Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas: „Pasaulio futbolo čempionate nustebinti gali Belgija“

Pasaulio futbolo čempionato favoritė – Brazilijos rinktinė, tačiau lengvai aukso neketina atiduoti ir Ispanija, Vokietija bei Argentina, interviu portalui LRT.lt kalbėjo sporto žurnalistas, ilametis futbolo komentatorius Nerijus Kesminas.
Nerijus Kesminas
Nerijus Kesminas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip pat gali nustebinti Belgija – laimėti čempionatą jiems dar per anksti, bet jie gali nueiti labai toli“, – tikina pašnekovas.

– Pone Kesminai, kitą savaitę Brazilijoje prasideda pasaulio futbolo čempionatas. Ar jam jau pasiruošta?

– Brazilai rūpesčių turėjo daugiau nei kiti, bet, žinoma, suspėjo pasiruošti. Kuo labiau civilizuota šalis, tuo procesas yra sklandesnis, bet pasiruošti suspėja visi.

– Kurių šalių rinktinės yra šio čempionato favoritės, kurios komandos gali nustebinti?

– Teoriškai Brazilija yra pagrindinė favoritė, nepaisant to, kad Ispanija yra pasaulio ir Europos čempionė. Tą brazilai įrodė per praėjusiais metais vykusį Konfederacijų taurės turnyrą, kuriame laimėjo prieš ispanus be didesnio vargo – rezultatu 3:0. Sakyčiau, kad yra ir kitų, kurie taip lengvai nei finalo, nei aukso ten neatiduos – išskirčiau Vokietiją, taip pat visiems pavojingas varžovas yra Argentina.

Belgai taip pat gali nustebinti. Galbūt jiems dar šiek tiek per anksti laimėti čempionatą, turint omenyje vidutinį komandos amžių, bet visko gali būti – jie gali nueiti labai toli. Gerai pasirodyti turėtų ir Italijos, Prancūzijos, Urugvajaus rinktinės.

– Kurių šalių rinktinės yra gerokai atjaunėjusios?

– Kartų kaita yra natūralus procesas. Vieną rytą atsikėlęs treneris nenusprendžia, kad pakeis visus 23 žaidėjus. Kažkiek atsinaujina visos komandos, prie šiokios tokios kartų kaitos yra priartėjusios Ispanijos ir Italijos rinktinės. Pastarojoje yra daug naujų veidų, atėjo laikas kai kuriems žaidėjams pasitraukti iš rinktinės. Belgijos atveju užaugo labai talentingų žaidėjų karta, jie išstumia vyresnius, nes tiesiog yra už juos geresni.

– Pasaulio futbolo čempionate teisėjai sulauks rimtos pagalbos iš šiuolaikinių technologijų. Brazilijoje per rungtynes veiks vartų linijos technologija. Kokių dar naujovių galima tikėtis šiame čempionate?

– Futbolas – tas žaidimas, kur taisyklėse revoliucinių permainų nebūna. Linijos technologija turėjo jau seniai būti. Žaidimas greitėja kasdien, netgi didinant teisėjų pajėgas jie ne viską mato – kamuolys greičiau „vaikšto“, žaidėjai greičiau bėga, kietesnės fizinės kovos yra daugiau. Kalbant apie vaidybą, žaidėjai įvaldo naujus triukus.

Tai, kad atsirado technologija, sveikintinas dalykas, bet tradicija futbole yra labai svarbi. Ko gero, tai mažiausiai pakitęs sportas – kalbu apie taisykles – per visą laiką nuo tuomet, kai buvo pradėta žaisti. Konservatyvumas yra vienas iš išskirtinių futbolo bruožų.

– Kaip komandoms atsilieps karštis, kuris tvyro kai kuriuose Brazilijos miestuose? Buvo skelbta, jog italai jau pratinasi prisijaukinti karštį – šios rinktinės treneris Cesare Prandelli savo žaidėjams liepė treniruotis ant bėgimo ir dviračių takelių saunoje.

– Jie yra profesionalai, įpratę žaisti bet kokiomis sąlygomis. Žinoma, žaisti 30-35 laipsnių karštyje yra kur kas sunkiau, nei 15-20 laipsnių, bet sąlygos visiems vienodos. Iš tikrųjų yra būdų, kaip treniruotis, kova su aklimatizacija – trenerių štabų reikalas. Vieni sužais geriau, kiti – prasčiau, bet tai tikrai nėra svarbiausias veiksnys. Rezultatas priklauso nuo to, kaip komanda yra pasiruošusi, susižaidusi ir kokius žaidėjus turi.

– Ar lietuviams bus patogu stebėti rungtynes? Juk Brazilijoje visai kita laiko juosta.

– Iš tikrųjų transliacijų laikas Europoje yra adaptuotas maksimaliai, kiek įmanoma. Negali varžybos vykti 9 valandą ryto vietos laiku. Patys Pietų Amerikos gyventojai nedžiūgauja, jog vėlyvosios čempionato rungtynės labai retai vyks vakare, o dažniau – gana anksti.

Negalima sulyginti laiko juostų, vieniems bus geriau, kitiems – blogiau. Niekas prie televizoriaus nevaro, galima nežiūrėti, jei nenori, bet, manau, netgi pačių ankstyviausių – 4 valandos ryto rungtynių – žiūrimumas Lietuvoje jau šioks toks bus.

Pasaulio futbolo čempionatas vyks birželio 12 – liepos 13 dienomis. Visas 64 čempionato rungtynes tiesiogiai rodys LRT: 56 rungtynės bus transliuojamos per LRT televiziją, 8 – per LRT Kultūros kanalą. Visas rungtynes bus galima stebėti ir internetu (tik Lietuvos teritorijoje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius