-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ferencvaroš“ jėga – ukrainietiškas stuburas: ar sugebės „Sūduva“ jį perlaužt?

Skaudų antausį praėjusią savaitę patyręs ir mintis apie Čempionų lygą šalin nuvijęs Budapešto „Ferencvaroš“ sieks reabilituotis Marijampolėje. Ketvirtadienį sausakimšame „Arvi arena“ stadione Sergejaus Rebrovo auklėtiniai bandys įrodyti, jog keturių „sausų“ įvarčių fiasko namuose prieš Zagrebo „Dinamo“ tebuvo atsitiktinumas. Su kokiu varžovu teks grumtis A lygos čempionams?
Sergejus Rebrovas su savo kariauna Marijampolėje
Sergejus Rebrovas su savo kariauna Marijampolėje / Ferencvárosi Torna Club nuotr.

Panašūs sopuliai

Kol „Sūduvos“ strategas Vladimiras Čeburinas suka galvą, kuo reikės užlopyti nežaisiančių Pauliaus Golubicko ir Jovano Čadjenovičiaus spragą aikštės viduryje, „Ferencvaroš“ vairą laikančiam legendiniam ukrainiečiui savojo galvosopio taip pat nestinga.

Į Suvalkiją vengrai atvyko be kairiojo gynėjo iš Bosnijos ir Hercegovinos Eldaro Čivičiaus bei baltarusių puolėjo Mikalajaus Signevičiaus.

E.Čivičius prieš savaitę Budapešte nesėkmingai stabdė „Dinamo“ atakas, du sykius prieš save išvydo geltoną kortelę, kuri kaipmat virto raudona, ir buvo diskvalifikuotas.

M.Signevičius jau kurį laiką skundėsi kojos raumens skausmais, tad S.Rebrovas jį irgi nusprendė patausoti ir paliko Budapešte.

Abu jie buvo ne pagrindinės, bet pakankamai pastebimos figūros S.Rebrovo taktinėje lentoje ir Čempionų lygos turnyre (Vengrijos čempionato sezonas dar neprasidėjo, – aut. past.) spėjo pasirodyti keturiuose mačuose iš šešių.

Šiemetinė „Ferencvaroš“ kampanija Europoje
Čempionų lyga 1 kvalifikacinis etapas Bulgaria Razgrado „Ludogorec“ 2:1 3:2
2 kvalifikacinis etapas Malta „Valletta“ 3:1 1:1
3 kvalifikacinis etapas Croatia Zagrebo „Dinamo“ 0:4 1:1
Europos lyga Atkrintamųjų etapas Lithuania Marijampolės „Sūduva“

Strategai nelinkę blaškytis

Nors „Sūduva“ ir toliau stiprina raumenis bei neseniai pranešė apie sutartis du dviem naujokais (Renanu Oliveira ir Michaeliu Blauensteineriu), V.Čeburinas šiemetinėje Europos kampanijoje demonstruoja pavydėtiną stabilumą ir savo mėgstamoje 5-3-2 taktinėje schemoje per šešerias rungtynes panaudojo tik 13 skirtingų starto sudėties žaidėjų.

Net kai kraupią traumą Belgrade patyrė kairysis gynėjas Vaidas Slavickas, šią poziciją kazachas užlopė ne kuriuo nors gynėju, o Ovidijumi Verbicku – nominaliu saugu, kuris pradėjo mačą su „Crvena zvezda“ Marijampolėje aikštės viduryje, tačiau kitose penkeriose rungtynėse užleido šią vietą Pauliui Golubickui.

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Ovidijus Verbickas
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Ovidijus Verbickas

Kitas V.Čeburino įprastą kortų derinį vienam mačui sumaišęs žaidėjas – austras Sandro Gotalas. Dvikovoje Belgrade jis pradėjo mačą vietoj Josipo Tadičiaus, tačiau 51-ąją minutę buvo pakeistas, o galiausiai kroatui pralaimėjo konkurencinę kovą ir net buvo paliktas Marijampolėje, kai komanda skrido į Tel Avivą žaisti pirmojo mačo su „Maccabi“.

Keisdamas savo įprastą vienuoliktuką V.Čeburinas bent po kartą šiemet naudojo Eligijų Jankauską, Ivaną Hladiką, Povilą Leimoną, Robertą Vėževičių, naujoką Renaną ir komandą jau palikusi Tosaintą Rickettsą.

Labai panašų stabilumą per šešerias pirmąsias rungtynes demonstravo ir „Ferencvaroš“ strategas.

Jei V.Čeburinas iš viso Europoje jau yra naudojęs 19 figūrų, tai S.Rebrovas leido pasireikšti dar mažiau – vos 18 futbolininkų.

Budapešto komanda taip pat turi labai tvirtą stuburą, o tai puikiai iliustruoja tas faktas, kad net devyni „Ferencvaroš“ futbolininkai žaidė visuose šešiuose mačuose, o dar du nepasirodė aikštėje tik po sykį.

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rebrovas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rebrovas

Nekeičiami gynybos bokštai

Savaitgalį „Ferencvaroš“ pradėjo Vengrijos „OTP Banka Liga“ pirmenybes ir 1:0 namuose pranoko „Kaposvar“, tačiau S.Rebrovas šiame mače į aikštę metė stipriai eksperimentinę sudėtį, kuri akivaizdžiai skirsis nuo tos, kurią ketvirtadienį išrikiuos Marijampolėje.

S.Rebrovas turi stipriai išreikštus lyderius kone visose pozicijose. Vartininko pirštinės užtikrintai priklauso vengrui Dénesui Dibuszui, o gynybos liniją cementuoja viduryje žaidžiantys kartvelas Laša Dvali su slovėnu Miha Blažičiumi ir dešinysis gynėjas bei kapitonas Gergő Lovrencsicsas. Pastarasis, kartu su vartininku D.Dibuszu yra vieninteliai vengrai, turintys tvirtas pozicijas S.Rebrovo vienuoliktuke.

„Scanpix“ nuotr./Dénesas Dibuszas
„Scanpix“ nuotr./Dénesas Dibuszas

Šis ketvertas žaidė absoliučiai visuose šios Europos kampanijos mačuose, o vienintelė „kaitaliojama“ pozicija yra kairėje, kur dėl vietos po saule kovojo jau minėtas bosnis E.Čivičius ir vokietis Marcelis Heisteris.

Su vokiečiu S.Rebrovas pradėjo sezoną ir jis žaidė abiejuose „Ferencvaroš“ mačuose su Razgrado „Ludogorec“, tačiau Bulgarijoje įsimušė į savuosius vartus ir kitame etape akistatoje su „Valletta“ šioje pozicijoje jau rungtyniavo E.Čivičius.

Zagrebe į sudėtį buvo grąžintas kroatiškų šaknų turintis vokietis, tačiau atsakomojoje dvikovoje šansą vėl gavo bosnis ir viskas pasibaigė ne tik gynybos fiasko, bet ir raudona kortele.

Netenka abejoti, kad S.Rebrovas Marijampolėje kairįjį kraštą patikės atakuoti mėgstančiam ir krašto saugo pozicijoje neretai žaidžiančiam M.Heisteriui.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marcelis Heisteris
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marcelis Heisteris

Nors prie savųjų vartų S.Rebrovas eksperimentais neužsiima, gynyba yra bene skaudžiausia dabartinio „Ferencvaroš“ vieta. Per šešerias rungtynes Europoje vengrų čempionai jau praleido net 10 įvarčių ir nė karto mačo nebaigė „sausi“.

Ukrainietiškos smegenys

Jei ant taktinės lentos išbraižytas 5-3-2 yra neatsiejama V.Čeburino treniruočių dalis, tai jo būsimas oponentas taip pat turi savo „arkliuką“.

S.Rebrovas beveik visada žaidžia 4-2-3-1 taktine schema, o joje atraminių saugų porą sudaro trenerio tautiečiai Igoris Charatinas ir Danilas Ignatenka.

Per šešerias ligšiolines rungtynes Čempionų lygoje savo principus ukrainietis pamynė vos kartą – Zagrebe „išstatęs“ 4-3-3.

Su I.Charatinu S.Rebrovas dirbo dar treniruodamas Kijevo „Dinamo“ (2014-2017), o D.Ignatenką išsinuomojo iš kito Ukrainos futbolo milžino Donecko „Šachtar“.

„Scanpix“ nuotr./Igoris Charatinas (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Igoris Charatinas (dešinėje)

Ukrainiečiai yra dabartinio „Ferencvaroš“ buldozeris, ardantis varžovų atakas, ir „smegenys“, pradedančios išpuolių konstrukcijas.

O jos dažniau kreipiamos per taip pat nekeičiamą atakuojančių saugų triumviratą. 10-ojo numerio pozicijoje S.Rebrovas dažniausiai renkasi 26-erių slovaką Michalą Škvarką, o neradus atakos tęsinio aikštės viduryje, kamuoliai siunčiami į kraštus, kur savo greičio savybėmis stengiasi pasinaudoti norvegas Tokmacas Nguenas (kairėje) ir dar vienas iš Donecko „Šachtar“ išsinuomotas ukrainietis Aleksandras Zubkovas.

„Ferencvaroš“ 2019-aisiais
Nr. P Šalis Žaidėjas Viso OTP Bank Liga Čempionų lyga
R Į R Į R Į
7 S Ukraine Danilas Ignatenka 6 0 1 0 5 0
8 S Hungary Gergő Lovrencsicsas 6 0 0 0 6 0
10 P Italy Davide'as Lanzafame'as 5 2 0 0 5 2
11 S Ukraine Aleksandras Zubkovas 7 2 1 1 6 1
14 S Ukraine Igoris Charatinas 7 1 1 0 6 1
17 G Bosnia and Herzegovina Eldaras Ćivićius 4 0 0 0 4 0
18 S Hungary Dávidas Sigéras 6 1 0 0 6 1
20 P Belarus Mikalajus Signevičius 5 0 1 0 4 0
23 S Hungary Lukácsas Bőle 2 0 1 0 1 0
25 G Slovenia Miha Blažičius 7 0 1 0 6 0
26 G Germany Marcelis Heisteris 5 0 1 0 4 0
33 G Georgia (country) Laša Dvali 6 0 0 0 6 0
50 P Hungary Tamásas Priskinas 2 0 0 0 2 0
70 P Ivory Coast Franckas Boli 2 0 1 0 1 0
90 V Hungary Dénesas Dibuszas 6 -10 0 0 6 -10
92 S Slovakia Michalas Škvarka 6 1 0 0 6 1
93 P Norway Tokmacas Nguenas 7 3 1 0 6 3
97 P Hungary Rolandas Varga 4 0 0 0 4 0
21 G Hungary Endre Botka 1 0 1 0 0 0
99 V Hungary Davidas Grofas 1 0 1 0 0 0
37 S Hungary Leandro 1 0 1 0 0 0
5 G Ghana Abrahamas Frimpongas 1 0 1 0 0 0

Afrikietiškas vijurkas

Ypač įdomi figūra aikštėje – T.Nguenas. 25-erių metų futbolininkas gimė Pietų Sudano piliečių šeimoje pabėgėlių stovykloje Kenijoje. Penkerių su šeima persikėlė į Norvegiją ir jau yra atstovavęs šios šalies U-18 ir U-19 rinktinėms.

„Scanpix“ nuotr./Tokmacas Nguenas
„Scanpix“ nuotr./Tokmacas Nguenas

174 cm ūgio afrikietis yra ypač greitas ir šiuo futbolininko koziriu „Ferencvaroš“ naudojasi labai dažnai. Vien atsakomojoje dvikovoje su „Dinamo“ jis kelis sykius buvo labai pavojingai pabėgęs nuo kroatų gynėjų ir turėjo puikią progą išvesti savo ekipą į priekį, tačiau pasižymėti nepavyko, o galiausiai vengrai subyrėjo.

Visgi ne pirmos jaunystės ir tvirto sudėjimo „Sūduvos“ gynėjams vaikytis T.Ngueną bus tikrai nelengva.

Su trimis įvarčiais T.Nguenas yra rezultatyviausias šio sezono „Fradi“ futbolininkas.

Jei treneriui reikia žvalgytis į atsarginių suolą galvojant apie aikštės vidurį, dažniausiai pirmoji jo opcija yra vengras Davidas Sigeras.

„Scanpix“ nuotr./Davidas Sigeras
„Scanpix“ nuotr./Davidas Sigeras

Bene daugiausiai priekaištų S.Rebrovas savo komandoje turi puolėjams – pozicijai, kurioje pats žaidė per savo įspūdingą karjerą. Per šešis šio sezono mačus ukrainietis šioje pozicijoje išbandė tris skirtingus futbolininkus.

Dvikovose su „Ludogorec“ žaidė vengras Tamasas Priskinas, akistatose su „Valleta“ į atakos smaigalį buvo mestas italų veteranas Davide'as Lanzafame'as (jį klubas jau paskolino Budapešto „Honved“ ekipai), o mačuose su „Dinamo“ eilė atėjo baltarusiui M.Signevičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius