-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 19

FIFA pasaulio moterų futbolo čempionato gidas: viskas, ką reikia žinoti

Ketvirtadienio rytą Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje startuoja 2023 metų moterų FIFA pasaulio futbolo čempionatas. Turnyre pirmą kartą istorijoje varžysis 32 stipriausios planetos komandos. 15min parengė gidą, kuriame pristato visas aštuonias čempionato grupes ir jose žaisiančias komandas.
Logotipas
Logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Čempionato finalas rugpjūčio 20-ąją numatytas Sidnėjuje.

Didžiausiame Australijos mieste paruošti du stadionai, dar po vieną areną turės Melburnas, Brisbenas, Pertas ir Adelaidė.

Naujojoje Zelandijoje čempionato kovos vyks sostinėje Velingtone, Oklande, Hamiltone ir Danidine.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV moterų futbolo rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV moterų futbolo rinktinė

Čempionių titulą gins JAV komanda. Amerikietės gali tapti pirmąja rinktine, laimėjusia planetos pirmenybes trejus metus iš eilės.

Tarp čempionate dalyvausiančių rinktinių taip pat yra praeityje šias pirmenybes laimėjusios Vokietija (2003 ir 2007), Japonija (2011) ir Norvegija (1995).

Net aštuonios rinktinės FIFA pasaulio moterų futbolo čempionate žais pirmą kartą – Filipinai, Vietnamas, Marokas, Zambija, Haitis, Panama, Portugalija ir Airija.

Pasaulio čempionatų prizininkės

# Metai Šeimininkė Auksas Sidabras Bronza Komandų
skaičius
1 1991 Kinija JAV Norvegija Švedija 12
2 1995 Švedija Norvegija Vokietija JAV 12
3 1999 JAV JAV Kinija Brazilija 16
4 2003 JAV Vokietija Švedija JAV 16
5 2007 Kinija Vokietija Brazilija JAV 16
6 2011 Vokietija Japonija JAV Švedija 16
7 2015 Kanada JAV Japonija Anglija 24
8 2019 Prancūzija JAV Nyderlandai Švedija 24

Šių metų prizinis fondas rekordinis – 110 mln. JAV dolerių ir tai net 80 mln. JAV dolerių daugiau nei 2019 metais. Prieš ketverius metus čempionėms atiteko 4 mln. JAV dolerių, o šiemet nugalėtojos gaus 10 mln. JAV dolerių, sidabro medalininkės – 7,5 mln. JAV dolerių ir tai yra penkiais milijonais daugiau nei pastarosiose pirmenybėse.

Favoritai pagal 15min
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg JAV, Vokietija, Anglija, Švedija
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Ispanija, Prancūzija, Brazilija
Star full.svgStar full.svgStar full.svg Kanada, Australija, Norvegija, Nyderlandai, Japonija, Danija
Star full.svgStar full.svg Pietų Korėja, Italija, Kinija, Šveicarija, Airija, Portugalija, Kolumbija
Star full.svg Argentina, Naujoji Zelandija, Nigerija, Jamaika, Kosta Rika, PAR, Haitis, Vietnamas, Filipinai, Marokas, Panama, Zambija

A grupė

New Zealand WomenNorway Women Philippines Women Switzerland Women

Naujoji Zelandija | Norvegija | Filipinai | Šveicarija

Naujosios Zelandijos merginoms žaidimas pasaulio čempionate savų sirgalių akivaizdoje prilygsta svajonės išsipildymui. Iki šiol šios šalies komanda planetos pirmenybėse žaidė keturis sykius ir kas kartą savo grupėje likdavo paskutinė.

Šeimininkių šiemetinis tikslas – žengti bent mažytį žingsnį į priekį ir galbūt net pakovoti dėl vietos atkrintamosiose.

Vyriausioji trenerė Jitka Klimkova turi neblogą patirties ir jaunimo lydinį, bet rezultatai prieš pat pasaulio čempionatą kontroliniuose mačuose nedžiugino – aštuonios nelaimėtos rungtynės paeiliui tarsi signalizuoja, jog šiose pirmenybėse Naujosios Zelandijos laukia iš tiesų nelengvas uždavinys.

„Scanpix“ nuotr./Caroline Graham Hansen
„Scanpix“ nuotr./Caroline Graham Hansen

Pirmosiose rungtynėse šeimininkės susitiks su grupės favorite Norvegija. Po didžiulio nusivylimo praėjusių metų Europos čempionate, kai skandinavės neiškopė netgi iš grupės, dabar ši komanda stengsis atsigriebti dar didesnėje scenoje.

Norvegijos rinktinė į planetos pirmenybes atsiveža pasaulinio lygio žvaigždes Adą Hegerberg bei Caroline Graham Hansen ir neatrodo, kad pirmajame etape galėtų sulaukti rimto pasipriešinimo.

Scanpix nuotr./Ada Hegerberg
Scanpix nuotr./Ada Hegerberg

A grupėje žais ir pasaulio čempionato debiutantė Filipinų rinktinė. Komandą treniruoja australas Alenas Stajčičius ir tai, kad strategas neblogai pažįsta Okeanijos futbolo virtuvę, gali būti nemažu koziriu Azijos komandai paslapčia svajojant apie antrąją vietą grupėje ir kelialapį į atkrintamąsias.

Vis dėlto ryški favoritė nugvelbti tą antrą bilietą bus Šveicarijos komanda. Į pasaulio čempionatą šveicarės prasibrovė tik po dramos paskutinėmis sekundėmis mače su Velsu. Pratęsimo pabaigoje lemiamą įvartį, atvėrusį kelią į Okeaniją, Šveicarijai įmušė Fabienne Humm.

Žvaigždės

Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Caroline Graham Hansen (Norvegija)
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Guro Reiten (Norvegija), Frida Maanum (Norvegija), Ada Hegerberg (Norvegija)
Star full.svgStar full.svgStar full.svg -
Star full.svgStar full.svg -
Star full.svg Lia Walti (Šveicarija), Chandler McDaniel (Filipinai), Olivia McDaniel (Filipinai), Hannah Wilkinson (Naujoji Zelandija)

B grupė

Australia Women Ireland Women Nigeria Women Canada Women

Australija | Airija | Nigerija | Kanada

B ketverte sirgalių ir specialistų akys kryps į Australiją. Šeimininkės, kurios moterų futbolo pasaulyje yra gavusios „Matildų“ pravardę, norės reabilituotis už ketverių metų nesėkmę, kai praėjusiame pasaulio čempionate šešioliktfinalyje baudinių serijoje pralaimėjo Norvegijai.

Nuo to laiko komandos vairą perėmė čempionės JAV trenerių štabe dirbęs Tony Gustavssonas. Australės pastaruoju metu demonstravo solidų futbolą ir šiemet patyrė vos vieną pralaimėjimą, kai nusileido Škotijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sam Kerr
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sam Kerr

Tiesa, ir laimėta ne prieš bet ką. „Matildos“ balandžio mėnesį 2:0 sugebėjo pranokti Europos čempionę Angliją. Tai buvo pirmoji „liūčių“ nesėkmė per 30 rungtynių atkarpą, ir šis rezultatas aiškiai parodo Australijos ambicijas namuose vyksiančiame turnyre.

Šeimininkes į priekį ves Sam Kerr. Londono „Chelsea“ atstovaujanti futbolininkė šiuo metu yra viena geriausių puolėjų visoje planetoje ir pastaruoju metu demonstravo labai solidžią formą.

Pasaulio čempionato stadionai
Sidnėjaus „Australia“ (83 500)
Sidnėjaus Futbolo (42 512)
Bisbeno „Lang Park“ (52 263)
Melburno Stačiakampis (30 052)
Perto Stačiakampis 22 225)
Adelaidės Hindmarsh (14 435)
Oklando „Eden Park“ (48 276)
Velingtono Regioninis (39 000)
Danidino Forsyth Barr (28 744)
Hamiltono Waikato (25 111)

Didžiausią konkurenciją šeimininkėms turėtų sudaryti Kanados komanda. Šios šalies komanda kiek netikėtai laimėjo metams atidėtas Tokijo olimpines žaidynes ir tai daug pasako apie šios CONCACAF rinktinės pajėgumą. Prieš ketverius metus pasaulio čempionate Prancūzijoje kanadietės aštuntfinalyje krito prieš Švediją.

Imago / Scanpix nuotr./Julia Grosso
Imago / Scanpix nuotr./Julia Grosso

Praėjusių metų Šiaurės Amerikos ir Karibų baseino čempionato finale Kanada 0:1 nusileido JAV ekipai, bet „klevo lapų“ komandos puolėja Julia Grosso laimėjo „Aukso batelį“, o vartininkė Kailen Sheridan – „Auksinę pirštinę“.

Pasaulio čempionate debiutuos Airijos rinktinė. Į planetos pirmenybes airės žengė 9:0 sutriuškinusios Sakartvelą bei pasiekusios kuklias pergales 1:0 prieš Suomiją, Slovakiją ir Škotiją.

Turnyro debiutantės nestokoja ambicijų žengti į atkrintamąsias ir pakutenti padus B grupės favoritėms, bet ir ketvirtoji komanda Nigerija į Australiją atsivežė mintį apie aštuntfinalį.

Būtent šiame etape Nigerijos rinktinė baigė pasirodymą prieš ketverius metus vykusiame pasaulio čempionate, kai nusileido Vokietijai.

Nigerija tradiciškai yra viena stipriausių Afrikos komandų. Iš keturiolikos ligšiol vykusių žemyno pirmenybių nigerietės laimėjo net vienuolika.

Tiesa, pernai Maroke vykusiame žemyno čempionate Nigerija vos antrą kartą istorijoje liko be medalių – ketvirta.

Žvaigždės

Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Sam Kerr (Australija)
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg -
Star full.svgStar full.svgStar full.svg Asisat Oshaola (Nigerija)
Star full.svgStar full.svg Katie McCabe (Airija)
Star full.svg Vanessa Gilles (Kanada), Ellie Carpenter (Australija), Ashley Lawrence (Kanada), Caitlin Foord (Australija), Katrina Goory (Australija), Denise O'Sullivan (Airija)

C grupė

Spain Women Costa Rica Women Zambia Women Japan Women

Ispanija | Kosta Rika | Zambija | Japonija

Nepaisant sukrėtimų nacionalinėje komandoje, Ispanija nuo 2022 m. Europos čempionato ketvirtfinalio pralaimėjimo būsimai čempionei Anglijai per kalendorinius metus pasiekė nemažai reikšmingų pergalių.

Draugiškose rungtynėse ispanės 2:0 įveikė pasaulio čempiones amerikietes, o po to laimėjo dar vieną kontrolinę akistatą prieš Japoniją.

Šią solidžią pergalių seriją nutraukė šio čempionato šeimininkė Australija, Tautų taurės mače Sidnėjuje palaužusi ispanes 3:2.

Situacija Ispanijos moterų futbolo rinktinėje nesikeičia. Dėl nesutarimų su treneriu Jorge Vilda komandoje ir toliau atsisako žaisti daugybė žvaigždžių, bet ryškiausia komandos figūra Alexia Putellas sutiko sugrįžti į rinktinę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Alexia Putellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Alexia Putellas

A.Putellas praleido praėjusių metų Europos čempionatą dėl pakinklinės sausgyslės traumos ir pastaruosius metus gydėsi. Visgi šiemetiniame Čempionų lygos finale prieš „Wolfsburg“ ispanė jau išbėgo į aikštę.

Daugiausiai žaidėjų į šį čempionatą delegavę klubai
17 Spain „Barcelona“
16 England Londono „Chelsea“
13 England Londono „Arsenal“, France „Lyon“, England „Manchester City“, France PSG, Spain Madrido „Real“
12 Portugal Lisabonos „Benfica“, Italy Turino „Juventus“, Italy „AS Roma“, Germany „VfL Wolfsburg“
9 England Liverpulio „Everton“, England „Manchester United“, China „Wuhan Jianghan University“

Solidžius rezultatus prieš šį pasaulio čempionatą rodė ir Japonija. Šių metų „SheBelieves Cup“ Azijos atstovės užėmė antrąją vietą, net 3:0 sutriuškinusios olimpines čempiones kanadietes, bet neatsilaikė prieš JAV ir Braziliją.

Japonės 2011-aisiais tapo pasaulio čempionėmis, o po ketverių metų pasiekė finalą, bet praėjusiose pirmenybėse patyrė fiasko, neperžengusios grupės etapo.

Vyriausiasis treneris Futoshi Ikeda 2021 m. perėmė komandos vairą iš Asakos Takakuros, jam tai bus jo pirmasis FIFA moterų pasaulio čempionatas ir nieko keisto, kad strategas nori savo pavardę įrašyti į istorijos metraščius.

Kosta Rika čempionatą pradės akistata su viena pirmenybių favoričių Ispanija. Centrinės Amerikos atstovėms tai bus tik antrasis FIFA moterų pasaulio futbolo čempionatas.

Jos debiutavo 2015-aisiais, bet nelaimėjo nė vieno mačo, o prieš ketverius metus neįveikė atrankos.

Pagrindinis kostarikiečių tikslas – iškovoti pirmąją pergalę. Kad tai La Tricolor gali padaryti, liudija ir rezultatai praėjusių metų žemyno pirmenybėse.

Ten Kosta Rika finišavo ketvirta, o grupės varžybose laimėjo du mačus iš trijų. Tiesa, pusfinalyje jų žygį nutraukė JAV – 0:3.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raquel Rodriguez
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raquel Rodriguez

Kostarikiečių žaidimas suksis apie „Portland Thorns“ atstovę Raquel Rodriguez, kuris per daugiau nei 100 rungtynių nacionalinėje komandoje yra įmušusi 55 įvarčius.

Zambija yra vienintelė turnyro debiutantė C grupėje ir remsis savo patirtimi, įgyta per debiutą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Vario karalienės“ praėjusių metų Afrikos čempionate iškovojo bronzą, o pusfinalyje 0:1 nusileido būsimoms čempionėms PAR.

Žvaigždės

Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Aitana Bonmati (Ispanija), Alexia Putellas (Ispanija)
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg -
Star full.svgStar full.svgStar full.svg Irene Paredes (Ispanija), Ona Battle (Ispanija)
Star full.svgStar full.svg -
Star full.svg Jenin Hermoso (Ispanija), Barbra Banda (Zambija), Raquel Rodriguez (Kosta Rika), Yui Hasegawa (Japonija), Racheal Kundananji (Zambija)

D grupė

England Women Haiti Women Denmark Women China Women

Anglija | Haitis | Danija | Kinija

2022-aisiais pirmą kartą istorijoje laimėjusios Europos čempionatą, o vėliau dar įveikusios ir JAV rinktinę anglės pradėtos laikyti ir šių pirmenybių favoritėmis.

Tiesa, tada Sarinos Wiegman treniruojamas „liūtes“ pradėjo pjauti traumos ir jėgų santykis kiek pasikeitė.

„Euro 2022“ „Auksinio batelio“ laimėtoją sustabdė lapkritį plyšęs kelio raištis. Lygiai dėl tos pačios priežasties šias pirmenybes praleis ir komandos kapitonė Leah Williamson.

Kelio traumą patyrė ir dar viena Europos čempionė – Londono „Chelsea“ atstovaujanti Fran Kirby. Jos Australijos ir Naujosios Zelandijos stadionuose taip pat nebus.

Neseniai operacijos buvo atliktos ir Millie Bright bei Lucy Bronze, bet galiausiai Anglijos sirgaliai kiek lengviau atsipūtė – abi gynėjos patvirtino dalyvausiančios pasaulio čempionate.

Imago / Scanpix nuotr./Lucy Bronze
Imago / Scanpix nuotr./Lucy Bronze

Po visų šių įvykių Anglijos favoritės pozicijos kiek susvyravo, tačiau D ketverte „liūtės“ užtikrintai lieka pajėgiausia komanda.

Didžiausią konkurenciją britėms turėtų sudaryti Danija, atsivežanti ryškiausią savo žvaigždę Pernille Harder. Jai tai bus debiutas pasaulio pirmenybėse.

Nepaisant visų individualių laimėjimų, Londono „Chelsea“ lyderė svarbiausioje pasaulio futbolo scenoje nebuvo dar niekada. Į pirmenybes Danija grįžta po šešiolikos metų pertraukos.

2007-aisiais planetos pirmenybėse danės neperkopė grupės etapo.

Visgi į Okeaniją skandinavės keliauja nestokodamos ambicijų peržengti pirmą barjerą, juolab kad pasitikėjimo įpūtė ir pastarieji rezultatai –„Tournoi de France“ turnyre užimta antra vieta ir pergalės prieš Urugvajų bei Norvegiją.

Maža to, draugiškuose mačuose buvo įveiktos Tokijo olimpinių žaidynių sidabro laimėtojos švedės bei 2011-ųjų planetos čempionės japonės.

Šią pasaulio čempionato kampaniją Danija Perte pradės rungtynėmis su Kinija.

„Scanpix“ nuotr./Pernille Harder
„Scanpix“ nuotr./Pernille Harder

Kiniją treniruoja viena geriausių visų laikų šios šalies futbolininkių Shui Qingxia. Nuo 2021-ųjų prie komandos vairo stovinti specialistė per savo karjerą laimėjo olimpinį sidabrą bei net penkis kartus tapo Azijos čempione.

Praėjusiais metais jos vedama Kinija, finale pranokusi Pietų Korėją, po 16 metų pagaliau vėl tapo Azijos čempione.

Nepaisant praėjusią vasarą pasiektos sėkmės, į šių metų pasaulio moterų futbolo čempionatą kinės vyksta gana blankios formos.

Po pralaimėjimo Švedijai 1:4 sekė dvejos lygiosios 0:0 su Airija ir Šveicarija, o balandį 0:3 nusileista Ispanijai.

Prieš ketverius metus pasaulio čempionate Prancūzijoje Kinija krito aštuntfinalyje.

Planetos pirmenybėse debiutuos ir Haičio futbolininkės, vasario mėnesį laimėjusios atranką ir netikėtai palaužusios Senegalą ir Čilę.

Nicolas Delepine'as komandos vairą perėmė 2022-aisiais ir prieš šios vasaros turnyrą nevengė eksperimentų.

Tai pasiteisino. Šių metų pradžioje „Les Grenadières“ pirmą kartą istorijoje iškovojo pergalę prieš varžovę iš Europos, kai 3:1 įveikė Moldovą. Šis pasirodymas buvo reakcija į prieš kelias dienas patirtą pralaimėjimą Nigerijai 1:2.

Į 2023 m. pasaulio moterų futbolo čempionatą Karibų jūros regiono komanda atvyksta būdama 53 FIFA pasaulio reitingo pozicijoje ir palyginti su kitomis D grupės komandomis laikoma ryškia autsaidere. Anglija reitinge yra ketvirta, Kinija – 14, Danija – 15.

Žvaigždės

Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg Keira Walsh (Anglija), Permille Harder (Danija)
Star full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svg -
Star full.svgStar full.svgStar full.svg Millie Bright (Anglija), Alessia Russo (Anglija)
Star full.svgStar full.svg Georgia Stanway (Anglija), Lucy Bronze (Anglija), Mary Earps (Anglija)
Star full.svg Lauren Hemp (Anglija), Melchie Dumornay (Haitis), Shuang Wang (Kinija)

E grupė

USA Women Vietnam Women Netherlands Women Portugal Women

JAV | Vietnamas | Nyderlandai | Portugalija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius