-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo karalius Pele – „Jis buvo aukščiau visų kitų“

Vienintelis žaidėjas, laimėjęs pasaulio futbolo čempionatą tris kartus. Legendinis Pele iškeliavo Anapilin, Žemėje palikęs daugybę rekordų ir pasiekimų, prie kurių galbūt niekam niekada nepavyks priartėti.
Pele triumfas 1970-ųjų pasaulio futbolo čempionate
Pele triumfas 1970-ųjų pasaulio futbolo čempionate / „Scanpix“/AP nuotr.

„Vienose šalyje jį norėjo paliesti, kitose – pabučiuoti, o dar kitose žmonės tiesiog bučiuodavo žemę, kuria jis praeidavo. Būdavo labai gražu“, – yra sakęs Clodoaldo, buvęs Pele komandos draugas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brazilai atsisveikina su savo futbolo legenda
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brazilai atsisveikina su savo futbolo legenda

82-ejų futbolo karaliaus gyvybė užgeso Alberto Einšteino ligoninėje San Paule. Šimtus įvarčių įmušęs ir šimtus mačų laimėjęs puolėjas galiausiai pralaimėjo paskutinę savo gyvenimo kovą.

„Instagram“ nuotr./Pele ir vyriausia dukra Kely Nascimento Alberto Einšteino ligoninėje
„Instagram“ nuotr./Pele ir vyriausia dukra Kely Nascimento Alberto Einšteino ligoninėje

Vienu geriausių visų laikų futbolininkų laikomas Pele ateities kartoms paliko ir daugybę paslapčių, kurios lydėjo jį visą jo gyvenimą.

Klausimai prasidėjo nuo pat legendos gimimo, jau nekalbant apie tai, kiek įvarčių jis galiausiai įmušė (tai ir toliau kelia karštas diskusijas: kurie įvarčiai skaitosi, o kurie – ne).

„Pasakiau sau prieš rungtynes, kad mes visi vis tiek sudaryti iš kaulų ir odos. Tačiau aš klydau“, – pripažino Italijos rinktinės gynėjas Tarcisio Burgnichas, turėjęs ginti Pele 1970-ųjų pasaulio čempionato finale. Tas auksines rungtynes italai pralaimėjo net 1:4.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pele piešinys ant sienos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pele piešinys ant sienos

Brazilo gimimo liudijime įrašyta data – 1940-ųjų spalio 21-oji. Tiesa, pats Pele visą laiką tvirtino, kad tai – ne tiesa. Gimė jis spalio 23-iąją. Būtent tą dieną ir yra švenčiamas futbolo karaliaus gimtadienis.

Klaida Pele vadina ir savo tikrąjį vardą, įrašytą minėtame gimimo liudijime – Edisonas Arantes do Nascimento.

Futbolo karaliaus teigimu, jis yra Edsonas, nors ir sutinka, kad buvo pavadintas pagerbiant garsųjį išradėją Thomasą Edisoną.

„Scanpix“/AP nuotr./Pele vaikystės megztinis jo vardo muziejuje Tres Korasoinse
„Scanpix“/AP nuotr./Pele vaikystės megztinis jo vardo muziejuje Tres Korasoinse

Gimė Pele Brazilijos Pietuose, Minas Žeraiso valstijoje, Tres Korasoinso mieste, dabar turinčiame apie 80 tūkst. gyventojų. Šiek tiek mažesniame už mūsų Panevėžį.

Tai – žemės ūkio kraštai, jauniems brazilams nesuteikę didelių pasirinkimo galimybių, tačiau futbolas Pele tapo keliu į didįjį pasaulį.

Didžiulę meilę šiam žaidimui jis paveldėjo ir tėčio Dondinho, taip pat žaidusio puolėjo pozicijoje „Fluminense“ klube.

Augo Pele labai neturtingas, spardydamas ne tikrą futbolo kamuolį, o iš kojinių, skarmalų ir laikraščių surištą kamšalą. Arba greipfrutą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kojinių pagamintas kamuolys Pele vardo muziejuje Tres Korasoinse
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš kojinių pagamintas kamuolys Pele vardo muziejuje Tres Korasoinse

Šeima būsimąjį futbolo karalių buvo praminusi „Dico“, tačiau mokykloje jam prilipo garsioji „Pele“ pravardė.

Pasakojama, kad mažasis Pele negalėjo tinkamai ištarti vieno iš mėgstamiausių savo žaidėjų – „Vasco da Gama“ vartininko Bile – pavardės, vis užsikirsdavo. Tiesa, pats Pele vėliau savo autobiografijoje rašė, kad nei jis, nei jo draugai neprisimena „Pele“ pravardės kilmės.

Arbatos parduotuvėse dėl pinigų tarnaudavęs būsimasis futbolo karalius jaunystėje žaidė daugybėje vietinių komandų. Jis išbandė net ir salės futbolą, kuris tuo metu žengė tik pirmuosius žingsnius Brazilijoje ir kartu su komanda tapo pirmuoju vietiniu čempionu.

Pele vėliau aiškino, kad salės futbolas buvo tikras iššūkis – kur kas greitesnis žaidimas, nei žaidžiamas ant žolės, vertęs greičiau mąstyti.

„Scanpix“/AP nuotr./Pele skulptūra gimtajame Tres Korasoinse
„Scanpix“/AP nuotr./Pele skulptūra gimtajame Tres Korasoinse

Būtent salės futbole, pasak Pele, jis galėjo varžytis su vyrais, nors tuo metu buvo tik maždaug 14-os. Viename iš turnyrų jam iš pradžių netgi nebuvo leista žaisti dėl per jauno amžiaus, tačiau galiausiai nusileista, o Pele tapo rezultatyviausiu to turnyro futbolininku su 14 ar 15 įvarčių.

„Man tai suteikė labai daug pasitikėjimo. Tuomet supratau, kad neturiu ko bijoti“, – pasakojo būsimasis triskart pasaulio čempionas.

Kartu su „Bauru Athletic“ klubu laimėjęs du San Paulo jaunių čempionatus 15-metis Pele buvo pasiūlytas „Santos“ ekipai. Jį atvežęs „Bauru Athletic“ treneris Waldemaras de Brito „Santos“ vadovams skambiai pareiškė turintis „geriausią futbolininką pasaulyje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atstatyti Pele namai Tres Korasoinse, kuriuose dabar įrengtas muziejus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atstatyti Pele namai Tres Korasoinse, kuriuose dabar įrengtas muziejus

Jo technika, kamuolio ir kūno valdymas, atletiškumas bei vikrumas iškart sužavėjo „Santos“ trenerį Lulą. Vyrų komandoje Pele debiutavo vos 15 metų ir, žinoma, pelnė įvartį jau debiutiniame mače.

„Didžiausia jo paslaptis buvo improvizacija. Jis tiesiog tai atlikdavo tą akimirką. Jo pojūtis futbolui buvo tiesiog nepaprastas“, – yra sakęs buvęs Pele komandos draugas Carlosas Alberto Torresas.

Kitąmet, būdamas 16 metų, jis tiesiog dominavo visoje Brazilijoje ir tapo rezultatyviausiu šalies pirmenybių futbolininku.

„Scanpix“ nuotr./Jaunasis Pele 1958 metais.
„Scanpix“ nuotr./Jaunasis Pele 1958 metais.

Jaunuolis, praėjus vos 10 mėnesių nuo pirmosios savo profesionalo sutarties, sulaukė kvietimo ir į Brazilijos nacionalinę komandą.

1958-aisiais Pele jau vedė Brazilijos rinktinę į triumfą planetos pirmenybėse, savo amžiumi ir sugebėjimais pakerėdamas visą pasaulį. Dar ir šiandien jis yra jauniausias, pasaulio čempionate pasižymėjęs futbolininkas. Pele tai padarė būdamas 17 metų ir 239 dienų.

VIDEO: ● King Pele ● all goals in World Cup 1958 ● Only 17 years old ●

Jaunuoliui tiesiog nusilenkė visas pasaulis. Ketvirtfinalyje jis įmušė pergalingą įvartį į Velso vartus, pusfinalyje trimis tiksliais smūgiais nuskriaudė Prancūziją, o finale šeimininkams švedams pridėjo du.

„Scanpix“ nuotr./Pele (kairėje) švenčia Brazilijos futbolo rinktinės pirmąjį pasaulio čempionų titulą 1958 m. Stokholme.
„Scanpix“ nuotr./Pele (kairėje) švenčia Brazilijos futbolo rinktinės pirmąjį pasaulio čempionų titulą 1958 m. Stokholme.

Stebuklingas jaunojo brazilo pasirodymas apskriejo visą pasaulį, o jo legenda amžiams įsirašė žmonijos atmintyje.

„Scanpix“ nuotr./Pele ir Švedijos karalius Gustavas VI prieš 1958 m. pasaulio čempionato finalą, kuriame brazilai 5:2 įveikė švedus..
„Scanpix“ nuotr./Pele ir Švedijos karalius Gustavas VI prieš 1958 m. pasaulio čempionato finalą, kuriame brazilai 5:2 įveikė švedus..

1962-aisiais, kuomet Pele ir brazilai apgynė titulą, puolėją kankino traumos, o 1966-aisiais jis kentėjo nuo tyčinių varžovų pražangų ir pareiškė daugiau nebežaisiantis pasaulio čempionate.

Sugrįžo Pele 1970-aisiais ir finale padėjo Brazilijai 4:1 sutriuškinti šeimininkę Italiją. Ta brazilų rinktinė dar iš šiandien yra laikoma viena iš geriausių komandų, kada nors žaidusių futbolą Žemėje.

„Scanpix“ nuotr./Pele
„Scanpix“ nuotr./Pele

Per 14 rungtynių pasaulio čempionatuose Pele iš viso pelnė 12 įvarčių. Pagal šį rodiklį brazilų legendą šiame pasaulio čempionate pavijo 23-ejų prancūzas Kylianas Mbappe. „Džiaugiuosi dėl tavęs, bičiuli, kad pagerinai dar vieną mano rekordą“, – tviteryje rašė Pele.

Pagal Brazilijos rinktinėje pelnytus įvarčius futbolo karalių šiame čempionate pavijo Neymaras. Abiejų sąskaitoje – po 77 įvarčius. Tiesa, Pele tai padaryti prireikė 32-ejomis rungtynėmis mažiau (92 prieš 124).

Beveik visą savo karjerą – 1956-1974 m. – Pele praleido vilkėdamas „Santos“ marškinėlius ir padėdamas laimėti šešis Brazilijos čempionatus bei dvi „Copa Libertadores“ taures.

Be Pele „Santos“ nelaimėjo nieko.

Tik karjeros pabaigoje legendinis brazilas persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas, į Niujorko „Cosmos“ klubą ir dar sykį tapo čempionu.

Europietiškas, ne amerikietiškas, futbolas JAV tuomet nebuvo itin populiarus, bet Pele legenda prisidėjo prie jo augimo. Po paskutinių savo karjeros rungtynių jis bėgo garbės ratą vienoje rankoje laikydamas Brazilijos, o kitoje – JAV vėliavas.

VIDEO: Pele -Top 10 Impossible Goals Ever

Europoje Pele taip ir nežaidė ne dėl to, kad nesulaukė dėmesio. Priešingai, jis buvo toks populiarus, kad Brazilijos prezidentas Janio Quadrosas oficialiai paskelbė futbolininką „nacionaline vertybe“, neleisdamas jam išvykti iš šalies.

Įvarčius Pele teko mušti ir toliau vilkint „Santos“ marškinėlius, bet tai daryti jam sekėsi tiesiog puikiai. Žinodami, kokį deimantą turi savo komandoje, „Santos“, o vėliau ir „Cosmos“, vyko į tarptautinius draugiškus mačus, taip užsidirbdami papildomų lėšų.

Skaičiuojama, kad pats Pele per karjerą vien iš futbolo gavo apie 15 mln. eurų. Vėliau futbolo karalių praturtino rėmėjai, įvairūs pasirodymai ir vardo prekinis ženklas.

Pele ir jo trys pasaulio čempiono taurės / „Scanpix“ nuotr.
Pele ir jo trys pasaulio čempiono taurės / „Scanpix“ nuotr.

Didžiausias diskusijas vis dar kelia tikslus Pele įmuštų įvarčių skaičius. Gineso rekordų knygoje prie Pele vardo yra įrašyti sunkiai suvokiami 1279 tikslūs smūgiai per 1363 rungtynes. Tiesa, įskaičiuojant ir draugiškus mačus.

„Atvykau tikėdamasis jį sustabdyti, tačiau išvykstu supratęs, kad buvau nugalėtas kažko, kas negimė šioje planetoje“, – 1962-aisiais sakė Lisabonos „Benfica“ gynėjas Costa Pereira po pralaimėjimo 2:5 Pele vedamam „Santos“ klubui.

„Scanpix“ nuotr./Pele treniruotėje 1958 metais.
„Scanpix“ nuotr./Pele treniruotėje 1958 metais.

Be draugiškų rungtynių Pele sąskaitoje yra 762 įvarčiai. Pagal šį rodiklį, jį jau lenkia vis dar žaidžiantys Cristiano Ronaldo (819) ir Lionelis Messi (793).

„Man geriausias visų laikų futbolininkas yra Di Stefano, nes Pele tiesiog nesiskaito. Jis buvo aukščiau visų kitų“, – yra teigęs legendinis Madrido „Real“ ir Vengrijos rinktinės puolėjas Ferencas Puškašas.

Pakabinęs futbolo batelius ant vinies Pele ėmėsi aktyvios veiklos savo gimtojoje Brazilijoje. Labiausiai kovojo prieš vaikų skurdą.

Jis svariai prisidėjo prie to, kad 2014-aisiais ir 2016-aisiais būtent Brazilijoje įvyktų pasaulio futbolo čempionatas bei vasaros olimpinės žaidynės – du didžiausi sporto renginiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rio de Žaneiro prezidentas ir futbolininkas Pele džiaugiasi, kad olimpiada vyks Brazilijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rio de Žaneiro prezidentas ir futbolininkas Pele džiaugiasi, kad olimpiada vyks Brazilijoje

Aktyvus socialiniuose tinkluose Pele nevengė ir aštrių temų. Vasaros pradžioje jis instagrame prašė sustabdyti „velnią“ Vladimirą Putiną ir „nepateisinamą“ Rusijos invaziją į Ukrainą.

Pele sveikata sušlubavo dar 1977-aisiais, kai Brazilijos spauda pranešė, kad šalies futbolo legendai turėjo būti pašalintas inkstas. 2017-aisiais jis pirmą sykį viešumoje pasirodė neįgaliojo vežimėlyje. Vėliau – nualpo viešoje vietoje. Oficialiai pranešta, kad dėl nuovargio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pele su vaikštyne 2018-aisiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pele su vaikštyne 2018-aisiais

2019-aisiais jam prireikė inkstų akmenų šalinimo operacijos. Po metų – klubo sąnario. Pernai rugsėjį brazilui pašalintas auglys iš gaubtinės žarnos, taikyta chemoterapija. Vyriausia futbolininko dukra Kely teigė, kad futbolo karalius „jaučiasi gerai“, bet vėžys atsinaujino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pele per 82-ąjį savo gimtadienį 2022 metų spalį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pele per 82-ąjį savo gimtadienį 2022 metų spalį

Vedęs Pele buvo tris kartus ir iš viso turėjo septynis vaikus.

„Pele buvo vienintelis futbolininkas, kurio žaidimas neigė logiką“, – apie futbolo karalių yra sakęs Nyderlandų legenda Johanas Cruyffas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius