Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į mūšį su serbais – su naujomis aprangomis, bet be trijų svarbių figūrų

Lietuvos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas išdėstė savo pasirinkimą. Antradienio popietę strategas paskelbė 23 futbolininkų pavardes, kuriais ketina remtis kitos savaitės pabaigoje įvyksiančiame UEFA Tautų lygos debiute su Serbijos rinktine.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į akistatą su pasaulio čempionate solidžiai rungtyniavusiais serbais lietuviai stos gerokai nukraujavę – komanda neturės svarbių futbolininkų beveik visose grandyse.

Tačiau nepaisant visų negandų, pirmiausia treneris nori žvelgti į teigiamus dalykus.

„Šie metai Lietuvos futbolui yra labai geri. Mūsų klubų pasirodymai Europoje teikia daug vilčių. Jų žaidimas ir rezultatai pranoko mūsų lūkesčius, o „Sūduva“ tas optimistines nuotaikas gali dar pratęsti. Manau kad ta patirtis, kurią įgijo žaidėjai šiemet Europoje, mums labai pravers ir Tautų lygoje“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Didžiausia problema lieka ta pati

Šį kartą rinktinėje nėra vieno pagrindinių gynybos ramsčių Edvino Girdvainio.

Gynėjas liepos pabaigoje pasirašė sutartį su Tel Avivo „Hapoel“ klubu, tačiau Izraelyje pernelyg ilgai neužsibuvo. Po trijų savaičių žydai nusprendė lietuvio paslaugų atsisakyti.

Prieš savaitę 25-erių gynėjas susirado naują karjeros stotelę – jis nuo šiol žais Azerbaidžane, UEFA Europos lygos atrankoje kovojusiame „Keshla“ klube.

Visgi rinktinės kandidatų sąraše klaipėdiečio pavardės nėra.

„Edvinas šiek tiek pasiblaškė po pasaulį, bet po tos kuriozinės situacijos pagaliau surado klubą. Visgi dar jame nesužaidė nė vienerių rungtynių, todėl jo šį kartą sudėtyje nebus. Panašiai ir su Vytautu Andriuškevičiumi, kuris pakeitė MLS klubą, bet jame taip pat kol kas nerungtyniavo“, – pasakojo E.Jankauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

Šį kartą treneris į gynėjų grandį įtraukė atraminiu saugu pastaruoju metu rinktinėje žaidusį Artūrą Žulpą. Savo sprendimą strategas aiškino paprastai.

„Pastaruoju metu Artūras savo klube žaidžia būtent gynėjo pozicijoje. „Tobol“ klubas žaidžia trimis gynėjais, o apie tokią taktinę schemą šiek tiek galvojome ir mes. Jei taip nuspręstume elgtis, Artūrui tai nebūtų jokia naujovė. Jis labai patyręs ir universalus. Gynyba yra viena opiausių mūsų problemų. Linas Klimavičius pastaruoju metu klube gauna žaisti nedaug, taip pat netekome Edvino Girdvainio. Todėl A.Žulpos universalumas mums šį kartą gali labai praversti“, – kalbėjo rinktinės treneris.

Nenorėjo stoti į karą su klubais

Šį kartą rinktinės stovykloje nebus ir pagrindinėje sudėtyje dažnai pastaruoju metu žaidusio Nerijaus Valskio.

Puolėjas birželį persikraustė į egzotiškąjį Tailandą ir atstovauja šios šalies „Ratchaburi“ klubui.

Kad gali kilti nesklandumų atvykti į rinktinę, žaidėjas jau buvo užsiminęs kiek anksčiau.

„Azijos šalių čempionatų tvarkaraščiai nesuderinti su Europos rinktinių grafikais. Tuo pačiu vyks Tailando čempionato rungtynės ir man tektų praleisti dvejas arba net trejas klubo rungtynes. Tikiuosi, kad su klubo vadovais ir treneriais pavyks rasti bendrą sprendimą ir galėsiu žaisti Lietuvos rinktinėje“, – prieš keletą savaičių dar vylėsi futbolininkas.

Klubo nuotr./Nerijus Valskis
Klubo nuotr./Nerijus Valskis

„Kalbėjausi su Nerijumi, jis norėjo atvykt, bet klubo vadovybė norėjo, kad liktų Tailande. Jie nusprendė, kad žaidėjo išvykimas trims rungtynėms būtų pernelyg didelė netektis. Niekada nenorime, kad žaidėjai patektų į konfliktus savo klubuose, kuriuose jie uždirba savo duoną. Nenorime stoti į karą ir sugriauti žaidėjo santykius su klubo vadovybe“, – savo filosofiją dėstą E.Jankauskas.

Išretėjusios puolėjų gretos

Dar vieno smūgio į paširdžius rinktinės treneris sulaukė praėjusį savaitgalį. Vokietijos trečios Bundeslygos rungtynėse traumą patyrė „Kaiserslautern“ marškinėlius vilkintis Lukas Spalvis, dar labiau susiaurindamas ir taip kuklų pasirinkimą atakos smaigalyje. Kiek anksčiau iš rikiuotės iškrito ir kitas rinktinėje gana sėkmingai debiutavęs snaiperis Karolis Laukžemis.

Pastarąjį kartą rinktinės marškinėlius L.Spalvis vilkėjo 2017-ųjų spalį rungtynėse su Malta (1:1).

Pastaruoju metu puolėjo pozicijoje Balstogės „Jagiellonia“ ekipos sudėtyje treneriai išbando Arvydą Novikovą. Paklaustas, ar rinktinės lyderis galėtų padėti spręsti 9-ojo numerio poziciją, E.Jankauskas tokią tikimybę vertino rezervuotai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

„Jau seniai neturime tokio tvirto pagrindinio puolėjo, kurio būtų galima ieškoti baudos aikštelėje. Senokai žaidžiame su mobilia trijule, kuri keičiasi pozicijomis. Ten gali atsidurti bet kuris mūsų žaidėjas. Bet taip žaidžia daug komandų ir mes neturime kito pasirinkimo“, – svarstė E.Jankauskas.

Balkaniško iššūkio nebijo

Su Serbija mūsiškiai Vilniuje kausis rugsėjo 7 d. LFF stadione. Po trijų dienų laukia kelionė į Podgoricą ir antrasis Tautų lygos mačas su Juodkalnija.

„Serbus man teko gyvai matyti pasaulio čempionate. Valandą laiko jie visiškai niekuo nenusileido brazilams. Jie turi labai galingą atakuojantį bloką, turi du tvirtus puolėjus, kokių mums ypač trūksta. Jie atakuoja labai gausiomis pajėgomis, mėgsta kontroliuoti kamuolį. Žaidėjai žaidžia stipriausiuose čempionatuose. Žinome, kokio kalibro tai yra priešininkas. Gerbiame jį, bet tikrai nebijome“, – kalbėjo strategas.

Su Serbijos rinktine mūsiškiai iki šiol yra susitikę keturis kartus ir laimėję kartą bei patyrę tris nesėkmes.

Atrankoje į 2006 m. pasaulio pirmenybes Algimanto Liubinsko treniruojama komanda Belgrade ir Vilniuje pralaimėjo vienodais rezultatais 0:2 tuometinei Serbijos ir Juodkalnijos bendrai komandai.

Atrankoje į 2010 m. planetos pirmenybes dabar Portugalijos futbolo federacijos techniniu direktorius dirbančio Jose Couceiro treniruojama komanda Belgrade gavo antausį 0:3, bet Marijampolėje vykusiame „lietaus mūšyje“ sensacingai atsirevanšavo 2:1. Tuomet du baudinius realizavo Mindaugas Kalonas ir Marius Stankevičius.

Lietuva su serbais
Data Vieta Rezultatas Treneris Įvarčiai
2005.09.03 Belgradas 0:2 A.Liubinskas
2005.10.08 Vilnius 0:2 A.Liubinskas
2008.10.11 Belgradas 0:3 J.Couceiro
2009.10.14 Marijampolė 2:1 J.Couceiro M.Kalonas (20), M.Stankevičius (68)

Su 2007 metais į UEFA ir FIFA šeimas priimta nepriklausoma Juodkalnijos rinktine mūsiškiai iki šiol dar nėra susitikę.

Aikštėje – su nauja autentiška apranga

Antradienio popietę istorinėje šalies vietai Valdovų rūmuose Artūras Žulpa, Mantas Kuklys ir Valdemaras Borovskis pristatė naują nacionalinės rinktinės aprangą.

Futbolininkų nugaras nuo šiol puoš Lietuvos šimtmečio progai skirtas logotipas.

„Autentiški marškinėliai, kurių iki šiol neturėjome. Nuo šiol mūsų šalies ir rinktinės simbolis Vytis aprangoje bus įspaustas, o nugaroje puikuosis Lietuvos šimtmečiui skirtas logotipas. Su juo žaisime visas Tautų lygos rungtynes. Taip pat aprangos marškinėlius ir kelnaites puošią šimtmečiui skirti ornamentai. Pagal UEFA reikalavimus nacionalinių rinktinių aprangoje galimos tik dvi spalvos. Mūsų naujojoje aprangoje tų spalvų yra daugiau – persipina keturios-penkios. Turėjome rebusą, kaip tai išspręsti, bet UEFA vadovai į mūsų prašymus šį kartą pažiūrėjo geranoriškai“, – pasakojo LFF komercijos direktorius Edgaras Stankevičius.

Rinktinės sudėtis

Vartininkai:

1. Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis)
2. Džiugas Bartkus (Vilniaus „Žalgiris“)
3. Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)

Gynėjai:

4. Algis Jankauskas (Marijampolės „Sūduva“)
5. Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“)
6. Valdemaras Borovskis („Trakai“)
7. Egidijus Vaitkūnas („Minsk“, Baltarusija)
8. Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“)
9. Justinas Januševskis („Trakai“)
10. Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)

Saugai:

11. Artūras Žulpa („Tobol“, Kazachstanas)
12. Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)
13. Justas Lasickas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)
14. Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija)
15. Ovidijus Verbickas (Marijampolės „Sūduva“)
16. Mantas Kuklys (Taldykorgano „Žetysu“, Kazachstanas)
17. Donatas Kazlauskas („Trakai“)
18. Danielis Romanovskis („Zemun“, Serbija)
19. Simonas Paulius (Lodzės „Widzew“, Lenkija)
20. Modestas Vorobjovas („Trakai“)
21. Povilas Leimonas (Marijampolės „Sūduva“)

Puolėjai:

22. Fiodoras Černychas (Maskvos „Dinamo“, Rusija)
23. Darvydas Šernas („Sogdiana Jizzakh“, Uzbekistanas)

VIDEO: „Vieni vartai“: (ne)paskutinės „Sūduvos“ 90 minučių, intriga „A“ lygoje ir Italijos čempionatas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius