Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Futbolo milijonų priežiūra Lietuvoje patikėta dažų ir alaus specialistui

Tomas Geleževičius iki šiol rūpinosi alaus ir dažų platinimu, bet netrukus jo laukia naujas neįprastas iššūkis. Lietuvos futbolo federacijos (LFF), kurios biudžetą sudaro apie 7 mln. eurų, revizoriumi tapo su futbolu ir finansais menkai susijęs asmuo.
Lietuvos futbolo federacijos prezidento rinkimai
N.Dunausko (kairėje) ir V.Butkevičiaus (viduryje) nuomone, su futbolu nesusijęs revizorius labiau tinka šioms pareigoms. / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Per pastarąją LFF konferenciją rugsėjo mėnesį pirmą kartą įkurta revizoriaus pareigybė.

Ji atiteko T.Geleževičiui, už kurį balsavo 61 konferencijos narys (4 buvo „prieš“ arba susilaikė), net nesusipažinę su naujuoju revizoriumi, nes jis pats šiame renginyje Kaune nedalyvavo.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos prezidento rinkimai
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos prezidento rinkimai

Konferencijos dalyviams buvo pateikti T.Geleževičiaus gyvenimo aprašymo įrašai, paskelbti futbolo mėgėjams skirtoje feisbuko paskyroje „Sveiks valio“.

Jo karjeroje daug įrašų, bet jie nėra susiję su futbolu:

UAB „Trojina“ vadybininkas (atsakingas už „Nestle“ platinimą Vilniaus regione);

UAB „Kalnapilis“ prekybos agentas (atsakingas už „Kalnapilio“ alaus, „Vichy“ mineralinio vandens platinimą Vilniaus regione);

Jungtinis alaus centras (atsakingas už „Kalnapilio“, „Utenos alaus“, „Vichy“ mineralinio vandens, „Pepsi“ platinimą Lietuvoje);

UAB „Klinkmann“ dažų prekybos inžinierius (atsakingas už TEKNOS IW, AC dažų įvedimą, techninį palaikymą ir platinimą Lietuvoje);

UAB „Litmet“ inžinierius – kokybės vadovas (atsakingas už TEKNOS IW, AC, GI dažų techninį palaikymą ir platinimą Lietuvoje).

Revizoriaus ieškojo skubėdami

Nors konferencijoje daug rankų pakilo už T.Geleževičių, jis nėra žinomas žmogus futbolo bendruomenei.

T.Geleževičių menkai pažįsta net ir jo kandidatūrą iškėlęs Lietuvos salės futbolo asociacijos vadovas Vidmantas Butkevičius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos konferencija: Vidmantas Butkevičius.
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos konferencija: Vidmantas Butkevičius.

Jis teigė, tiesiog gavęs rekomendacijas iš pažįstamų žmonių ir pasiūlęs T.Geleževičių į naujas pareigas federacijoje.

„Galbūt jis išmano teisinius dalykus daugiau ar mažiau, – paklaustas, kodėl revizoriumi buvo pasirinktas T.Geleževičius, paaiškino V.Butkevičius. – Mūsų manymu, tai padorus žmogus, nesusijęs su kitomis finansinėmis atsakomybėmis.

Šįkart mus prispaudė laikas. Galvojame, kad jei nepavyks, revizorius gali pasisamdyti audito kompaniją.

Prastų atsiliepimų nebuvo, tiesiog tai yra jaunas vyras, kuris gali mums tikti. Tai nauja pareigybė, tiesiog neturėjome, ką daugiau sugalvoti.

Bandome šį žmogų pusę metų, bus kita konferencija, jei jis nepasirodys tinkamas, rinksime kitą.

Šįkart mus prispaudė laikas. Galvojame, kad jei nepavyks, revizorius gali pasisamdyti audito kompaniją.“

Planuoja svarbų vaidmenį

Tai, kad naujasis revizorius nėra susijęs nei su futbolu, nei su finansais, neužkliuvo ir LFF generaliniam sekretoriui Nerijui Dunauskui.

„Žmogui iš šalies galbūt lengviau pasakyti, kad jis yra nepriklausomas, tada kyla mažiau klausimų, mažiau pažįstamų“, – svarstė N.Dunauskas.

Jis dar nespėjo pasikalbėti apie darbus su T.Geleževičiumi, nes šis buvo išvykęs į užsienį pastarosiomis savaitėmis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Dunauskas

„Bet šis žmogus bus vienas svarbiausių mūsų futbole, kalbant apie federaciją ir jos veiklą. Todėl teks su juo ne tik pasitarti, bet ir padirbėti, – planavo N.Dunauskas. – Revizorius atsakingas ne tik už biudžetą, bet ir visą federacijos veiklą – tai tarsi federacijos auditorius.

Jo pareigose bus ne tik finansai, bet ir Vykdomojo komiteto veiklos priežiūra: reikės sužiūrėti, ar ji atitinka Sporto įstatymą, ar federacijos darbuotojai įdarbinti pagal naują Darbo kodeksą, ar tvarkingos naujos sutartys.

Finansai tik viena iš sričių. Jis bet kada gali užklausti bet kurių dokumentų.“

Revizorius nori padėti futbolui

Pats naujasis revizorius neatrodė nustebęs dėl jam parodyto futbolo bendruomenės pasitikėjimo.

Šiuo metu „Litmet“ kompanijos inžinieriumi-kokybės vadovu dirbantis vyras teigė, jog turi tvirtus finansinius pagrindus – Vilniaus kolegijos Ekonomikos fakultete jis yra įgijęs finansų (socialinio draudimo) įstaigos tarnautojo kvalifikaciją.

T.Geleževičius: „Norisi padėti futbolui.“

„Manau, kad užteks“, – paklaustas, ar pakaks kvalifikacijos patikrinti didelius futbolo federacijos pinigų srautus, buvo ramus T.Geleževičius.

Jis įsitikinęs, jog naujosios pareigos, kurias jis eis visuomeniniais pagrindais, nebus daug sudėtingesnės, nei, pavyzdžiui, būnant namų bendrijos revizoriumi.

T.Geleževičius nenorėjo įvardyti, kas rekomendavo jį salės futbolo asociacijai, ir daugiau klausinėjo, kodėl juo domimasi, nei pasakojo apie save.

„Norisi padėti futbolui“, – motyvą priimant federacijos pasiūlymą lakoniškai komentavo naujasis LFF revizorius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos konferencija.
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos konferencija.

Sporto federacijos auditorius renkasi įvairiais būdais

Sporto šakų federacijos skirtingai renkasi asmenis ar komisijas, kurios patikrina ir įvertina organizacijų finansinę apskaitą.

Lietuvos krepšinio federacija samdo audito kompaniją, kuri teikia išvadas visuotinės konferencijos dalyviams. Taip buvo pakeista ankstesnė tvarka, kai revizijos komisiją sudarydavo trys nariai, vadovaujami Roberto Brazio – verslininko ir krepšinio mėgėjų pirmenybių rengėjo.

Lengvosios atletikos federacijos revizijos komisiją sudaro trys moterys: Erika Žiupkienė, Gražina Michniova ir Danguolė Stumbrienė.

E.Žiupkienė ir G.Michniova yra lengvosios atletikos trenerės, o D.Stumbrienė – Utenos lengvosios atletikos klubo vadovė.

Kuklesnėmis sumomis operuojanti Lietuvos teniso sąjunga revizoriaus neturi – metinė finansinė ataskaita pateikiama per kasmetinę konferenciją.

Šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) revizoriaus pareigas daug metų ėjo Genadijus Makuševas – buvęs penkiakovininkas vadovauja audito, konsultacijų ir apskaitos bendrovei. Praėjusią savaitę G.Makuševas išrinktas naujuoju LŠPF prezidentu, o naujuoju revizoriumi tapo Paulius Aleksandravičius – šiuolaikinės penkiakovės klubo „Hiperionas“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius