-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausias pasaulyje laimėjo ir be talismano: „Tai buvo užrašyta žvaigždėse“

Jis tai pagaliau padarė. Geriausias šių dienų pasaulio futbolo vizionierius gali lengviau atsikvėpti. „Manchester City“ laimėjo UEFA Čempionų lygos titulą, Abu Dabio remiamo klubo misija pagaliau yra baigta.
Josepas Guardiola
Josepas Guardiola / Scanpix nuotr.

„Manchester City“ tapo 23-iąja komanda, kurios pavadinimas išgraviruotas ant 73,5 cm aukščio ir 7,5 kg svorio Jürgo Stadelmanno sukurto trofėjaus ir pirmoji naujokė nuo 2012-ųjų, kai šį laimikį pirmą kartą kėlė Londono „Chelsea“.

„Pavargęs. Ramus. Patenkintas. Taip buvo sunku laimėti. „Inter“ tikrai yra geras. Per pertrauką savo vyrams pasakiau, kad būtų kantrūs. Tikėjau, kad mums pasiseks. Čia tarsi monetos metimas. Jaučiau, kad tai buvo parašyta žvaigždėse. Taurė priklauso mums“, – po pergalės 1:0 prieš Milano „Inter“ susijaudinimo neslėpė čempionų komandos strategas Josepas Guardiola.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola

Jo veidas šeštadienio vakarą Stambulo šviesose švytėjo netgi stipriau nei prieš keturiolika metų, kai su „Barcelona“ pirmą kartą iškėlė šį apdovanojimą. 52-ejų katalonas pagaliau užčiaupė savo kritikus ir įrodė, kad gali laimėti ir be Lionelio Messi. Europos futbolo viršūnės jis nebuvo užkariavęs nuo 2011-ųjų, kai su geriausiu savo kartos planetos futbolininku nuskynė antrąjį trofėjų.

Nuo tada jis ne kartą pralaimėjo su Miuncheno „Bayern“, o vėliau – ir su „Manchester City“.

Charizmatiškasis plikagalvis neretai pabrėždavo, kad jį erzina prielaidos, jog palikimą Mančesteryje lems tai, ar pavyks laimėti Čempionų lygą. Šioje istorijoje buvo padėtas taškas.

Ta proga katalonas netgi įsliuogė į dailų kostiumą, nors įprastai mėgsta kur kas laisvesnę aprangą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola

Atrodė, kad finalas nesiklosto pagal Pepo scenarijų. 36-ąją minutę aikštę dėl traumos paliko bene svarbiausias jo karys Kevinas De Bruyne.

„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola guodžia Keviną De Bruyne
„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola guodžia Keviną De Bruyne

„Inter“ žaidė kantriai, laikėsi, netgi turėjo puikią progą, kai šiurkščiai gynyboje suklydo Manuelis Akanji.

Bet tada atėjo 68-oji minutė ir iš pirmo žvilgsnio ne pati sklandžiausia „Man City“ ataka pasibaigė Rodri mirtinu dūriu iš kelių metrų.

Ironiška – kataloną nuo dar vieno kritikos pliūpsnio išgelbėjo jo numylėtinis iš Madrido.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodri įvartis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodri įvartis

Per likusį laiką J.Guardiolos vyrams reikėjo žaisti ir taip, kaip jie tai daro ypač retai – kenčiant. Tačiau Mančesteris susitvarkė ir su šia užduotimi, tarsi patvirtindamas, kad jau subrendo didžiosioms pergalėms.

„Reikia pripažinti, kad tai nebuvo geriausias mūsų mačas. Po pasaulio čempionato komanda žengė žingsnį į priekį ir mes buvome ten, bet šiame finale tai tikrai nebuvo geriausias mūsų pasirodymas“, – pripažino specialistas.

Nepaisant to, sunku ginčytis su teiginiu, jog šį sezoną „Manchester City“ buvo geriausia pasaulio komanda.

Ne taip ir seniai karūnuoti „Premier“ lygos čempionai ir FA taurės laimėtojai šį sezoną UEFA Čempionų lygos kampaniją pražingsniavo taip ir nepralaimėję – pakeliui į Stambulą jie laimėjo septynias iš 12 varžybų ir nukovė tokius Europos futbolo sunkiasvorius kaip „Bayern“ bei titulą gynusį Madrido „Real“.

Jie tapo vos aštuntąja komanda per UEFA Čempionų lygos istoriją, kuri geidžiamiausią žemyno trofėjų nuskynė nesuklupusi nė karto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola su savo auklėtiniais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola su savo auklėtiniais

Kai Szymonas Marciniakas galiausiai paskelbė rungtynių pabaigą, „Man City“ futbolininkai pasileido link savo gerbėjų švęsti istorinės akimirkos.

J.Guardiola reagavo šaltakraujiškai – ramiai nužingsniavo prie varžovų komandos techninės zonos, užtruko, kol surado savo auklėtinius guodžiantį S.Inzaghi, ir padėkojo jam už puikią kovą.

Tai buvo jausminga ilgos kelionės atomazga.

„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola

Europos futbolo panteone turbūt nėra kitos komandos, kuri būtų verta bent trumpam pasišildyti Čempionų lygos triumfo spinduliuose. „Žydrieji“ svarbiausiame žemyno turnyre žaidė jau dvyliktą sezoną paeiliui ir visus kartus prasibrovė į atkrintamąsias. Maža to, šešis sezonus iš eilės „Manchester City“ savo grupėje užėmė pirmąją vietą.

P.Guardiola per 14 sezonų su „Barcelona“, „Bayern“ ir „Manchester City“ iškovojo 12 lygos titulų. Su kiekvienu iš šių klubų jis laimėjo po tris lygos titulus iš eilės.

Kitąmet bus ketvirtas?

„Prisipažinsiu, jog dabar mums labai reikia atostogų, nes sezonas buvo per ilgas. Neturiu jėgų galvoti apie kitus metus, tai neįmanoma, – prisipažino katalonas ir pasiuntė žinią svarbiausioms pasaulio futbolo institucijoms. – Mūsų žaidėjai dabar turės tarptautines rungtynes. UEFA ir FIFA, pagalvokite apie tai. „Premier“ lyga baigėsi prieš dvi ar tris savaites, o dabar žmonės vėl turi grįžti į formą. Tai per daug. Kitą sezoną pradėsime nuo nulio.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola

Nors P.Guardiolos pėdsakas pasaulio futbolo istorijoje yra neginčijamas, katalonui taip pat vis dar lieka neužkariautų viršūnių.

Po šeštadienio triumfo jis prisijungė prie Bobo Paisley ir Zinédine'o Zidane'o, kaip triskart šio turnyro laimėtojas. Rekordas vis dar priklauso keturias pergales iškovojusiam Carlo Ancelotti.

Treneriai, laimėję Čempionų lygą su dviem skirtingomis komandomis
Treneris Šalis Komandos
Ernstas Happeliis Austrija Roterdamo „Feyenoord“ (1970), „Hamburg“ (1983)
Ottmaras Hitzfeldas Vokietija Dortmundo „Borussia“ (1997), Miuncheno „Bayern“ (2001)
José Mourinho Portugalija „Porto“ (2004), Milano „Inter“ (2010)
Juppas Heynckesas Vokietija Madrido „Real“ (1998), Miuncheno „Bayern“ (2013)
Carlo Ancelotti Italija „AC Milan“ (2003, 2007), Madrido „Real“ (2014, 2022)
Josepas Guardiola Ispanija „Barcelona“ (2009, 2011), „Manchester City“ (2023)

Šeštadienio naktį Atatiurko olimpiniame stadione šaudę žydros spalvos konfeti sykiu žymėjo ir faktą, jog Europos futbolas užkariautas, paskutinis barjeras, trukdęs „Manchester City“ atsistoti šalia žemyno galiūnų, įveiktas.

Nepaisant visos sėkmės, kurią „miestelėnai“ pasiekė per svaiginantį 15 metų laikotarpį, kai staiga tapo viena turtingiausių pasaulio futbolo komandų, Europos viršūnė taip ir galėjo likti tik svajone. 2008 m. šeichas Mansouras bin Zayedas Al Nahyanas savo milžiniškomis investicijomis pakeitė pasaulio futbolo veidą visiems laikams.

Šeštadienio vakarą Abu Dabio valdančiosios šeimos atstovai galėjo džiaugtis – milijardai dolerių viliojant brangiausius pasaulio žaidėjus ir samdant geriausią planetos trenerį davė rezultatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius