Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 11

„Hajduk“ griūtis iš vidaus: kodėl buvo atleistas Mindaugas Nikoličius?

Negi lietuvis gali mokyti futbolo kroatus? Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ sporto direktorius Mindaugas Nikoličius ne vienerius metus sėkmingai neigė šį įsitikinimą ir keitė vietinių nuomonę. Visgi pastaruoju metu virš skaisčios Adrijos jūros pakrantės susitvenkę niūrūs debesys galiausiai nuplovė 40-mečio nidiškio perspektyvas. Ketvirtadienį Dalmatijos klubas pranešė apie bendradarbiavimo nutraukimą. 15min aiškinosi, kas vyksta populiariausiame Kroatijos klube.
Mindaugas Nikoličius
Mindaugas Nikoličius / „HNK Hajduk Split“ nuotr.

Į Kroatiją M.Nikoličius atvyko 2018-ųjų sausį. Laikas Kroatijoje lietuviui tapo kone medaus mėnesiu.

Ir ne tik todėl, kad čia vienas geriausių šalies sporto vadybininkų sukūrė šeimą, susilaukė atžalų, išmoko kalbą bei, panašu, ilgam įleido šaknis. Puikiai M.Nikoličiui dėl futbolo išprotėjusioje šalyje sekėsi ir profesinėje veikloje.

Iš pradžių kuklų „Gorica“ klubą jis išvedė iš antrojo diviziono į stipriausią „SuperSport HNL“ lygą, o tada pradėjo kėsintis ir į prizininkų trejetą ir jaukti ne vienerius metus nusistovėjusią vietos klubų hierarchiją.

2021-ųjų pradžioje įvykęs staigus persikėlimas į populiariausią Kroatijos klubą Splito „Hajduk“ atrodė kiek netikėtas, bet kartu ir logiškas ambicingo lietuvio karjeros žingsnis.

„HNK Hajduk Split“ nuotr./Mindaugas Nikoličius
„HNK Hajduk Split“ nuotr./Mindaugas Nikoličius

Pasitelkęs geriausią Lietuvos trenerį Valdą Dambrauską M.Nikoličius Splitui padovanojo devynerius metus neregėtą euforiją ir 2022-ųjų gegužę iškovojo Kroatijos taurę, o praėjusiais metais ir apgynė šį trofėjų.

Lūkesčiai augo, Splitas vis garsiau pradėjo svajoti apie Kroatijos čempionų titulą, kurio „Hajduk“ nebuvo iškovojęs nuo 2005-ųjų, o galinga šio sezono pradžia lūkesčius tik sustiprino.

Tačiau atėjo 2024-ieji ir kruopščiai M.Nikoličiaus statytas kortų namelis pradėjo byrėti.

Karščiausias virimo taškas buvo pasiektas praėjusią savaitę. Būtent tada iš prezidento pareigų nusprendė pasitraukti nuo 2020-ųjų klubui vadovavęs Lukša Jakobušičius.

Kartu su juo buvo atleistas ir komandos vyriausiasis treneris Mislavas Karoglanas.

„Hajduk“ laivą kaip reikiant įsiūbavo trys iš eilės patirti pralaimėjimai.

Kroatijos taurės pusfinalyje namuose buvo pralaimėta principiniam priešininkui Zagrebo „Dinamo“. Šalies čempionate per keturis pastaruosius turus sukrapštytas vos taškas.

Po tokio juodo periodo ypač reikliems „Hajduk“ sirgaliams reikėjo kraujo. Ir jis buvo paleistas.

Iš pradžių krito prezidentas ir treneris, o galiausiai ketvirtadienį apie savo kapituliaciją pranešė ir M.Nikoličius.

„HNK Hajduk Split“ nuotr./Lukša Jakobušičius ir Mindaugas Nikoličius
„HNK Hajduk Split“ nuotr./Lukša Jakobušičius ir Mindaugas Nikoličius

Šiomis dienomis lietuvis patyrė didžiulį vietos futbolo bendruomenės spaudimą.

Dešimt taškų – būtent tiek dabar „Hajduk“ klubą skiria nuo Kroatijos čempionate pirmaujančios „Rijeka“ ir visi Poljude supranta, kad lenktynės dėl titulo jau yra pralaimėtos.

„Tiesą sakant, niekas nesitikėjo, kad antrąją sezono dalį „Hajduk" pradės taip siaubingai, ypač kai pirmąją dalį baigė lyderio pozicijoje ir tai nutiko pirmą kartą per 20 pastarųjų metų. Žmonės išgyveno euforiją, visi tikėjosi, kad pagaliau klubas iškovos titulą. Tačiau praėjo keli mėnesiai ir viskas apsivertė aukštyn kojomis. Dabar visi nusivylę, visi ieško priežasties. Surinkta komanda yra brangi, o rezultatai – nuviliantys. Prezidentas, kuris čia atsivedė Mindaugą, po 3,5 metų nusprendė pasitraukti. Nors daug kam nepatiko, Niko iš pradžių liko ir visi manė, kad jis dirbs bent iki sezono pabaigos iki ateinant naujam prezidentui. Buvo manoma, kad toks sprendimas klubui būtų teisingesnis, nes Mindaugas galėtų perduoti darbus naujai valdžiai ir padėti jai įsivažiuoti, bet galiausiai sulaukėme žinių ir apie jo pasitraukimą“, – 15min pasakojo su „Hajduk“ klubo virtuve gerai susipažinęs vietos šaltinis, kuris nenorėjo atskleisti savo tapatybės, stengdamasis apsaugoti ryšius klube.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius