-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš kalėjimo paleistas Vadimas Kastujevas žada „tikrojo „Žalgirio“ sugrįžimą

Iš kalėjimo Maskvoje neseniai paleistas vilnietis verslininkas Vadimas Kastujevas dėl savo valdomo bankrutuojančio Vilniaus futbolo klubo „Žalgiris“ kreipėsi į teismą, pareikšdamas pretenzijas į šį garsų prekės ženklą ir reikalaudamas neturtinės žalos atlyginimo.
Legendinio „Žalgirio“ vardas masina ne tik futbolo žmones, bet ir vertelgas.
Legendinio „Žalgirio“ vardas masina ne tik futbolo žmones, bet ir vertelgas. / BFL nuotr.

Iš kalėjimo Maskvoje paleistas ir tyliai į Lietuvą neseniai grįžęs prieštaringos reputacijos verslininkas Vadimas Kastujevas planuoja gaivinti jam priklausančią „Žalgirio“ futbolo komandą ir grįžti su ja į Lietuvos aukščiausiąją lygą. Tai reikštų dabartinio „Žalgirio“ sunaikinimą.

Tai „15min“ ketvirtadienį pranešė V.Kastujevo valdomo bankrutuojančio Vilniaus futbolo klubo „Žalgiris“ interesams atstovaujantis advokatas Erikas Saukalas.

Anot teisininko, Vilniaus futbolo klubas „Žalgiris“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydamas sudrausminti Vilniaus miesto futbolo draugijos „Žalgiris“ atstovus. V.Kastujevo „Žalgiris“ siekia atsiimti klubo vardą ir simboliką.

Teisme planuojama nagrinėti civilinę bylą dėl neteisėto žymens „Žalgiris“ naudojimo. Tiesa, vakar planuotas parengiamasis posėdis neįvyko, nes susirgo teisėja.

Žalą vertina 100 000 Lt

Ieškovai prašo teismo ne tik priteisti 100 000 Lt neturtinės žalos kompensaciją, bet ir uždrausti Vilniaus miesto futbolo draugijos (VMFD) „Žalgiris“ atstovams ateityje naudoti šį vardą.

Ieškovų advokatas minėjo, kad iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) yra gautas nedviprasmiškas signalas, jog apie du „Žalgirius“ šalies futbolo pirmenybėse negali būti nė kalbos.

VMFD „Žalgiris“ atstovaujanti teisininkė „15min“ teisme sakė, kad oponentų pretenzijas atsakovai vertina kaip nepagrįstas.

Anot advokatės, žodis „Žalgiris“ yra tapęs tarsi tautos simboliu ir bendriniu žodžiu.

Jei teismas vis dėlto uždraustų Vilniaus miesto futbolo draugijai naudoti „Žalgirio“ vardą, Lietuvos aukščiausioje lygoje žaidžiantis klubas privalėtų pakeisti pavadinimą.

Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr/Byla dėl V. Kastujevo milijonų atidėta iki pavasario.
Vadimas Kastujevas

V.Kastujevo atstovas E.Saukalas minėjo, kad verslininkas valdo tris prekės ženklus ir norėtų juos išlaikyti. Anot teisininko, Vilniaus miesto futbolo draugijos atstovai ėmė naudoti „Žalgirio“ vardą net neatsiklausę šeimininkų.

Pašnekovas neatmetė galimybės, jog V.Kastujevo atstovai nebūtų atmetę prašymo, jei sulauktų oficialaus kreipimosi dėl teisės vadintis „Žalgiriu“.

Kada Vilniaus apygardos teisme pavyks surengti šios bylos posėdį, kol kas neaišku.

Turės būti tik vienas „Žalgiris“

Lietuvos futbolo federacija į abiejų šalių ginčą nelinkusi kištis. LFF prezidentas Liutauras Varanavičius teigia, kad sprendimą dėl „Žalgirio“ vardo naudojimo turi priimti teismas.

„Mūsų varžybų reglamente aiškiai parašyta, kad dvi komandos tais pačiais pavadinimais A ir I lygoje žaisti negali, tačiau kas turi teisęs vadintis „Žalgiriu“, spręs ne federacija, o teismas“, – iškilusį konfliktą komentavo L.Varanavičius.

„Žalgirio“ įmonė futbole nefigūruoja. Tai bankrutavęs klubas, kurio likvidacija šiuo metu vykdoma, – komentavo LFF vadovas L.Varanavičius.

Tiesa, jis patikino, kad jei planus grįžti į futbolą V.Kastujevui pavyktų įgyvendinti, šiai komandai tektų viską pradėti nuo nulio. Pasak L.Varanavičiaus, V.Kastujevo „atkurtas klubas“ būtų laikomas ne atsikūrusiu, o visiškai nauju klubu, kuris UEFA varžybose galėtų dalyvauti tik dar po trejų metų.

Tokį pereinamąjį laikotarpį turėjo pereiti ir VMFD „Žalgiris“, kuris UEFA varžybose galės debiutuoti jau kitąmet.

„Žalgirio“ įmonė, kurios dalininkas buvo V.Kastujevas, futbole nefigūruoja. Tai bankrutavęs klubas, kurio likvidacija šiuo metu vykdoma. Be to, jau trejus metus šis klubas nedalyvavo jokiose varžybose, todėl, jei V.Kastujevas vėl suburtų futbolo komandą, ji pradėti žaisti turėtų žemiausioje lygoje ir trejus metus dalyvauti UEFA varžybose negalėtų“, – teigė L.Varanavičius.

Į „Žalgirio“ vardą bandė pretenduoti ir šiemet I lygą laimėjusi ir į aukščiausiąją lygą iškopusi Vilniaus REO ekipa, bet liko nieko nepešusi.

Kas yra kas?

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijoje
Liutauras Varanavičius

Vilniaus „Žalgirio“ futbolo komanda susikūrė 1962 m. Sovietmečiu klubas pasiekė puikių rezultatų, išugdė daugybę puikių futbolininkų, tačiau atgavus nepriklausomybę „Žalgiriui“ atėjo sunkūs laikai.
2006 m. klubo savininku tapo milijonierius V.Kastujevas, perpirkęs akcijas iš Janušo Lopučio. Tačiau 2008 m. V.Kastujevas Maskvoje pateko į kalėjimą, o jo išlaikomas „Žalgiris“ susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis ir tapo neveiksniu. Klubui buvo iškelta bankroto byla, komandos treneriai ir futbolininkai liko negavę atlyginimų. Skolos jiems iki šiol negrąžintos.

V.Kastujevas valdė ne tik klubą, bet ir Antakalnyje, prestižinėje vietoje esančią „Žalgirio“ treniruočių bei poilsio bazę. Dabar iš jos liko tik griuvėsiai.

Gelbėdami nykstančią legendinę komandą „Žalgirio“ žaidėjai ir sirgaliai 2009 m. įkūrė Vilniaus miesto futbolo draugiją „Žalgiris“. Debiutavęs LFF I lygoje po metų VMFD „Žalgiris“ sustiprėjo finansiškai ir jau žaidė Lietuvos futbolo A lygoje. Pernai „Žalgiris“ laimėjo bronzos medalius, o šiemet iškovojo sidabrą.

V.Kastujevo klystkeliai

Lietuvoje turtais puikavęsis V.Kastujevas 2008-ųjų birželį sulaikytas Maskvoje. Su kitu Lietuvos piliečiu Aleksandru Boidenka ir dviem Rusijos vidaus reikalų ministerijos (VRM) Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu departamento operatyvininkais – majorais Dmitrijumi Celiakovu ir Aleksandru Nosenka, V.Kastujevas buvo kaltinamas neteisėtai reikalavęs pusantro milijono eurų (apie 5 mln. 250 tūkst. Lt) iš „Inkredbank“ viceprezidento, ledo ritulio klubo „Spartak“ vadovo Piotro Čuvilino.

Teismas Maskvoje V.Kastujevą 2009 m. rudenį pripažino kaltu ir paskelbė, kad 5 metus jis privalės praleisti pataisos namuose, tačiau verslininkas paleistas anksčiau. Neseniai jis sugrįžo į Lietuvą.

Lietuvoje V.Kastujevo irgi laukia nemalonumai. Teismas vien „DnB Nord“ bankui iš V.Kastujevo ir jo įmonės priteisė 7 mln. Lt negrąžinto kredito ir palūkanų. Jo įmonės taip pat įtariamos spalvotųjų metalų kontrabanda, mokesčių slėpimu bei PVM grobstymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius