Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Glazgo „Celtic“ į Lietuvą atvyksta kupinas vilčių – prisimena mačą prieš 16 metų

Deja vu. Taip būtų galima pavadinti su Čempionų lygos svajomis Atėnuose atsisveikinusio Glazgo „Celtic“ atvykimą į Marijampolę. 130-uosius gyvavimo metus skaičiuojančio klubo pagrindinė komanda sugrįžta į Lietuvą kovoti dėl vietos tarp stipriausių Europos lygos turnyre, o ši dvikova primena ir škotų žygį link pirmojo europinio finalo per daugiau nei 30 metų. Rungtynes iš Marijampolės transliuos LRT.
Glazgo „Celtic“
Glazgo „Celtic“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmame susitikime – 9 įvarčiai

Tuomet, 2002–2003 metų Europos lygos pirmtakės Europos taurės turnyro pirmajame etape, „Celtic“ pradėjo žygį link antro pagal svarbą europinio klubinio futbolo turnyro finalo. Jau pirmajame susitikime 60 tūkst. vietų „Celtic Park“ stadione „The Bhoys“ parodė, kas yra kas – legendinis klubo ir Švedijos rinktinės puolėjas Henrikas Larssonas jau per pirmą pusvalandį įkalė tris įvarčius į Gyčio Padimansko vartus. Po to sekė dar 5 įvarčiai ir tik vienas atsakomasis Tomo Radzinevičiaus taiklus smūgis paskutinę rungtynių minutę.

Rezultatas 8:1 prieš atsakomąją dvikovą S.Dariaus ir S.Girėno stadione Kaune lėmė ir tai, kad airis Martinas O`Neillas į Lietuvą atsivežė tik antrąją komandos sudėtį.

Tačiau ir ten Algimanto Gabrio auklėtiniai nesugebėjo pasipriešinti varžovams – 2:0. Kitąmet „keltai“ vėl viešėjo Lietuvoje – iš Čempionų lygos atrankos bendru rezultatu 0:5 išmetė „FBK Kauną“, tačiau tai jau kita istorija.

2002–2003 metų sezono Europos lygos turnyro antrajame etape „Celtic“ nepaliko vilčių „Blackburn Rovers“ klubui – 3:0. Trečiajame dėl įvarčio išvykoje iš turnyro išmestas „Celta Vigo“ (2:2), ketvirtajame – „Stuttgart“ (5:4). Turnyro ketvirtfinalyje „keltų“ laukė „Liverpool“ barjeras. „Raudonųjų“ gretose tuomet švytėjo tokios žvaigždės kaip Emile Heskey, Michaelas Owenas, Stevenas Gerrardas, Johnas Arne Riise ir Jamie Carragheris. Namuose su tituluotais varžovais sužaidę 1:1, atsakomajame mūšyje pačioje „Liverpool“ tvirtovėje „Anfielde“ sumušė varžovus rezultatu 2:0. Pusfinalyje bendru rezultatu 2:1 įveiktas Porto „Boavista“ klubas iš Portugalijos, o finale laukė kita ekipa iš šio miesto – „Porto“.

Jose Mourinho vadovaujama portugalų ekipa Sevilijoje vykusiame finale pirmoji išsiveržė į priekį, kai pirmojo kėlinio pabaigoje kamuolį į vartus pasiuntė vienas iš trijų komandos legionierių brazilas Derlei. Antrojo kėlinio pradžioje rezultatą išlygino H.Larssonas. 54-ą minutę į priekį „Porto“ vėl išvedė rusas Dimitrijus Aleničevas, tačiau vos po trijų minučių rezultatą išlygino tas pats puolėjas iš Švedijos. Per pagrindinį laiką nei viena komanda daugiau nepasižymėjo ir viskas persikėlė į pratęsimą, kurio pabaigoje rezultatą vėl persvėrė Derlei ir taip sužlugdė škotų svajas apie pirmąjį europinį trofėjų nuo pat 1967 metų. Tuomet Lisabonoje vykusiame finale pergalė prieš „Inter“ 2:1 garantavo vienintelį europinį trofėjų – Čempionų lygos pirmtakės Čempionų taurės turnyro trofėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Glazgo „Celtic“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Glazgo „Celtic“

Europinių turnyrų užkeikimas

Svarbiausiame Europos klubiniame turnyre pastaruosius du sezonus žaidę „keltai“ šiemet liko už šio turnyro borto. Skaudus pralaimėjimas išvykoje Atėnų „AEK“ klubui 1:2 užvėrė kelią vėl kovoti su Europos galingiausiais bei itin patuštino numatytą komandos iždą.

Tačiau skaudų antausį gavęs 49 kartus nacionaliniame čempionate triumfavęs bei 38 kartus šalies taures iškovojęs „Celtic“ kalba bent jau apie nebloga finansine injekcija galbūt tapsiantį Europos lygos grupių etapą ir galbūt dar vieną kelionę iki šio turnyro finalo.

Komandos vairą prieš porą metų perėmęs airis Brendanas Rodgersas Škotijoje laimėjo viską, ką įmanoma, tačiau tarptautiniame fronte jis dar turi ką įrodyti. Pirmaisiais savo karjeros šiame Glazgo klube metais jis Čempionų lygos grupių etape iškovojo tris lygiąsias, tačiau pergalių badas paliko „Celtic“ paskutinėje grupės vietoje. Pernai šio turnyro grupių etape airio vedama ekipa iškovojo vieną pergalę prieš „Anderlecht“ ekipą, tačiau neprilygo nei Paryžiaus „Saint-Germain“, nei Miuncheno „Bayern“ klubams. Kovas europiniame fronte „Celtic“ pratęsė ne taip ir ilgai – jau pirmame atkrintamųjų varžybų etape krito prieš Sankt Peterburgo „Zenit“.

Buvusiam „Liverpool“ ir su persikėlimu į Londono „Arsenal“ sietam strategui iki Europos lygos grupių etapo liko tik vienas žingsnis. Antrąkart per žingsnį nuo šio turnyro pagrindinių kovų yra ir „Sūduvos“ strategas Vladimiras Čeburinas. Pernai Bulgarijos čempionų Razgrado „Ludogorets“ barjero neperžengęs kazachas šiemet su savo kariauna Čempionų lygos atrankoje bendru rezultatu 3:2 išmetė Nikosijos APOEL klubą, tačiau jau antrajame etape net 5:0 nusileido Belgrado „Crzvena Zvezda“ komandai. Europos lygos atrankoje kovas pratęsę „sūduviečiai“ 1:0 įveikė Jūrmalos „Spartaks“ komandą ir dabar bandys įkasti B.Rodgerso kariaunai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Marijampolės „Sūduva” - Jūrmalos „Spartaks”
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Europos lyga: Marijampolės „Sūduva” - Jūrmalos „Spartaks”

Prarasti milijonai eurų

Lyginant komandų sudėtis „ant popieriaus“, „Celtic“ yra nepalyginamai galingesnis – anot tinklalapio transfermarkt.com, jis vertinamas net 69,25 mln. eurų, o jo vertingiausias žaidėjas krašto gynėjas Kieranas Tierney įvertintas daugiau nei visa „Sūduvos“ komanda – 12,5 mln. eurų. Lietuvos čempionų komanda įvertinta vos ne dvigubai mažiau – 6,58 mln. eurų, o brangiausias žaidėjas Gersonas Acevedo – vos 1,5 mln. eurų.

Tačiau ir Atėnų „AEK“ ekipa savo verte neprilygo škotams, o B.Rodgerso prižiūrimame persirengimo kambaryje ne viskas taip jau gražu. Prieš lemiamą dvikovą Atėnuose į Graikijos sostinę nusprendė nevykti gynėjas Dedryckas Boyata. Nors jis teigė, kad yra kamuojamas traumos, tačiau klubas tvirtino, kad padėtis – visai kitokia. Prie situacijos eskalacijos prisidėjo ir tai, kad gynėjas kaltino klubą „netęsiant pažadų“.

Prie nerimo klube prisideda ir tai, kad jame šiemet greičiausiai gerokai teks pasiveržti diržus. Vien už patekimą į Čempionų lygos grupių etapą „Celtic“ į savo kišenę būtų įsidėjusi 15,91 mln. eurų. Už kiekvieną pergalę prie šios sumos būtų pridėta 2,7 mln. eurų, 0,9 mln. eurų – už lygiąsias. Tuo metu patekimas į Europos lygos grupių etapą klubo biudžetą papildytų kur kas mažesne suma – 4,06 mln. eurų. Už pergales ir lygiąsias išmokos čia taip pat – kuklesnės: už pergalę – 0,57 mln. eurų, už lygiąsias – 0,19 mln. eurų. Tuo metu „Sūduva“, jei neperžengs varžovų barjero, gaus 1,24 mln. eurų.

Prieš lemiamą kovą komandą nuomos pagrindais papildė naujasis „Manchester City“ pirkinys 19-metis krašto saugas Danielis Arzani. Taip pat prie komandos už 10,3 mln. eurų prisijungė centro puolėjas 20-metis Odsonne`as Edouardas, kuris praėjusį sezoną nuomos pagrindais praleido „Celtic“ klube ir per 29 rungtynes komandos įvarčių sąskaitą papildė 11 taiklių smūgių. Nors ir buvo sustiprintos puolimo gretos, Škotijos ekipoje atsirado spraga aikštės viduryje – komandą paliko 26-erių Stuartas Armstrongas, o daug dėmesio sulaukęs bei spragą aikštės viduryje turėjęs užpildyti 23-ejų saugas Johnas McGinnas papildė Birmingamo „Aston Villa“ gretas.

„Scanpix“/AP nuotr./Brendanas Rodgersas
„Scanpix“/AP nuotr./Brendanas Rodgersas

Kad „Celtic“ trūksta žaidėjų, minėjo ir į „Sūduvos“ vartus anuomet kamuolį siuntęs Paulas Lambertas:

„Nori, kad žmonės ateitų į klubą ir jį sustiprintų, nes turi rungtyniauti daugybėje lygų, europiniuose ir šalies taurių turnyruose, o tam reikia didelės sudėties, ilgo suolelio. Žiūrint į „Celtic“ dabar, nesu įsitikinęs, kad jie yra pajėgūs kovoti visuose frontuose.“

Ir nacionaliniame čempionate per pirmas dvejas rungtynes nesėkmę rezultatu 0:1 prieš Edinburgo „Hearts“ patyręs klubas Marijampolėje turės bent jau gausų palaikymą. Paprastai škotus į išvykos rungtynes lydi itin gausios sirgalių armijos, o jau aišku tai, kad į Marijampolę nušviesti rungtynių atvyks 30 žurnalistų iš Škotijos. Saviškių palaikymo besitikintis „Celtic“ visgi, panašu, yra užtikrintas savo pergale – dieną prieš rungtynes atvykstantis „Celtic“ net neketina surengti treniruotės Marijampolėje.

Tačiau buvęs „Celtic“ žaidėjas Johnas Hartsonas Glazgo leidinyje „Evening Times“ perspėjo, kad nors prieš 15 metų „Sūduva“ ir tapo lengvu grobiu tuometinei komandai, ši turėtų itin rimtai žiūrėti į dvikovą.

„Buvo daug kalbama apie tai, ką „Celtic“ galėtų nuveikti grupių etape, bet visų pirma reikia užsitikrinti buvimą ten“, – savo komentare rašė kamuolį į „Sūduvos“ vartus anuomet siuntęs buvęs puolėjas.

Užpildytų tribūnų „Arvi“ stadione tikisi ir V.Čeburinas: „Dar kartą noriu pabrėžti: smagu, kai yra įvarčiai ir žiūrovai mėgaujasi žaidimu, tačiau jie ypač svarbūs, kai komandai sunku, o būtent sirgaliai pastumia į priekį.“

Sirgalių svarbą akcentavo ir neeiliniu varžovu pasidžiaugęs Lietuvos čempionų gynėjas Andro Švrljuga:

„Tai yra svajonė visiems futbolininkams, kurie taip dažnai nesusitinka su didelių klubų komandomis. Mums tai bus kaip prizas už tai, ką nuveikėme šiemet ir pernai. „Celtic“, „Celtic Park“ stadionas, tai yra neįtikėtina. Dėl to žaidžiame futbolą.“

Kaip „Sūduvai“ pasitarnaus 12-u žaidėju dažnai tampantys sirgaliai, bus aišku jau ketvirtadienį.

Rungtynes nuo 19.55 val. stebėkite tiesiogiai per LRT KULTŪRĄ ir naujienų portale LRT.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius