Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš niekur įsiplieskusį nesantaikos laužą dėl A lygos komandų skaičiaus užgesino pats „kaltininkas“

Pastarosiomis dienomis per Lietuvos futbolo sniegą riedančios gniūžtės principu didėjęs kamuolys netikėtai ištirpo. Nors šalies žiniasklaidoje buvo pasirodę nemažai pranešimų apie tai, jog A lygos čempionate šį sezoną gali rungtyniauti devyni klubai, 15min šaltiniai sako, jog tokia galimybė yra neįmanoma. Tai mūsų portalui patvirtino ir šią idėją neva siūlęs LFF Vykdomojo komiteto narys Stasys Stankus.
Aistros dėl A lygos komandų skaičiaus
Aistros dėl A lygos komandų skaičiaus

Lygoje – 8 komandos

A lygos klubai jau pradėjo pasirengimą ir dėliojasi ateities planus, paskelbtas naujojo sezono tvarkaraštis, tačiau visa tai galėjo subyrėti į nesurenkamą mozaiką, jei LFF Vykdomasis komitetas būtų staiga priėmęs kontroversišką sprendimą ir komandų skaičių išpūtęs iki devynių.

Praėjęs sezonas šalies klubiniam futbolui buvo išskirtinis. Po labai daug metų į viešumą taip ir neiškilo nė vienas sutartų rungtynių atvejis. Nors iš pradžių A lygos naujasis šūkis „Skaidrumas. Pagarba. Pasitikėjimas“ daugeliui kėlė šypseną, naujoji lygos valdžia jau pirmaisiais savo darbo metais įrodė, kad šios vertybės nėra laužtos iš piršto.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Šemberas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Šemberas

Po labai ilgos pertraukos išskirtinis šiemet bus ir tarpsezonis. Pagal praėjusiais metais A lygos patvirtintą trejų metų strategiją, silpniausia praėjusio sezono komanda „Kauno Žalgiris“ paliks stipriausiųjų divizioną, o jos vietą užims Pirmos lygos nugalėtojai Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai.

Prasibrauti tarp stipriausių turėjo šansą ir sidabru Pirmojoje lygoje pasipuošusi „Palanga“, tačiau pereinamosiose rungtynėse ji buvo priversta pripažinti septintą vietą A lygoje užėmusio Utenos „Utenio“ pranašumą.

Gandai – laužti iš piršto?

Vis dėlto pastarąją savaitę šalies futbolo padangė dažėsi karo spalvomis. Pasigirdo žinių, kad puikiai pirmus metus suveikusią schemą netikėtai perbraižyti užsigeidė Lietuvos futbolo federacijos mohikanas S.Stankus. Kad šurmulys dėl komandų skaičiaus buvo kilęs, iš dalies pripažino LFF prezidentas Edvinas Eimontas.

Teigta, kad ilgametis buvusio LFF prezidento Juliaus Kvedaro bendražygis sumanė bet kokia kaina išsaugoti laikinosios sostinės klubą lygoje, nors jis neturi teisės joje rungtyniauti pagal jokius sportinius principus.

Nenuostabu, kad net iškritę jie daro tą patį. Tokie yra jų metodai jau n metų ir lygiai tais pačiais principais ši komanda vadovaujasi ir šiemet.

D.Šemberas kaipmat pradėjo ginti savo organizacijos vertybes ir aiškiai pasakė, kad darys viską, kad šios revoliucinės idėjos sėkmingai išpurentoje dirvoje nesuvešėtų.

„Mano nuomone, ne Vykdomojo komiteto kompetencijoje spręsti šį klausimą, nes A lygos klubai jau pernai savo trejų metų strategijoje apsisprendė tiek dėl komandų skaičiaus, tiek dėl formato. O kad komanda, iškritusi iš A lygos taip elgiasi, nieko nuostabaus. Ji tiek iš antros lygos į Pirmą pateko tokiu pačiu principu vaikščiodama koridoriais, tiek iš Pirmos į A lygą. Nenuostabu, kad net iškritę jie daro tą patį. Tokie yra jų metodai jau n metų ir lygiai tais pačiais principais ši komanda vadovaujasi ir šiemet“, – mūsų portalui viešumoje pasklidusią informaciją komentavo D.Šemberas.

Anot jo, pirmadienį LFF turėjo laikyti tikrą demokratijos egzaminą. „Pirmadienį padarysime išvadas. Matysime, ar keičiasi mūsų šalies futbolas, ar vis dėlto važiuojame ta pačia kryptimi“, – teigė legendinis šalies futbolininkas.

„Kaltininkas“ gandus vadina prasimanymu

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Stasys Stankus
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Stasys Stankus

Nors teigta, kad galutinį tašką dėl komandų skaičiaus Vykdomasis komitetas turėtų padėti pirmadienį, prie sienos remiamas ir šiais sumanymais kaltinamas S.Stankus 15min portalui teigė, kad visi šie viešojoje erdvėje pasklidę gandai – prasimanymas.

Anot jo, seniai nuspręsta, kad A lygoje žais 8 komandos ir jokių kitų pasiūlymų dėl kitokio komandų skaičiaus jis neteikė.

„Aš jau pernelyg dažnai esu garbinamas, – išgirdęs 15min žurnalisto klausimą, ar tai buvo jo sumanymas, šypsojosi ilgametis LFF darbuotojas. – Iš tiesų toks klausimas net nesvarstomas. Jis niekada nebuvo nei diskutuojamas, nei įtrauktas į darbotvarkes. A lygos komandų skaičiaus tikrai didinti neketiname. Deividas Šemberas su A lygos klubais jau yra nusprendę, kad trejus metus lygoje žais 8 klubai. Kiek man yra tekę girdėti Vykdomojo komiteto narių nuomones, jie sutinka, kad taip ir turi būti.“

Aš jau pernelyg dažnai esu garbinamas.

S.Stankaus teigimu, lygiai tokie patys prasimanymai yra tai, kad galutinis žodis dėl komandų skaičiaus nuskambės pirmadienį.

„Mano žiniomis, tokio klausimo net nėra Vykdomojo komiteto darbotvarkėje. Jau anksčiau nuspręsta, kad A lygoje žais 8 komandos, o Pirmoje lygoje, klubų pageidavimu, bus 16 ekipų“, – dar kartą pakartojo Futbolo techninio vystymo asociacijos prezidentas.

Kauniečiai šaršalo nesupranta

Panašiai susidariusią situaciją ir gandus vertino ir 15min kalbinti „Kauno Žalgirio“ vadovai – direktorius Eimantas Pūras ir klubo įkūrėjas Laimis Bičkauskas.

E.Pūro teigimu, klubas pildė licencijavimo dokumentus A lygai, nes nežinojo, ar ją pavyks gauti Pirmą lygą laimėjusiam Kazlų Rūdos „Šilui“. Tačiau gandus, jog, padedami S.Stankaus, bet kokia kaina nori išsaugoti vietą elitiniame divizione, klubo vadovas vadina nesąmone.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimis Bičkauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimis Bičkauskas

„Nesuprantu, iš kur šie visi prasimanymai. Jei „Šilui“ nebūtų pavykę gauti licencijos, mes būtume užėmę jų vietą, tačiau taip nenutiko. Juk jau seniai nuspręsta, kad A lygoje žais 8 komandos“, – kalbėjo E.Pūras.

Kad ruošiasi Pirmos lygos čempionatui patvirtino ir L.Bičkauskas.

„Ruošiamės Pirmai lygai. Licencijavomės A lygai, tačiau licencija dar nereiškia, kad ir žaisime stipriausiame čempionate. Norėjome įsivertinti, ar atitinkame A lygos kriterijus ir LFF davė teigiamą atsakymą. Jei kuri nors kita komanda neatitiks tų reikalavimų, ar atsisakys žaisti lygoje, tuomet mes turėtume galimybę ją pakeisti. Bet jei visos komandos, iškovojusios vietas sportiniu principu, galės žaisti A lygoje, mes rungtyniausime Pirmojoje“, – situaciją vertino L.Bičkauskas.

Paklaustas, iš kur kilo šios spekuliacijos, L.Bičkauskas traukė pečiais.

Kyla klausimas, tai kas iš tiesų tada yra lygos vadovas? Galbūt tada kiekvieno klubo atstovai tegul eina į koridorius, šnibždasi su prezidentu ir sprendžia savo problemas? Tokie dalykai mūsų futbolo tikrai nepuošia.

„Neįsivaizduoju, nuo ko kilo šis sujudimas. Galbūt mėnulis kažkam pašvietė ne taip ir prirašė nesąmonių, o dabar apie tai kalba visa Lietuva. Iš mūsų klubo jokių panašių prasimanymų ir bandymų bet kokia kaina likti A lygoje nebuvo, kiek žinau, komandų skaičiaus išplėsti nesiūlė ir Vykdomasis komitetas. Dar praėjusią žiemą, prieš prasidedant čempionatui, mes buvom už 10 komandų modelį, tačiau tuo metu tiek ekipų tiesiog nebuvo, o vieno klubo atstovė (15min žiniomis, Vilniaus „Žalgirio“) visus primygtinai kvietė balsuoti už 8 komandų modelį. Šiemet situacija vėl panaši. Klubų susirinkime „Žalgirio“ vadovė giriasi, jog ėjo kalbėtis su LFF prezidentu dėl finansavimo A lygai. Tuomet man vėlgi kyla klausimas, tai kas iš tiesų tada yra lygos vadovas? Galbūt tada kiekvieno klubo atstovai tegul eina į koridorius, šnibždasi su prezidentu ir sprendžia savo problemas? Tokie dalykai mūsų futbolo tikrai nepuošia“, – rėžė kaunietis.

15min žiniomis, pirmadienį vyksiančio Vykdomojo komiteto posėdžio metu bus sprendžiamas ir A lygos finansavimo klausimas. Kol kas stipriausias šalies divizionas neturi generalinio rėmėjo. Pastaraisiais metais lygą rėmusio „SMSCredit.lt“ logotipų šalies futbolo stadionuose greičiausiai neliks.

L.Bičkauskas taip pat kategoriškai paneigė viešumoje pasirodžiusią informaciją, jog Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) auklėtinių pagrindu sudaryta komanda yra „Kauno Žalgirio“ dubleriai.

„Neįsivaizduoju iš kur tokios mintys. Mūsų devyniolikmečių komanda dalyvaus Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos (LVJFA) organizuojamame „Elitinės“ lygos čempionate. Kitas variantas – galbūt turėsime dukterinę komandą antroje šalies lygoje, kuri vadinsis „Hegelmann Litauen“. NFA yra visai atskiras juridinis vienetas, kuris, mano žiniomis, kreipėsi į Vykdomąjį komitetą ir norėtų žaisti Pirmojoje lygoje be jokių dublerių ir dukterinių komandų. Jie ruošiasi Europos čempionato atrankos varžyboms, branduolį sudaro kandidatai į Lietuvos jaunių (iki 19 metų) rinktinę, tad nori, kad futbolininkai įgautų realios žaidybinės praktikos“, – pasakojo L.Bičkauskas.

LFF prezidentas – irgi už patvirtintą modelį

LFF prezidentas Edvinas Eimontas šalies klubiniame futbole taip pat norėtų išlaikyti status quo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas

„Vykdomojo komiteto nariai nori išgirsti klubų atstovų nuomonę, kaip jie mato lygos ateitį. Turime pernelyg daug nesusikalbėjimo ir tokio susitikimo reikėjo jau seniai. Yra nuspręsta, kad čempionate žais aštuonios komandos ir kitoks klausimas net nebus svarstomas. Tačiau panašu, kad kai kas turi kitų idėjų ir minčių. Klubai taip pat turi išreikšti savo poziciją. Jie anksčiau yra pasisakę už 8 komandų formatą, tačiau galutinį sprendimą turi priimti federacija“, – ketvirtadienį kalbėjo LFF prezidentas.

Įdomiausia, kad žiniasklaidos atstovų paklaustas, ar ne keista atrodo, kad šią iniciatyvą neva „iškėlė“ senosios LFF sistemos šalininku laikomas S.Stankus, LFF vadovas tokio fakto nepaneigė.

„Kaip bebūtų, teisiškai jis yra Vykdomojo komiteto narys ir turi teisę tai daryti. Bet, tikiuosi, toks sprendimas nebus priimtas“, – dviprasmiškai atsakė E.Eimontas.

Jis pripažino, kad išplėtus komandų skaičių iki devynių, būtų suduotas smūgis visam A lygos prestižui.

Turėjome per savo istoriją visokiausių variantų. Ar jie pasiteisino? Nelabai. Sportinis principas privalo išlikti

„Bet kokie kaitaliojimai nėra gerai. Turėjome per savo istoriją visokiausių variantų. Ar jie pasiteisino? Nelabai. Sportinis principas privalo išlikti“, – įsitikinus LFF galva.

Jis vijo šalin ir mintį, kad gavęs smūgį iš LFF kabineto, D.Šemberas, nematydamas prasmės toliau dirbti, galėtų į viską numoti ranka ir palikti savo postą.

„Žinoma, visko gali būti, tačiau ar tai būtų gerai Lietuvos futbolui? Gyvenimas nesusideda vien tik iš pergalių, ir žaidėjai tai turi suprasti ypač. Kai kas pasiseka, kai kas – ne. Manau, kad Deividas turi pakankamai sportinio pykčio, azarto ir užsidegimo, kad šių pareigų nemestų, ir labai tikiuosi, kad ateityje tokių žmonių mes turėsime tik daugiau“, – vylėsi E.Eimontas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius