-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIFA naujovė, kuri kol kas neveikia: kada gali būti atliktas papildomas keitimas?

Šiemetinis FIFA pasaulio futbolo čempionatas Katare nestokoja naujovių tiek aikštėse, tiek šalia jų.
Galvos trauma
Galvos trauma / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisimenate 2014-ųjų pasaulio čempionato finalą? Rungtynių pradžioje Vokietijos rinktinės atraminis saugas Christophas Krameris, susidūręs su argentiniečių gynėju Ezequieliu Garay, sugėrė stiprų smūgį į veidą ir susmuko.

Svirduliuodamas ir sunkiai suvokdamas situaciją valingas vokietis tęsė svarbiausią karjeros mačą, kol po 14 minučių galiausiai nukrito ir prisėdo ant žemės dar kartą.

„Prisimenu, jog jis atėjo prie manęs ir paklausė: „Teisėjau, ar tai finalas?“ – „Gazzetta dello Sport“ dienraščiui yra pasakojęs tam finalui vadovavęs italas Nicola Rizzoli. – Pamaniau, kad jis juokauja, tačiau kai liepiau jam pakartoti klausimą, jo atsakas mane nustebino. „Noriu žinoti, ar tai tikrai finalas?“ – pasakė futbolininkas. Tada supratau, kad situacija yra rimta.“

„Scanpix“ nuotr./ Christophas Krameris
„Scanpix“ nuotr./ Christophas Krameris

N.Rizzoli iš karto apie šią keistą situaciją pasikalbėjo su vokiečių kapitonu Bastianu Schweinsteigeriu, bet būsimi pasaulio čempionai keisti vieno savo bangolaužių ankstyvoje finalo fazėje nedrįso.

Visgi 31-ąją mačo minutę Joachimas Lowas atliko priverstinį keitimą.

Vėliau diagnozuota, kad Ch.Krameris buvo patyręs smegenų sukrėtimą, arba vadinamąją lengvą smegenų traumą.

Šiemetinio pasaulio čempionato organizatoriai vylėsi, kad Katare tokių nejaukių akimirkų neišvysime. Atlikti net konkretūs žingsniai, stengiantis kraupių traumų galimybę sumažinti iki minimumo.

Deja... Per pirmas tris dienas ne tik buvo trankomos galvos, lūžo kaulai.

Irano vartininkas Ali Beiranvandas buvo išneštas po triuškinančio susidūrimo su komandos draugu.

„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas susidūrė su Majidu Hosseini.
„Scanpix“ nuotr./Alireza Beiranvandas susidūrė su Majidu Hosseini.

Futbolininko veidas pasruvo krauju, bet jis vis tiek rodė valią. Irano medikai nusprendė palikti vartininką aikštėje ir nusprendė vaikščioti pilkąja FIFA protokolų zona, kurioje į smegenų sukrėtimus žiūrima ypač jautriai.

Nuotraukos su triuškinančio smūgio akimirka tuoj pat pasklido po pasaulį, bet A.Beiranvandas iš pradžių bandė tęsti mačą ir tik po kelių akimirkų pats pasiprašė keitimo, nugriuvo ant žemės ir neštuvais buvo išgabentas iš aikštės.

Nepraėjo nė para ir Saudo Arabijos istorinė pergalė prieš Argentiną irgi turėjo didelę kainą. Vartininkas Mohammedas Al-Owaisas bandydamas apginti savo tvirtovę keliu į galvą nokautavo savo komandos draugą Yasserą Alshahrani.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yasserp Alshahrani trauma
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yasserp Alshahrani trauma

Gynėjui turnyras baigėsi. Tyrimai parodė, kad futbolininkui lūžo žandikaulis ir veido kaulai, prasidėjo vidinis kraujavimas. Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas parūpino privatų lėktuvą ir Vokietijoje jam sėkmingai buvo atlikta operacija.

Akivaizdu, kad pasaulio čempionatas su kiekvienu turnyru tampa vis negailestingesnė futbolo gladiatorių arena.

Ir vis dėlto problemą organizatoriai mato ir, tikina, bandantys ją spręsti.

Tai yra pirmasis pasaulio futbolo čempionatas, kuriame komandos gali atlikti papildomą keitimą prie įprastų penkių, jei bus įtariama, jog futbolininkui yra sukrėstos smegenys.

Anot FIFA vyriausiojo gydytojo Andrew Massey, smegenų traumos futbole yra ta vieta, kuriai negali būti jokios tolerancijos.

Šiemetinėse pirmenybėse šalia stadionų dirba speciali medikų komanda. Jie planšetiniuose kompiuteriuose peržiūri vaizdo kartojimus ir įvertina traumų rimtumą. Savo verdiktą smegenų sukrėtimų specialistai perduoda aikštėje dirbantiems medikams.

Kadangi Katare visi aštuoni stadionai išdėstyti labai glaudžiu atstumu vienas nuo kito, medikų departamentui tai atveria naujas galimybes – galima suformuoti savotiškas mini poliklinikas.

„Nenorime, kad komandoms tokie epizodai atsilieptų tiek skaitine, tiek taktine prasme. Mūsų noras yra įvertinti situaciją, apsaugoti futbolininkus ir padėti komandų gydytojams. Būtent jie priima galutinį sprendimą“, – teigė A.Massey.

FIFA nuotr./Andrew Massey
FIFA nuotr./Andrew Massey

Naujai pristatytame medicininiame smegenų sukrėtimo protokole FIFA vadovaujasi principu „ištirti ir apsaugoti“. Jame komandų gydytojams ir medicininiam personalui pateikiamas vadovas, kaip žingsnis po žingsnio elgtis smegenų sukrėtimo atveju.

Galvos smegenų sukrėtimo simptomai, kaip galvos skausmas, svaigulys ar tiesiog negalavimas, gali pasireikšti po kelių valandų ar dienų. Medicinos personalo nariai patiria vis didesnį spaudimą, nes ypač didelės konkurencijos sąlygomis jiems reikia greitai nuspręsti, ar pakeisti susižeidusį futbolininką, net jei jis ir atrodo visiškai sveikas.

Atrodė, kad įvedus naują taisyklę, komandų vadovams priimti sprendimą turėtų būti kur kas paprasčiau. Visgi Irano atvejis aiškiai rodo, kad komandos ir toliau dėl pergalės yra pasiryžusios mokėti bet kokią kainą.

Jei rungtynių metu panašią traumą patirtų daugiau nei vienas futbolininkas, jo išėmimas iš aikštės taip pat į penkių galimų keitimų sąskaitą nebūtų įskaičiuotas.

Beje, Anglijos „Premier“ lyga panašią praktiką taiko nuo 2021-ųjų vasario. Iš pradžių ši naujovė buvo įtvirtinta bandomajam laikotarpiui, tačiau vėliau „Premier“ lyga ir Anglijos futbolo asociacija šią taisyklę palaimino visam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius