-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

F grupė: ar belgų „auksinė karta“ dar turi parako ir kaip atrodys vicečempionai?

15min tęsia pažintį su 2022-ųjų FIFA pasaulio čempionato dalyviais. Pristatote F ketvertą, kuriame – Kroatija, Belgija, Kanada ir Marokas.
F grupės žvaigždės
F grupės žvaigždės / „Scanpix“ nuotr.

Belgija

Shirt badge/Association crest

Į trečią pasaulio čempionatą vykstantis 31-erių metų Kevinas De Bruyne turės bene paskutinę progą rimtai sužibėti ir didžiausiame pasaulio futbolo turnyre.

Belgijos žvaigždė yra „Manchester City“ sirgalių ir trenerio Pepo Guardiolos numylėtinis. Anglijoje jis trejus metus iš eilės buvo išrinktas geriausiu sezono žaidėju, tačiau jis vis dar neturi Čempionų lygos titulo ir iki šių metų niekada nepateko į geriausiųjų pasaulio žaidėjų trejetuką.

Šiemet jis buvo trečias, bet lenktynėse dėl „Ballon d'Or“ Karimas Benzema buvo atitrūkęs šviesmečiais.

P.Guardiola jį vadina geriausiu pasaulio vidurio saugu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne

Katare jis turės vieną paskutinių galimybių atnešti rimtą titulą ir savo šaliai.

Pastaruosiuose dviejuose pasaulio čempionatuose belgai iškopdavo į atkrintamąsias, bet 2014-aisiais ketvirtfinalyje pralaimėjo Argentinai, o prieš ketverius metus pusfinalyje nusileido Prancūzijai.

Europos čempionatai belgams pastaruoju metu baigdavosi ketvirtfinalyje – 2014-aisiais nusileista Velsui, pernai – Italijai.

„Auksinė belgų“ karta jau kone dešimtmetį vadinama realia pretendente į titulą, tačiau pergalingo recepto taip ir nesurado.

Atrodytų, jog belgų rinktinės strategas Roberto Martinezas turi viską, ko reikia. Jis gali į aikštę siųsti startinę sudėtį, kurioje šeši žaidėjai yra sužaidę daugiau nei po 100 mačų už rinktinę, bet lygiai taip pat gali kliautis ir jaunais talentais.

Vidurio gynėjų pora Janas Vertonghenas ir Toby Alderweireldas kartu rinktinėje yra sužaidę net 264 rungtynes.

Šimto rungtynių ribą yra peržengęs ir Romelu Lukaku, nuo kurio turėtų ypač priklausyti Belgijos rinktinės puolimas.

Rugsėjo mėnesį Milano „Inter“ puolėjas susimušė šlaunį, tad neaišku, koks bus Katare.

„Scanpix“ nuotr./Roberto Martinezas
„Scanpix“ nuotr./Roberto Martinezas

Komandą treniruojančiam ispanui R.Martinezui tai bus trečias svarbus turnyras su šia komanda, po kurio pasibaigs šešerius metus galiojusi sutartis.

49 metų ispanas daugiau nei 20 metų dirbo Didžiojoje Britanijoje, kol prieš pat 2016 m. Europos čempionatą jį atleido Liverpulio „Everton“.

Po to, kai pernai belgams nepavyko laimėti „Euro 2020“, R.Martinezas buvo siejamas su darbu „Barcelona“ ar grįžimu į „Everton“, tačiau galiausiai liko prie rinktinės vairo.

Belgai, skirtingai nei daugelis komandų, apsistos ne Dohoje ar jos apylinkėse, bet paplūdimio kurorte netoli sienos su Saudo Arabija.

Sudėtis

Vartininkai: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Koen Casteels (Wolfsburg)

Gynėjai: Jan Vertonghen (Anderlecht), Toby Alderweireld (Antwerp), Leander Dendoncker (Aston Villa), Wout Faes (Leicester City), Arthur Theate (Rennes), Zeno Debast (Anderlecht), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester City), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund)

Saugai: Kevin de Bruyne (Manchester City), Youri Tielemans (Leicester City), Amadou Onana (Everton), Axel Witsel (Atletico Madrid), Hans Vanaken (Club Brugge)

Puolėjai: Eden Hazard (Real Madrid), Charles De Ketelaere (AC Milan), Leandro Trossard (Brighton), Dries Mertens (Galatasaray), Jeremy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter Milan), Michy Batshuayi (Fenerbahce), Lois Openda (Lens)

Treneris

Roberto Martinez

Kanada

Shirt badge/Association crest

Kanada į šį pasaulio čempionatą važiuoja su šūkiu „Mes galime“.

Į didžiausią pasaulio futbolo sceną ji grįžta po 36-erių metų pertraukos, kai 1986-aisiais sensacingai debiutavo Meksikoje.

„Dabar matau, kad Kanada yra futbolo tauta ir mumis tiki vis daugiau žmonių“, – komandai iškovojus kelialapį į Katarą kalbėjo rinktinės vyriausiasis treneris Johnas Herdmanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas

Jis komandai vadovauja ketverius metus ir per šį laiką Kanada padarė didžiulę pažangą.

Vien per praėjusius metus „Klevo lapai“ iš 72-osios vietos FIFA pasaulio rinktinių reitinge pakilo į 40-ąją.

Kanada atrankos varžybas pradėjo nuo žemiausio CONCACAF atrankos etapo, tačiau galiausiai finalinėje grupėje aplenkė net regiono grandes Meksiką ir JAV.

Kanados rinktinę į priekį veda „Club Brugge“ žaidžiantis puolėjas Cyle'as Larinas, „Lille“ žvaigždė Jonathanas Davidas ir, žinoma, Miuncheno „Bayern“ vijurkas Alphonso Daviesas.

„Scanpix“ nuotr./Alphonso Daviesas
„Scanpix“ nuotr./Alphonso Daviesas

J.Herdmanas tvirtina, kad Kanada negali pasitenkinti vien sugrįžimu į pasaulio čempionatą. Jo komanda turi laimėti.

„Kanada turi suvokti, kad čia niekas dovanų nedalins. Pergalės privalai nusipelnyti, ir tikiu, kad sunkiai dirbdami mes šansų ne tik turėsime, bet ir jais pasinaudosime“, – prieš pirmenybes kalbėjo strategas.

Kanada į pirmenybes atsiveš ir vieną vyriausių žaidėjų – 39 metų kapitoną Atiba Hutchinsoną.

Kai 1986-aisiais Kanada vienintelį kartą žaidė pasaulio čempionate, saugui tebuvo vos treji. Tuomet kanadiečiai pralaimėjo Prancūzijai, Vengrijai ir Sovietų Sąjungai.

Pasirengimą pasaulio čempionatui kiek trikdė sunkios derybos tarp futbolininkų ir federacijos dėl premijų. Dėl šios priežasties komanda net buvo atsisakiusi žaisti draugiškas rungtynes su Panama.

Futbolininkai įsitikinę, kad dalis 10 mln. dolerių sumos, kurią federacija gavo už patekimą į pasaulio pirmenybes, turi atitekti jiems.

J.Herdmanas yra pirmasis treneris pasaulio futbolo istorijoje, kuriam pavyko į finalinį planetos čempionato etapą išvesti tiek moterų, tiek vyrų rinktines. 2011–2018 metais jis treniravo Kanados moteris.

Kam

Vartininkai: Milan Borjan (Red Star Belgrade), James Pantemis (CF Montreal), Dayne St Clair (Minnesota United)

Gynėjai: Sam Adekugbe (Hatayspor), Derek Cornelius (Vancouver Whitecaps - Panetolikos), Alistair Johnston (CF Montreal), Richie Laryea (Nottingham Forest), Kamal Miller (CF Montreal), Steven Vitoria (Chaves), Joel Waterman (CF Montreal)

Saugai: Stephen Eustaquio (FC Porto), Liam Fraser (Deinze), Atiba Hutchinson (Besiktas), Mark-Anthony Kaye (Toronto FC), Ismael Kone (CF Montreal), Jonathan Osorio (Toronto FC), Samuel Piette (CF Montreal), David Wotherspoon (St Johnstone)

Puolėjai: Tajon Buchanan (Club Bruges), Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Jonathan David (Lille), Alphonso Davies (Bayern Munich), Junior Hoillett (Reading), Cyle Larin (Club Bruges), Liam Miller (FC Basel), Ike Ugbo (Troyes)

Treneris

John Herdman

Marokas

Shirt badge/Association crest

Marokas sunerimęs – dėl Youssefo En-Nesyri įvarčių sausros, komandai tenka ieškoti naujų vedlių.

Y.En-Nesyri šį sezoną taip ir neįmušė atstovaudamas „Sevilla“ komandai, nors per 49 mačus Maroko rinktinėje yra pasižymėjęs 14 sykių.

Prieš ketverius metus Rusijoje jis pasiuntė kamuolį į Ispanijos rinktinės vartus, tačiau pastaruoju metu jo taikiklis yra stipriai nusimušęs.

Dėl to marokiečių akys vis dažniau krypsta į Sofiane'ą Boufalą. Jis muša.

29 metų puolėjas šiuo metu yra karjeros pike ir penkis iš šešių savo įvarčių rinktinėje pelnė šiemet.

Solidžiai jis žaidė ir Prancūzijos lygoje, kur atstovaudamas „Angers“ ekipai įmušė dešimt kartų.

Visgi didžiausia komandos žvaigždė bus po priverstinės tremties sugrįžtantis Hakimas Ziyechas. Buvęs rinktinės treneris Vahidas Halilhodžičius buvo išbraukęs saugą iš sudėties po to, kai jis esą atsisakė žaisti draugiškose rungtynėse.

Imago / Scanpix nuotr./Hakimas Ziyechas
Imago / Scanpix nuotr./Hakimas Ziyechas

„Žaidėjo, kuris atsisako treniruotis ir apsimetinėja, jog yra traumuotas, man nereikia. Ši istorija yra baigta“, – kirto buvęs rinktinės strategas.

Tačiau nepaisant to, jog išvedė „Atlaso liūtus“ į pirmenybes, V.Halilhodžičius posto neišsaugojo ir rugpjūtį buvo atleistas.

Maroko futbolo federacijos vadovai tikino, kad taip atsitiko dėl nesutarimų rengiant komandą planetos pirmenybėms.

Nauju vedliu buvo paskirtas Walidas Regragui, 47 metų marokietis, pats praeityje žaidęs nacionalinėje rinktinėje. Praėjusį sezoną jis su Kasablankos „Wydad“ triumfavo CAF Čempionų lygos turnyre bei laimėjo šalies pirmenybes.

„Scanpix“ nuotr./Walidas Regragui
„Scanpix“ nuotr./Walidas Regragui

Pirmas naujo trenerio darbas buvo grąžinti į komandą H.Ziyechą. Tai pavyko, nors užpykęs Londono „Chelsea“ saugas buvo pareiškęs, jog daugiau niekada neatstovaus nacionalinei komandai.

Praėjusiame čempionate Rusijoje komandos lyderis „perdegė“, tačiau šiemet norės reabilituotis.

Marokui tai bus šeštasis pasaulio čempionatas. Debiutavo 1970-aisiais, o 1986-aisiais tapo pirmąja Afrikos komanda, prasimušusia į atkrintamąsias.

Sudėtis

Vartininkai: Yassine Bounou (Sevilla), Munir El Kajoui (Al Wehda), Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca).

Gynėjai: Nayef Aguerd (West Ham United), Yahia Attiat Allah (Wydad Casablanca), Badr Benoun (Qatar SC), Achraf Dari (Stade Brest), Jawad El Yamiq (Real Valladolid), Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain), Noussair Mazraoui (Bayern Munich), Romain Saiss (Besiktas).

Saugai: Sofyan Amrabat (Fiorentina), Selim Amallah (Standard Liege), Bilal El Khannouss (Racing Genk), Yahya Jabrane (Wydad Casablanca), Azzedine Ounahi (Angers), Abdelhamid Sabiri (Sampdoria).

Puolėjai: Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Soufiane Boufal (Angers), Ilias Chair (Queens Park Rangers), Walid Cheddira (Bari), Youssef En-Nesyri (Sevilla), Abde Ezzalzouli (Osasuna), Abderrazak Hamdallah (Al Ittihad), Amine Harit (Olympique Marseille), Hakim Ziyech (Chelsea).

Treneris

Walid Regragui

Kroatija

Shirt badge/Association crest

Ar Kroatijos patekimas į 2018 m. pasaulio futbolo čempionato finalą buvo atsitiktinumas? Vargu.

Tik penki iš startinio vienuoliktuko žaidėjų, pradėjusių 2018-ųjų finalą, yra likę dabartinėje komandoje.

Komandai ir toliau diriguoja 37-erių Luka Modričius, tačiau šalia jo Zlatko Daličiui per ketverius metus iš talentingų ir patyrusių žaidėjų pavyko suburti labai simpatišką derinį.

Šiemetinės pergalės prieš pasaulio čempionę Prancūziją, Daniją ir Austriją Tautų lygoje rodo, kad Kroatija grįžta. Grįžta pačiu svarbiausiu metu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Kroatai vėl vežasi tą patį branduolį, kurį, be L.Modričiaus, sudaro „Tottenham Hotspur“ žaidžiantis Ivanas Perišičius, Milano „Inter“ atstovaujantis Marcelo Brozovičius ar Londono „Chelsea“ narys Mateo Kovačičius.

Žinoma, komandai trūks 2020-aisiais su rinktine atsisveikinusio Ivano Rakitičiaus, o puolėjas Anta Rebičius nekviečiamas į rinktinę po to, kai paleido kritikos strėlių į trenerį po pralaimėjimo praėjusio Europos čempionato aštuntfinalyje Ispanijai.

Prie senosios gvardijos puikiai pritapo dvidešimtmetis „RB Leipzig“ gynėjas Joško Gvardiolas, kuris jau dabar yra laikomas vienu geriausių gynėjų Bundeslygoje.

„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius
„Scanpix“ nuotr./Zlatko Daličius

Komandos veteranai puikiai derinasi su jaunais žaidėjais. Vokietijoje gimęs dešinysis gynėjas Josipas Stanišičius, taip pat vis dažniau žaidžia Miuncheno „Bayern“ ir Kroatijos rinktinėje. Savo šansą jis tikrai gaus ir Katare.

3,8 mln. gyventojų turinti Kroatija po Jugoslavijos subyrėjimo praleido vos vieną pasaulio čempionatą ir nuolat sugeba iššokti virš bambos.

1998-aisiais kroatai sensacingai iškovojo bronzą, o po dvidešimt metų sugebėjo žengti ir dar vienu laipteliu aukščiau bei iš Rusijos parsivežė sidabrą.

Sudėtis

Vartininkai: Domink Livakovic (Dinamo Zagreb), Ivica Ivusic (NK Osijek), Ivo Grbic (Atletico Madrid)

Gynėjai: Domagoj Vida (AEK Athens), Dejan Lovren (Zenit St Petersburg), Borna Barisic (Rangers), Josip Juranovic (Celtic), Josko Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (VfB Stuttgart), Josip Stanisic (Bayern Munich), Martin Erlic (Sassuolo), Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)

Saugai: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Chelsea), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Mario Pasalic (Atalanta), Nikola Vlasic (Torino, on loan from West Ham), Lovro Majer (Rennes), Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt), Luka Sucic (RB Salzburg)

Puolėjai: Ivan Perisic (Tottenham), Andrej Kramaric (1899 Hoffenheim), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk Split)

Treneris

Zlatko Dalič

Parengta pagal AP pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius