Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš futbolo stumiamas Arūnas Pukelis prieš LFF vadą Julių Kvedarą ruošia naują ataką

Šešėlinio pasaulio autoritetu vadinamo, bet legalų verslą Lietuvoje ir Baltarusijoje plėtojančio Arūno Pukelio bandymai su trenksmu grįžti į šalies futbolą kol kas atsimušė į paskubomis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) suręstą barikadą, tačiau tauragiškis nuleisti rankų neketina ir tvirtina, jog darys viską, kad dabartinė šalies futbolo valdžia prieitų liepto galą.
Julius Kvedaras, Arūnas Pukelis ir Edvinas Eimontas
Julius Kvedaras, Arūnas Pukelis ir Edvinas Eimontas

Rinkiminė kova jau prasidėjo

Nors LFF prezidento rinkimai vyks tik ateinantį pavasarį, ietis pradėta laužyti jau dabar. Netenka abejoti, kad pastarosiomis savaitėmis Tauragės apskrityje kilęs triukšmas yra susijęs su kitąmet vyksiančiais rinkimais, kuriuose bus siekiame iš posto išversti nuo 2012-ųjų metų federacijai vadovaujantį Julių Kvedarą.

LFF koridoriuose tvyro įtampa. Ne kartą futbolo stagnacija kaltintas J.Kvedaras ir bendražygiai pirmą kartą sulaukė ne tik viešos kritikos, tačiau ir realių opozicijos veiksmų.

Lapkričio pradžioje vykusiame neeiliniame Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) posėdyje buvo atstatydintas 15 metų federacijai vadovavęs Sigitas Jukna ir vienbalsiu visų federacijos narių pritarimu naujuoju prezidentu išrinktas A.Pukelis.

Pasak naujojo vadovo, imtis šių pareigų jis buvo kalbinamas mažiausiai penkerius metus. „Dėl daugybės verslo reikalų ir užimtumo vis nesiryždavau imtis šio darbo, tačiau matydamas, kokia pastaruoju metu supriešinta Tauragės futbolo bendruomenė, nutariau pabandyti ir prikelti mūsų futbolą iš pelenų“, – apie savo motyvus 15min.lt kalbėjo A.Pukelis.

Jis neslėpė, kad žengti šį žingsnį nuspręsta ir galvojant apie kitąmet vyksiančius LFF prezidento rinkimus. „Tikiu, jog su tinkamu kandidatu galime įvykdyti permainas“, – neabejojo verslininkas.

Trečiadienį buvęs Lietuvos rinktinės trenerio asistentas ir ilgametis futbolininkas Valdas Ivanauskas su buvusiu futbolininku, o dabar verslininku Arūnu Šuika, jaunystėje futbolą taip pat žaidusiu Kovo 11-osios Akto signataru ir ambasadoriumi, advokatu Česlavu Okinčicu, verslininku ir futbolo veteranų sąjungos „Meistrai“ atstovu Raimondu Karpavičiumi bei politologu Laurynu Kasčiūnu jau rengia spaudos konferenciją, kurioje paskelbs apie savo tikslus dalyvauti naujos LFF vadovybės rinkimuose, o konferenciją pavadino „Nusikalstama Lietuvos futbolui LFF veikla“.

Kol kas nėra jokių žinių, kad ši iniciatyva ar šie asmenys būtų kaip nors susiję su A.Pukeliu ar jo veiksmais. Tik tiek, kad A.Pukelis puikiai pažįsta Marijampolėje verslą turintį R.Karpavičių, nes ir pats Marijampolėje turi verslo interesų.

Opoziciją izoliuoti – įprasta

Visgi LFF vadovybė į iš lėto kasamą duobę sureagavo žaibiškai. Praėjusį ketvirtadienį LFF Vykdomasis komitetas sustabdė TAFF narystę. Anot LFF, S.Jukna iš TAFF prezidento posto buvo atšauktas anksčiau nei numatyta įstatuose.

Kad moka tvarkytis su nepaklusniais savo nariais, LFF jau įrodė ir prieš ketverius metus, kai taip pat iš kovos eliminavo opozicijos atstovus ir surengė prezidento rinkimus „savoje“ aikštėje.

TAFF narystė šalies futbolo federacijoje sustabdyta laikinai, iki artimiausios LFF Konferencijos, jei Vykdomasis komitetas iki šios Konferencijos nenuspręstų kitaip. Tai reiškia, kad tauragiškiai netenka LFF narės statuso ir teisių.

Kad moka tvarkytis su nepaklusniais savo nariais, LFF jau įrodė ir prieš ketverius metus, kai taip pat iš kovos eliminavo visus opozicijos atstovus ir surengė prezidento rinkimus „savoje“ aikštėje.

2012-aisiais LFF ryžtingais veiksmais užčiaupė nuolat federacijos veiklą kritikavusį tuometinį Vilniaus apskrities federacijos (VAFF) vadovą Ritą Vaiginą ir pašalino jo vadovaujamą organizaciją iš narių. Oficiali tokio sprendimo priežastis – VAFF savavališkumas ir oficialių nuostatų reikalavimų nesilaikymas, bet neoficialiai kalbėta, kad suspendavus VAFF, R.Vaiginas neteko progos atsivesti į rinkimus savo kandidatą.

Pirštu baksnoja į įstatus

„Yra teisinės procedūros, kurios numatytos LFF ir TAFF įstatuose. Jomis ir vadovausimės. Atsižvelgdamas į situaciją, LFF Vykdomasis komitetas savo kompetencijos ribose priėmė sprendimus. Dabar sprendimus turėtų priimti TAFF vadovai“, – kalbėdamas su 15min.lt žurnalistu, į didesnius samprotavimus, jog galėtų pripažinti netikėtai pasikeitusią Tauragės futbolo vadovybę, nesileido LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

– Ar LFF paskelbus šį sprendimą, tauragiškiai buvo susisiekę su federacija?15min.lt paklausė E.Eimonto.

– Be abejonės. Mūsų teisininkai bendrauja nuolat.

– Kokių tolesnių žingsnių dabar tikitės? Ar tai reiškia, kad TAFF privalo atstatyti tą padėtį, kuri buvo?

– Taip, atstatyti ankstesnę padėtį ir elgtis taip, kaip nustatyta įstatuose.

Jie supranta, kokia yra situacija. Mes taip pat suprantame, kokią situaciją turime. Ir ji kitokia negali būti. Privalome gerbti teisines normas.

– Ar tauragiškiai pagrindė, kodėl nusprendė keisti vadovybę?

– Šioje situacijoje nenorėčiau pernelyg plėstis. Yra dalykų, kuriuos jie mato savaip ir, pasakyčiau, kad visi jie netgi matyti viešojoje erdvėje. Mes į šį reikalą pažiūrėjome iš teisinės pusės ir įvertinome, ar visi šie sprendimai atitinka tas normas, kurios yra įstatuose. Padarius išvadas, buvo priimtas toks Vykdomojo komiteto sprendimas.

– Jei tokia situacija užsitęstų iki pavasario, ar tai reikštų, kad Tauragės „Tauras“ negalėtų dalyvauti ateinančio sezono I lygos čempionate?

– „Tauras“ yra Tauragės apskrities futbolo federacijos narys. Nesu teisininkas, tačiau man atrodo, kad jeigu narys yra suspenduotas, tai reiškia, kad ir jo nariai nėra visateisiai LFF nariai.

– Tai reikštų, kad kitos išeities TAFF šiuo metu neturi, kaip tik sutikti su jūsų pasiūlytu ankstesnės tvarkos atstatymu...

– Taip, mes visada deklaruojame, jog elgiamės pagal įstatus. Manau, jog tauragiškiai turėjo tą jau taip pat suprasti.

– Kokia buvo jų reakcija?

– Jie supranta, kokia yra situacija. Mes taip pat suprantame, kokią situaciją turime. Ir ji kitokia negali būti. Privalome gerbti teisines normas.

Realiai apie tai mes sužinojome po visko, kai sprendimai buvo padaryti. Jei atvirai, apie tai iš pradžių išgirdome tik neformaliai, o kol buvo pranešta ir oficialiai – užtruko laiko.

– Galbūt TAFF buvo anksčiau įspėjusi LFF, kad ketina imtis permainų?

– Realiai apie tai mes sužinojome po visko, kai sprendimai buvo padaryti. Jei atvirai, apie tai iš pradžių išgirdome tik neformaliai, o kol buvo pranešta ir oficialiai – užtruko laiko.

– Ar LFF sprendimui galėjo turėti įtakos, kad TAFF vairą perėmęs A.Pukelis jau daug metų siejamas su kriminaliniu pasauliu?

– Nekomentuoti yra negerai, bet pasakysiu taip – laikomės tų normų, kurios nustatytos šalies, LFF bei TAFF įstatymuose ir nuostatuose.

– Kaip apskritai žvelgiate į tokių žmonių atėjimą į futbolą?

– O kaip gali žvelgti? O kaip žvelgiama į tokių pačių žmonių atėjimą į savivaldybes, Seimą ir pan.? Jeigu įstatymas tai leidžia ir neužkerta kelio, reiškia, visi turi tokias teises.

TAFF nuomonės apie J.Kvedarą nekeis

Tauragės futbolo valdžią į savo rankas perėmęs A.Pukelis tikina nesitikėjęs tokio griežto kirčio ir teigia, jog E.Eimontas meluoja, jog šios rokiruotės TAFF vadovybėje LFF vadovams buvo netikėtos. Kalbėdamas su 15min.lt verslininkas tvirtino, jog buvo apsilankęs federacijoje ir kalbėjosi apie susidariusią situaciją.

Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr./Arūnas Pukelis
Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr./Arūnas Pukelis

„Manome, kad toks LFF sprendimas yra tikrai per griežtas. Federacija galėjo duoti paaiškinimą ir per tam tikrą laiką mums leisti pasitaisyti. Jei LFF aiškina, kad buvo pažeista tvarka, galėjo paaiškinti, kaip ir kas turi būti padaryta ir mes per mėnesį ar du būtume viską sutvarkę, galbūt netgi būtume surengę pakartotinius rinkimus. Jaučiant priešpriešą man, kenkti visai TAFF nederėtų“, – susidariusią situaciją 15min.lt komentavo A.Pukelis.

– Ar toks federacijos sprendimas buvo netikėtas? – paklausėme naujojo TAFF vadovo.

– Negalvojau, kad sprendimas bus toks griežtas, bet akivaizdu, kad rinkiminė kova jau prasidėjo. Tokiu žingsniu jie iš karto nubraukė penkis delegatų balsus, kurie jiems būtų nepalankūs.

Jei būčiau lojalus ponui Kvedarui ir kai kuriems jo komandos nariams, neabejoju, kad būtų mano kandidatūrą patvirtinęs ir aš sėkmingai būčiau dalyvavęs Vykdomojo komiteto posėdžiuose. Bet kai aš tiesiai jam į akis išsakiau savo poziciją ir pagrindžiau teiginius aiškiais faktais ir argumentais, jis aiškiai suprato, kad jo kandidatūros nepalaikysiu. Ir šiai dienai turime tokią situaciją, kokią turime.

Bet kai aš tiesiai jam į akis išsakiau savo poziciją ir pagrindžiau teiginius aiškiais faktais ir argumentais, jis aiškiai suprato, kad jo kandidatūros nepalaikysiu. Ir šiai dienai turime tokią situaciją, kokią turime.

– Buvote susitikęs su J.Kvedaru ir kalbėjotės akis į akį?

– Taip, buvau apsilankęs federacijoje.

– Tai reiškia, kad federacija žinojo apie jūsų ketinimus perimti TAFF vairą?

– Taip, žinojo, bet atsakymo man jokio nedavė. Supratau, kad jei išreikšiu lojalumą, jokių problemų nekils. Dabar Vykdomajame komitete dalyvauja tik šešių apskričių atstovai. Ar sunku būtų pastatyti papildomas keturias kėdes ir prijungti likusias keturias apskritis? Tie, kurie lojalūs, sėdi, o tie, kurie nelojalūs – pastumti į šalį.

– Kokią išeitį matote dabartinėje situacijoje?

– Penktadienį buvau susirinkęs Tauragės vykdomojo komiteto narius ir su jais kalbėjausi. Nenoriu išgąsdinti žmonių, nes, patikėkite, ne pats atėjau, o buvau išrinktas.

Iš futbolo man tikrai nieko nereikia. Ten reikia tiesiog visuomeniniais pagrindais daug dirbti. Nusprendėme laukti iš LFF protokolo, kur jų teisininkas nustatė pažeidimus. Jei tai bus susiję su mano kandidatūra, visada sakiau, kad nekenksiu futbolui ir neįsivelsiu į teismų rutiną, sėkmingai atsistatydinsiu ir kitame mūsų visuotiniame susirinkime bus išrinktas kitas prezidentas. Bet patys suprantate, kad TAFF savo nuomonės apie J.Kvedarą tikrai nepakeis. Tai nėra mano nuomonė, tai yra visos futbolo apskrities nuomonė.

Ar sunku būtų pastatyti papildomas keturias kėdes ir prijungti likusias keturias apskritis? Tie, kurie lojalūs, sėdi, o tie, kurie nelojalūs – pastumti į šalį.

– LFF teigimu, TAFF narystė gali būti sugrąžinta tik tokiu atveju, jei bus atstatyta ankstesnė situacija. Ar yra tokia tikimybė?

– Tokios galimybės nėra. Kokie čia sovietiniai Stalino metodai? Ar J.Kvedaras renka TAFF prezidentą, ar asociacijos nariai? Pastarieji prezidento poste nori matyti ne gerbiamą S.Jukną, o kitus žmones.

Akivaizdu, kad J.Kvedaras nori pastatyti sau lojalų žmogų, tačiau taip tikrai nebus. Galiu tai kategoriškai pasakyti. Kad galimas A.Pukelio pasitraukimas – taip pat galiu kategoriškai pasakyti, bet S.Juknos sugrįžimas – neįmanomas! Jei jis nori atstatinėti tvarką, tegul kuria UAB'us ir skiria direktorius, kokie jam patinka, o čia yra asociacija, kuri veikia pagal visai kitus įstatus. Pirmadienį pats skambinau LFF generaliniam direktoriui ir prašiau, kad atsiųstų man protokolą, kad galėtume padarytas klaidas ištaisyti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Kvedaras
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Kvedaras

– Protokolo, kuriame išdėstyti visi pažeidimai, dar negavote?

– Kol kas negavome. Po to posėdžio pats skambinau Vykdomojo komiteto nariams ir klausiau, kokie procesiniai pažeidimai buvo užfiksuoti. Daugelis sako, kad nežino, nei už ką, nei kaip balsavo, nes jokia darbotvarkė jiems nebuvo pateikta. Visi kaip teletabiai paima ir pakelia rankas, kaip paprašo Kvedaras.

Trečiadienį elektroniniu paštu gavau laišką, kuriame prašoma pateikti informaciją apie savo teistumą. Nuvykau į Vidaus reikalų ministeriją ir užsakiau pažymą, kuri išduodama per dešimt dienų. Negaliu per parą laiko pristatyti šios pažymos, tačiau taip LFF pasielgė specialiai – kad neturėčiau terminų ir argumentų.

Kaip gali federacijai vadovaujantis žmogus neprisiimti atsakomybės, kai rinktinės rezultatai – blogiausi per visą nepriklausomos šalies istoriją?

– Iš jūsų kalbos susidaro įspūdis, kad kai kurie Vykdomojo komiteto nariai taip pat nelabai patenkinti dabartinių LFF vadovų darbu...

– Daug kas nepritaria dabartinei politikai, bet žmonės bijo. Jie yra įbauginti. Niekas netiki, kad J.Kvedarą gali kažkas nuversti.

Kovoti su vėjo malūnais, kurie sukasi tiek metų, labai sunku. Nesakau, kad dabartinėje federacijoje visi blogi. Tikrai taip nėra, bet jie tiesiog yra nepajėgūs ką nors pakeisti. Akivaizdu tik viena, kad ten labiausiai trūksta futbolo vadybos, aiškios struktūros ir skaidraus finansavimo. Tą visi puikiai ir taip žino, nesu aš čia vienas toks protingas. Kaip gali federacijai vadovaujantis žmogus neprisiimti atsakomybės, kai rinktinės rezultatai – blogiausi per visą nepriklausomos šalies istoriją?

– Esate išsakęs mintį, kad su tinkamu pretendentu esate pasirengęs eiti į LFF prezidento rinkimus, bet pats kandidatuoti neketinate. Ar ir toliau laikotės šios nuomonės ir galbūt jau turite kandidatą, kurį galėtumėte palaikyti?

– Visiškai teisingai. Aš pats tikrai kandidatuoti neketinu, nes esu teistas, tad vėl kiltų bereikalingas ažiotažas. To nereikia. Bet žinau, jog tikrai yra žmonių, kurie norėtų ir sugebėtų dirbti šį darbą. Manau, jog artimiausiu metu žmonės juos pamatys. Suinteresuotų grupių yra ne viena.

Čia turi ateiti žmogus, kažkada anksčiau pats žaidęs futbolą ir turintis sentimentų šiai sporto šakai, kažką pasiekęs ir pats turintis pinigų. Tuomet žmogus ir nesilies prie tų 7 mln. eurų, kuriais operuoja LFF. Žmogui šis postas turi būti garbė ir prestižas, jis turi būti autoritetas. Kai tik ateina vadovauti kas nors iš bendrabučio, tuomet ir prasideda pinigų švaistymas į kairę ir į dešinę.

Futbole – ne naujokas

A.Pukelis Lietuvos futbole nėra naujokas. Prieš šešerius metus jis buvo siejamas su Panevėžio „Ekrano“ klubu. Neoficialiai kalbėta, kad prieštaringos reputacijos ir įtakingomis pažintimis garsėjantis verslininkas per tarpininkus buvo nusitaikęs ir į dar pora šalies futbolo klubų.

Žmogui šis postas turi būti garbė ir prestižas, jis turi būti autoritetas. Kai tik ateina vadovauti kas nors iš bendrabučio, tuomet ir prasideda pinigų švaistymas į kairę ir į dešinę.

Nors oficialiai ši informacija niekada taip ir nebuvo patvirtinta, futbolo kuluaruose vieša paslaptimi buvo laikoma, kad kai kurios A lygos komandos specialiai pralaimėdavo rungtynes, o už jų stovintys veikėjai susižerdavo milžiniškus pelnus statydami už iš anksto sutartus rezultatus.

Būtent ant šalies klubinio futbolo padangės užslinkęs lažybų debesis įsiutino ir buvusio tuomečio geriausio šalies klubo FBK „Kaunas“ savininką Vladimirą Romanovą. Ekscentriškasis bankininkas galiausiai pratrūko ir išvadinęs pirmenybes „Lažybų lyga“ 2009 metais surengė demaršą ir pasitraukė iš elitinio diviziono.

Tuomet garsiai kalbėta, kad per pažintis su aukščiausiais LFF veikėjais mafija kėsinasi perimti garsiausius Lietuvos futbolo klubus. Būtent tuo laikotarpiu šalies futbolo elite pradėjo figūruoti Tauragės „Tauro“ pavadinimas. Kelių vietos verslininkų iniciatyva klubas išgyveno renesansą ir 2008-2009 metų sezoną laimėjo LFF I lygos pirmenybes bei pakilo į aukščiausiąją lygą. Nors tuo metu nemažai kalbėta apie klubo dalininkų prieštaringą reputaciją, tai nesutrukdė komandai jau debiutiniame sezone A lygoje užimti penktąją vietą.

Legalizuoja neteisėtas veiklas?

Jau tuo metu A.Pukelio daromą įtaką šalies futbolui patvirtino ir faktas, kad Tauragėje buvo skubiai pradėtas rekonstruoti futbolo stadionas, kuris talpina apie 3 tūkst. aistruolių.

Tuometis LFF prezidentas L.Varanavičius gynėsi, kad tarp A lygos klubų akcininkų A.Pukelio pavardė nefigūruoja, tad ir surasti siūlo galą yra neįmanoma.

Tuometis LFF prezidentas L.Varanavičius gynėsi, kad tarp A lygos klubų akcininkų A.Pukelio pavardė nefigūruoja, tad ir surasti siūlo galą yra neįmanoma.

Tokie ėjimai futbolo pasaulyje yra tapę kone klasika. Norėdamos legalizuoti savo veiklą nusikalstamos grupuotės dažnai pradeda remti futbolo, ledo ritulio ar krepšinio klubus. Tokie scenarijai neretai sutinkami Rusijoje, Rytų Europos, Azijos bei Pietų Amerikos šalyse. Dažniausiai milžiniškos sumos statomos Azijos šalių bendrovėse, o iš susižertų apvalių sumų dalis pelno atitenka ir klubų savininkams.

Nors LFF kasmet giriasi palaikanti ryšius su Lošimų priežiūros tarnyba (LPT), o kovojant su nelegalių lažybų organizatoriais internetu net yra pateiktos Azartinių lošimų įstatymo pataisos, sustabdyti sąžiningo žaidimo principų nepaisančių veikėjų pasiutpolkę sekasi vis sunkiau.

Dėl šių piktžaizdžių šiemetinio A lygos čempionato nebaigė net du klubai – Pakruojo „Kruoja“ ir „Klaipėdos granitas“, o neaiškios reputacijos tamsaus gymio jaunuolių su telefonais rankose šalies čempionato rungtynėse galima išvysti vis dažniau.

zalgiris-vilnius.lt nuotr./Įtartini asmenys per Pakruojo „Kruojos“ rungtynes
zalgiris-vilnius.lt nuotr./Įtartini asmenys per Pakruojo „Kruojos“ rungtynes

Dėl E.Daktaro sumušimo gali sėsti į kalėjimą

Nesantaikos kibirkštis tarp dabartinės LFF valdžios ir A.Pukelio veikiausiai reikėtų vertinti atsižvelgiant ne tik į šalies futbolo kontekstą.

LFF dabartinis prezidentas Julius Kvedaras nuo seno laikomas savu žmogumi „Daktarų“ kompanijose, tarp jų buvo žinomas Lialkos pavarde. Iš Vilijampolės kilęs kaunietis prieš pora dešimtmečių buvo ne kartą pastebėtas prie vieno stalo su žinomiausiais tų laikų banditais legendomis apipintame Kauno „Vilijos“ restorane.

Būtent su „Daktarų“ grupuotės lyderio Henriko Daktaro sūnumi Enriku sukonfliktavęs A.Pukelis gegužės pabaigoje atsidūrė teisme dėl Kaune vykusio incidento. Jo metu pernai lapkritį garsaus mafijos vadeivos sūnus miesto centre buvo pagrobtas, išvežtas į užmiestį ir žiauriai sumuštas. Pareigūnai nustatė, kad tai padarė A.Pukelis su nenustatytais bendrininkais. A.Pukelis neneigė įkišęs į bagažinę E.Daktarą, tačiau tikina jo nemušęs. E.Daktaras neslepia pykčio A.Pukeliui, bet neturi jam pretenzijų. A.Pukelis teigia pamokęs E.Daktarą už tai, kad šis pažeminęs jo žmoną.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Pukelis su žmona
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Pukelis su žmona

„Aš jo nemušiau, tik šiek tiek pavėžinau. Ar įgrūdau į bagažinę? Koks skirtumas, kur važinėtis. Jis pažemino mano šeimą – aš pažeminau jį“, – teisme teigė A.Pukelis.

Pasak prokuroro, nuvežęs E.Daktarą į užmiestį prie Ringaudų nukentėjusįjį išskirtine fizine jėga ir karštu būdu garsėjantis A.Pukelis sudavė jam 13 smūgių, nuskėlė 4 dantis. E.Daktarui taip pat lūžo ranka.

Įdomus faktas

Kitų šalies apskričių futbolo federacijose galima taip pat rasti prieštaringų asmenų. Vienas tokių – Marijampolės apskrities futbolo federacijos valdybai priklausantis verslininkas Žydrūnas Buzas. Jis kaltintas ne viena afera, o dėl nelegalios bankinės veiklos net buvo uždarytas į kalėjimą. 1994 metais Ž.Buzas įkūrė vieną keisčiausių ir realiai vos pusę sezono egzistavusią komandą per Lietuvos futbolo istoriją – Marijampolės „Žydrių“. Vilniaus AFK „Neris“ klubo teises perėmusi ekipa aukščiausiojoje lygoje neužsibuvo ir kaipmat buvo išformuota.

Teigiama, kad likus kelioms dienoms iki Kauno policiją ant kojų sukėlusio E.Daktaro pagrobimo, A.Pukelis skaitė pranešimą Vilniuje surengtoje verslo konferencijoje, į kurią buvo atvykę ir įtakingų šalies politikų. Tarp jų – premjeras Algirdas Butkevičius. Jis ne kartą pastebėtas žinomų politikų kompanijoje, pavyzdžiui su Viktoru Uspaskichu ar buvusiu vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.

Jei prokurorai teismui įrodys A.Pukelio kaltę, Tauragės apskrities futbolo federacijai gali tekti rinkti naują prezidentą, nes jam gresia kalėjimas ik 3 metų.

Naują aukso gyslą rado Baltarusijoje

A.Pukelis kadaise Šviniaus pravardę gavo dėl didžiulės fizinės jėgos. Jis, pareigūnų duomenimis, jaunystėje vadovavo vienai įtakingiausių ir garsiausių Lietuvos nusikalstamų susivienijimų – „švininių“ grupuotei. Ši grupuotė buvo įtariama ir reketu, ir grobimais, ir kontrabanda, ir kitais sunkiais nusikaltimais, bet A.Pukeliui pavykdavo išsisukti nuo belangės.

Pralobęs jis tapo verslininku ir naują aukso gyslą surado Baltarusijoje. Lietuvos pareigūnų sukaupti duomenys leidžia teigti, jog Baltarusijos valdžios interesams Lietuvoje gali atstovauti verslininkais tapę nusikalstamo pasaulio autoritetai.

Jis ne kartą pastebėtas žinomų politikų kompanijoje ir neformalioje aplinkoje. Pavyzdžiui su Viktoru Uspaskichu ar buvusiu vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.

Vienas tokių – tauragiškis A.Pukelis. Teigiama, jog šio asmens palaiminimo reikia daugeliui savo verslą kaimyninėje šalyje pradėti norinčių Lietuvos verslininkų, o ne kartą teistas Lietuvos pilietis palaiko draugiškus ryšius su aukštais Baltarusijos pareigūnais.

2011 metais jis Baltarusijoje valdė pusę statybos bendrovės „Magnus group“ akcijų. Tačiau tikroji „švininių“ grupuotės interesų sfera, pareigūnų duomenimis, visą laiką buvo per sieną plūstančių cigarečių ir degalų kontrolė.

Buvo patekęs ir į komiškas situacijas

Maždaug prieš dešimtmetį A.Pukelio pavardė policijos suvestinėse figūruodavo kur kas dažniau. Prieštaringos reputacijos verslininkas ne kartą buvo įsivėlęs ir į gana originalias istorijas. Viena tokių – 2008-aisiais, kai vairuodamas savo „Mercedes Benz“ nepraleido jį ketinusio lenkti automobilio ir užblokavo jam kelią. A.Pukelis išplūdo automobilio savininką, kuris, pasirodo, buvo tuometinis Tauragės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Raimondas Matemaitis.

A.Pukelis parodė tik savo asmeninį pasą ir stebėjosi, kad pareigūnai jo nepažįsta bei tvirtino, kad Tauragės policija niekada jo nestabdo ir dėl to jis nesivežioja vairuotojo pažymėjimo.

Tų pačių metų vasarą neprisegusį saugos diržo A.Pukelį sustabdė ir Tauragės rajono policijos patruliai. Paprašytas parodyti vairuotojo pažymėjimą ir kitus automobilio dokumentus bei papūsti į alkoholio matuoklį, jis parodė tik savo asmeninį pasą ir stebėjosi, kad pareigūnai jo nepažįsta bei tvirtino, kad Tauragės policija niekada jo nestabdo ir dėl to jis nesivežioja vairuotojo pažymėjimo.

Prieš vienuolika metų A.Pukelis buvo sulaikytas Vokietijoje, kai jo automobilyje policija rado 271 tūkst. svarų sterlingų grynųjų pinigų, kurie buvo gauti Didžiojoje Britanijoje ir Belgijoje pardavus kontrabandos būdu gabentas cigaretes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius