Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo gerbėjų čempionatą Ariogaloje nutraukusių riaušių tyrime – šnipštas

Muštynės – masinės, o kaltasis – tik vienas. Tokie yra Raseinių rajono policijos atlikto ikiteisminio tyrimo rezultatai. Nors prokurorai reikalavo pratęsti tyrimą ir surinkti įrodymų apie kitus riaušėse užfiksuotus asmenis, tačiau policija pasirodė bejėgė.
Lietuvos futbolo fanų čempionatą nutraukė muštynės
Lietuvos futbolo fanų čempionatą nutraukė muštynės
Temos: 2 Muštynės Ariogala

Sulaikė patys sirgaliai

Audringi įvykiai, kurie buvo pavadinti Ariogalos riaušėmis, nuskambėjo šių metų pradžioje. Sausio 27-osios vakarą miestelio sporto salė virto kovos arena, kurioje grūmėsi apie pusšimtis vyrų. Kaip ginklai buvo naudojami laužtuvai, beisbolo lazdos, drebuliniai pagaliai, betono luitai, plytos, dūmus skleidžiantys užtaisai ir net salėje buvęs sportinis inventorius.

Į salę, kur vyko tarptautinis futbolo turnyras, įsiveržę užpuolikai buvo kaukėti. Jų lyderį sulaikė patys sirgaliai ir gerokai apkūlę atidavė maždaug už pusvalandžio atlėkusiai policijai. Neseniai paaiškėjo, kad bausmės sulaukė tik pačių sirgalių sulaikytas ir teisėsaugininkams atiduotas 41 metų Ariogalos gyventojas Virgilijus Mickevičius, pravarde Gabaras, miestelyje dažnai vadinamas ir Virgeliu.

Tuo tarpu lyderio bendrininkai liko „švarūs“ – policijai nepavyko surinkti įrodymų apie jų dalyvavimą riaušėse, nors ne vienas miestelio gyventojas tuos bendrininkus vardija ne tik vardais, bet ir pavardėmis.

Mini vardus ir pavardes

Pirminiais duomenimis buvo nustatyta, kad patalpas, kur vyko futbolo varžybos, atakavo apie 15–17 kaukėtų vyrų. Tarp įtariamųjų iš pradžių buvo ne tik V. Mickevičius, bet ir Tomas Vaitkus, Salvinas Tautkus, Raidas Beitnoras, Tomas Kvietkauskas, Donatas Šnipas, Tadas Bisigirskas. Tačiau vėliau policijos tyrėjams nepavyko surinkti jų kaltę įrodančių duomenų.

Atsižvelgdamas į tai, tyrimą kontroliuojantis prokuroras rugsėjį kreipėsi į Raseinių rajono policijos komisariato viršininką Kęstutį Užemecką, prašydamas pratęsti ikiteisminį tyrimą ir surinkti duomenis, leidžiančius praplėsti kaltinamųjų ratą.

Tačiau policija nepateikė jokios papildomos medžiagos. K. Užemeckas pranešė: V. Mickevičius veikė bendrininkų grupėje ir viešai smurtavo su tyrimo metu nenustatytais asmenimis. Tuo remiantis, ikiteisminį tyrimą kitų įtariamųjų atžvilgiu teko nutraukti.

Salėje prarado lyderį

Byloje esantys liudytojų parodymai atskleidžia gana išsamų vaizdą, kaip sporto salėje buvo sulaikytas vėliau vieninteliu kaltinamuoju tapęs V. Mickevičius.

Varžybų dalyviai pasakojo, kad sausio 27-osios vakarą, sekmadienį, apie 18.20 val., besibaigiant finalinėms rungtynėms, salėje pasirodė kruvinas kaišiadoriškis. Jis klupdamas pasiekė maždaug salės vidurį ir čia nukrito prašydamas gelbėti. Paskui jį į salę įlėkė kaukėtas ir laužtuvu ginkluotas vyras.

8 ar 9 varžybų dalyviai užpuoliką apsupo, parvertė ir prispaudė prie grindų. Gelbėti jį bandė salėje pasirodę dar du kaukėti užpuolikai, tačiau bendromis pastangomis jie buvo išstumti į fojė, o durys užremtos futbolo vartais. Už durų likę bendrininkai daužė langus, brovėsi laiptais į salės balkoną, tačiau turėjo trauktis, nes buvo apmėtyti kėdėmis. Užpuolikai betono luitais trankė duris, už kurių sirgalių rankose spurdėjo ir žaibais svaidėsi V. Mickevičius. Kartais jo bendrininkams pavykdavo šiek tiek praverti duris, tada pro plyšį į salę pasipildavo plytgaliai, betono nuolaužos, dūminiai užtaisai. Tačiau išvaduoti lyderio jiems nepavyko. Liudininkai teigė, kad įėjimus į salę saugojo apie 30 kovingai nusiteikusių sirgalių ir futbolininkų.

Dėjosi auka

Policijos tyrėjų apklaustų liudininkų teigimu, riaušes sukėlusioje atakoje dalyvavo apie 15–17 aukėtų vyrų, o jautrioms merginoms užpuolikų pajėgos atrodė gerokai didesnės – kai kurios minėjo jų buvus bent trisdešimt.

Kai maždaug už pusvalandžio į salę atvyko policija, V. Mickevičius bandė dėtis nukentėjusiuoju. Pasakojo, jog neturėjo jokios kaukės ir laužtuvo, o į salę atėjęs tik pasižiūrėti futbolo varžybų, tačiau buvęs klastingai užpultas ir sumuštas. Vis dėlto kaukę pavyko greitai rasti – ji buvo apdairiai sugrūsta už radiatoriaus, į kurį atsirėmęs sėdėjo apkultas V. Mickevičius. Jam gerokai kliuvo. Medikai nustatė žaizdą viršugalvio srityje, abiejų akių viršutinių ir apatinių vokų kraujosruvas, kraujosruvas ant nugaros ir rankų bei žaizdą kairėje blauzdoje. Be to, nustatyta, jog riaušių metu V. Mickevičius buvo neblaivus – pripūtė 1,02 promiles.

Netrukus po riaušių V. Mickevičius parašė pareiškimą prokurorui: „Prokurore, prašau jus pradėti ikiteisminį tyrimą dėl mano sveikatos sutrikdymo, kadangi buvau sumuštas nežinomų asmenų. Apie priimtą sprendimą prašau informuoti raštu.“

Naudoja gudrią gynybą.

Beje, V. Mickevičiaus panaudotas gynybos būdas Raseinių rajone gana paplitęs. Su tuo yra tekę susidurti ir degalų vagį bei neblogą V. Mickevičiaus bičiulį S. L. savo kieme sulaikiusiam ūkininkui V. Morkui.

Sulaikytasis parašė pareiškimą Raseinių rajono policijai, kad ūkininkas jį užpuolė ir sumušė. Netrukus po to pareiškimo ūkininką pribloškė Raseinių rajono policijos vadovo K. Užemecko skambutis. Viršininkas pranešė: jūs turite atvykti į komisariatą.

„Pats viršininkas K. Užemeckas man parodė pareiškimą, kuriame mano sulaikytas vagis rašo, kad buvo užpultas. Aš tai vadinu vagies pareiškimu“, – piktinosi nusikaltėlį sulaikęs ir į policijos rankas jį atidavęs ūkininkas.

Į apklausas policijoje dėl tariamo S. L. sumušimo buvo kviečiamas net tik vagį sulaikęs ūkininkas, bet ir jo žmona bei sūnus. Ūkininkas stebėjosi, kad dideliais darbų krūviais nuolat besiskundžianti policija tuščiai gaišta laiką ir gaišina kitus nagrinėdama vagies pareiškimą.

Publikacija apie šį kuriozą praėjusios vasaros pabaigoje buvo paskelbta savaitraštyje „Alio, Raseiniai“. Netrukus po to pas V. Morkų apsilankė tuometinis Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas. Pasak V. Morkaus, pareigūnas norėjo viską pamatyti savo akimis. Praėjus dar kelioms dienoms S. L. pareiškimas buvo atmestas ir atsisakyta V. Morkaus atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą. Tyrimas S. L. atžvilgiu jau baigiamas ir gali būti, jog dar šiais metais tyrimo medžiaga pasieks teismą.

Reketo šešėlis

Tačiau riaušių Ariogaloje dalyvio V. Mickevičiaus skundu prokuroras neskubėjo patikėti – atmetė jį kaip nepagrįstą. Buvo nuspręsta ariogališkį mėnesiui uždaryti į areštinę. Tada jis vėl kreipėsi į prokurorą. Prašė sušvelninti kardomąją priemonę, nes, pasak jo: „Nors esu nevedęs, tačiau turiu šeimą, mažametį vaiką. Vaiko motina dirba, o aš prižiūriu mažametį vaiką, nes samdyti auklės finansiškai neišgalime.“

Tačiau į prašymus atsižvelgta nebuvo: areštinėje V. Mickevičiui teko kalėti du mėnesius. Vėliau į tai buvo atsižvelgta jam skiriant galutinę bausmę.

9 klasių išsilavinimą turintis V. Mickevičius gyvena su 26 metų drauge. Prieš porą metų jis buvo teistas dėl reketavimo. Iš verslininko reikalavo 29 tūkst. litų, kuriuos verslininkas buvo skolingas savo partneriui. Grasinimus pavyko įrašyti į diktofoną. Remiantis šiais įrodymais, kurie buvo vertinti kaip psichologinė prievarta ir grasinimas smurtu, V. Mickevičius buvo nuteistas vienų metų laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant dviems metams.

Šventė gimtadienį

Susipažinus su byloje užfiksuotais liudytojų parodymais aiškėja, kad riaušės Ariogaloje gal ir nebūtų kilusios, jei ne dvi iš pirmo žvilgsnio mažai įsidėmėtinos aplinkybės – V. Mickevičiaus draugės gimtadienis ir žodinis konfliktas, įvykęs netoli sporto salės esančioje parduotuvėje „Agnata“.

Riaušių išvakarėse, šeštadienį, parduotuvėje susipyko ariogališkis Tomas Vaitkus ir, kaip spėjama, iš Panevėžio atvykęs sirgalius. Kai kurių liudininkų teigimu, konfliktas buvęs toks aštrus, kad panevėžiečio suburta sirgalių grupė Ariogaloje ėmė ieškoti, kur gyvena T. Vaitkus. Kai kas teigė, jog tuo tikslu buvo apieškoti net keli daugiabučiai.

Kitos dienos vakarą driokstelėjo atsakomoji ataka. Gali būti, kad ji buvo suplanuota V. Mickevičiaus draugės gimtadienio pokylyje. V. Mickevičius tyrėjams pasakojo, kad baliuje pasirodė primuštas jo draugės brolis. Įtarimai krito ant sirgalių. Tuomet V. Mickevičius ir nusprendęs apsilankyti futbolo varžybose ir išsiaiškinti, kas ir kodėl drįso nuskriausti gerą bičiulį.

Prikūlė ne tuos

Atrodo, kad paieškos vyko labai chaotiškai. Iš pradžių nukentėjo prie parduotuvės rūkę keli ariogališkiai. Liudytojai pasakojo, kad netikėtai juos užpuolę ir pagaliais gerokai apkūlę kaukėti vyrai netrukus pasakė: „Ne tuos, bl..., sudaužėme“, ir nukūrė sporto salės link. Čia ir buvo sukeltos vadinamosios Ariogalos riaušės. .

Kadangi kitų galimų užpuolikų atžvilgiu ikiteisminį tyrimą teko nutraukti, visos padarytos žalos buvo priskirtos galingai V. Mickevičiaus rankai: Remigijaus Paškevičiaus, Tomo Žukausko, Ingvaro Butauto, Mindaugo Zebelsko, Dainiaus Dijoko, Stepono Naciaus sužalojimas bei sporto centro turto suniokojimas.

Už tai Raseinių rajono apylinkės teisme V. Mickevičiui paskelbtas baudžiamasis įsakymas, pagal kurį smarkiam vyrui skirta 14 tūkst. 300 litų bauda. Į bausmę įskaičius areštinėje praleistus beveik du mėnesius, bauda sumažinta iki 9 tūkst. 620 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius