-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo revoliuciją kurpiantis M.Majauskas su LFF kalbėtis nesiruošia: „Jie tempia laiką“

Lietuvos futbolą iš esmės pertvarkyti užsiėmę Seimo nariai su konservatoriumi Mykolu Majausku priešakyje ėmėsi veiksmų – prasidėjus Seimo rudens sesijai parlamentui paruošė įstatymo projektą, kurio pagrindines idėjas pirmadienį pristatė spaudos konferencijoje.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak M.Majausko, įstatymo angliška versija pirmadienį bus išsiųsta FIFA ir UEFA vadovams, o pats projektas teisinėje bazėje bus užregistruotas antradienį.

„Manome, kad UEFA ir FIFA negauna tiesioginės informacijos iš LFF, todėl tikimės tiesioginio susitikimo su jų vadovais, – ir vėl pakartojo M.Majauskas. – Pokalbiai su LFF turi prasmę tik tada, kai jie patys mato problemą ir nori keisti situaciją. Dabar to visiškai nematyti. Vieša pozicija, priešingai, rodo, kad jie nori laimėti laiko ir padaryti, galbūt, tik kosmetinius pokyčius. Tuo tarpu nusikaltimus padarę asmenys toliau lieka valdyme. Atsiranda dar „rimtesni“ asmenys Lietuvos futbole ir tik dėl kilusio skandalo jie priversti trauktis. Tikimės, kad nauji įstatai užkirs kelią kriminalui užimti vietas Lietuvos futbolo vadovybėje.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Priminsime, jog praėjusį trečiadienį LFF vadovai savo būstinėje surengė spaudos konferenciją „atsižvelgdami į visuomenės susidomėjimą šia tema ir suprasdami skaidrumo ir atvirumo svarbą“. Taip pat prieš prasidedant Seimo rudens sesijai kvietė politikus į dialogą.

Joje dalyvavę LFF prezidentas Tomas Danilevičius, LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius ir A lygos prezidentas Ivanas Nevoina neslėpė, kad per visus šiuos mėnesius jokio kontakto su valdininkais taip ir neturėjo.

„Ne kartą kvietėme politikus diskusijai, bet matome, kad ir toliau primygtinai kalbama tik apie tiesioginio valdymo įvedimą, nors niekas net nepaaiškina, kaip tas tiesioginis valdymas turėtų atrodyti. Šiandien tokios galimybės aš nematau, manau, kad tai kelių politikų asmeninės ambicijos, kurios iškeliamos aukščiau visų šalies futbolo interesų, norint sugriauti visą šalies futbolo sistemą. Jei yra noras padėti, tai mes esame paruošę priemonių planą. Vykdomojo komiteto sprendimu yra sudaryta darbo grupė dėl LFF gerojo valdymo praktikų atnaujinimo ir peržiūrėjimo, pasižiūrėjimo, kokia praktika taikoma kitų šalių federacijose“, – pasakojo E.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Visgi pirmadienį M.Majauskas pabrėžė, kad kalbėtis su federacija nesiruošia ir reikalaus naujų demokratinių rinkimų.

„Jei LFF pritartų naujiems demokratiniams rinkimams, kuriuose negalėtų dalyvauti nusikaltimus padarę asmenys, kaip tą numato pavyzdiniai FIFA įstatai, iš esmės mūsų siūlomas įstatymų projektas netektų prasmės. Bet noriu pasakyti, kad tų pokyčių laukiame labai ilgai. Dar 2020-aisiais Seime buvo priimta rezoliucija dėl būtinų pokyčių, bet matome tik pastangas tempti laiką“, – kirto M.Majauskas.

Seimo nariai pažymėjo, jog tikisi, kad su UEFA ir FIFA vadovais pavyks rasti bendrą kalbą ir LFF išvengs suspendavimo.

„Jei leisite pajuokauti, tai žiūrint į dabartinius Lietuvos rinktinės rezultatus tokios sankcijos netgi būtų savotiška paslauga. Kai Lietuvos rinktinė išeina žaisti, apima jausmas, ne kaip bus, o kaip blogai bus. Būna sužibėjimų, kaip, tarkim, rungtynėse Malmėje. Visgi čia susirinkę mes tikime – jei kartais sugebame taip sužaisti, įsivaizduokite, kiek to potencialo yra prismaugta. Mes tikime, kad galime dar geriau, kad tai, kas buvo Malmėje, nebuvo atsitiktinumas. Bet tam reikia minimalių pasikeitimų“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Arūnas Valinskas jaunesnysis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arūnas Valinskas jaunesnysis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arūnas Valinskas jaunesnysis

Paklausti, ar praeityje ne kartą teistų Arūno Pukelio ir Žydrūno Buzo pasitraukimas iš LFF Vykdomojo komiteto išspręstų šią problemą, Seimo nariai patikino, jog inicijuojamos permainos nėra nukreiptos į konkrečius asmenis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Tai yra sistemos klausimas. Jei mes eisime tuo keliu, kurį siūlome – klubai turės po vieną balsą rinkimuose, bus išspręsti reputaciniai dalykai – čia yra esmė. Nėra kalbama apie personalijas. Be abejo, siekiame, kad LFF būtų be kriminalo. Viskas labai paprasta – yra pavyzdiniai įstatai, yra principai, jie yra nurodyti įstatymo projekte. Federacija gali imti ir juos įgyvendinti surengdami naujus demokratinius rinkimus. Jei taip vyks, mes stabdysime šį procesą Seime. Viskas yra jų rankose“, – kalbėjo TS-LKD partijos narys Laurynas Kasčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius