-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H grupė: kiek dar gali C.Ronaldo ir Portugalija?

15min tęsia pažintį su 2022-ųjų FIFA pasaulio čempionato dalyvėmis. Pristatome H grupę, kurioje kausis Portugalija, Urugvajus, Gana ir Pietų Korėja.
D grupės žvaigždės
D grupės žvaigždės / „Scanpix“ nuotr.

Portugalija

Shirt badge/Association crest

Pastaruosius du dešimtmečius Portugalija į kiekvieną svarbų turnyrą atvykdavo su Cristiano Ronaldo.

Komandos viltys gerai pasirodyti pasaulio ir Europos čempionatuose labiausiai priklausė nuo to, ar jis sugebės sėkmingai vesti savo ekipą į priekį.

Katare jis vis dar bus didžiausia Portugalijos žvaigždė, tačiau dabartinė komanda jau nėra tik C.Ronaldo.

37 metų puolėjas pirmą kartą karjeroje rodo nuovargio požymius ir keliauja į paskutinį savo pasaulio čempionatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Situacija „Manchester United“ komandoje prieš pat pasaulio čempionatą dramatiškai pasikeitė ir panašu, jog po turnyro viena ryškiausių pasaulio žvaigždžių turės ieškoti naujos gyvenamosios vietos.

Bet Portugalijos rinktinę treniruojantis Fernando Santosas dabar turi kur kas didesnį būrį žaidėjų, kurie gali dalytis dėmesiu su C.Ronaldo.

Portugalija šiandien tai Bernardo Silva, Bruno Fernandesas, João Félixas.

B.Fernandesas ir B.Silva solidžiai žaidžia „Premier“ lygoje, o J.Felixas ruošiasi debiutiniam pasaulio čempionatui.

Būtent jį Portugalija vis dar tebemato, kaip žmogų, kuris rinktinėje gali pakeisti C.Ronaldo.

Šiame pasaulio čempionate J.Felixui bus 23-eji. Metai Madrido „Atletico“ klube nebuvo lengvi, bet dabar puolėjas vėl turės progą sužibėti pačioje didžiausioje futbolo scenoje.

F.Santosas nusprendė pasitikėti ir savo veteranu Pepe. Gynėjas pirmenybių starte gali būti sunkokas, nes sveiksta po kelio traumos, tačiau „Euro 2016“ čempiono palikti namuose treneris nesiryžo.

Po Europos čempionų titulo, portugalai dar pridėjo ir namuose iškovotą Tautų lygos trofėjų, bet tiek praėjusiame pasaulio čempionate, tiek pernai vykusiose Europos pirmenybėse neperžengė aštuntfinalio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

Susirūpinimą kėlė ir blankūs pasirodymai pastaruoju metu. Iš pradžių portugalai pralaimėjo kovą dėl tiesioginio kelialapio į pirmenybes Serbijai, o vėliau dar gavo ir niuksą nuo Ispanijos Tautų lygos lemiamose grupės rungtynėse.

„Nė kiek nesijaudinu, turiu sutartį iki 2024-ųjų“, – apie savo ateitį kalba F.Santosas.

Sudėtis

Vartininkai: Diogo Costa (Porto), Rui Patricio (AS Roma), Jose Sa (Wolverhampton Wanderers)

Gynėjai: Joao Cancelo (Manchester City), Diogo Dalot (Manchester United), Ruben Dias (Manchester City), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Nuno Mendes (Paris St-Germain), Pepe (Porto), Danilo Pereira (Paris St-Germain), Antonio Silva (Benfica)

Saugai: William Carvalho (Real Betis), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Mario (Benfica), Ruben Neves (Wolverhampton Wanderers), Matheus Nunes (Wolverhampton Wanderers), Otavio (Porto), Joao Palhinha (Fulham), Bernardo Silva (Manchester City), Vitinha (Paris St-Germain)

Puolėjai: Joao Felix (Atletico Madrid), Ricardo Horta (SC Braga), Rafael Leao (AC Milan), Goncalo Ramos (Benfica), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Andre Silva (RB Leipzig)

Treneris

Fernando Santos

Urugvajus

Shirt badge/Association crest

Pirmą kartą per 15 metų Urugvajus į pasaulio čempionatą vyksta be savo „maestro“.

75 metų treneris Óscaras Tabárezas, vadovavęs rinktinei trijuose ankstesniuose turnyruose, pasitraukė.

Jį pakeis 47-erių Diego Alonso – mažai patirties turintis specialistas, kuris taip pat yra linkęs pasitikėti veteranais Edinsonu Cavani ir Luisu Suarezu.

D.Alonso tik šiemet pakeitė D.Tabárezą, kai Urugvajus pradėjo stipriai strigti Pietų Amerikos atrankos zonoje ir buvo tikimybė, kad išvis gali nepatekti į pasaulio čempionatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diego Alonso
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diego Alonso

Pirmą egzaminą naujasis vedlys išlaikė. Urugvajus pradėjo skinti pergales ir žais Katare.

Reikia pasakyti, kad permainų rinktinėje, atėjus D.Alonso, buvo nemažai. Jis stipriai pakeitė sudėtį ir atsisakė vieno komandos simbolių vartininko Fernando Musleros. Vietoj jo urugvajiečių vartus dabar saugo Sergio Rochet.

Kairiojo gynėjo pozicijoje nuo šiol žaidžia 24 metų Mathíasas Olivera. Su jo atėjimu, Urugvajus pradėjo praleisti mažiau.

D.Alonso taip pat suteikė kur kas daugiau laisvės vidurio saugams Rodrigo Betancurui ir Federico Valverdei, o tai leidžia atsiskleisti 20-mečiui saugui Facundo Pellistri, dar vienam D.Alonso schemoje pritapusiam žaidėjui.

L.Suárezui ir E.Cavani jau yra po 35 metus, abu jie žais ketvirtajame ir veikiausiai paskutiniame pasaulio čempionate, bet veteranų pozicijų naujasis treneris krutinti kol kas nedrįsta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luisas Suarezas

LSuárezas šiemet grįžo namo žaisti už vaikystės komandą „Nacional“ ir daugeliui sirgalių tapo dar didesniu Urugvajaus didvyriu. Per 13 rungtynių jis įmušė penkis įvarčius.

E.Cavani persikėlė iš „Manchester United“, kur dažniausiai sėdėdavo ant suolo, į „Valencia“. Ispanijoje per ketverias rungtynes jis įmušė du įvarčius.

Pasaulio čempionate L.Suárezas iš viso yra įmušęs septynis įvarčius. Iki šalies rekordininko Óscaro Míguezo, žaidusio 1950 m. nugalėtojų komandoje, jam trūksta vieno taiklaus smūgio.

Kartu su jais dėl vietos startinėje sudėtyje kovoja ir 23 metų „Liverpool“ naujokas Darwinas Núñezas.

Panašu, kad Urugvajaus komanda turi pakankamai talento, jog Katare galėtų nustebinti.

Sudėtis

Vartininkai: Fernando Muslera (Galatasaray), Sergio Rochet (Nacional), Sebastian Sosa (Independiente)

Gynėjai: Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Sebastian Coates (Sporting CP), Diego Godin (Velez Sarsfield), Martin Caceres (LA Galaxy), Ronald Araujo (Barcelona), Guillermo Varela (Flamengo), Jose Luis Rodriguez (Nacional), Mathias Olivera (Napoli), Matias Vina (Roma)

Saugai: Lucas Torreira (Galatasaray), Manuel Ugarte (Sporting CP), Matias Vecino (Lazio), Rodrigo Bentancur (Tottenham Hotspur), Federico Valverde (Real Madrid), Facundo Pellistri (Manchester United), Nicolas De La Cruz (River Plate)

Puolėjai: Agustin Canobbio (Athletico Paranaense), Facundo Torres (Orlando City), Giorgian De Arrascaeta (Flamengo), Maxi Gomez (Trabzonspor), Luis Suarez (Nacional), Edinson Cavani (Valencia), Darwin Nunez (Liverpool)

Treneris

Diego Alonso

Pietų Korėja

Shirt badge/Association crest

Nedaugelis žaidėjų ant savo kupros tempia visos tautos viltis, kaip tai daro Sonas Heung-minas.

Pietų Korėja šių metų pasaulio futbolo čempionate vėl iš savo lyderio tikėsis labai daug.

30-mečiam puolėjui „Premier“ lygos sezonas prasidėjo silpnokai. „Tottenham“ žvaigždė per aštuonerias rungtynes neįmušė nė vieno įvarčio, tačiau vėliau įsibėgėjo.

Reikia pripažinti, kad rinktinėje Sonas Heung-minas pagaliau turi labai kokybiškus partnerius. Šiandieninė Pietų Korėjos komanda laikoma stipriausia per visą šalies istoriją.

theKFA nuotr./Sonas Heung-Minas
theKFA nuotr./Sonas Heung-Minas

Pietų Korėjos treneris Paulo Bento netgi sulaukia nemažai kritikos, jog pernelyg pasitiki savo lyderiu.

Tai bus vienuoliktasis Pietų Korėjos pasaulio čempionatas ir dešimtasis iš eilės. Į atkrintamąsias komanda pateko du sykius – 2002-aisiais, kai su Japonija pati rengė pirmenybes, bei po aštuonerių metų PAR.

Pirmą kartą korėjiečiai pasiekė pusfinalį, antrą – aštuntfinalį.

„Scanpix“ nuotr./Paulo Bento
„Scanpix“ nuotr./Paulo Bento

Pietų Korėja užtikrintai įveikė Azijos atrankos etapą, tačiau pastarosiose draugiškose rungtynėse atrodė neįspūdingai. Lygiosios 2:2 su Kosta Rika ir išvargta pergalė 1:0 prieš Kamerūną treneriui užminė daug mįslių.

„Akivaizdu, kad Katare būsime grupės autsaideriai, bet tikiuosi, kad stipresnėms komandoms galime pateikti ne vieną staigmeną“, – sakė trečiajame pasaulio futbolo čempionate žaisiantis Sonas Heung-minas.

Sudėtis

Vartininkai: Kim Seung-gyu (Al Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan Hyundai), Song Bum-keun (Jeonbuk Motors)

Gynėjai: Kim Min-jae (Napoli), Kim Jin-su (Jeonbuk Motors), Hong Chul (Daegu FC), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Motors), Yoon Jong-gyu (FC Seoul), Kim Young-gwon (Ulsan Hyundai), Kim Tae-hwan (Ulsan Hyundai), Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Cho Yu-min (Daejon Citizen)

Saugai: Jung Woo-young (Al Sadd), Na Sang-ho (FC Seoul), Paik Seung-ho (Jeonbuk Motors), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Song Min-kyu (Jeonbuk Motors), Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Lee Jae-sung (Mainz), Hwang Hee-chan (Wolverhampton Wanderers), Hwang In-beom (Olympiacos), Jeong Woo-yeong (Freiburg), Lee Kang-in (Real Mallorca)

Puolėjai Hwang Ui-jo (Olympiacos), Cho Gue-sung (Jeonbuk Motors), Son Heung-min (Tottenham Hotspur)

Treneris

Paulo Bento (Portugalija)

Gana

Shirt badge/Association crest

Ketvirtasis Ganos pasirodymas pasaulio čempionate yra sunkiai prognozuojamas. Tai gali būti išsipildžiusi svajonė arba patirtis, kurią visi norės greitai pamiršti.

Iš visų 32 Kataro komandų vedlių Otto Addo bus vienintelis treneris, kuriam tai nėra pagrindinis darbas.

Dortmundo „Borussia“ skautu dirbantis specialistas buvo paskirtas Ganos treneriu, kai šios šalies rinktinė patyrė visišką fiasko Afrikos čempionate.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Otto Addo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Otto Addo

Taigi į planetos pirmenybes Gana atvyko su vyriausiojo trenerio patirties neturinčiu strategu.

Pirmoji kibirkštis buvo. Gana lemiamose rungtynėse dėl patekimo į pasaulio čempionatą eliminavo Nigeriją, bet entuziazmo tarp šalies sirgalių šiemet yra kur kas mažiau nei buvo 2006, 2010 ar 2014 metais.

Retai taip Afrikoje būna, bet dabartinės Ganos stiprybė – gynyba. „Strasbourg“ atstovas Alexanderis Djiku, „Leicester“ bokštas Danielis Amartey ir Gideonas Mensah iš „Auxerre“ sudaro solidų trejetą, o visai neseniai prie jų dar buvo pridėti ir Mohammedas Salisu iš „Southampton“ bei Denisas Odoi iš „Club Bruges“.

Imago / Scanpix nuotr./Thomas Partey
Imago / Scanpix nuotr./Thomas Partey

Tuo tarpu aikštės vidurys – didžiausias trenerio galvos skausmas. Thomas Partey, nepaisant viso spindesio Londono „Arsenal“ klube, Ganos komandoje neatranda savęs, nors treneriai jam bandė surasti įvairiausias pozicijas.

Gana laimėjo tik dvejas iš pastarųjų 12 rungtynių prieš FIFA geriausiųjų šimtuke esančius varžovus ir tai aiškiai signalizuoja, jog komandai trūksta stabilumo.

Šį kartą Gana niekas netiki. Bet gal nuo to tik geriau?

Sudėtis

Vartininkai: Lawrence Ati-Zigi (St Gallen), Danlad Ibrahim (Asante Kotoko), Abdul Manaf Nurudeen (Eupen).

Gynėjai: Joseph Aidoo (Celta Vigo), Daniel Amartey (Leicester City), Alexander Djiku (Racing Strasbourg), Tariq Lamptey (Brighton & Hove Albion), Gideon Mensah (Auxerre), Denis Odoi (Club Bruges), Baba Rahman (Reading), Mohammed Salisu (Southampton), Alidu Seidu (Clermont).

Saugai: Mohammed Kudus (Ajax), Daniel-Kofi Kyereh (Freiburg), Elisha Owusu (Gent), Thomas Partey (Arsenal), Salis Abdul Samed (Lens).

Puolėjai: Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Andre Ayew (Al Sadd), Jordan Ayew (Crystal Palace), Osman Bukari (Red Star Belgrade), Issahaku Abdul Fatawu (Sporting Lisbon), Antoine Semenyo (Bristol City), Kamal Sowah (Club Bruges), Kamaldeen Sulemana (Rennes), Inaki Williams (Athletic Bilbao).

Treneris

Otto Addo

Parengta pagal AP pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius