Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolas įžiebė tarptautinį skandalą: Kosovas grasino boikotuoti rungtynes su Ispanija

Ispanijos futbolo atstovų retorika įžiebė tarptautinį konfliktą, dėl kurio Kosovo futbolo federacija net grasino nežaisti pasaulio čempionato atrankos rungtynių. Visgi galiausiai ispanai pripažino klaidą ir rungtynės, numatytos paskutinę kovo mėnesio dieną, įvyks.
Kosovo rinktinės futbolininkai
Kosovo rinktinės futbolininkai / „Scanpix“ nuotr.

Skandalas kilo po to, kai Ispanijos futbolo rinktinės tviteryje artėjančios 2022 m. planetos pirmenybių atrankos rungtynės prieš Kosovą buvo anonsuotos kaip „susitikimas su Kosovo teritorijos komanda“.

Kosovo futbolo federacija ir politikai kaipmat į tai sureagavo, paragindami ispanus gerbti jų suverenumą ir valstybinį statusą.

2008 m. nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbusios valstybės atstovai pranešė, jog nežais mačo su Ispanija, jei ši negerbs Balkanų šalies suverenumo, įskaitant ir vėliavą bei himną.

„Scanpix“ nuotr./Kosovo rinktinės futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Kosovo rinktinės futbolininkai

O ispanai atsidūrė dviprasmiškoje situacijoje. Šioje šalyje nuolat kyla konfliktai dėl katalonų, baskų ir kitų autonominių respublikų nepriklausomybės siekių, tad Ispanija, laikydamasi vientisos politinės linijos, nebuvo tarp daugybės Europos valstybių, pripažinusių Kosovo nepriklausomybę prieš daugiau nei dešimtmetį.

Tarp Kosovą pripažinusių šalių buvo ir Lietuva, o be Ispanijos, Europos Sąjungoje nuo serbų atsiskyrusios valstybės nepripažįsta tik Slovakija, Kipras, Graikija ir Rumunija.

Vis dėlto kaip greitai įsiplieskė, kaip greitai konfliktas tarp Kosovo ir Ispanijos ir nurimo.

Kosovo futbolo federacijos vadovas Agimas Ademi pranešė, jog telefonu kalbėjosi su Ispanijos federacijos atstovais, kurie patikino jį, kad gailisi ir kad rungtynės bus surengtos „pagal numatytą FIFA ir UEFA protokolą“.

„Scanpix“ nuotr./Ispanijos rinktinės futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos rinktinės futbolininkai

Įdomu tai, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai tarp ispanų ir kosoviečių kyla panašus konfliktas. Prieš dvejus metus UEFA buvo priversta atšaukti Ispanijos ir Kosovo jaunių (iki 17 metų) rinktinių rungtynes po to, kai ispanai nesiteikė atiduoti pagarbos Kosovo vėliavai ir himnui.

Beveik 2 mln. gyventojų turintis Kosovas, kuriame 95 proc. populiacijos sudaro albanų tautybės žmonės, 1998-1999 m. prieš Serbiją kovojo žiauriame kare, kurį galiausiai nutraukė tik NATO pajėgų antskrydžiai.

Praėjus beveik dešimtmečiui, Kosovas galiausiai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau pastaroji laikosi įsikibusi savo ir nepripažįsta laisva pasiskelbusios šalies.

Iš viso Kosovą nepriklausoma valstybe yra pripažinusios 98 iš 193 Jungtinių Tautų valstybių. Į UEFA ir FIFA organizacijas Kosovas buvo priimtas 2016 metais, o nuo tada ėmė žaisti ir pasaulio bei Europos čempionatų atrankose.

Jau kitą savaitę prieš Kosovo rinktinę pirmą kartą žais ir Lietuvos futbolininkai, kurie susigrums su Balkanų valstybės komanda draugiškose rungtynėse Prištinoje. Rungtynės numatytos kovo 24-ąją.

117-ąją vietą FIFA reitinge užimantis Kosovas pasaulio čempionato atrankos B grupėje žais ne tik prieš ispanus, bet ir prieš Švediją, Graikiją ir Sakartvelą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius