudėjus nacionalinėje rinktinėje yra sužaidę 1338 mačus – vid. apie 50. Keturi Roberto Martinezo ekipos vyrai jau yra peržengę ir 100 rungtynių ribą, o prie jų šeštadienį per pirmąsias čempionato rungtynes Sankt Peterburge su rusais prisijungs ir Driesas Mertensas.

100 rungtynių savo šalies rinktinėse yra sužaidę 19 „Euro 2020“ dalyvių, o šio sąrašo viršuje – 175 mačus turintis Portugalijos rinktinės lyderis Cristiano Ronaldo.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

C.Ronaldo tai bus istorinis penktasis Europos čempionatas. Po ketvirtą kartą žemyno pirmenybėse žais dar aštuoni žaidėjai: prancūzas Steve'as Mandanda, italas Giorgio Chiellini, portugalai Rui Patricio, Joao Moutinho ir Pepe, kroatas Luka Modričius ir švedai Sebastianas Larssonas bei Andreas Granqvistas.

36-erių C.Ronaldo visgi nebus vyriausias čempionato žaidėjas. Šis titulas priklausys Nyderlandų vartų sargui Maartenui Stekelenburgui. Čempionato starto dieną šiam veteranui bus 38 metai ir 262 dienos ir jis bus pusantrų metų jaunesnis už visų laikų vyriausią turnyro dalyvį – 2016-aisiais vengrų vartininkui Gaborui Kiraly buvo 40.

„Scanpix“ nuotr./Maartenas Stekelenburgas
„Scanpix“ nuotr./Maartenas Stekelenburgas

Vyriausias aikštės žaidėjas bus portugalas Pepe (38 metai ir 105 dienos), o vyriausias kapitonas – Šiaurės Makedonijos legenda Goranas Pandevas (37 metai ir 319 dienų).

Vyriausi čempionato dalyviai
Žaidėjas Šalis Amžius
Maartenas Stekelenburgas Nyderlandai 38 metai 262 dienos
Craigas Gordonas Škotija 38 metais 162 dienos
Pepe Portugalija 38 metai 105 dienos
Goranas Pandevas Š.Makedonija 37 metai 319 dienų
Jurijus Žirkovas Rusija 37 metai 295 dienos

Jauniausią čempionato dalyvį turės lenkai. Kacperui Kozlowskiui pirmenybių atidarymo dieną bus vos 17 metų ir 238 dienos. Toks jaunas žaidėjas Europos pirmenybėse dar nėra žaidęs niekada. Aštuoniolika metų lenkui sukaks tik spalio mėnesį.

„Scanpix“ nuotr./Kacperas Kozlowskis
„Scanpix“ nuotr./Kacperas Kozlowskis

Aštuoniolikos dar neturi ir anglas Jude'as Bellinghamas. Visai neseniai jis tapo pirmuoju septyniolikmečiu Anglijos rinktinėje per 140 metų, kuris už savo šalies rinktinę sužaidė visą mačą. 1881 metais tai buvo pavykę padaryti Thurstonui Rostronui.

Jauniausi čempionato dalyviai
Žaidėjas Šalis Amžius
Kacperas Kozlowskis Lenkija 17 metų 238 dienos
Juddas Bellinghamas Anglija 17 metų 347 dienos
Jamalas Musiala Vokietija 18 metų 105 dienos
Pedri Ispanija 18 metų 198 dienos
Ilja Zabarnis Ukraina 18 metų 283 dienos
Georgijus Sudakovas Ukraina 18 metų 283 dienos

Iki šiol jauniausias visų laikų Europos čempionato žaidėjas yra Nyderlandų atstovas Jetro Willemsas, kuris „Euro 2012“ turnyre mače su Danija aikštėje pasirodė būdamas 18 metų ir 71 dienos amžiaus.

Jauniausią vartininką – Anatolijų Trubiną (19 metų ir 314 dienų) – turės ukrainiečiai, o jauniausią kapitoną – Andrew Robertsoną (27 metai ir 92 dienos) – škotai.

Švedija turės labiausiai patyrusią čempionato komandą. Jos futbolininkų amžiaus vidurkis – 29,2 metai. Nedaug nuo jų atsilieka belgai (29,1), slovakai (28,2), suomiai (28,1) ir vengrai (28).

Jauniausius kolektyvus į Senojo žemyno pirmenybes deleguoja turkai (24,9), anglai (25,2), Velsas (25,5), ukrainiečiai (26,4) ir ispanai (26,5).

Daugiausia futbolininkų iš savo lygos sudėtyje turės Anglijos rinktinė, kurioje iš 26 registruotų narių net 23 atstovauja „Premier“ lygos klubams.

Įdomu, kad „Trys liūtai“ turės du Dortmundo „Borussia“ futbolininkus (Jasoną Sancho ir J.Bellinghamą), o tai yra daugiau nei į rinktinę šį kartą delegavo Londono „Arsenal“, Londono „Tottenham“ ir „Liverpool“ (po vieną atstovą).

Po 22 „savus“ žaidėjus turės Rusija ir Vokietija, 18 – Ukraina, 17 – Italija. Įdomu tai, kad į pastarosios sudėtį Roberto Mancini įtraukė net penkis „Sassuolo“ žaidėjus – tiek pat, kiek ir čempionas Milano „Inter“.

Kitame šios rikiuotės poliuje – Velsas, kuris vienintelis iš visų čempionato dalyvių neturės nė vieno savo šalies čempionate žaidžiančio futbolininko. Tiesa, „Cardiff City“ ir „Swansea City“ savo atstovų turės, bet šie abu klubai žaidžia Anglijos „Championship“ čempionate.

Velso vietinis čempionatas yra vienas silpniausių Europos žemyne ir UEFA reitinge lenkia tik Juodkalnijos, Islandijos, Estijos, Andoros ir San Marino pirmenybes.

Valų sudėtyje yra žaidėjų iš anglų „Premier“ lygos, „Championship“ ir net trečio šios šalies diviziono, o vieninteliu tikru legionieriumi derėtų laikyti Turino „Juventus“ atstovą Aaroną Ramsey.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Bale'as

Vos po vieną žaidėją iš savo lygos turi slovakai ir suomiai, po du – austrai, švedai ir belgai, trys – Šiaurės Makedonija.

Įdomu tai, kad net 19 Austrijos rinktinės žaidėjų rungtyniauja Vokietijos klubuose. Suomijos sudėtyje yra surinkti žaidėjai iš 17 skirtingų čempionatų, Šiaurės Makedonijos – 16.

Tarp komandų, kurių nariai negimė toje šalyje, taip pat pirmauja Velsas, turintis net 11 tokių atstovų.

Devyni valai gimė Anglijoje, bet yra ir du įdomesni variantai – Rhysas Norringtonas-Daviesas gimė Saudo Arabijoje, o Adamas Daviesas – Vokietijoje. Abiejų šių futbolininkų tėvai buvo kariškiai.

Nepaisant visų stereotipų, dabartinė Prancūzija turi vos tris ne šioje šalyje gimusius žaidėjus – Steve'ą Mandanda (Kongo DR), Thomasą Lemarą (Gvadelupa) ir Marcusą Thuramą (Italija).

Visi vokiečiai ir lenkai gimė savo šalyse.

Svetur gimę žaidėjai
RInktinė Žaidėjų skaičius
Velsas 11
Turkija 6
Škotija 6
Portugalija 5
Vengrija 5
Kroatija 4
Šveicarija 4

Simboliška, kad UEFA Čempionų lygos finale šiemet kovoję Londono „Chelsea“ ir „Manchester City“ „Euro 2020“ turnyre bus gausiausiai atstovaujami klubai ir pirmenybėse turės po penkiolika savo atstovų.

Londono komanda deleguos Jorginho (Italija), Emersoną (Italija), Andreasą Christenseną (Danija), Mateo Kovačičių (Kroatija), Masoną Mountą (Anglija), Beną Chilwellą (Anglija), Reece'ą Jamesą (Anglija), Billy Gilmourą (Škotija), Cesarą Azpilicuetą (Ispanija), Olivier Giroud (Prancūzija), N’Golo Kante (Prancūzija), Kurtą Zouma (Prancūzija), Antonio Rudigerį (Vokietija), Kai Havertzą (Vokietija) ir Timo Wernerį (Vokietija).

„Scanpix“ nuotr./ Londono „Chelsea“ triumfas
„Scanpix“ nuotr./ Londono „Chelsea“ triumfas

Mančesterio komanda išsiuntė Keviną De Bruyne (Belgija), Nathaną Ake (Nyderlandai), Oleksandrą Zinčenką (Ukraina), Kyle'ą Walkerį (Anglija), Johną Stonesą (Anglija), Raheemą Sterlingą (Anglija), Philą Fodeną (Anglija), Ferraną Torresą (Ispanija), Ericą Garcia (Ispanija), Rodri (Ispanija), Aymericą Laporte'ą (Ispanija), Ilkay'ų Gundoganą (Vokietija), Rubeną Diasą (Portugalija), Bernardo Silvą (Portugalija) ir Joao Cancelo (Portugalija).

Vos vienu žaidėju mažiau – 14 – turės Vokietijos čempionai Miuncheno „Bayern“, 12 žaidėjų atsiuntė Turino „Juventus“, po 11 – „Manchester United“ ir Kijevo „Dinamo“.

Beje, pastarasis klubas iš visų išsiskiria tuo, jog turės daugiausia savo atstovų vienoje rinktinėje. Ukrainos treneris Andrijus Ševčenka pasikvietė net dešimt savo buvusio klubo futbolininkų. Vienintelis likęs Tomaszas Kedziora atstovaus Lenkijai.

Daugiausia „Euro 2020“ žaidėjų delegavę klubai
Žaidėjai Klubai
15 England Londono „Chelsea“ ir England „Manchester City“
14 Germany Miuncheno „Bayern“
12 Italy Turino „Juventus“
11 Ukraine Kijevo „Dinamo“ ir England „Manchester United“
10 Germany Dortmundo „Borussia“ ir Germany Menchengladbacho „Borussia“
9 Germany „RB Leipzig“ ir Italy Bergamo „Atalanta“

Daugiausia savo atstovų „Euro 2020“ turnyre turės Anglijos „Premier“ lyga – net 118.

Pagal žaidėjų skaičių anglai smarkiai lenkia Vokietijos „Bundesliga“ (90), Italijos „Serie A“ (70), Ispanijos „La Liga“ (39) ir Rusijos „Premier“ lygą (32).

Daugiausia atstovų turinčios lygos
Žaidėjai Klubai
118 England Anglijos „Premier“ lyga
90 Germany Vokietijos „Bundesliga“
70 Italy Italijos „Serie A“
39 Spain Ispanijos „La Liga“
32 Russia Rusijos „Premier“ lyga
31 England Anglijos „Championship“
29 France Prancūzijos „Ligue 1“
19 Ukraine Ukrainos „Premier“ lyga

Pažymėtina, kad Anglijos futbolo sistemai iš viso priklauso net 152 Europos čempionato žaidėjai, nes „Championship“ žaidžia ir jau minėti šešis atstovus turintys Velso klubai „Cardiff City“ bei „Swansea City“.

Panaši situacija yra ir su Kanados „Montreal“ klubu, kuris rungtyniauja MLS lygoje. Šiai ekipai atstovauja suomių puolėjas Lassi Lappalainenas.

Kiek kurios šalys turi savo atstovų čempionate?
Žaidėjai Klubai
146 England Anglija
91 Germany Vokietija
75 Italy Italija
42 Spain Ispanija
32 Russia Rusija
30 France Prancūzija
19 Ukraine Ukraina
18 Turkey Turkija
17 Hungary Vengrija, Netherlands Nyderlandai
15 Czech Republic Čekija
14 Scotland Škotija
13 Croatia Kroatija
10 Belgium Belgija
9 Denmark Danija, Poland Lenkija
8 Cyprus Kipras, Portugal Portugalija, Sweden Švedija
6 Switzerland Šveicarija, Wales Velsas, United States JAV
4 Slovakia Slovakija
3 China Kinija, Greece Graikija, North Macedonia Šiaurės Makedonija
2 Austria Austrija
1 Albania Albanija, Bosnia and Herzegovina Bosnija ir Hercegovina, Canada Kanada, Finland Suomija, Japan Japonija, Norway Norvegija, Serbia Serbija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius