Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euro 2020“: kas jau aišku ir kas dar turi vilčių patekti į Europos čempionatą

Rungtynėmis dešimtyje Europos stadionų antradienio vakarą baigėsi 2020 m. Europos čempionato atrankos varžybos. Po jų paaiškėjo 20 „Euro 2020“ dalyvių, o dar keturios rinktinės išaiškės po papildomų atrankos kovų, vyksiančių kitų metų kovą.
Europos čempionato trofėjus
Europos čempionato trofėjus / „Scanpix“ nuotr.

Kas jau pateko?

Nuo šių metų kovo mėnesio vykusios atrankos varžybos išaiškino, jog 12-oje Europos stadionų kitų metų vasarą tikrai varžysis Anglija, Čekija (abi pateko iš A grupės), Ukraina, Portugalija (B grupė), Vokietija, Nyderlandai (C grupė), Šveicarija, Danija (D grupė), Kroatija, Velsas (E grupė), Ispanija, Švedija (F grupė), Lenkija, Austrija (G grupė), Prancūzija, Turkija (H grupė), Belgija, Rusija (I grupė), Italija ir Suomija (J grupė).

Kas dar gali patekti?

Į likusius keturis kelialapius pretenduoja net 16 komandų, šią teisę iškovojusių per 2018-ųjų rudenį vykusį UEFA Tautų lygos turnyrą.

Pagal pirminę jo idėją, dėl papildomų vietų žemyno pirmenybėse turėjo kovoti po keturias komandas iš kiekvieno iš keturių (A, B, C ir D) Tautų lygos divizionų. Vis tik net 11-ai iš 12-os A diviziono ir 8 iš 12 B diviziono komandų iškovojus teisę žaisti Europos čempionate per tradicinę atranką, viltį siekti svajonės ir patekimo į žemyno pirmenybes gavo ir dar trys papildomos C diviziono komandos.

A kelyje į „Euro 2020” prie vienintelės į čempionatą nepatekusios A diviziono rinktinės Islandijos prisijungs trys burtų keliu iš C diviziono pateksiančios komandos. Tai – Bulgarija, Izraelis, Vengrija arba Rumunija.

B kelyje varžysis visos keturios per atranką į Europos čempionatą nepatekusios Tautų lygos B diviziono komandos: Bosnija ir Hercegovina, Slovakija, Airija ir Šiaurės Airija.

C kelyje kausis trys geriausios C diviziono rinktinės – Škotija, Norvegija ir Serbija bei dar viena C diviziono komanda, likusi po burtų į A kelio varžybas (Bulgarija, Izraelis, Vengrija arba Rumunija).

D kelyje dėl neeilinės progos žaisti Europos čempionate grumsis dar niekada žemyno pirmenybėse nerungtyniavusios Sakartvelo, Šiaurės Makedonijos, Kosovo ir Baltarusijos rinktinės.

VIDEO: „Vieni vartai“: siaubinga realybė, tragiška atranka ir žvilgsnis į save

Kiekvieno iš kelių nugalėtojas ir kelialapio į Europos čempionatą savininkas paaiškės atkrintamųjų principų – iš pradžių bus žaidžiami pusfinaliai, o po to – finalas.

Burtai, nuspręsiantys, kurios iš C diviziono komandų varžysis A, o kurios – C kelyje, vyks penktadienį UEFA būstinėje Nione (Šveicarija).

Ten taip pat paaiškės, kuriose šalyse vyks kiekvieno iš kelių finalas. Jie galės būti žaidžiami tik pirmą arba antrą reitingą kiekviename iš kelių turinčios rinktinės stadione – A kelio finalas bus žaidžiamas Islandijoje, Bulgarijoje arba Izraelyje, B kelio lemiama kova įvyks Bosnijoje ir Hercegovinoje arba Slovakijoje, C kelio nugalėtojas paaiškės Škotijoje arba Norvegijoje, o Europos čempionato bilieto likimas D kelyje spręsis Sakartvele arba Šiaurės Makedonijoje.

Pusfinaliuose komandos kovos aukštesnį reitingą turinčios rinktinės stadione.

„Euro 2020” atrankos atkrintamųjų poros:

A kelias:

Islandija – Rumunija/Vengrija

Bulgarija/Izraelis – Izraelis/Vengrija

B kelias:

Bosnija ir Hercegovina – Šiaurės Airija

Slovakija – Airija

C kelias:

Škotija – Bulgarija/Izraelis/Vengrija/Rumunija

Norvegija – Serbija

D kelias:

Sakartvelas – Baltarusija

Šiaurės Makedonija – Kosovas

Lemiamos atrankos kovos vyks kovo 26-31 dienomis.

Kur ir kada vyks čempionatas?

16-asis Europos futbolo čempionatas kitų metų birželio 12 – liepos 12 dienomis pirmą kartą bus žaidžiamas net 12-oje Senojo žemyno stadionų.

Turnyro kovas priims Baku (Azerbaidžanas), Kopenhaga (Danija), Londonas (Anglija), Miunchenas (Vokietija), Budapeštas (Vengrija), Roma (Italija), Amsterdamas (Nyderlandai), Dublinas (Airija), Bukareštas (Rumunija), Sankt Peterburgas (Rusija), Glazgas (Škotija) ir Bilbao (Ispanija).

Abu pusfinaliai ir finalas vyks Vemblio stadione Londone.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wembley“ stadionas

Kada paaiškės grupės?

Dėl neįprasto Europos čempionato formato, kai turnyras vyks ne vienoje ar dvejose, o net 12-oje valstybių, dar nesibaigus atrankos kovoms jau paaiškėjo ir kai kurių pirmenybių grupių kontūrai.

A grupėje, kurios kovos vyks Romoje ir Baku, tikrai žais Italija. B grupėje, kurios komandos varžysis Sankt Peterburge ir Kopenhagoje, tikrai susigrums Rusija ir Danija.

„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo „Krestovskij“ stadionas
„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo „Krestovskij“ stadionas

C grupėje (Amsterdamas ir Budapeštas) tikrai žais Nyderlandai ir Ukraina, čia pateksianti dėl vietos kitose grupėse trūkumo. D grupėje (Londonas ir Glazgas) tikrai žais Anglija.

E grupėje (Bilbao ir Dublinas) rungtyniaus Ispanija, o F grupėje (Miunchenas ir Budapeštas) žais Vokietija.

"Allianz" stadionas
"Allianz" stadionas

Atitinkamai sėkmės atveju Rumunija, Škotija, Airija ir Vengrija patektų į grupes, kurių varžybos bus vykdomos būtent šiose šalyse.

Visos šeimininkų teisę turėsiančios rinktinės savų sirgalių akivaizdoje sužais bent dvi, o kai kurios – visas tris grupių etapo rungtynes.

Europos čempionato grupių etapo burtai lapkričio 30-ąją bus traukiami Rumunijos sostinėje Bukarešte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius