Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolas per karą: Ukrainoje ruošiamasi naujam sezonui, nors tai atrodys keistai

Kai Rusija užpuolė Ukrainą, ilgai atrodė, kad bombų atakuojamoje šalyje futbolas ilgam baigėsi. Tačiau nepaisant ketvirtą mėnesį besitęsiančio karo, ukrainiečiai turi planų dėl naujo sezono. Galbūt be žiūrovų, be tiesioginių transliacijų, galbūt dėl saugumo slepiant tikslų rungtynių laiką, bet Ukraina tikisi pradėti čempionatą labai neįprastomis sąlygomis.
Ukrainos futbolininkai
Ukrainos futbolininkai / Scanpix/Laskowski/PressFocus/SIPA nuotr.

Vasario 22 dieną Ukrainos futbolo lygos naujokas Charkivo „Metalist 1925“ atskrido iš Turkijos, kur beveik mėnesį rengėsi antrajai sezono daliai. Po pirmosios pusės Charkivo futbolininkai rikiavosi dešimtoje vietoje tarp 16-os komandų elitinėse Ukrainos futbolo rungtynėse.

„Metalist 1925“ antrą sezono ratą turėjo pradėti vasario 26 dieną rungtynėmis su Ukrainos futbolo milžinu Donecko „Šachtar“.

Tačiau vasario 23 dieną buvo priimtas sprendimas dėl kylančios įtampos pasienyje nukelti čempionato rungtynes. Žaidėjams buvo pranešta, kad jie gauna tris poilsio dienas.

Beveik mėnesį artimųjų nematę futbolininkai apsidžiaugė ir išvyko į namus – kas į savo miestus, o vietiniai liko Charkive.

O štai vasario 24 dienos rytą viskas apsivertė – prasidėjo brutalus Rusijos kariuomenės puolimas visomis Ukrainos kryptimis.

Karas užklupo ir futbolininkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinė technika netoli Salkovo kaimo, greta Krymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinė technika netoli Salkovo kaimo, greta Krymo

Sutrikę legionieriai

„Metalist 1925“ sudėtyje buvo keturi legionieriai: Solomonas Kverkvelija iš Sakartvelo ir trys brazilai: Marlisonas bei broliai dvyniai Fabinho ir Derekas. Jie atrodė visiškai sutrikę.

Brazilai nemokėjo vietos kalbos, nesuprato, kas vyksta. Kadangi gyveno kartu, jie susirinko į vieną kambarį, užsimetė žiemines striukes ir sumišusiais žvilgsniais transliavo informacijos srautą instagrame bei dalijo interviu Brazilijos žurnalistams.

Tomis dienomis išvažiuoti iš Charkivo buvo kone neįmanoma.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prasidėjus atakoms prieš miestą, tūkstančiai Charkivo gyventojų ėmė bėgti iš miesto
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prasidėjus atakoms prieš miestą, tūkstančiai Charkivo gyventojų ėmė bėgti iš miesto

Evakuaciniai traukiniai riedėjo sausakimši, ten leido tik moteris ir vaikus. Todėl tik praėjus kelioms dienoms klubo vadovams pavyko organizuoti brazilų gelbėjimo operaciją. Įstūmę į mikroautobusą brazilus, palydėjo juos iki traukinio, o juo legionieriai nukeliavo iš Charkivo iki Lvivo sėdėdami ant laiptų.

Ten brazilai pernakvojo Lenkijos klubo „Ruch“ bazėje, kur susitiko su Lvivo komandos bei kitų Ukrainos ekipų brazilais. Futbolininkų veiduose pirmąsyk pasirodė šypsenos. Regis, vaikinai suprato, kad jiems pavyks pabėgti nuo karo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Iš Lvivo brazilai persikėlė į Lenkiją, tada nukeliavo į Portugaliją, o iš ten – į tėvynę. Ten Marlisonas, Derekas ir Fabinho tapo vietos žiniasklaidos herojais – žurnalistams rūpėjo parengti reportažus apie saviškių išsigelbėjimą.

Netrukus FIFA leido Ukrainos klubams sustabdyti sutartis su savo žaidėjais. Tuo keliu pasekė beveik visos komandos, galėjusios nebemokėti atlyginimų. Savo ruožtu žaidėjai gavo galimybę sudaryti sutartis su kitų šalių klubais. Pavyzdžiui, Marlisonas, Fabinho ir Derekas buvo tarp tokių, kurie rado komandas Brazilijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Raketos atlėkė į tribūnas ir aikštę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius