Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo pasaulis gedi: „Jis buvo geriausias visų laikų puolėjas“

Futbolo bendruomenė liūdi dėl Gerdo Mullerio mirties. Buvęs Miuncheno „Bayern“ ir Vakarų Vokietijos rinktinės puolėjas, dėl gebėjimų mušti daugybę įvarčių vadintas „der Bomber“, mirė būdamas 75-erių.

15min jau skelbė, kad G.Mullerio gyvybė užgeso sekmadienį. Dabar liejasi jautrūs ir gražūs žodžiai futbolo legendai.

„Tai liūdna, tamsi diena „Bayern” klubui ir visiems sirgaliams”, – teigė „Bayern” prezidentas Herbertas Haineris.

G.Mulleris pelnė 566 įvarčius Miuncheno komandai 1964-1979 metais ir padėjo laimėti keturis Vokietijos čempiono titulus, keturias Vokietijos taures, tris Europos taures.

Jam vis dar priklauso Bundeslygos įvarčių rekordas – 365 įvarčiai, pelnyti per 427 rungtynes.

G.Mullerio įvarčiai, pelnyti įvairiausiais būdais, padėjo „Bayern” iškopti į Bundeslygą 1965 metais ir padėti pamatus klubo sėkmei bei galybei, kuria Miunchenas didžiuojasi dabar.

„Gerdas Mulleris buvo geriausias puolėjas, kada nors žaidęs futbolą, maloni asmenybė, – sakė H.Haineris. – Mes visi gedime drauge su jo žmona Uschi bei jo šeima.”

Buvęs Vakarų Vokietijos rinktinės puolėjas Rudi Volleris pareiškė, kad tai liūdna diena visam futbolui. „Gerdo pasirodymai liks nepamirštami”, – sakė legendinis žaidėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gerdas Mulleris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gerdas Mulleris

Pagarba G.Mulleriui sklido visame pasaulyje.

„Geriausias puolėjas istorijoje”, – tviteryje parašė „Manchester City” treneris Pepas Guardiola.

Buvęs Anglijos rinktinės puolėjas Gary Linekeris teigė: „Man patiko žiūrėti jį būnant vaiku ir tiek daug iš jo išmokti. Geriausias puolėjas baudos aikštelėje, kokį kada nors esu matęs.”

2015 metų spalį „Bayern” paskelbė, kad G.Mulleris kenčia nuo Alzheimerio ir nuolat turi būti prižiūrimas medicinos profesionalų.

Miuncheno komandoje sužaidęs net 607 rungtynes jis septynis sezonus tapo rezultatyviausiu Bundeslygos žaidėju. Jo įvarčiai tapo svarbiu „Bayern” akcentu laikais, kai aikštėje spindėjo ir jo komandos draugai Franzas Beckenbaueris bei Uli Hoenesas.

1971-1972 m. sezoną Vokietijos lygoje G.Mulleris pelnė 40 įvarčių – šis pasiekimas buvo pagerintas tik šiemet, kai Robertas Lewandowskis paskutiniame ture per paskutinę minutę pelnė 41-ą įvartį.

G.Mulleris padėjo Vakarų Vokietijos rinktinei laimėti Europos pirmenybes 1972 metais, o po dvejų metų – ir pasaulio futbolo čempionatą, pelnęs pergalingą įvartį finalo mače su Nyderlandais.

„Prasiveržęs iš dešinės pusės spyriau taip stipriai, kad kamuolys atšoko į jo pėdą. Bet tada jis šovė kamuolį pro Nyderlandų žaidėjo kojas į vartus ir rezultatas tapo 2:1. Jis buvo vienintelis, galėjęs padaryti tokius dalykus”, – „Suddeutsche Zeitung” sakė rezultatyvų perdavimą pergalingam smūgiui atlikęs Raineris Bonhofas.

VIDEO: Müller vs Holland (1974 World Cup Final)

Iš viso per 62 rungtynes Vakarų Vokietijos rinktinėje G.Mulleris įmušė 68 įvarčius. Tai irgi ilgai buvo rekordas Vokietijoje, kol jį pagerino 2014 metais Miroslavas Klose, kuriam prireikė 129 rungtynių rekordui.

„Jis buvo geriausias Vokietijos visų laikų puolėjas. Be jo „Bayern” ir Vokietijos rinktinė niekada nebūtų tiek pasiekę, – sakė Bavarijos regiono vadovas Markusas Soderis. – Pats buvau jo didelis sirgalius. Liūdi visa Bavarija.”

„Scanpix“ nuotr./Gerdas Mulleris
„Scanpix“ nuotr./Gerdas Mulleris

Ir „Bayern” varžovės Dortmundo „Borussia” vadovas atidavė pagarbą. „Gerdas Mulleris buvo vienas mano jaunystės idealų, – sakė Hansas Joachimas Watzke. – Turėjau garbės jį pažinoti asmeniškai, jis buvo labai kukli ir maloni asmenybė. Ir buvo nuostabus žaidėjas, tiek daug davęs „Bayern” ir Vokietijos rinktinei.”

Baigęs žaidėjo karjerą G.Mulleris kurį laiką treniravo „Bayern” jaunimą, iš kurio išaugo tokie žaidėjai kaip Phillipas Kahmas, Bastianas Schweinsteigeris, Thomas Mulleris.

„Jo pasiekimai vertinimai iki šios dienos, jis visada liks „Bayern” ir Vokietijos rinktinės dalimi, – sakė „Bayern” valdybos pirmininkas Oliveris Kahnas. – Kaip žaidėjas ir žmogus Gerdas Mulleris prisidėjo prie to, kad “Bayern” tapo vienas didžiausių klubų pasaulyje. Gerdas visada liks mūsų širdyse.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius