Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos čempionato atrankoje Serbija ir Albanija kovos ir dėl pergalės, ir dėl Kosovo

Antradienio vakarą tarp daugelio 2016 metų Europos futbolo čempionato atrankos rungtynių vienerios bus ypatingos. I grupėje pirmą kartą nuo 1967 metų Belgrade susitiks netikėtai gerai atranką pradėjusi Albanijos ir šeimininkės Serbijos rinktinė. Rungtynės turės ir itin ryškų politinį atspalvį.
Ermiras Lenjani (iškėlęs rankas) yra gimęs Kosove
Ermiras Lenjani (iškėlęs rankas) yra gimęs Kosove / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau nei 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.​

„Tai nebus įprastos normalios rungtynės, neslėpsiu, kad į jas eisime kitaip. Neįmanoma žaidėjų ir personalo priversti negalvoti apie visas aplinkybes“, – theguardian.com sakė Albanijos futbolo federacijos atstovas Redi Jupi.

Pagrindinė ir didžiausia serbų ir albanų nesutarimų priežastis yra politinė – Kosovas, kurio didžioji dalis gyventojų yra etniniai albanai.

VIDEO: Albanijos sirgaliai serbams žada pragarą

2008 metais nuo Serbijos atsiskyręs ir JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir daugelio kitų valstybių pripažintas regionas neturi Serbijos ir Rusijos palaikymo. Dėl šios priežasties Kosovas negali tapti Jungtinių Tautų nariu, negali būti ir UEFA narys, todėl Kosovo rinktinei leidžiama žaisti tik kontrolines rungtynes. Jose negali skambėti valstybės himnas, neturi būti vėliavų – visa tai dėl Serbijos reikalavimų.

Antradienio vakare Belgrade Albanijos vėliavų nebus arba jų bus labai mažai. Serbai nusprendė neįsileisti albanų sirgalių į savo stadioną, mat didžioji dalis Kosovo gyventojų yra etniniai albanai.

Albanijos futbolo federacija jau buvo beveik išsireikalavusi 2000 bilietų, tačiau serbai pareikalavo, kad jie būtų parduodami tik pateikus Albanijos piliečio pasą. Taip buvo saugomasi Kosovo piliečių. Albanai su šia sąlyga nesutiko, tad serbai paskelbė, kad Belgrade bilietus bandantys įsigyti albanai bus sulaikomi policijos.

Vis dėlto, ne vienas albanas socialiniuose tinkluose ir futbolo ultrų forumuose žada vis tiek vykti į Belgradą ir mėginti patekti į stadioną. Tai gali baigtis neramumais ir muštynėmis net jeigu į patį stadioną albanai ir nepateks.

Kai komandos kitų metų spalio 8-ąją dieną susitiks atsakomosiose rungtynėse Albanijoje – saugomu priemonės bus tokios pačios ir serbai į stadioną patekti negalės.

VIDEO: Albanija – Danija 1:1

Įdomu, kad Shqiponjat (Ereliai) pravardžiuojamoje Albanijos futbolo rinktinėje rungtyniauja net septyni Kosove gimę žaidėjai. Keturi jų pastarajame mače su Danija žaidė startinėje sudėtyje, dar du aikštėje pasirodė po keitimo.

Albanija su Danijos ekipa išsiskyrė lygiosiomis 1:1, tačiau pirmajame atrankos mače nustabino visą pasaulį, kai išvykoje 1:0 ant menčių paguldė Portugaliją. Dabar albanai, kurie niekada nežaidė pasaulio ar Europos čempionatuose, grupėje yra antri.

VIDEO: Portugalija – Albanija 0:1

Tuo tarpu pirmajame mače Armėnijos nesugebėję įveikti serbai žengi trečioje vietoje ir antradienį namuose jaus ne mažesnį spaudimą nei svečiai. Serbijos futbolo sirgaliai nevengia nušvilpinėti jų manymu prastai žaidžiančių saviškių, daugybė kritikos rinktinė ir treneris Dickas Advocaatas sulaukia ir žiniasklaidoje.

„Buvo puiku įmušti įvartį Danijai, tačiau mačas su Serbija bus ypatingas. Į aikštę eisime nusiteikę atiduoti 200 procentų jėgų“, – prieš rungtyns su Serbija sakė Kosove gimęs albanų futbolininkas Ermiras Lenjani. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius