-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo akademiją įkūręs Arminas Narbekovas: „Vaikai žino Messi ir Ronaldo, o ne mane“

Olimpinis čempionas Arminas Narbekovas antradienį „Sportimos“ manieže pristatė savo vardo futbolo akademiją. Lietuvos jaunimo rinktinę treniravęs legendinis futbolininkas nusprendė būsimas Lietuvos žvaigždes auginti nuo pat mažumės. Tiesa, vienas garsiausių šalies futbolininkų abejoja, kad jo auklėtiniai supranta, kas jų treneris: „Jie daugiau kalba apie Cristiano Ronaldo ar Lionelį Messi.“
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš Lietuvos futbolo federacijos prezidento rinkimus buvo pasigirdę kalbų, kad vienu iš kandidatų turėjo būti ir A.Narbekovas. Tačiau naujos akademijos vadovu tapęs treneris tokius gandus neigia: „Nežinau, iš kur viskas išlindo, bet aš minčių kandidatuoti neturėjau. Yra žmonės, kurie dirba. Mano visas dėmesys dabar į akademiją. Negali penkių darbų gerai dirbti.“

Anksčiau tai kritikavęs federacijos vadovus, tai ėjęs išvien, kai vadovavo Lietuvos jaunimo rinktinei, dabar A.Narbekovas naujų LFF šeimininkų vertinti neskuba.

A.Narbekovas tikisi, kad naujasis Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas padės suvienyti susiskaldžiusią šalies futbolo bendruomenę.

„Dabar svarbiausia susivienyti – tiek futbolo visuomenei, tiek rinktinei. Reikia eiti vienu keliu, nes kol kas visi susiskaldę. Aišku, per kelias dienas 100 laiptelių neperlipsi“, – tikino A.Narbekovas.

Olimpinis čempionas tikisi, kad laipteliais ateityje kops jo akademijos auklėtiniai: „Namą reikia statyti ne nuo stogo. Reikia su vaikais dirbti kuo anksčiau. Tada gal ir kitokius rezultatus turėsime.“

– Kaip jums kilo idėja kurti futbolo akademiją?

– Idėja kilo jau anksčiau. Manome, kad kartais pamirštame mažus vaikus, nors Vilniuje futbolo mokyklų yra nemažai. Visgi norėjome kurti kažką savo ir šiek tiek kitaip. Matome, kur yra mūsų futbolininkų problemos – technika, mąstymas ir vaikų gudrumas aikštėje. Stengsimės dirbti taip, kad ateityje turėtume atstovų rinktinėse. Bandysime vaikams įdiegti savo patirtį ir tą žaidimo mąstymą, kurį sukaupėme. 

– Jūsų karjera galėjo pasisukti ir kitaip. Buvo kalbų, kad norėjote kandidatuoti į LFF prezidentus. Ar pats apsigalvojote?

– Mano minčių apie federaciją nebuvo. Nežinau, iš kur viskas išlindo, bet aš minčių kandidatuoti neturėjau. Yra žmonės, kurie dirba. Mano visas dėmesys dabar į akademiją. Negali penkių darbų gerai dirbti. 

– Kaip vertinate naujus LFF federacijos vadovus?

– Sunku pasakyti. Praėjo labai mažai laiko, sunku vertinti. Jie turi savo darbais įrodyti. Parodyti kryptį, kuria nori eiti. Laikas parodys.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka

– Lietuvos rinktinės treneriu tapo Edgaras Jankauskas. Kokių pokyčių jis gali įnešti?

– Edgaras gali jiems perteikti savo svarbiausią patirtį. Žmogus yra daug matęs, daug klubų žaidęs, daug titulų iškovojęs. Dabar svarbiausia susivienyti – tiek futbolo visuomenei, tiek rinktinei. Reikia eiti vienu keliu, nes kol kas visi susiskaldę. Aišku, per kelias dienas 100 laiptelių neperlipsi. 

– Ar sulaukiate iš vaikų klausimų apie savo karjerą? Ar jie supranta, kas juos treniruoja?

– Man atrodo, kad jie tam per maži. Aišku, internetuose daug skaito. Tik labiau apie pasaulines žvaigždes. Pasigirsta kalbų apie Cristiano Ronaldo ar Lionelį Messi. Ką daugiau rodo, tą vaikai ir įsimena. Jie gyvena šiuo metu. 

– Kokio amžiaus vaikų laukiate?

– Vyresnioji grupė dabar yra nuo 2008 metų gimimo ir kita jaunesnioji. Dar tik įsikūrėme, todėl turime dvi grupes. Dabar turime apie 20 vaikų ir tris trenerius. Bandysime kiekvienam vaikui skirti dėmesio. Vien batukų užrišimas kiek užtrunka. Malonu, kad vaikai nori. Bandysime išlaikyti jų azartą ir užsidegimą. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka

– Su tokio amžiaus vaikais ir reikia pradėti dirbti?

– Taip. Manau, kad namą reikia statyti ne nuo stogo. Reikia su vaikais dirbti kuo anksčiau. Tada gal ir kitokius rezultatus turėsime.

– Ar sunku surinkti vaikus, kai Vilniuje yra tik vienas „Sportima“ maniežas?

– Praktiškai neįmanoma. Vilniuje yra 17 mokyklų, visi nori žaisti. Gaila, kad turime tik vieną maniežą. Jeigu pradedame nuo 17 val., tai tėvams kyla sunkumų vežti vaikus iš kitų rajonų piko metu. 

– Ar pats dirbate akademijoje?

– Tai aišku. Mes visi keičiamės. Matosi, kad vaikai labai imlūs ir nori informacijos. Vaikai vis ko naujo išmoksta ir nori tobulėti. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pristatymo akimirka

Apie Arminą Narbekovą:

  • Praėjusiais metais 50-ojo gimtadienio proga pasirodė filmas „Arminas Narbekovas. Futbolo fenomenas“.
  • Sėkmingiausius karjeros laikus A. Narbekovas praleido „Žalgiryje“ bei Vienos „Austria“ klubų gretose.
  • 1988 m.  Seulo olimpinėse žaidynėse A. Narbekovas kartu su Arvydu Janoniu atstovaudamas Sovietų Sąjungos rinktinei iškovojo aukso medalius.
  • 1990 m. A. Narbekovas įmušė pirmąjį nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos futbolo rinktinės įvartį, o 2003 m. UEFA jubiliejaus proga buvo pripažintas „Auksiniu“ penkiasdešimtmečio Lietuvos futbolininku.
  • Futbolo akademijos direktoriaus pareigas eina Antanas Vingilys, kuris Lietuvos jaunimo rinktinėje treneriu tapo iš pareigų pasitraukus A.Narbekovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius