Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikai vis garsiau liaupsina V.Dambrauską: „Tas lietuvis tikrai turi kažką tokio“

Valdas Dambrauskas vis dažniau tampa Graikijos futbolo grandų skriaudiku. Prieš kelias savaites lietuvio treniruojamas Herakliono OFI apiplėšė Graikijos čempionato lyderį Atėnų „Panathinaikos“ (1:1), o praėjusį savaitgalį sustabdė ir dar vieną į čempionų titulą nusitaikiusį sunkiasvorį Salonikų PAOK (0:0). 46-erių specialistas iš Pakruojo sulaukia vis daugiau Graikijos žiniasklaidos liaupsių.
Valdas Dambrauskas
Valdas Dambrauskas / OFI nuotr.

„Drąsus ir kovingas OFI privertė PAOK suvokti, kad norint galvoti apie čempionų titulą, reiks nueiti dar tolimą kelią“, – rašo Sotirios Milios iš SDNA.

Anot žurnalisto, nors lietuvis dar tik pustrečio mėnesio stovi prie komandos vairo, jo ranka ypač juntama.

„OFI išsiskiria karine drausme, yra kieta kaip plienas, atsisako pasiduoti net tada, kai rungtynių scenarijus akivaizdžiai klostosi ne pagal jų sugalvotą planą“, – pažymi žurnalistas.

Touba stadionas, kuriame namų rungtynes žaidžia PAOK, garsėja savo priešiškumu oponentams ir ne veltui vadinamas „Juoduoju pragaru“, tačiau šeštadienį V.Dambrausko auklėtiniai jame neišskydo.

„Pirmasis OFI kėlinys buvo turbūt geriausia, ką svečių komanda sugebėjo padaryti Toumba stadione šiais metais. Jie buvo drąsūs, įžūlūs, turėjo aiškų žaidimo planą ir pateikė nemažą taktinę staigmeną. Nuo pirmųjų minučių kretiečiai spaudė savo varžovus, o aktyviuose presingo veiksmuose dalyvavo net septyni OFI žaidėjai. Jie tai darė labai planingai ir kietai ir vien iki pertraukos prasižengė 14 kartų. Jie žaidė labai pasitikėdami ir mojavo tais pačiais ginklais, kuriais pastaruoju metu mosuodavo PAOK“, – pažymi žurnalistas.

OFI nuotr./Valdas Dambrauskas
OFI nuotr./Valdas Dambrauskas

Anot S.Milios, tokio OFI „dvigalvis“ (PAOK pravardė dėl komandos logotipe esančio dvigalvio erelio – red.past.) nesitikėjo.

„Buvo aiškiai matyti, kad PAOK stumiamas į labai nepatogią situaciją ir akivaizdu, kad tai buvo daroma su aiškiu tikslu. OFI puikiai suprato, kad PAOK šį sezoną ypač gerai žaidžia pirmuosius kėlinius. Kretos komanda iki pertraukos išeikvojo daug jėgų ir antroje mačo pusėje nuovargis jautėsi“, – rašo SDNA.

Po šių lygiųjų PAOK nukrito į ketvirtą turnyro lentelės poziciją ir nuo pirmaujančio „Panathinaikos“ atsilieka jau devyniais taškais.

OFI žengia vienuoliktas, bet nepralaimėjo jau keturių Graikijos čempionato mačų iš eilės.

„Paradoksas tas, kad PAOK nesugebėjo įmušti, nelaimėjo ir vos nepatyrė pralaimėjimo per pridėtą laiką, nors žaidė gerai. OFI nusipelnė to, ką gavo. Jų žaidimas, stilius, drąsa ir varžovų išanalizavimas priminė senus gerus laikus. Dambrauskas tikrai kažką turi“, – lietuvio įdirbį giria S.Milios.

OFI nuotr./Valdas Dambrauskas
OFI nuotr./Valdas Dambrauskas

Lietuvio idėjas giria ir „Athletic radio 104.2“ žurnalistas Nikas Markakis.

„V.Dabrauskas patvirtino įvaizdį, kurį apie jį susidariau per visą tą laiką, kai jis buvo Heraklione. Jis parodo, koks yra treneris, savo darbu ir rezultatais, kurie ateina lėtai, bet stabiliai. Mane sužavėjo jo kultūra ir filosofija, susijusi su futbolu.

Į Graikiją jis atvyko būdamas 46-erių ir iškovojęs 11 titulų (3 čempionatus ir 8 taures). Čia jis perėmė komandą, turinčią tutingą istoriją, ypač konkurencingą aplinką ir esančią turnyro lentelės apačioje. Po dviejų su puse mėnesio aiškiai matosi, kaip lietuvis diena po dienos stato akmenį po akmens ir vėl kelia OFI vardą“, – rašo žurnalistas.

Praėjusią savaitę V.Dambrauskas buvo susitikęs su Graikijos žurnalistais ir daugumą žiniasklaidos atstovų patraukė savo žmogiškosiomis savybėmis.

„Per dvi valandas, kurias truko mūsų susitikimas, V.Dabrauskas parodė, kodėl, nors ir jaunas, savo karjeroje pasiekė tiek daug pergalių. Jis protingas, gerai išmanantis futbolą, rimtas ir diplomatiškas (gerąja prasme). Jis spinduliuoja pagarba ir užkariauja jus jau pirmuoju pokalbiu. Mane sužavėjo tai, kad jis viską žino apie Kretą ir OFI. Jis supranta komandos dydį, žino jos istoriją ir stengiasi pažinti vietovę, kurioje dirba“, – savo įspūdžiais dalijasi N.Markakis.

OFI nuotr./Valdas Dambrauskas
OFI nuotr./Valdas Dambrauskas

Žurnalistas lietuvį gretina su olandu Eugene Gerardsu. Šis specialistas OFI vairą perėmė 1985-aisiais ir vadovavo net penkiolika metų – tai yra Graikijos lygos ilgaamžiškumo rekordas.

Vadovaujant jam OFI išgyveno pačius šlovingiausius savo istorijos laikus – 1987-aisiais vienintelį kartą laimėjo Graikijos taurę, metais anksčiau iškovojo šalies čempionato sidabrą.

„Lietuvis man primena Gerardsą, kuris vos atvykęs į Heraklioną taip pat vos per kelis mėnesiu išmoko kalbą, kad galėtų bendrauti su vietiniais. Akivaizdu, kad jis labai gerbė Graikiją. Valdas į olandą panašus ir daugeliu kitų dalykų, bet gal nebūtų sąžininga jo jau dabar lyginti su žmogumi, kuris OFI istorijoje ne tiek treneris, kiek legenda. Antro E.Gerardso nebus, bet V.Dambrauskas gali sekti jo pėdomis ir čia palikti savąjį pėdsaką“, – rašo Graikijos žiniasklaida.

Po E.Gerardso OFI turėjo 29 trenerius ir nė vienas iš jų Kretoje didesnės sėkmės nepasiekė.

V.Dambrauskas yra trisdešimtas.

OFI nuotr./Valdas Dambrauskas
OFI nuotr./Valdas Dambrauskas

„Gal dar ir anksti vertinti, bet panašu, kad lietuvis su savo pirmtakais neturi nieko bendro. Jis yra karjeros treneris, o ne atsitiktinis nuotykių ieškotojas, kuris atvyksta gelbėti komandos ir ramiai pabėga. Nuo ryto iki vakaro jo mintys sukasi tik apie komandą ir tai, kaip galėtų ją pakelti į aukštesnį lygį. Darbas, darbas ir dar kartą darbas – toks jo šūkis. Vadovybė gerai pasirinko ir dabar turi jį palaikyti stiprindami komandą. V.Dabrauskas nori žaidėjų, kurie galėtų padėti. Tai OFI galimybė ir tik nuo to priklauso, ar lietuvis dirbs Kretoje ilgiau nei pusantrų metų, kokia yra dabartinė jo sutartis. Su V.Dambrausku OFI gali prisiminti šlovės laikus, pergales Graikijos čempionate, o galbūt net ir žygį Europoje“, – lietuvio darbą giria N.Markakis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius