Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Infantino: „Europa turėtų pasimokyti iš Kataro“

Pasaulio futbolo čempionato išvakarėse FIFA prezidentas Gianni Infantino spaudos konferencijoje aršiai gynė turnyro šeimininką Katarą ir pasiūlė iš jo europiečiams net pasimokyti.
Gianni Infantino
Gianni Infantino / IMAGO/Moritz Müller nuotr.

Šveicaras šeštadienį sukvietė žurnalistus į spaudos konferenciją, kurios tema nebuvo visiškai aiškiai suformuluota. G.Infantino savo kalbą joje pradėjo asmeninėmis mintimis apie tai, kad vaikystėje buvo skriaudžiamas dėl savo rudos spalvos plaukų. Tad atrodė, kad kalba gali pasisukti apie Katare pažeidžiamas žmogaus teises.

„Šiandien jaučiuosi katariečiu, arabu, žmogumi iš Afrikos, gėjumi, neįgaliuoju, emigrantu darbininku. Pats esu emigranto sūnus. Nesu katarietis, afrikietis, gėjus, neįgalusis ar emigrantas darbininkas, tačiau žinau, ką reiškia būti diskriminuojamu ir bauginamu, užsieniečiu svetimoje šalyje, kaip vaikui – mokykloje. Buvau persekiojamas dėl rudų plaukų ir strazdanų“, – kalbėjo G.Infantino.

Įžvelgia pažangą

Vis dėlto viskas pasisuko kita linkme – pasaulio futbolo vadovas ėmė nuožmiai ginti pasaulio čempionato rengėjus, girti Katarą dėl pastangų sukurti kuo geresnes sąlygas diskriminuojamiems asmenims. Taškas buvo padėtas pavadinant pasaulio čempionato šeimininkų kritikus hipokritais – žmonėmis, kurie viena sako, o kita daro.

„Europa neturi moralinės teisės mokyti Katarą žmogaus teisių dėl to, ką darė su žmonėmis tūkstančius metų. Už tai, ką mes, europiečiai, darėme visame pasaulyje, turime atsiprašinėti artimiausias 3 tūkstančius metų, – pareiškė FIFA vadovas. – Man sunku suprasti šią kritiką. Mes turime investuoti, kad padėtume šiems žmonėms, sudaryti galimybes turėti geresnę ateitį. Daug dalykų nėra tobuli, tačiau reformoms ir pasikeitimams reikia laiko. Mus kritikuoja hipokritai. Nesuprantu, kodėl niekas nepastebi pasikeitimų, kurie įvyko po 2016 metų? Sunku kritikus atitraukti nuo prieš 12 metų priimti sprendimo rengti pasaulio čempionatą Katare, tačiau šalis yra pasirengusi ir tai bus geriausias visų laikų pasaulio čempionatas.“

G.Infantino savo mintis apie neįgaliųjų diskriminaciją parėmė pavyzdžiu iš vienos Katare anksčiau vykusios spaudos konferencijos.

„Pasaulyje yra milijardas neįgaliųjų ir tai niekam nerūpi. Šioje spaudos konferencijoje yra 400 žurnalistų, o toje buvo 4“, – rėžė šveicaras.

Daug kalbama apie tai, kokiomis itin sunkiomis sąlygomis dirbo pasaulio čempionato stadionus statę migrantai. Teigiama, kad bent 6500 migrantų iš Indijos, Pakistano, Nepalo, Bangladešo ir Šri Lankos mirė Katare atlikdami su pasaulio čempionatu susijusius darbus.

G.Infantino turi kitokį požiūrį ir net siūlo vakariečiams pasimokyti iš Kataro: „Europa galėtų padaryti tai, ką padarė Kataras. Galėtų sukurti legalius kanalus, kuriais migrantai galėtų naudotis, kad atvyktų į Europą. Po to suteikti jiems darbą, geresnio gyvenimo viltį. Katare jie uždirba daugiau, nei uždirbtų namie.“

3 valandos be alaus – ne problema

Anot šveicaro, jokių grėsmių nėra ir LGBT bendruomenei, nors Katare homoseksualūs santykiai yra draudžiami. Neva šią situaciją kontroliuoja FIFA, o Kataras prie to turi prisiderinti.

Pastaruoju metu nuskambėjo žinios, kad Kataras papirkinėja imigrantus, kad šie palaikytų Kataro rinktinę. Anot G.Infantino, šio reiškinio kritika yra rasizmas.

„Žmonės negali palaikyti anglų, nes neatrodo kaip anglai? Tai yra rasizmas. Tai yra grynas rasizmas. Bet kuris žmogus pasaulyje gali sirgti už tą komandą, už kurią nori“, – dėstė šveicaras.

Plačiai nuskambėjusi tema dėl staiga atsiradusio draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais stadionuose FIFA vadovui taip pat nepasirodė įdomi.

„Bus daug fanų zonų, kuriose bus galima įsigyti ir vartoti alkoholinius gėrimus. Manau, 3 valandas per dieną be alaus tikrai išgyvensite. Tokios pat taisyklės taikomos Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Škotijoje. Čia tai staiga tapo dideliu dalyku, nes esame musulmoniškoje šalyje? Aš nežinau kodėl, – nuskambėjo toks komentaras. – Noriu patikinti, kad šį sprendimą Kataras ir FIFA priėmė kartu. Jei tai yra didžiausia pasaulio čempionato problema, galiu iš karto atsistatydinti ir eiti į paplūdimį atsipalaiduoti.“

Baigdamas savo kalbą, G.Infantino išreiškė apgailestavimą, kad pasaulio čempionato išvakarėse turi kalbėti apie viską, tik ne apie futbolą.

„Jei reikia kažką kritikuoti, nekritikuokite žaidėjų ir trenerių. Norite kritikuoti? Kritikuokite FIFA, kritikuokite mane, galite man tam paskirti. Tam čia ir esu, esu atsakingas. Nekritikuokite Kataro. Leiskite žmonėms džiaugtis pasaulio čempionatu“, – užbaigė FIFA prezidentas.

2022 metų pasaulio čempionatas prasidės sekmadienį rungtynėmis tarp Kataro ir Ekvadoro rinktinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius