-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIFA skubus planas – 24 klubų pasaulio čempionatas

Tarptautinė futbolo federacijos (FIFA) tarybos narių penktadienį bus prašoma pritarti naujo turnyro idėjai. 24 klubų pasaulio pirmenybės turėtų įvykti jau 2021 metų liepą. Europai žadama aštuonios vietos, tad tokie klubai kaip Madrido „Real“, „Barcelona“, Turino „Juventus“, „Liverpool“, „Manchester City“, Paryžiaus „Saint-Germain“ ar Miuncheno „Bayern“ turės galimybių ženkliai padidinti savo metines pajamas.
FIFA prezidentas Gianni Infantino yra paruošęs naują didelį futbolo turnyrą.
FIFA prezidentas Gianni Infantino yra paruošęs naują didelį futbolo turnyrą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujas turnyras pakeistų Konfederacijų taurės turnyrą, kuriame kas ketverius metus žaisdavo nacionalinės rinktinės – stipriausios savo žemynų komandos dalyvaudavo tarsi repeticijoje likus metams iki pasaulio futbolo čempionato.

Stipriausi klubai irgi varžydavosi tokiame turnyre, bet jis nebuvo itin populiarus, įprastai rengiamas gruodį, kai susirungdavo septyni įvairių žemynų klubai.

Pagal naują modelį, turnyras prasiplėstų iki 24 komandų. Aštuoni klubai būtų iš Europos, šeši iš Pietų Amerikos, po tris iš Afrikos, Azijos, Šiaurės ir Centrinės Amerikos, vienas iš Okeanijos.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: rinktinė, VAR ir futbolo taisyklės, „Ajax“, Zizou bei Thomaso Mullerio rankų mostai

Anot naujienų agentūros AP, naujo turnyro modelis svarstymui bus pateiktas šį penktadienį per FIFA kongresą Majamyje.

Vienintelė asociacija, kuri nepritaria šiai idėjai, yra Tarptautinė Europos futbolo federacija (UEFA). Jai naujas turnyras sujauktų jau suplanuotą tvarkaraštį. Be to, UEFA norėtų apsaugoti savo Čempionų lygą, kuri rizikuotų atsidurti šešėlyje, jei naujo globalaus klubų pasaulio čempionato prestižas staiga išaugtų.

„Scanpix“ nuotr./UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas
„Scanpix“ nuotr./UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas

Europos futbolo didieji klubai, susibūrę į ECA asociaciją, kol kas palaikė UEFA, tačiau galimybės užsidirbti papildomai gali pakeisti jų požiūrį.

Pagal pirminę idėją, FIFA į naują turnyrą planavo kviesti 12 Europos klubų, bet UEFA įkalbėjo, kad skaičius būtų sumažintas iki 8.

Taigi, 2021 metais turnyre turėtų žaisti 24 klubai, pradiniame etape padalyti po tris į aštuonias grupes. Jų nugalėtojai patektų į ketvirtfinalį. Taip kiekviena komanda sužaistų nuo 2 iki 5 mačų per 18-os dienų turnyrą.

VIDEO: „Vieni vartai“: beprotiška savaitė, galingųjų krachas ir didžiosios intrigos

FIFA prezidentas Gianni Infantino norėtų, kad naujojo pasaulio futbolo klubų čempionato steigėja būtų FIFA, kuri valdytų 51 proc. finansų, o kitą dalį atneštų investuotojai.

UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas nerimauja, kad naujas turnyras „yra kelias į Superlygą“, o tai nėra gerai, nes kyla grėsmė elitiniams klubams atsiskirti nuo nacionalinių pirmenybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius