Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 09 06 /2012 09 07

Futbolo užkulisių šachmatai

Lietuvos futbolo federacijos prezidentą (LFF) Julių Kvedarą spaudžia teisėsauga. Jis įtariamas neteisėtai praturtėjęs ir net grobstęs Lietuvos futbolui skirtus milijonus.
J.Kvedaro (dešinėje) iš posto išverstas L.Varanavičius savo buvusiam bendražygiui bando atsilyginti tuo pačiu.
J.Kvedaro (dešinėje) iš posto išverstas L.Varanavičius savo buvusiam bendražygiui bando atsilyginti tuo pačiu. / A.Koroliovo/BFL nuotr.

Pusei metų teismo nuo pareigų nušalinto LFF vadovo situaciją galima vertinti vien kaip finansinių nusikaltimų tyrimą. Bet futbolo užkulisiuose vieša paslaptis yra tai, kad šis tyrimas – ginklas kovojant dėl valdžios federacijoje.

Į skirtingas barikadų puses

Intrigų lietuviškuose futbolo vandenyse buvo visada. Ir tada, kai federacijai vadovavo Vytautas Dirmeikis, ir valdžią iš jo perėmus Liutaurui Varanavičiui. Buvo žmonių, kurie ateidavo į futbolą su didelėmis ambicijomis, bet po kelerių metų dingdavo iš akiračio, nes sistema kaskart pasirodydavo esanti stipresnė.

Vis dėlto dabartinis karas – išskirtinis. Išskirtinis todėl, kad skirtingose barikadų pusėse atsidūrė rimčiausi šalies futbolo intrigų virtuozai – J.Kvedaras ir L.Varanavičius.

Ankstesnėse operacijose buvęs ir šiuo metu nušalintas LFF prezidentai veikė kartu. Ar bent situacija būdavo tokia, kad jų tikslai užkulisių žaidimuose sutapdavo.

Dabartinis karas – išskirtinis, nes skirtingose barikadų pusėse atsidūrė rimčiausi šalies futbolo intrigų virtuozai – J.Kvedaras ir L.Varanavičius.

Ryškiausias pavyzdys – buvusio Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF) vadovo Rito Vaigino eliminavimas iš žaidimo prieš pat šių metų pavasarį vykusius LFF prezidento rinkimus. R.Vaiginas ir L.Varanavičius niekada neslėpė asmeninės antipatijos vienas kitam. Tuometis LFF vadovas L.Varanavičius oficialiuose LFF pranešimuose R.Vaiginą vadino susireikšminusiu veikėju, šis ne mažiau stipriais terminais atsakydavo, kai tik gaudavo tribūną televizijoje ar spaudoje.

Asmeninį priešą L.Varanavičius nokautavo išvaikydamas VAFF esą dėl to, kad šios organizacijos įstatai neatitinka FIFA reikalavimų. Stebėdama šį cirką iš šalies nemaža dalis futbolo bendruomenės viešai šaipėsi, baksnodama pirštu į dar bent trijų apskričių įstatus, kuriuose neatitikimų tarptautiniams reikalavimams yra gal net daugiau nei vilnietiškuose.

Bet L.Varanavičiui reikėjo būtent R.Vaigino skalpo. Su J.Kvedaro planais ši operacija irgi nesikirto. Pilkuoju Lietuvos futbolo kardinolu tuo metu vadintas LFF generalinis sekretorius tada jau buvo nusprendęs, kad atims iš L.Varanavičiaus postą, o galimų opozicijos akibrokštų jam irgi nereikėjo.

VAFF sunaikinimas ir jos pakeitimas federacijai lojalia Vilniaus regiono futbolo sąjunga nebuvo vienintelė bendra L.Varanavičiaus ir J.Kvedaro pergalė prieš kitaip mąstančius. Buvo ir iš Armino Narbekovo atimta teisė varžytis LFF prezidento rinkimuose – esą dėl to, kad šalies futbolo legenda pavėlavo užsiregistruoti.

Ir, žinoma, žanro klasika 2009-ųjų pavasarį. Tada, suvieniję jėgas, L.Varanavičius ir J.Kvedaras į antrąjį šalies futbolo divizioną nustūmė „Kauną“, nors šio klubo savininkas Vladimiras Romanovas įsivaizdavo, kad gali tvarkytis lietuviškame futbolo ūkyje kaip savame Ūkio banke.

Futbolo galingųjų sąjunga iširo šių metų pradžioje. Santykių atšalimo kulminacija tapo LFF prezidento rinkimai, per kuriuos J.Kvedaras atėmė iš L.Varanavičiaus postą ir valdžią. Buvęs prezidentas iš karto pasuko karo taku.

Kruopštus pasirengimas

Gandai, kad L.Varanavičius artimiausiu metu pabandys atkeršyti J.Kvedarui, ėmė sklisti tuoj po rinkimų. Apie tai paklaustas pokalbyje akis į akį, buvęs LFF vadovas nušvito pergalinga šypsena:  „Ir iš kur tie gandai?“.

Gandai slinko iš visų pusių. LFF prezidentu taip pat bandęs tapti Gintautas Babravičius grasino informuoti tarptautines futbolo struktūras apie pačios federacijos įstatų pažeidimus per rinkimus. L.Varanavičius negrasino – kalbama, kad jis ir jo aplinkos žmonės parengė dokumentus ir išsiuntė juos UEFA bei FIFA.

Tuo pat metu buvęs prezidentas kaupė jėgas perversmui. Teigiama, kad jo sąjungininku tapo buvęs policininkas, Seimo narys Aleksandras Sacharukas, bandęs kelti sumaištį su savo jau išnykusiu REO klubu. Spėliojama, kad būtent jo ryšiai teisėsaugos sistemoje galėjo būtent dabar paspartinti J.Kvedaro bylos tyrimą.

Vos teismui nušalinus J.Kvedarą nuo pareigų, prasidėjo ir viešųjų ryšių kampanija – į drumzlinų lietuviško futbolo vandenų paviršių vėl buvo ištraukti LFF vadovo ryšiai su Kauno nusikalstamo pasaulio „šulais“, įtarimai UEFA ir FIFA Lietuvai skiriamų lėšų grobstymu.

L.Varanavičius šiame fone – nors prie širdies dėk: per dešimt metų prie LFF vairo jis tik iš nuogirdų galėjo spręsti apie savo generalinio direktoriaus nuodėmes, vagiančio buvusio bendražygio nepagavo, nes šis, matyt, daug darė svetimomis rankomis, apie ryšius su „daktarais“ ar „kamuoliniais“ žino tik tiek, kiek pats J.Kvedaras gyrėsi. Dar vienas potėpis nepriekaištingame L.Varanavičiaus portrete – jis esą nesiveržia sugrįžti vadovauti LFF. Į federaciją, pasak L.Varanavičiaus, reikia įleisti naujus žmones.

Yra ir planas B?

Perversmui buvo kruopščiai pasirengta. Dar vasaros viduryje, tiesa, ne iš pirmų lūpų, teko girdėti tokią L.Varanavičiaus aplinkos žmogaus esą ištartą frazę: „J.Kvedarui liko pora mėnesių, ir jis apie tai informuotas“.  Ta frazė tada neatrodė panaši į pokštą. Dabar susidaro įspūdis, kad perversmo rengėjai galbūt padarė klaidą.

J.Kvedaras buvo informuotas ir pasirengė duoti atkirtį. Nuo pareigų nušalintojo LFF prezidento laikysena – stebėtinai laisva. J.Kvedaras nesislepia nuo visuomenės dėmesio, nesiautėja kaip nuo grandinės nutrūkęs, kai jam pateikiamas nepatogus klausimas, nors anksčiau taip yra buvę.

Žiniasklaidos puolimą futbolo vadovas kol kas gliaudo kaip riešutus. Pakeistas Nacionalinio stadiono statybų rangovas? Ankstesnis buvo per brangus, o į jo vietą trumpam atėjęs – bankrutavo. Sumažėjo pajamos už Futbolo akademijos aikščių nuomą? Tuo rūpinasi ne federacija, o pati akademija, tai jos finansų šaltinis. Lietuvoje grobstomi UEFA ir FIFA pinigai? To padaryti neįmanoma – kontrolė pernelyg uoli. Pagaliau ir J.Kvedaro parašų ant jokių finansinių dokumentų nėra.

J.Kvedaras yra susipažinęs su savo bylos dokumentais. „Man juokinga – visur parašyta: galbūt, galėjo“, – gūžčioja pečiais ant Temidės svarstyklių dėl neteisėto praturtėjimo atsidūręs futbolo valdininkas ir pabrėžia, kad visas jo turtas – pusė namo ir 2003-iaisiais pagamintas motociklas.

Apie ryšius su banditais „Lialkos“ pravardę Kaune turintis J.Kvedaras visada kartojo tą patį: augo su jais kone viename kieme, su kai kuriais kartu lankė bokso treniruotes, negi dabar turėtų su jais nesisveikinti? O Kaune, pasak LFF prezidento, šiuo metu kaip reta ramu: „Dėl ko ten kariauti? Dėl Laisvės alėjos? Tai kad ir ji baigia sugriūti“.

Bet atsistatydinti, jei jo asmuo užkliūtų tarptautinėms futbolo struktūroms, J.Kvedaras teigia esąs pasirengęs. Kalbama, kad į LFF prezidento postą tokiu atveju būtų stumiamas televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Kol kas lieka paslaptis, ar buvęs krepšininkas turi tokių ambicijų, bet R.Skaisgirio ryšiai su futbolu neapsiriboja tuo, kad Sekmadienio lygoje jis žaidžia „Prelegentų“ komandoje. A lygos įvaizdį kurti prodiuseris buvo pasirengęs dar prieš šešetą metų, tačiau tada įtakingiausiems klubų vadovams – V.Romanovo statytiniui Gintarui Ugianskiui, Romui Stašauskui, Algimantui Breikštui – labiausiai rūpėjo tarpusavio kovos dėl įtakos.

J.Kvedaras tikina, kad R.Skaisgirys ir dabar norėtų vadovauti tik lygai, bet kas žino? Sako, dūmų be ugnies nebūna.

Kol kas Lietuvos futbolą apėmusi pilietinio karo būsena. Kovoja ne tik viršūnės. Karas vyksta net vaikų futbole, kurį skaldo oficialių, LFF pripažįstamų, struktūrų ir iš žaidimo visiškai pasitraukti nenorinčio R.Vaigino kuruojama lyga.
Federacijos prezidentas priverstinai atostogauja. Jo varžovai laukia šanso. O futbolo mėgėjai – atomazgos, kuri, kad ir kokia būtų, kažin ar ką nors pakeis iš esmės.

Opozicija kalba V.Ivanausko balsu

Kol kas viešai kritiką nuo pareigų nušalintam LFF vadovui žeria tik su jau išnykusiu REO klubu susiję futbolo žmonės. Klubą treniravęs legendinis futbolininkas Valdas Ivanauskas tikina, kad daugiau tylėti nebegalima. Pasak jo, yra daugybė futbolui atsidavusių žmonių, kuriems federacija ilgus metus buvo atsukusi nugarą, bet jie yra pasiryžę nuversti dabartinę valdžią ir atversti naują puslapį futbolo istorijoje.

„Atėjo laikas, kai reikia išsakyti savo nuomonę. Čia nėra asmeninių interesų. Mūsų daug ir mes visi sieksime rasti išeitį. Duobė futbole jau iškasta. Ji tokia gili, kad iš jos išlipti bus nelengva. Po vieną neišlipsime, todėl mes kovosime. Su kriminalais siejamas ir nuo pareigų nušalintas J.Kvedaras kompromituoja visą futbolo bendruomenę, jo veiksmai daro didelę žalą“, – kalbėjo V.Ivanauskas.

„Mes norime, kad J.Kvedaras gerbtų teismo sprendimą ir atsistatydintų. LFF turi būti išvalyta nuo korumpuotų asmenų. Čia nėra lozungai. Lietuvos futbolas turi užversti seną puslapį ir atversti naują. Tai būtina. Negalima praturtėti iš futbolo asmenine sąskaita. Prašome UEFA ir FIFA įsikišimo, kad būtų sudaryta darbo grupė. Ji paruoštų naujus LFF įstatymus, kurie užtikrintų skaidrią veiklą ir inicijuotų naujus rinkimus“, – situaciją komentavo V.Ivanauskas.

Buvęs klubo REO prezidentas Rimantas Turskis, jau keletą metų aktyviai besipriešinantis LFF veiksmams, kartu su bendraminčiais sieks perversmo futbolo federacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius