Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Farerų salos – pigesnis už Lietuvą, bet daugiau žvaigždučių turintis futbolo nykštukas

Trečiadienio vakarą LFF stadione sėkmingą bangą pasigavusi Lietuvos futbolo rinktinė laikys nykštukinių Farerų salų egzaminą. Vos 50 tūkst. gyventojų turinčios šalies perspektyvos futbolo aikštėje Lietuvoje vertinamos ypač skeptiškai, tačiau realybė tokia, kad nykštukai dabartiniame FIFA rinktinių reitinge smarkiai lenkia Lietuvą, o ir savo sudėtyje turi futbolininką, apie kokį Lietuva gali tik pasvajoti.
Andreasas Olsenas
Andreasas Olsenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

FIFA nacionalinių rinktinių klasifikacijoje Farerai yra 107-oje pozicijoje. Pastarąjį kartą mūsų rinktinė tokiose „aukštumose“ buvo tik prieš ketverius metus, o šiuo metu rikiuojasi 130-oje pozicijoje.

Tiesa, po staigių UEFA Tautų lygos struktūrinių pertvarkų mūsiškiai liko C divizione, o Farerai ir toliau tebesikauna silpniausioje D pakopoje.

Visgi situacija jau artimiausiu metu gali kardinaliai pasikeisti. Švedo Håkano Ericsono treniruojama Landsliðið (taip Fareruose vadinama vietos nacionalinė rinktinė – aut. past.) savo grupėje užtikrintai pirmauja ir artimiausią persekiotoją Maltą likus dviem mačams lenkia penkiais taškais.

V Komanda + = - Įv. T
1 Farerų salos 3 1 0 7:3 10
2 Malta 1 2 1 4:4 5
3 Latvija 0 3 1 2:3 3
4 Andora 0 2 2 0:3 2

Jei per likusias dvikovas su Latvija ir Malta stebuklų neįvyks, Farerai turėtų finišuoti pirmi ir iškovoti kelialapį į C divizioną. Galima tik pastebėti, kad kol kas šiemetinėje Tautų lygoje nykštukai laimėjo tris mačus ir kartą sužaidė lygiosiomis, o vienintelę nesėkmę patyrė draugiškame mače, kai susitiko ne su savo svorio kategorijos priešininke Danija (0:4).

„Turime naują ir jauną komandą (vid. 27 metai), kuri pastaruoju metu demonstruoja gerus rezultatus. Esu patenkintas, kaip žaidžia mano komanda, ir tikiuosi, kad mačas su lietuviais bus gera repeticija prieš šeštadienio dvikovą su Latvija“, – apie akistatą LFF stadione kalbėjo 60-etis H.Ericsonas, prasitaręs, kad nemažai eksperimentuos ir leis pasireikšti beveik visiems savo auklėtiniams.

Buvusio Švedijos rinktinės trenerio Georgo Ericsono sūnus 2015-aisiais nustebino futbolo pasaulį, kai su savo šalies jaunimu sensacingai laimėjo Europos jaunimo (U-21) čempionatą.

„Scanpix“ nuotr./Hakanas Ericsonas
„Scanpix“ nuotr./Hakanas Ericsonas

Lietuvos komanda taip pat turi teorinių galimybių pakilti laipteliu aukščiau, jei sėkmingai sužais likusius mačus su Baltarusija ir Kazachstanu bei užims pirmąją vietą. Tiesa, Valdo Urbono auklėtiniai lygiai taip pat gali ir nukristi į žemiausią divizioną, jei finišuos lentelės dugne.

V Komanda + = - GF T
1 Baltarusija 2 1 1 6:5 7
2 Lietuva 1 2 1 3:4 5
3 Albanija 1 2 1 2:1 5
4 Kazachstanas 1 1 2 3:4 4

Tiesa, paskutinė vieta grupėje dar nereikštų automatinio kritimo į D divizioną, kurioje yra tik dvi grupės. C diviziono dvi nelaimėlės paaiškės po papildomų rungtynių, kuriose tarpusavyje žais paskutinės grupių ekipos.

Per 2 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos nutolusių Farerų salų rinktinės treneriui ruoštis paskutinėms trejoms metų rungtynėms nebuvo lengva. Nors H.Ericsonas prieš keletą dienų ir sukvietė savo auklėtinius į treniruočių stovyklą, dėl pandemijos ir skirtingų koronaviruso situacijų įvairiose Europos šalyse, joje dalyvavo ne visi kviesti žaidėjai.

Treneriai nusprendė, kad kai kuriems žaidėjams iš užsienio klubų bus patogiau ir saugiau iš karto skristi į Vilnių ar į Rygą, kur Farerai žais po trijų dienų.

Maža to, kelionės į Lietuvą išvakarėse paaiškėjo, kad komandai negalės padėti du Klaksviko KI žaidėjai Heini Vatnsdalas ir Patrikas Johannesenas, tad pasitarus su jaunimo rinktinės strategu Sámalu Eriku Hentze į komandą buvo iškviesti HB atstovai Bartalas Wardumas ir Adrianas Justinussenas.

Tačiau didžiausias smūgis trečiadienį Vilniuje besisvečiuojantiems nykštukams buvo suduotas, kai paaiškėjo, kad dėl COVID-19 ir skrydžių apribojimų komandai svarbiausiuose metų mūšiuose negalės padėti ryškiausia Farerų salų futbolo žvaigždė Jóanas Símunas Edmundssonas.

„Scanpix“ nuotr./Johanas Simunas Edmundssonas
„Scanpix“ nuotr./Johanas Simunas Edmundssonas

29-erių puolėjas yra futbolininkas, kokiam vietą savo vienuoliktuke veikiausiai nesunkiai rastų ir Lietuvos rinktinės strategas V.Urbonas. Snaiperis šiuo metu atstovauja Vokietijos stipriausioje „Bundesligoje“ žaidžiančiam Bylefeldo „Arminia“ klubui. Ir ne tik jam priklauso, bet ir žaidžia: šiemet aikštėje pasirodė 5 mačuose ir pelnė 1 įvartį.

Lietuva šiuo metu neturi nė vieno futbolininko, kuris žaistų kuriame nors iš penkių stipriausių Europos šalių čempionatų, o per visą istoriją šiuolaikinėje „Bundesligoje“ yra rungtyniavę vos trys mūsų šalies atstovai.

Lietuvos atstovai „Bundesliga“ istorijoje
Futbolininkas Sezonai Metai Klubas R Goal Yellow card Red card
Valdas Ivanauskas 4 1993–1997 „Hamburger SV“ 91 13 19 3
Gintaras Staučė 3 1997–2001 „Duisburg“ 46 0 1 1
Marius Stankevičius 1 2014–2015 „Hannover“ 2 0 0 0

Nors Farerų salose iki šiol žaidžiamas tik pusiau profesionalus futbolas, nacionalinė rinktinė jau kuris laikas tikrai neprimena mėgėjų ir pastarųjų metų solidūs komandos rezultatai nėra atsitiktinumas.

Dabartinės rinktinės trys žaidėjai žaidžia Norvegijoje, tiek pat Islandijoje, po du atstovauja Danijos ir Švedijos klubams.

Farerų salų rinktinės legionieriai
Šalis Žaidėjai
Iceland Islandija Gunnaras Nielsenas (FH), Kajus Leo í Bartalsstovu (Valur), Magnusas Egilssonas (Valur)
Norway Norvegija Rógvi Baldvinssonas (Bryne), Ári Mohras Jónssonas (Sandnes Ulf), Gilli Rólantssonas Sørensenas (Brann)
Denmark Danija Viljormuras Davidsenas (Velje), Halluras Hanssonas (Horsens)
Sweden Švedija Branduras Hendrikssonas Olsenas (Helsingborg), Meinhardas Olsenas (GAIS)
Germany Vokietija Jóanas Símunas Edmundssonas (Arminia)

Visgi ryškiausia komandos žvaigždė yra jau minėtas J.S.Edmundssonas.

Toftire gimęs kairiakojis žaidėjas yra kilęs iš sportiškos šeimos. Abu jo broliai taip pat žaidžia futbolą – penkeriais metais jaunesnis Hakunas atstovauja vietiniam „ÍF Fuglafjördur“, tuo tarpu jaunėlis Andriasas kelią į viršūnę pradėjo skintis Ispanijoje, kur atstovauja ketvirtajam divizione rungtyniaujančiam „Aguilas“ klubui. Devyniolikmetis futbolininkas priklauso ir Farerų salų jaunimo (iki 21 metų) rinktinei.

J.S.Edmundssonas geriausiai jaučiasi atakuojančio vidurio saugo pozicijoje, tačiau neretai tiek „Arminia“ klube, tiek Farerų salų rinktinėje yra naudojamas ir kaip vidurio ar krašto puolėjas.

B68 klube karjerą pradėjusį talentą greitai pastebėjo „Newcastle United“ klubo skautai, tad būdamas aštuoniolikos jis jau persikėlė į Anglijos „Premier“ lygos komandą. Sėkmingai užsirekomendavęs rezervinėje komandoje J.S.Edmundssonas netrukus su „šarkomis“ jau pasirašė ir ilgalaikę sutartį.

Visgi prasimušti į pagrindinę komandą Farerų salų deimantui taip ir nepavyko ir netrukus jis išvyko laimės ieškoti į Norvegiją. Stavangerio „Viking“ ekipoje karjeros etapas taip pat neužtruko, tad netrukus J.S.Edmundssonas grįžo į gimtinę ir vilkėjo AB ir HB marškinėlius.

VIDEO: Jóano Símuno Edmundssono istorija

Dar kartą laimę užsienyje futbolininkas pabandė 2015-aisiais, kai sudarė dvejų metų sutartį su danų „Velje“ klubu.

2015-ųjų lapkritį J.S.Edmundssonas įmušė įvartį, sužavėjusį visą Daniją. Jo įvartį prieš „Silkeborg“ ekipą TV3+ televizija išrinko metų įvarčiu, o vietos komentatoriai gražuolį fareriečio reidą lygino su ryškiausių pasaulio futbolo žvaigždžių Diego Maradonos, Lionelio Messi ar George'o Besto įvarčiais.

Sėkmingai užsirekomendavęs J.S.Edmundssonas jau po metų sulaukė kvietimo iš stipriausios Danijos lygos „Odense“ komandos ir suraitė parašą ant 2,5 metų sutarties.

Odensėje futbolininkas vėl vietos sirgalius džiugino įspūdingais įvarčiais, o 2018-ųjų pavasarį sulaukė kvietimo iš Vokietijos ir tuo metu antrojoje „Bundesligoje“ žaidusio „Arminia“ klubo.

VIDEO: J.S.Edmundssono įvartis

Jau debiutiniame mače su „Heidenheim“ jis sugebėjo įmušti įvartį ir tapo pirmuoju savo šalies atstovu, kuriam pavyko pasižymėti profesionalios Vokietijos futbolo lygos mače.

Šį sezoną „Arminia“ po vienuolikos metų sugrįžo į stipriausią Vokietijos divizioną, o rugsėjo 26-ąją dar kartą savo pavardę į istorijos metraščius įrašė ir J.S.Edmundssonas. Dvikovoje prieš „Koln“ įmušęs puolėjas tapo pirmuoju Farerų salų atstovu, kuriam pavyko pasižymėti „Bundesligoje“.

VIDEO: J.S.Edmundssono įvartis

Farerų salų rinktinėje J.S.Edmundssonas debiutavo būdamas vos 18 ir jau yra sužaidęs 61 mačą bei pelnęs 9 įvarčius.

Visgi bene ryškiausią įvartį su savo šalies marškinėliais jis įmušė 2019-ųjų birželį dar atstovaudamas jaunimo (iki 21 metų) rinktinei. Tada fareriečiai sensacingai 1:0 nugalėjo Rusijos bendraamžius, o mačo didvyriu tapęs J.S.Edmundssonas vėliau prisipažino, kad būtent tame mače pirmą kartą pasijuto žvaigžde. „Dar niekada man nebuvo tekę dalinti parašus sirgaliams po rungtynių“, – juokėsi puolėjas.

Futbolo rinką analizuojančios Vokietijos rinkodaros bendrovės „Transfermarkt“ duomenimis, J.S.Edmundssonas yra įvertintas 650 tūkst. eurų, o iš trečiadienį galėsiančių žaisti Farerų salų rinktinės atstovų brangiausiai vertinamas švedų „Helsingborg“ ekipai atstovaujantis 24-erių saugas Branduras Hendrikssonas Olsenas (450 tūkst.).

„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas ir Branduras Hendrikssonas Olsenas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas ir Branduras Hendrikssonas Olsenas

Brangiausiai vertinamas Lietuvos futbolininkas šiuo metu yra Arvydas Novikovas (750 tūkst.), o mūsų rinktinė pagal bendrą visų žaidėjų vertę būsimus varžovus lenkia beveik dvigubai – 7,2 mln. prieš 3,4 mln.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius