Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 06 /23:12

Iš Lietuvos futbolo rinktinės liko tik griuvėsiai: pralaimėta ir latviams

Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė penktadienio vakarą varžovų teritorijoje stojo į kovą išskirtiniame Baltijos derbyje. Po daugiau nei dviejų dešimtmečių pertraukos Latvijos ir Lietuvos futbolininkai susitiko oficialiose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse. Latvijos rinktinė įrodė, kad Lietuvos futbolas kol kas kaimynams neprilygsta ir iškovojo pergalę 2:1.
Csaba Laszlo
Csaba Laszlo / V.Januškos/LFF.lt nuotr.

Lietuvos rinktinė nesugebėjo rimčiau pasipriešinti kaimynams latviams, nors prošvaiščių šiose rungtynėse ir buvo. Pirmąjį kėlinį užtikrintai pradėjo šeimininkų komanda ir 20 minutę šis pranašumas virto pirmuoju įvarčiu. Po jo latviai neatsipalaidavo ir toliau spaudė lietuvius. 42-ąją minutę po Lietuvos gynėjų klaidos Artūras Zjuzinis padvigubino latvių persvarą iki dviejų įvarčių. Lietuviai sugebėjo kėlinį užbaigti linksmesne gaida, kai po kampinio pasižymėjo Deivydas Matulevičius.

Antrajame kėlinyje lietuviai pabandė žaisti agresyviau ir kurti progas prie varžovų vartų, tačiau entuziazmas greitai išblėso. Latviai vėl perėmė kontrolę ir netgi įmušė įvartį, tačiau nebuvo įskaitytas dėl vieno iš latvių žaidimo ranka. 70-ąją minutę įmušė Deivas Česnauskis, tačiau įvartis nebuvo įskaitytas dėl nuošalės. Per likusį laiką jau latviai apsigyveno Lietuvos rinktinės naudos aikštelėje ir sunkiai dirbti teko Žydrūnui Karčemarskui.

Po šio pralaimėjimo Lietuvos rinktinė G grupėje su 5 taškais iš ketvirtosios vietos krenta į penktąją, o latviai su 7 taškais kyla į lietuvių vietą. Kitose grupės rungtynėse Slovakija 1:0 nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną ir su 12 taškų ramiau įsitaisė trečioje vietoje. Kitose rungtynėse graikai 1:0 nugalėjo Lichtenšteiną.

Kitas atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes Lietuvos rinktinė žais antradienį su Lichtenšteino rinktine.

G grupė
Vieta Komanda R. P. Lg. Pr. Taškai
1. Bosnija ir Hercegovina 7 5 1 1 16
2. Graikija 7 5 1 1 16
3. Slovakija 7 3 3 1 12
4. Latvija 7 2 2 4 7
5. Lietuva 7 1 1 4 5
6. Lichtenšteinas 7 0 2 5 2

Rungtynės:

Antrasis kėlinys: Latvija – Lietuva 2:1

89 min. Ir toliau sunkiai dirbo Žydrūnas Karčemarskas. Po smarkaus Latvijos futbolininko smūgio atmušė kamuolį ir išgelbėjo nuo dar vieno įvarčio.

86 min. Mindaugą Kaloną pakeitė Edgaras Česnauskis.

85 min. Latviai ir vėl užsivedė ir atakavo lietuvių vartus. Po gynėjų klaidos iš toli smūgiavo varžovas, tačiau kamuolys skriejo virš vartų.

81 min. Po Valerijaus Šabalos smūgio galva kamuolį prieš save atmušė Žydrūnas Karčemarskas. Tuo tinkamai nepasinaudojo į tuščius vartus nesėkmingai smūgiavę latviai.

75 min. Devyniolikmetis Valerijus Šabala puikiai prasiveržė iki Lietuvos rinktinės vartų, tačiau pagailėjo perdavimo komandos draugui, o pats smūgiavęs iš nepatogios padėties nieko nepešė.

71 min. Saulių Mikoliūną pakeitė Evaldas Razulis.

70 min. Po Sauliaus Mikoliūno perdavimo į baudos aikštelę, kamuolį nugara pataisė Tomas Mikuckis perduodamas jį Deividui Česnauskiui. Šis sėkmingai smūgiavo ir įmušė įvartį, tačiau jis dėl nuošalės įskaitytas nebuvo.

68 min. Po tolimo perdavimo kiek nesėkmingai kamuolį priėmė šalia baudos aikštelės budėjęs Mindaugas Kalonas. Jam nepavyko susistabdyti kamuolio.

65 min. Latvijos futbolininkai kėlė kampinį, bet lietuviai apsigynė nuo pavojingesnio varžovų smūgio.

63 min. Dar viena grubi Lietuvos gynėjų klaida. Į vartus smūgiavo Artūras Zjuzinis, tačiau šįkart jam tikslumo pritrūko.

62 min. Latviai prasižengė baudos aikštelės prieigose, lietuviai atliko baudos smūgį, bet Mindaugo Pankos smūgiuotas kamuolys skriejo pro šalį.

61 min. Geltoną kortelę užsidirbo Valerijus Šabala.

60 min. Po latvių pakelto kampinio kamuolys atsidūrė vartuose, tačiau teisėjai įvarčio neįskaitė. Latvijos futbolininkai prasižengė nustumdami Žydrūną Karčemarską.

56 min. Latviai ir vėl nesunkiai rado kelią link Lietuvos rinktinės vartų. Po perdavimo iš kairiojo krašto į vartus smūgiavo Ritvaras Ruginis, tačiau kamuolys atsimušė į Žydrūną Karčemarską.

49 min. Susižeidusį Arvydą Novikovą pakeitė Deividas Česnauskis.

46 min. Po susidūrimo su varžovu ant žolės atsidūrė Arvydas Novikovas.Tačiau už kalbas su teisėju geltoną kortelę užsidirbo Deivydas Matulevičius.

Pirmasis kėlinys: Latvija – Lietuva 2:1

44 min. Deivydo Matulevičiaus ĮVARTIS. Iškart po praleisto įvarčio lietuviai sėkmingai pakėlė kampinį ir Deivydas Matulevičius, pakišęs koją, įmušė įvartį.

42 min. Artūro Zjuzinio ĮVARTIS. Lietuviai nesuspėjo sugrįžti į gynybą ir tuo pasinaudojęs be didesnio vargo po Mariaus Stankevičiaus klaidos pasižymėjo Artūras Zjuzinis.

41 min. Mindaugas Kalonas sukūrė pavojingiausią epizodą prie Latvijos rinktinės vartų. Lietuvis įsiveržė į latvių teritoriją ir stipriu smūgiu mušė kamuolį į vartus, tačiau užtikrintai sužaidė latvių vartininkas.

36 min. Mindaugas Kalonas veržėsi varžovų vartų link, tačiau baudos aikštelės prieigose buvo sustabdytas Latvijos gynėjų.

28 min. MARIUS STANKEVIČIUS – puikus komandos kapitono tolimas smūgis pataikė tiesiai į skersinio ir virpsto susidūrimą. Netrukus A.Rudnevas gavo geltoną kortelę už smūgį į lietuvių vartus po teisėjo švilpuko.

22 min. Lietuvos rinktinei skaudžiai kainavo žaidimas „antruoju numeriu“. Lietuviai leido kamuolį žymiai dažniau kontroliuoti latviams, lyg žaistų su žymiai stipresne komanda. Latviai jau turėjo dvi puikias progas ir išnaudojo tą, kuri atrodė žymiai mažiau pavojinga.

20 min. Pirmasis rungtynių kampinis – prie Lietuvos rinktinės vartų. ĮVARTIS. Apmaudi Ž.Karčemarsko klaida  -Nauris Bulvitis sugebėjo atsidurti tarp kamuolio bei vartininko ir galva nukreipė kamuolį į vartus. Lietuvių vartininkas neteisingai užsiėmė poziciją ir tai kainavo įvartį.

15 min. Dvi iš eilės latvių atakos vyko panašiai – A.Simelnikovas dukart pabandė atlikti aukštą perdavimą iš krašto į baudos aikštelę, tačiau lietuviai abukart sėkmingai atmušė atakas.

14 min. Prie pat baudos aikštelės pavojingai buvo sustabdytas D.Matulevičius ir lietuviai gavo teisę į baudos smūgį. Tačiau D.Šerno bandymas smūgiuoti pažeme nesukėlė jokios grėsmės vartams – kamuolys skriejo toli už vartų.

12 min. Žaidimas aprimo, o komandos ramiai kontroliavo kamuolį ir bandė ieškoti kelių link varžovų vartų, tačiau gynyba kol kas pirmavo prieš puolimą.

6 min. Lietuviai neleistinai suklydo gynyboje, perduodami kamuolį vienas kitam, V.Šabala sugebėjo jį perimti ir ėmė pavojingai veržtis tiesiai link Ž.Karčemarsko vartų. Vis dėlto pastarasis laiku paliko vartus ir neutralizavo išpuolį.

5 min. Mindaugas Panka gavo geltoną kortelę už pražangą aikštės viduryje – lietuvis pavojingai pargriovė varžovą iš nugaros.

4 min. Latviai iš pradžių pabandė pagąsdinti lietuvius ir surengė dvi iš eilės gana pavojingas atakas, tačiau mūsiškiai apsigynė, o iškart po to žaidimas išsilygino.

Nuskambėjo abiejų valstybių nacionaliniai himnai ir mačas netrukus prasidėjo – Rygos „Skonto“ stadione yra ir nemažai Lietuvos futbolo aistruolių.

Komandų startinės sudėtys:

Lietuva: vartininkas – Žydrūnas Karčemarskas; gynėjai – Saulius Mikoliūnas, Tadas Kijanskas, Tomas Mikuckis, Marius Stankevičius (kap.); saugai – Arvydas Novikovas, Mindaugas Panka, Gediminas Vičius, Darvydas Šernas; puolėjas – Deivydas Matulevičius.

Latvija: vartininkas – Andris Vaninis; gynėjai – Vladislavas Gabovas, Nauris Bulvītis, Kasparas Gorkšas (kap.), Vitalijus Maksimenko; saugai – Alanas Sinelnikovas, Juris Laizanis, Ritvaras Ruginis, Artūras Zjuzinis, puolėjai – Valerijus Šabala, Artiomas Rudevas.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Istorija žada sunkų mūšį

Lietuvos ir Latvijos rinktinės tarpusavyje yra žaidusios daugiau nei pusšimtį kartų ir bent kas dvejus metus susitinka Baltijos taurės turnyre, tačiau oficialias atrankos rungtynes žais po 21 metų pertraukos.

1992 metų rugpjūtį Nepriklausomybę atkūrusių šalių komandos žaidė Pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Rygoje lietuviai išplėšė dramatišką pergalę 2:1, o Vilniuje sužaidė taikiai 1:1. Nuo tų metų rungtynių Lietuvos komanda nėra laimėjusi Rygoje, o Latvijoje pastarąjį kartą šventė pergalę 1998-aisiais.

Lietuvių atmintyje dar išlikęs ir pastarasis Baltijos taurės turnyras Estijoje, kuomet mūsiškiai žaidė eksperimentinės sudėties ir skaudžiai pralaimėjo 0:5.

Rungtynių svarba ir revanšo troškimas į Rygą šį kartą turėtų sutraukti nemažą lietuvių skaičių. Tikimasi, kad Latvijos sostinėje rinktinę palaikys apie kelis šimtus aistruolių, rungtynėms akreditavosi daugiau nei 30 žurnalistų.

Vartininkas treniruotis negalėjo

Lietuvos komanda rungtynėms nuo pirmadienio rengėsi Marijampolėje, o ketvirtadienį autobusu iškeliavo į Rygą. Į kaimyninės šalies sostinę išvyko 23 žaidėjai – komandai negalėjo padėti tik traumą besigydantis saugas Karolis Chvedukas. Tiesa, ketvirtadienio treniruotėje nedalyvavo ir vartininkas Giedrius Arlauskis, kuriam ramybės neduoda peties trauma.

Dvikovos išvakarėse lietuviai treniravosi Rygos „Skonto“ stadione. 2000 metais pastatytas „Skonto“ stadionas šiuo metu talpina daugiau nei 8 tūkstančius žiūrovų. Su papildoma tribūna už vartų stadiono talpa siekdavo 10 tūkstančių, tačiau ši tribūna yra išmontuota.

Jau ne vienerius miglota ir stadiono ateitis – jis priklausomas nuo kreditorių, kurių planuose – nekilnojamojo turto projektai, nes stadionas yra pačiame miesto centre.

Stengsimės įrodyti, kad Lietuva yra aukščiau negu Latvija. Varžovų treneriui sakiau, kad be įvarčio neišeisiu, – sakė M.Kalonas.

Varžovų strategui žadėjo įmušti

Pasak saugo Mindaugo Kalono, stadiono veja nėra ideali – joje nemažai smėlio, tačiau tai neturėtų sutrukdyti geroms rungtynėms. „Per treniruotę šiek tiek pajautėme aikštę ir manau, kad viskas bus gerai, – kalbėjo M.Kalonas. – Tai derbis, istorinės rungtynės, nes žaidžiame atrankos varžybose. Nenorime sugrįžti prie nesėkmių, todėl dėl gero rezultato stengsimės padaryti viską.“

29 metų „Baki“ klubo saugas Rygoje sutiko ne vieną pažįstamą. Lietuvis du sezonus žaidė Liepojos „Metalurgs“ ekipoje, pusmetį – „Riga“ komandoje. „Latvijoje yra likę daug draugų. Malonu čia sugrįžti ne kaip turistui, o kaip žaidėjui, – sakė M.Kalonas. – Stengsimės įrodyti, kad Lietuva yra aukščiau negu Latvija. Varžovų treneriui sakiau, kad be įvarčio neišeisiu.“

M.Kalono teigimu, šioje principinėje dvikovai reikia tikėtis daug kietos kovos: „Latviai turi „rusišką“ charakterį, dvikovose visada kovoja iki galo. Manau, kad bus daug dvikovų. sunkios Jiems šiek tiek padės namų sienos, bet pasistengsime nenusileisti.“

Stengsis pasitempti

Puolėjas Darvydas Šernas teigė, kad komanda ryžtingai nusiteikusi pamiršti pastarojo meto nesėkmes. „Kol kas rezultatai nekokie, todėl mums reikia pasitempti. Lietuviams nėra silpnų varžovų, futbolą moka žaisti visi. Stengsimės padaryti viską, kad rezultatas būtų teigiamas“, – teigė D.Šernas.

Pasak D.Šerno, Latvijos rinktinės stiprybė yra atakuojanti grandis: „Pats esu žaidęs su kai kuriais latviais. Jie turi greitų krašto saugų ir gerą puolėją Artiomą Rudnevą, kuris muša daug įvarčių. Tai nėra geras ženklas mums, nes mušantis įvarčius puolėjas pavojingas.“

Susitikimui teisėjaus arbitrų brigada iš Belgijos, aikštės teisėjas – 32 metų Sébastienas Delferiere. Jaunam teisėjui tai bus vos antrosios oficialios rinktinių rungtynės.

Dvikova tarp Latvijos ir Lietuvos rinktinių vyks Rygos „Skonto“ stadione, pradžia – 21 valandą 10 minučių. Rungtynes transliuos LRT televizija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius