-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo džentelmenai: galbūt „Žalgirio“ pamokos pravers „Sūduvai“ per žygį Europoje

Valdas Dambrauskas neskubėjo namo po A lygos rungtynių praėjusią savaitę su Marijampolės „Sūduva“. Vilniaus „Žalgirio“ treneris pasiliko pasikalbėti su Marijampolės klubo treneriu Vladimiru Čeburinu apie futbolą, tiksliau – apie Bulgarijos čempioną Razgrado „Ludogorec“, su kuriuo jau yra žaidęs „Žalgiris“ ir su kuriuo ketvirtadienio vakarą susidurs „Sūduva“.
Donovanas Slijngardas
A lyga: „Žalgiris“ - „Sūduva“" / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A lygoje „Žalgiris“ ir „Sūduva“ yra vieni rimčiausių varžovų, bet tai netrukdo treneriams bendrauti, juo labiau kad patarimai gali itin praversti Marijampolės futbolininkams, tęsiantiems istorinį žygį Europos lygoje.

„Su treneriu V.Čeburinu dažnai pasikalbame, ne tik po mūsų rungtynių A lygoje. Apie „Ludogorec“ klubą irgi esame kalbėję. Esu pasakęs jam savo nuomonę“, – 15min sakė V.Dambrauskas.

„Žalgirio“ treneris kaip niekas kitas Lietuvoje žino daug apie „Ludogorec“, kuris pastojo vilniečiams kelią Čempionų lygos atrankos varžybose praėjusį mėnesį.

Po svaigios pergalės pirmajame mače Vilniuje (2:1) Lietuvos čempionams tada nepavyko išsaugoti persvaros atsakomajame mače Bulgarijoje, kur žalgiriečiai palūžo 1:4 ir taip baigė kelionę Europoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Kuklys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Kuklys

„Ludogorec“ paslydo trečiajame Čempionų lygos etape po dviejų akistatų su Izraelio klubu „Hapoel Be'er Sheva“ ir nusileido į Europos lygą, kuriame neįtikėtinai sėkmingai žygiuoja „Sūduva“.

Marijampolės klubas jau pakartojo „Žalgirio“ 2013 metų pasiekimą, įveikęs tris etapus antrajame pagal pajėgumą Europos turnyre. Dabar sūduvius nuo grupių turnyro skiria tik vienas barjeras – tas pats „Ludogorec“ klubas.

„Sūduva“ įprastai didžiausią dėmesį skiria savų vartų saugumui, jai būna svarbiausia nepralaimėti.

V.Dambrauskas nenorėjo atskleisti, ką būtent patarė V.Čeburinui, aiškindamas, kad dėl skirtingų žaidėjų ir komandos žaidimo stiliaus Marijampolės klubui vadovaujantis treneris iš Kazachstano ir taip pasirinktų kitokį žaidimo planą.

„Sūduva“ iš esmės yra kito stiliaus komanda nei „Žalgiris“, – lygino V.Dambrauskas. – „Sūduva“ įprastai didžiausią dėmesį skiria savų vartų saugumui, jiems būna svarbiausia nepralaimėti. O „Žalgiris“ stengiasi dominuoti, žaisti vadinamuoju pirmuoju numeriu. Net ir su „Ludogorec“ mes bandėme tai padaryti ir pirmosiose rungtynėse laikėme kontrolę. Tik Bulgarijoje nepavyko to padaryti.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas ir Serge'as Nyuiadzi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas ir Serge'as Nyuiadzi

Net šešiolika legionierių, iš jų aštuonis iš Brazilijos, turintis „Ludogorec“ klubas neturi vieno lyderio.

Jei pirmosiose rungtynėse Vilniuje išsiskyrė vidurio saugas iš Brazilijos Wandersonas, tai antrosiose siautė kairysis gynėjas brazilas Natanaelis, natūralizuotas brazilas Marcelinho ir puolėjas rumunas Claudiu Keseru.

„Tai nėra vieno žaidėjo komanda. Visų jų lygis gana aukštas ir lyderis gali keistis kiekviename mače“, – sakė V.Dambrauskas.

Tai nėra vieno žaidėjo komanda. Visų jų lygis gana aukštas ir lyderis gali keistis kiekviename mače.

„Ludogorec“ per mėnesį pasikeitė – už 7,6 mln. eurų į Prancūzijos „Bodeaux“ parduotas Jonathanas Cafu, o Marcelinho negalės žaisti dėl raudonos kortelės. Šio saugo praradimas, V.Dambrausko nuomone, ypač didelis nuostolis Razgrado komandai, kurią dabar valdo ir kitas treneris – Georgijų Dermendžijevą šios savaitės pradžioje pakeitė Dimitaras Dimitrovas.

Prieš mėnesį su „Ludogorec“ pasigalynėjęs „Žalgiris“ praėjusį trečiadienį Vilniuje 1:1 sužaidė su „Sūduva“.

Lietuvos čempionate pirmaujantys vilniečiai net 15 taškų lenkia dvejomis rungtynėmis mažiau sužaidusią „Sūduvą“, kuri žengia trečia.

Tačiau net ir neturėdama žvaigždžių savo komandoje „Sūduva“ jau peršoko Europos lygoje Baltarusijos, Latvijos ir Šveicarijos klubų barjerus.

„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Vėževičius
„Scanpix“/AP nuotr./Robertas Vėževičius

Gynyba, kurią sudaro buvę žalgiriečiai Semiras Kerla, Andro Švrljuga, Algis Jankauskas, Lietuvos rinktinės gynėjas Vaidas Slavickas ir Radanfahas Abu Bakras iš Trinidado ir Tobago, yra laikoma stipriausia „Sūduvos“ dalimi.

Aikštės viduryje stabilumo suteikia 24 metų Ovidijus Verbickas, praėjęs Sankt Peterburgo „Zenit“ mokyklą ir registraciją Čempionų lygos varžyboms prieš penkerius metus, kai dar atstovavo Rusijos klubui.

Marijampoliečių stiprybė slypi komandoje.

„Marijampoliečių stiprybė slypi komandoje. Jie nesistengia dominuoti rungtynėse, drausmingai ginasi, mielai sutinka žaisti be kamuolio, kad galėtų išnaudoti greitas atakas ir standartines situacijas. Gana didelė žaidėjų rotacija irgi parodo, kad išskirtinių asmenybių šioje komandoje nėra. Tačiau „Sūduva“ yra stipri komandinėmis pastangomis“, – pabrėžė V.Dambrauskas.

Kaip ir praėjusiame etape su „Sion“, taip ir ketvirtajame etape su „Ludogorec“ sudūviai nėra laikomi favoritais.

Taip ir negali būti žaidžiant su klubu, kuris yra vienintelis Bulgarijos klubas, dukart pasiekęs Čempionų lygos grupės varžybas – tai buvo 2014 ir 2016 metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Razgrado „Ludogorec“ du sezonus yra žaidęs Čempionų lygos grupių varžybose.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Razgrado „Ludogorec“ du sezonus yra žaidęs Čempionų lygos grupių varžybose.

Nors Marijampolėje gyvena keliais tūkstančiais žmonių daugiau nei Razgrade, nors „Sūduva“ gali pasigirti beveik 60 metų gilesne klubo istorija, iš farmacijos verslo milijonus susikrovusio Kirilo Damuscievo valdomo „Ludogorec“ biudžetas yra dešimt kartų didesnis už jų varžovų iš Lietuvos.

„Iki šiol „Sūduvos“ nugalėtos komandos nebuvo tokios stiprios, kaip „Ludogorec“, – priminė V.Dambrauskas. – Reikia palinkėti sėkmės marijampoliečiams.“

Galbūt „Sūduvai“ ketvirtadienio vakarą Bulgarijoje ir atsakomosiose rungtynėse Marijampolėje rugpjūčio 24 dieną pravers ne tik sėkmė, bet ir „Žalgirio“ trenerio patarimai, ištarti kolegai po A lygos rungtynių Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius