Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Į bedugnę smingančio „Žalgirio“ va bank: ar trenerio atleidimas gali išgelbėti sezoną?

Kai sezono viduryje Vilniaus „Žalgiris“ pristatė savo talismaną vilką ir pakvietė futbolo gerbėjus išrinkti jam vardą, niekas neįsivaizdavo, kad pastarąjį penkmetį garsiausiai šalies stadionuose staugęs miesto simbolis netrukus gerokai pritils. Bet realybė yra tokia – švytintį plėšrūną, laikantį raktus nuo vištidės, likus penkiems turams iki A lygos pirmenybių pabaigos, primena ne „Žalgiris“, bet tris kartus kuklesnį biudžetą prieš sezoną deklaravusi Marijampolės „Sūduva“.
Valdas Dambrauskas ir Mindaugas Nikoličius
Valdas Dambrauskas ir Mindaugas Nikoličius / Sauliaus Čirbos nuotr.

Kai sekmadienio vėlyvą popietę Josipas Tadičius vieną po kito pasiuntė du kamuolius į Armanto Vitkausko ginamus vartus, žvelgdamas į švieslentėje degantį rezultatą 3:0, rungtynių komentatorius Nerijus Kesminas neištvėrė ir prisipažino, jog sunkiai gali patikėti tuo, ką mato savo akimis.

Trečią dešimtmetį šalies futbolo peripetijas komentuojantis specialistas yra regėjęs visko, bet šį kartą nuostabos nuslėpti nesugebėjo. Triuškinančią pergalę prieš titulą ginantį „Žalgirį“ iškovojusi „Sūduva“ likus penkiems turams iki pirmenybių pabaigos aplenkė vilniečius tašku.

Bet ne mažiau už šį tašką svarbus ir kitas aspektas. Ši pergalė reiškia, jog 2017-ųjų metų čempionatas finišuos ne Vilniuje, o Marijampolėje. Sekmadienį „Sūduvą“ palaikė rekordiniais šiais metais A lygoje žiūrovų skaičius (3600). Galima neabejoti, kad lapkričio 19-ąją, kai šios komandos akis į akį stos dar kartą, jų „Arvi arenos“ stadione bus dar daugiau.

Prieš šiek tiek daugiau nei mėnesį, rugsėjo 15-ąją, žalgiriečiai dar turėjo 54 taškus, o trečioje vietoje tūnojusi „Sūduva“ tebuvo sukrapščiusi vos 35.

Tuomet sostinės klubo atstovai vis dar bandė pamiršti ketvirtus metus iš eilės ties pirmu barjeru pasibaigusį Čempionų lygos košmarą, per petį dirsteldavo nebent į „Trakus“ bei be aštresnių posūkių planavo užbaigti kelią, vedusį tiesiai link penktojo iš eilės čempionų trofėjaus.

Bet nuo tos akimirkos viskas pasikeitė iš esmės. Keturias rungtynes atsargoje turėję suvalkiečiai milžiniškas 19 taškų žirkles pradėjo mažinti beprotišku tempu.

Suvalkijos klubui sekmadienio pergalė buvo jau devintasis laimėtas A lygos mačas iš eilės. Šalies pirmenybėse marijampoliečiai nepralaimi 11 rungtynių iš eilės, o pastarąjį kartą sužeisti buvo liepos 17-ąją, kai nusileido Utenos „Uteniui“ (0:1).

Savo pozicijas Vladimiro Čeburino auklėtiniai pradėjo stiprinti ne tik turnyro lentelėje, bet ir gilindami sudėtį. Ypač sėkminga šiemetinė kampanija Europos lygoje kovingiems suvalkiečiams ne tik užaugino sparnus, bet ir gerokai pastorino komandos piniginę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sūduvos“ naujokas Jeremy Manzorro
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sūduvos“ naujokas Jeremy Manzorro

Prancūzas Jeremy Manzorro, kroatas Josipas Tadičius, portugalas Sergio Semedo, egzotiškos Kiurasao atstovas Rigino Cicilia – jau nuo pirmųjų dienų naujokų užsukta karuselė pradėjo suktis ypač sklandžiai.

Solidus papildymas gerokai išaugino ir „Sūduvos“ vertę. Pagal Hamburge įsikūrusios populiarios futbolo rinkos svetainės transfermarkt.com ekspertų duomenis Marijampolės klubo žaidėjų vertė (5,65 mln. eurų) šiuo metu netgi lenkia žalgiriečius (5,58 mln.). Tokio reiškinio Lietuvos futbole nebuvo jau labai seniai.

Devynias pergales iš eilės A lygoje šiemet buvo iškovojęs ir „Žalgiris“. Kovo viduryje prasidėjusi įspūdinga serija tęsėsi iki gegužės. Bet pralaimėjimu LFF taurės finale Kauno „Stumbrui“ prasidėjo košmaras, iš kurio pabusti komandai nepadeda niekas. Vėliau sekė lygiosios 1:1 su Klaipėdos „Atlantu“, pralaimėjimai „Trakams“ (0:1) bei „Sūduvai“.

A lygos turnyro lentelė
Vieta Komanda Rungt. Įv.sant. Taškai
1. Marijampolės „Sūduva“ 28 37 59
2. Vilniaus „Žalgiris“ 28 29 58
3. „Trakai“ 28 23 54
4. Klaipėdos „Atlantas“ 28 0 33
5. Utenos „Utenis“ 28 -17 32
6. „Jonava“ 28 -16 31
7. Kauno „Stumbras“ 28 -19 22
8 „Kauno Žalgiris“ 28 -37 15

Ketverios rungtynės vietiniame fronte be pergalės – to Vilniaus klubo sirgaliai neatsimena nuo pat 2009-ųjų, kai Vadimo Kastujevo numarintas ir sirgalių prikeltas klubas dar žaidė Pirmoje šalies lygoje. Komandai sugrįžus į stipriausią divizioną tokio „juodo“ periodo dar nebuvo niekada.

Tik ištikimiausi komandos sirgaliai mena ir sekmadienį išgyventą širdperšą Marijampolėje. Paskutinį kartą Lietuvoje trimis įvarčiai „Žalgiris“ buvo pralaimėjęs 2010-ųjų balandį, kai 0:3 svečiuose nusileido iš šalies futbolo žemėlapio jau išnykusiam Panevėžio „Ekranui“.

„Kamuolys į vartus kaip užkeiktas nekrenta, – nurijęs karčią piliulę Suvalkijos sostinėje, sunkiai žodžius rinko V.Dambrauskas. – Pirmiausia reikia valios savybių. Turime nenuleisti galvų, eiti ir kovoti kiekvienose rungtynėse. Turime penkis finalus. Jei laimime penkias rungtynes iš eilės, mes tampame čempionais. Komanda negali nuleisti rankų ir galvų bei privalo kautis kiekvienose rungtynėse, negalvojant kas bus toliau. Kitas mačas yra pats svarbiausias.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Dambrauskas

Dar sekmadienį treneris atsakomybės nesikratė, o iš šių žodžių atrodė, jog ketina kautis su vyrais iki pat pabaigos. Vis dėlto pirmadienį treneris kalbėjo kiek kitaip.

Du kartus iš eilės A lygoje V.Dambrausko „Žalgiris“ pralaimėjo pirmą kartą istorijoje.

Jei keletą pastarųjų metų futbolo sirgaliai pašaipiai mėgdavo pažymėti, kad su tris kartus už artimiausius varžovus solidesnį biudžetą turinčiu „Žalgiriu“ A lygą laimėtų bet kas, 2017-aisiais šie svarstymai įgijo naują atspalvį.

Du kartus iš eilės A lygoje V.Dambrausko „Žalgiris“ pralaimėjo pirmą kartą istorijoje.

Du neperšokti barjerai paeiliui treneriui kainavo postą.

Pirmadienio pavakarę vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė situacija dėl trenerio ateities 15min portalui komentuoti atsisakė. Per klubo komunikacijos vadovą Evaldą Gelumbauską direktorė perdavė, jog su „Žalgiriu“ susijusių reikalų nekomentuos iki pat sezono pabaigos.

Šiuo metu joks sprendimas dėl trenerio nepriimtas, tad Valdas tęsia darbą. Kita vertus, šiandien komandai laisva diena.

„Šiuo metu joks sprendimas dėl trenerio nepriimtas, tad Valdas tęsia darbą. Kita vertus, šiandien (pirmadienį – aut. past.) komandai laisva diena“, – mįslingai oficialią klubo poziciją 15min žurnalistui aiškino E.Gelumbauskas.

Tačiau nepraėjus nė valandai, klubas išplatino pranešimą, kuriame pranešė apie 40-mečio pakruojiečio pasitraukimą. Pasitraukti nesutrukdė ir laisva diena.

Pastarosiomis savaitėmis virš trenerio galvos buvo susikaupęs ypač tirštas debesų sluoksnis, bet imtis kardinalių permainų ir keisti klumpantį žirgą vidury brastos – drąsus klubo žingsnis.

Viena priežasčių – surasti pajėgų specialistą, kuris galėtų tinkamai pakeisti V.Dambrauską šiuo metu, tiesiog nėra. Žinoma, „Žalgiris“ gali į šias pareigas pastumti klubo legendą ir buvusį V.Dambrausko asistentą Andrių Skerlą, bet vargu ar toks vandens drumstimas toje pačioje baloje atneš norimą sukrėtimą ir impulsą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

Nors iki čempionato pabaigos dar liko penki turai ir „Žalgiris“ dar gali laimėti visus likusius mačus bei išjoti būdamas nugalėtoju, jau dabar niekas neabejoja, kad geriausio Lietuvoje dirbančio trenerio titulą šiemet iškovos ne Vilniaus klubo atstovas, o V.Čeburinas.

Netenka abejoti ir tuo, kad po sezono, kad ir kaip jis „Žalgiriui“ pasibaigtų, klubo vadovai bandys įlieti šviežio kraujo. 15min žiniomis, kardinalių permainų veikiausiai bus ne tik ant trenerių tiltelio, bet ir žaidėjų sąraše.

Bet pastarųjų savaičių „Žalgirio“ bejėgiškumas – ne vieno V.Dambrausko kapituliacija. Nors šalia trenerio nuolat stovėjęs klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius yra laikomas vienu labiausiai patyrusių savo srities specialistų šalyje, akivaizdu, kad ir jis šiemet padarė nemažai klaidų rinkdamasis žaidėjus bei akivaizdžiai pralaimėjo rinkoje V.Čeburinui ir „Sūduvos“ prezidentui Vidmantui Murauskui.

fkzalgiris.lt nuotr./Mindaugas Nikoličius
fkzalgiris.lt nuotr./Mindaugas Nikoličius

Vien jau ką reiškia faktas, kad visas būrys buvusių žalgiriečių (kapitonas Algis Jankauskas, Semiras Kerla, Andro Švrljuga, Paulius Janušauskas) šiuo metu gina „Sūduvos“ garbę ir vaidina ypač svarbius vaidmenis šioje ekipoje.

Akivaizdu, kad jie kur kas labiau motyvuoti ir alkani už specialiai Čempionų lygos kovoms pirktus ir kovoti Lietuvos stadionuose sunkiai nusiteikiančius legionierius iš Rumunijos ar buvusios Jugoslavijos šalių.

Dar visai neseniai futbolo kuluaruose sklandė žinia, jog dabartiniai klubo vadovai nebūtų prieš perleisti komandą naujiems savininkams, jeigu sulauktų tinkamo pasiūlymo. Jei tai yra tiesa, pastarųjų savaičių įvykiai ir kritimas į antrąją poziciją „Žalgirio“ vadovus turėtų ypač neraminti.

Į A lygą sugrįžo intriga, kokios šalies futbolo mėgėjai neregėjo jau seniai. Arogantišką Guliverį tarp šalies futbolo liliputų pastarąjį penkmetį priminęs „Žalgiris“ šiemet yra kaip niekada pažeidžiamas. Ar bus parverstas, dar nežinia, bet šalies futbolo pasaulis artimiausią mėnesį bus suskilęs į dvi stovyklas – vilnietiškąją ir likusią, kuri tiki stebuklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius