-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausių jaunųjų futbolininkų vienuoliktuke – „Atlanto“ žaidėjų dominavimas

Į geriausiųjų jaunųjų, ne vyresnių nei 23-ejų metų čempionato futbolininkų vienuoliktuką pateko net keturi Klaipėdos „Atlanto“ žaidėjai. Vienas klaipėdiečių ekipos lyderių Donatas Kazlauskas bei „Trakų“ centro gynėjas Justinas Januševskis surinko visus devynis respondentų balsus.
„Ekranas“ – „Atlantas“
„Ekranas“ – „Atlantas“ / fkekranas.lt nuotr.

Apklausoje dalyvavo Lietuvos radijo ir televizijos sporto žurnalistas Ramūnas Jakubauskas, futbolo komentatoriai Nerijus Kesminas, Paulius Jakelis ir Giedrius Vaitkevičius, sporto žurnalistai Evaldas Gelumbauskas bei Vilmantas Remeika, alyga.smscredit.lt apžvalgininkai Martynas Pocius ir Karolis Tretjakas bei Lietuvos futbolo federacijos komunikacijos skyriaus vadybininkas Valdas Knyzelis. Į simbolinę rinktinę ekspertai išrinko septynių komandų atstovus.

Vartininkas:  Edvinas Gertmonas („Atlantas“ – 5 balsai)

Šį sezoną Tauragės „Tauro“ ekipoje pradėjęs perspektyvus vartininkas birželio mėnesį persikėlė į Klaipėdos „Atlanto“ klubą. Uostamiesčio komandos selekcininkai turėtų trinti rankomis – į E.Gertmoną dėmesį atkreipė ne tik Prancūzijos „Rennes“ klubas, talentingas vartų sargas sezono pabaigoje tapo siena, kuri varžovams tapo nepramušama.  

Uostamiesčio komandos selekcininkai turėtų trinti rankomis – į E.Gertmoną dėmesį atkreipė ne tik Prancūzijos „Rennes“ klubas, talentingas vartų sargas sezono pabaigoje tapo siena, kuri varžovams tapo nepramušama.  

Nors atlantietis sužaidė vos devynerias rungtynes „SMScredit.lt A lygoje“, tačiau praleido tik du įvarčius, tokiu būdu net septynis kartus savo vartus išlaikydamas „sausus“. Įdomu tai, jog kartą kamuolys E.Gertmono ginamų vartų tinkle suspurdėjo po tikslaus Deivido Šembero smūgio nuo 11 metrų žymos.

Turbūt ryškiausiai 18-metis vartų sargas sužibėjo 32-ojo turo akistatoje svečiuose su Marijampolės „Sūduva“. E.Gertmonas ne kartą gelbėjo savo komandą ir padėjo klaipėdiečiams išsivežti itin svarbų tašką iš Suvalkijos. Būtent nuo šios dvikovos atlantietis pradėjo puikią seriją bei nepraleido įvarčio penkiose paskutinėse čempionato akistatose iš eilės.

Jaunasis futbolininkas iš Šilalės solidžiu žaidimu išsiskyrė ir nacionalinėje U-19 rinktinėje. Europos čempionato atrankoje lietuvaičiai užnugaryje palikę škotus bei suomius pateko į „Elitinį“ etapą. 

Pagrindinis E.Gertmono konkurentas buvo Kornelijus Timofejevas, surinkęs likusius keturis ekspertų balsus. Vartininkas ne kartą gelbėjo tiek buvusį savo klubą „Ekraną“, tiek dabartinę ekipą – „Dainavą“. Per 30 rungtynių K.Timofejevui savo vartus „sausus“ pavyko išsaugoti devynis kartus.

Gynėjai:

Rolandas Baravykas („Atlantas“ – 3 balsai)

Praėjusiame sezone epizodiškai Klaipėdos klube rungtyniavęs dešinysis krašto gynėjas šių metų pradžioje taip pat neišsikovojo tvirtos vietos stratego Konstantino Sarsanijos schemose. Tačiau po vasaros pertraukos situacija pasikeitė ir 19-metis futbolininkas tapo stabiliu bei nepakeičiamu savo pozicijos žaidėju.

R.Baravykas labai patikimai rungtyniavo ketvirtajame čempionato rate, per kurį „Atlanto“ futbolininkai praleido vos du įvarčius. Abu jie pasiekti varžovams smūgiuojant nuo 11 metrų žymos, savo ruožtu, nei vienas baudinys nebuvo jaunojo gynėjo „nuopelnas“.

Nors R.Baravykas čempionate įvarčiais bei rezultatyviais perdavimais nepasižymėjo, tačiau prieš mėnesį iššovė LFF Taurės varžybų ketvirtfinalyje. Gynėjas beveik per visą aikštę nurūko dešiniuoju kraštu ir atlikęs puikų reidą, įsiveržė į baudos aikštelę bei meistriškai perkėlė kamuolį per „Klaipėdos granito“ vartininką.    

Justinas Januševskis („Trakai“ – 9 balsai)

2009-ais metais anuomet 15-metis J.Januševskis su savo bendraamžiu „Atlanto“ gynėju Edgaru Žarskiu kurį laiką rungtyniavo Vilniaus apskrities futbolo čempionate bei miesto Sekmadienio futbolo lygoje, „Trakų“ ekipos gretose. Tačiau pastarojo futbolininko karjera pakrypo kitur, o J.Januševskis išliko senosios sostinės komandoje iki šiol.

Jei reikėtų personifikuoti „Trakų“ komandos emblemoje esantį riterį su skydu bei ietimi, juo drąsiai galėtų būti trakiškių centro gynėjas. Per savo karjerą J.Januševskis su šia ekipa rungtyniavo mėgėjų lygoje, Vilniaus miesto apskrities čempionate, II lygos Pietų zonoje, I lygoje bei aukščiausiose šalies pirmenybėse.

Jei reikėtų personifikuoti „Trakų“ komandos emblemoje esantį riterį su skydu bei ietimi, juo drąsiai galėtų būti trakiškių centro gynėjas. 

Senosios sostinės riteriams pasistiprinus Linu Klimavičiumi, buvo manančių, jog prie šio centro gynėjo bus prilipdytas kiek labiau patyręs kolega. Visgi taip neatsitiko. J.Januševskis pateisino visus trenerių lūkesčius ir tarp visų šio sezono žaidėjų užėmė antrąją vietą pagal čempionate sužaistas minutes. Nei karto nepakeistas „Trakų“ gynėjas rungtyniavo 35-iose akistatose be keitimų. 

Maža to, didelį gynėjo progresą įvertino buvęs „Trakų“ strategas Edgaras Jankauskas bei Lietuvos rinktinės trenerių štabas, pakvietęs perspektyvų Lietuvos U-21 komandos centro gynėją į nacionalinės rinktinės treniruočių stovyklą.

„Smagu, kad J.Januševskis buvo išrinktas tarp 11 geriausių jaunųjų futbolininkų. Tai puikus pavyzdys kitiems jauniems žmonėms, kuriems sudaromos galimybės siekti aukšto sportinio meistriškumo „Trakų“ klube, kaip per penkerius metus nuo LFF II lygos galima pakilti iki kandidato į Lietuvos Nacionalinę futbolo rinktinę“, – komandos auklėtiniu pasidžiaugė dabartinis strategas Virmantas Lemežis.

Vilmantas Bagdanavičius („Sūduva“ – 5 balsai)

Tiek kairiajame, tiek dešiniajame krašte galintis rungtyniauti gynėjas ir šiame sezone buvo pakankamai svarbi figūra marijampoliečių gynybiniuose įtvirtinimuose. Vos tik įžengęs 3-iajame ture į aikštę V.Bagdanavičius sugebėjo pasižymėti pirmuoju įvarčiu aukščiausioje šalies lygoje vilkint „Sūduvos“ marškinėlius. 

Neadekvatus elgesys su teisėju antrojo rato akistatoje su „Atlantu“ lėmė, jog marijampoliečiai sunkią rungtynių pabaigą turėjo žaisti be pašalinto gynėjo.

Nors daugiau įvarčių Suvalkijos klubo gynėjas nepelnė, tačiau buvo pastebimas ir atakuojant, ir besiginant. Visgi gynėjo žaidimo kreivė siūbavo taip pat kaip ir visos „Sūduvos“ komandos. Kelias sėkmingesnes rungtynes pakeisdavo blankesnės ir buvo akivaizdu, jog žaidėjas neišnaudodavo viso savo turimo potencialo. Nors tą patį galima pasakyti apie beveik bet kurį kitą šio sezono „Sūduvos“ žaidėją. 

Kitas aspektas – nemažas geltonų kortelių skaičius, o jų V.Bagdanavičius surinko net aštuonias. Emocijų tvardymas irgi yra svarbus bruožas. Neadekvatus elgesys su teisėju antrojo rato akistatoje su „Atlantu“ lėmė, jog marijampoliečiai sunkią rungtynių pabaigą turėjo žaisti be pašalinto gynėjo. Visgi „Sūduvos“ futbolininkas pelnytai buvo vienas geriausių jaunųjų krašto gynėjų šiame čempionate ir tie keli mesti akmenys į V.Bagdanavičiaus daržą nesumenkina reikšmingo žaidėjo indėlio į komandos rezultatus.

Tarp gynėjų taip pat buvo paminėti: V.Gašpuitis („Šiauliai“), E.Žarskis („Atlantas“), R.Pilotas („Klaipėdos granitas“), S.Nieminenas („Kruoja“), S.Uyi („Dainava“), M.Beneta („Atlantas“), I.Tsyvilko („Sūduva“) bei J.Raziūnas („Šiauliai“).

Saugai:

Darius Jankauskas („Kruoja“ – 4 balsai)

Praėjusiame sezone stebuklų „Šiaulių“ ekipoje nedemonstravęs vidurio saugas šių metų čempionato pradžioje taipogi nebuvo tvirtas „Kruojos“ startinės sudėties žaidėjas. Visgi po vasaros pertraukos D.Jankauskas įgavo trenerio Vladimiro Čeburino pasitikėjimą ir jį pilnai pateisino.

Pakruojo klubo futbolininkas pelnė du įvarčius bei atliko tris rezultatyvius perdavimus, tačiau jokia statistika neatspindės juodo darbo, kurį D.Jankauskas kiekviename mače atlikdavo aikštės viduryje.

Saugas nepaisydamas autoritetų kibdavo į atlapus kur kas labiau patyrusiems varžovams ir svariai prisidėjo prie sėkmingo komandos finišo čempionato pabaigoje. D.Jankauskas buvo vienas iš labiausiai patobulėjusių futbolininkų šiame sezone.

Titas Vitukynas („Šiauliai“ – 4 balsai)

Ne vienas treneris ir futbolo specialistas pabrėždavo, jog Saulės miesto ekipa žaidė akiai patrauklų futbolą ir stengdavosi laikyti kamuolį „ant žemės“. To puikus pavyzdys buvo antroje sezono pusėje atsiskleidęs 20-metis T.Vitukynas. Vidurio saugas per gana trumpą atkarpą sugebėjo pelnyti tris įvarčius ir atlikti tiek pat juvelyrinių bei labai efektingų perdavimų savo komandos draugams.

„Šiaulių“ klubo futbolininkas pirmoje sezono pusėje ne visada žengdavo į aikštę, tačiau kuriam laikui komandą palikus Stjepanui Babičiui bei traumą gavus Modestui Vorobjovui, pasinaudojo suteiktu šansu.

Ypač įsimintinas mačas buvo 32-ajame ture, kai į Šiaulius atvyko dėl medalių kovojantys „Trakai“. Puikus T.Vitukyno tolimas smūgis bei juvelyrinis perdavimas tarp kelių žaidėjų Mindaugui Straukai lyg ir sufleravo, jog ne be reikalo šis futbolininkas yra laikomas vienu geriausiu savo amžiaus žaidėjų Lietuvoje.

Ovidijus Verbickas („Atlantas“ – 8 balsai)  

Nors „Atlanto“ trenerių štabas bene dažniausiai sezono metu rotuodavo komandos sudėtį, tačiau 21-erių metų O.Verbickas visada turėdavo tvirtą vietą komandos vienuoliktuke. Buvęs Sankt Peterburgo „Zenit“ dublerių komandos žaidėjas, kaip visa ir Klaipėdos komanda, optimaliausią sportinę formą įgavo vėlesnėje čempionato stadijoje.

Antroje sezono dalyje saugas pelnė penkis įvarčius bei atliko šešis rezultatyvius perdavimus, o keliose akistatose buvo be konkurencijos geriausias rungtynių žaidėjas. Lietuvos U-21 rinktinės kapitonas patikimu žaidimu aikštės viduryje įnešė labai svarų indėlį į pasiektą komandos tikslą – bronzinius medalius. O.Verbickas tarp jaunesnių žaidėjų demonstravo bene brandžiausią žaidimą bei išsiskirdavo pavojingais tolimais smūgiais.

Ernestas Veliulis („Klaipėdos granitas“ – 7 balsai)

Šio sezono debiutantai „Klaipėdos granito“ futbolininkai savo gretose turėjo nemažai jaunų futbolininkų, kurie vienoje ar kitoje sezono stadijoje driokstelėdavo ir priversdavo į save atkreipti dėmesį. Visgi uostamiesčio klubas turėjo aiškų lyderį, kuris nepaisant savo jauno amžiaus tapo ir komandos kapitonu.

E.Veliulis šiame sezone pelnė dešimt įvarčių bei atliko aštuonis rezultatyvius perdavimus komandos draugams. Pagal rodiklį įvarčiai + rezultatyvūs perdavimai „Klaipėdos granito“ kairiojo krašto saugas buvo geriausias tarp visų jaunųjų čempionato futbolininkų. 

Futbolininkas savo krašte neretai keldavo audras bei mušdavo tiesiog įspūdingus įvarčius. Nuostabus smūgis pirmajame rate į Vilniaus „Žalgirio“ vartus tapo vienu gražiausiu šiame sezone, taip pat įsiminė ir klasiškas standartinės padėties išpildymas akistatoje su „Trakais“. 

Donatas Kazlauskas („Atlantas“ – 9 balsai)

Geriausias ketvirtojo rato futbolininkas visus ekspertų balsus susišlavė ir šiuose rinkimuose. Gana blankiai pirmoje čempionato dalyje rungtyniavęs 20-metis D.Kazlauskas sezono epiloge įjungė aukščiausią pavarą bei išplėšė komandai gyvybiškai svarbias pergales kovoje su čempionu „Žalgiriu“ ir už prizininkų borto likusiais „Trakais“.

D.Kazlauskas buvo bene ryškiausia „Atlanto“ figūra sezono finiše, tad nieko keisto, jog Lietuvos rinktinės trenerių štabas atkreipė dėmesį į gabų futbolininką.

Dvylika įvarčių ir keturi rezultatyvūs perdavimai – tokia futbolininko statistika 2014-ųjų metų „SMScredit.lt A lygoje“. Šeši tikslūs ir labai svarbūs smūgiai buvo atlikti ketvirtajame rate, o tai leido perspektyviam futbolininkui įsibrauti į rezultatyviausiųjų čempionato žaidėjų dešimtuką. 

D.Kazlauskas buvo bene ryškiausia „Atlanto“ figūra sezono finiše, tad nieko keisto, jog Lietuvos rinktinės trenerių štabas atkreipė dėmesį į gabų futbolininką. Strategas Igoris Pankratjevas liūdnai pasibaigusioje akistatoje su Šveicarija suteikė progą žaidėjui debiutuoti, o netrukus ir įtraukė D.Kazlauską į startinę sudėtį draugiškame mače su Ukraina.

Tarp saugų taip pat buvo paminėti: E.Baranauskas („Klaipėdos granitas“), D.Norvilas („Ekranas“), M.Grigaravičius („Sūduva“), R.Gedminas („Šiauliai“) ir T.Birškys („Kruoja“).   

Puolėjai:

Elivelto („Ekranas“ – 6 balsai)

Panevėžio klubo brazilas tapo vieninteliu užsieniečiu patekusiu į simbolinę jaunųjų futbolininkų rinktinę. Ilgą laiką tarp rezultatyviausiųjų žaidėjų buvęs ekranietis sezono pabaigoje kiek priblėso ir nebuvo tokia ryški figūra kaip pirmoje čempionato dalyje.

Čempionato pradžioje jo niekas nežinojo, jis buvo visiems paslaptis, varžovų gynyba suteikė jam daugiau laisvės ir Elivelto pridarė daug nemalonumų.

Visgi puikia kamuolio valdymo technika išsiskiriantis Pietų Amerikos atstovas ne tik pelnė trylika įvarčių, bet ir buvo ne kartą linksniuojamas kaip vienas iš geriausių sezono futbolininkų. Sambos ritmu rungtyniavęs Elivelto savo individualiais reidais varė į depresiją net ir „Žalgirio“ strategą Mareką Zubą: „Keturi mūsų komandos futbolininkai gavo geltonas korteles prasižengdami prieš šį žaidėją. Mes nebuvome pajėgūs po vieną šiandien jo sustabdyti, nebendradarbiavome gynyboje taip, kad jį sustabdytume. Buvo gana nebūdinga situacija, kai vienas žaidėjas visą laiką mus provokavo ir mes negalėjome jo sustabdyti“, – taip po trečiojo rato dvikovos kalbėjo čempionų strategas. 

„Ekrano“ treneris Marius Skinderis taip pat įvertino savo komandos žaidėją: „Elivelto labai techniškas, greitas žaidėjas, labiau žaidžiantis „ant žemės“. Antroje sezono pusėje jam sunkiau sekėsi mušti įvarčius. Čempionato pradžioje jo niekas nežinojo, jis buvo visiems paslaptis, varžovų gynyba suteikė jam daugiau laisvės ir Elivelto pridarė daug nemalonumų. Manau, Elivelto galėtų atsidurti ir geriausių A lygos futbolininkų penketuke“. 

Toks techniškas ir tikrą futbolo spektaklį kuriantis žaidėjas vienareikšmiškai papuošė šio sezono pirmenybes.     

Edvardas Tamulevičius („Ekranas“ – 7 balsai) 

Per savo karjerą du kartus tapęs rezultatyviausiu dublerių čempionato žaidėju, E.Tamulevičius po vasaros pertraukos sužibėjo ir „SMScredit.lt A lygoje“. Puikiai antrajame aukšte rungtyniaujantis puolėjas įvarčius pelnė net penkeriose iš eilės čempionato rungtynėse. Lietuvos U-21 rinktinės priešininkai taip pat buvo terorizuojami – ekranietis nenuolaidžiavo varžovams ir tarptautinėse batalijose.

Devynis įvarčius pelnęs „Ekrano“ puolėjas pasižymėdavo kas 113 minučių, o tai yra geriausias rezultatas tarp rezultatyviausių čempionato žaidėjų. 

„E.Tamulevičius gerai žaidžia galva, yra naudingas standartinėse situacijose bei skersuojant aukštą perdavimą į baudos aikštelę. Antroje sezono pusėje įgavo pasitikėjimo, pasiekė puikią formą ir ėmė mušti įvarčius. Manau, su laiku galėtų žaisti aukštesnio meistriškumo lygoje“, – teigė „Ekrano“ strategas M.Skinderis. 

Apklausoje taip pat buvo paminėtas sezono pradžioje įvarčius mušęs, bet dėl traumos beveik pusę čempionato praleidęs 20-metis „Žalgirio“ puolėjas iš Kipro Kristis Andreou.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius