-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėjamasis signalas A lygos prezidento klubui: pasilikus už durų, galimybių lango niekas neatvers

Kalbos apie galimą Lietuvos futbolo stipriausio diviziono išplėtimą iki dvylikos komandų realybe artimiausiu metu nevirs ir tai yra bloga žinia dabartiniam A lygos prezidentui Janui Nevoinai ir jo „kūdikiui“ Vilniaus „Riterių“ klubui.

A lygos sezonas artėja link finišo.

Gerokai kitaip nei buvo laukta ir prognozuota. Tiek turnyro lentelės viršuje, tiek apačioje vietas užima komandos, kurių šiose pozicijose po 30 turų niekas nesitikėjo.

Nuostabų sezoną žaidžiantis „Panevėžys“ rimtai kėsinasi iš čempionų sosto išversti Vilniaus „Žalgirio“ klubą, o štai rikiuotės apačioje netikėtai murkdosi dar visai neseniai europinėse kampanijose dalyvaudavęs Vilniaus „Riterių“ klubas.

Standings provided by Sofascore

Sostinės komanda išgyvena didžiausią krizę nuo pat įkūrimo. „Riteriai“ pralaimėjo jau aštuonias dvikovas iš eilės.

Paskutinį kartą A lygoje vilniečiai pergale džiaugėsi balandžio 18-ąją, kai 1:0 buvo įveiktas Marijampolės „Sūduvos“ klubas. Tuomet jau buvo atleistas sezoną vyriausiojo trenerio poste pradėjęs ispanas Pablo Villaras.

Po to buvo serbas Vladimiras Jankovičius, dabar komandą treniruoja portugalas Matthew Silva, tarp jų nesantaikos gaisrus komandoje bandyta gesinti ir į trenerio poziciją įspraudžiant fizinio rengimo specialistą Marių Čeliauską.

fkriteriai.lt nuotr./Matthew Silva
fkriteriai.lt nuotr./Matthew Silva

Bet nė vienas jų gelbėjimo ratu netapo. Nė vienas komandos išvesti iš krizės nesugebėjo.

21-erios nelaimėtos rungtynės iš eilės – tokią juodą atkarpą A lygoje šiuo metu išgyvena „Riteriai“.

Iki pirmenybių pabaigos lieka šeši turai ir nuo priešpaskutinę vietą čempionate užimančio Telšių „Džiugo“ J.Nevoinos komanda atsilieka šešiais taškais.

Likusios rungtynės
„Riteriai“ Turas „Džiugas“
„Dainava“ (išvykoje) 31 „Banga“ (namuose)
„Džiugas“ (namuose) 32 „Riteriai“ (svečiuose)
„Hegelmann“ (namuose) 33 „Sūduva“ (svečiuose)
„Banga“ (išvykoje) 34 „Kauno Žalgiris“ (namuose)
„Kauno Žalgiris“ (namuose) 35 „Šiauliai“ (namuose)
„Sūduva“ (išvykoje) 36 „Panevėžys“ (svečiuose)

Jei situacija drastiškai nepasikeis ir „Riteriams“ nepavyks išsigelbėti, dešimtmetį A lygoje praleidęs klubas su aukščiausiu šalies futbolo divizionu turės atsisveikinti.

Tai 2005-aisiais Trakuose įkurtai komandai galėtų būti triuškinantis smūgis į paširdžius.

LFF nuotr./A lygos prezidentas Janas Nevoina
LFF nuotr./A lygos prezidentas Janas Nevoina

Pelninga prekyba naftos produktais iš Baltarusijos, Rusijos ir Kazachstano bei investicijos į energetikos projektus („Lit-Invest“, „Ecoil“) amžiaus pradžioje leido J.Nevoinai ne tik pasėti pirmuosius futbolo daigus, tačiau ilgainiui tapti ir vienu esminių smagračių Lietuvos futbolo ekosistemoje.

Trakuose gimęs projektas, kurio pirminė idėja buvo padėti spręsti vaikų, jaunimo ir visuomenės užimtumo bei miestelio bendruomenės socialines problemas, galiausiai išaugo į vieną stipriausių futbolo klubų šalyje.

Savo kelią pradėjusi nuo žemiausių šalies futbolo pakopų, Senosios sostinės komanda 2010-aisiais pravėrė LFF II lygos duris, po metų jau žaidė Pirmoje lygoje, o 2014-aisiais debiutavo ir A lygoje.

Sėkmingiausią etapą klubas išgyveno 2015–2020 metais, kai net šešis sezonus iš eilės dalyvavo Europos taurių varžybose, 2015, 2016 metais iškovojo A lygos sidabrą, 2017, 2018, 2019 – bronzą.

2019 m. sausio 28 d. LFF būstinėje Vykdomasis komitetas patenkino Všį „Trakų futbolo klubo“ prašymą persivadinti iš FK „Trakai“ į FK „Riteriai“. Klubo buveinė iš Trakų perkelta į Vilnių.

Nuo šios akimirkos viskas pradėjo eiti tik žemyn.

Svetimam krašte naujokas iš rajono pranašu netapo. Konkuruoti su Vilniaus „Žalgiriu“ tiek aikštėje, tiek savivaldybės koridoriuose, ieškant bent kažkokio finansinio užnugario, sekėsi sunkiai.

Viena stipriausių šalies futbolo komandų pradėjo riedėti į nuokalnę. Pirmasis pavojaus signalas nuskambėjo 2020-aisiais, kai šešių komandų rikiuotėje „Riteriai“ liko paskutiniai, bet išsaugojo vietą stipriausiame divizione, nes kitą sezoną A lyga pradėjo jau su dešimt komandų.

Po to sekė dar viena šešta vieta, pernai užimta penkta pozicija ir antras sezonas be UEFA pinigų, o galiausiai ir visiškas krachas bei subyrėjimas į sunkiai surenkamą mozaiką šiemet.

fkriteriai.lt nuotr./„Riteriams“ sezonas klostosi labai nesėkmingai
fkriteriai.lt nuotr./„Riteriams“ sezonas klostosi labai nesėkmingai

Jei „Riteriams“ nepavyks atsitiesti ir pakilti iš A lygos dugno, kitą sezoną komanda bus priversta praleisti antrojoje pagal pajėgumą šalies pakopoje – Pirmoje lygoje.

LFF varžybų reglamentas aiškiai teigia, kad dešimtoji A lygos komanda krenta į žemesnį divizioną, o ją pakeičia Pirmos lygos laimėtojas. Devintą poziciją A lygoje užėmusi ekipa turėtų žaisti pereinamąsias rungtynes su sidabrą Pirmoje lygoje iškovojusia komanda.

Galbūt J.Nevoina ir „Riteriai“ galėtų tikėtis panašios dovanos, kaip ir 2020-aisiais, kai liko A lygos dugne, tačiau šalies futbolo paveikslas per trejus metus smarkiai pasikeitė.

A lygos apačioje likusią komandą galėtų gelbėti nebent atvejis, jei Pirmos lygos laimėtojas dėl vienokių ar kitokių priežasčių atsisakytų teisės kilti aukštyn, bet šiemet antrajame ešelone užtikrintai pirmaujantis Vilniaus rajono „TransINVEST“ vis labiau pučia ambicijų raumenis ir sėkmės atveju tikrai savo auksinio šanso nepraleis.

Iš dabar žaidžiančių dešimties klubų be pertraukos A lygoje ilgiau už „Riterius“ rungtyniauja vos dvi komandos – Marijampolės „Sūduva“ (nuo 2003) ir Vilniaus „Žalgiris“ (nuo 2010).

Taigi Lietuvos futbolo kuluaruose vis garsiau pasigirsta kalbų, kad gelbstint „Riterius“, kitą sezoną A lygos dalyvių skaičius gali būti išplėstas iki dvylikos komandų.

15min žiniomis, tokia perspektyva gana entuziastingai aptarinėjama ir „Riterių“ stovykloje.

Pagrindo tokioms kalboms yra. Nuo 2020-ųjų kovo A lygos prezidento pareigas eina būtent J.Nevoina.

Šiame poste Vidmantą Murauską pakeitęs verslininkas ne kartą kalbėjo apie tai, jog dvylikos komandų čempionatą mato tik tolimoje perspektyvoje, tačiau galbūt nekrentant kortoms taip, kaip norėtųsi aikštėje, tiesiog į rankas reikia paimti naują kaladę?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius

Juolab kad „Riterių“ krachas A lygoje kaip reikiant sujauktų tiek Lietuvos futbolo piramidę, tiek paties J.Nevoinos karjeros perspektyvas.

Jei „Riteriai“ iškris į Pirmąją lygą, iš pastarosios bus automatiškai išmesta „Riterių B“ komanda. Klubo dubleriai antrajame divizione šiemet demonstruoja solidžius rezultatus, užima septintą poziciją, bet LFF varžybų reglamentas aiškiai sako, kad pagrindinė ir rezervinė komanda toje pačioje lygoje žaisti negali, tad „Riteriai B“ būtų automatiškai nusiųsti į trečią Lietuvos futbolo pakopą – LFF II lygą.

Standings provided by Sofascore

Pačiam J.Nevoinai taip pat tektų atsisveikinti su A lygos prezidento postu – sunkiai įsivaizduojama, kad stipriausių šalies komandų dariniui galėtų vadovauti Pirmos lygos komandos savininkas.

Ką tai reiškia?

Ogi tai, kad atsisveikinęs su prezidento pareigomis, J.Nevoina kartu prarastų ir vietą LFF Vykdomajame komitete, į kurį deleguojamas A lygos vadovas.

Pastaruoju metu „Riterių“ savininko ir vieno didžiausių šalies futbolo filantropų įtaka LFF valdžios vertikalėje, priešingai nei komandos rezultatai, stipriai kilo į viršų.

Du dešimtmečius statytas kortų namelis dabar gali sugriūti nuo menkiausio vėjo pūstelėjimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Su 15min bendravęs LFF prezidentas Edgaras Stankevičius laikėsi oriai ir tvirtino, jog dėl vieno klubo ar jo savininko interesų Lietuvos futbolo piramidė tikrai nebus griaunama.

„A lygoje kitą sezoną 12 klubų nebus. Tai visiškai nerealu. Tokią galimybę matyčiau nebent po 2–3 metų, kai klubai išsispręs infrastruktūros klausimus. Mes neslepiame, jog norėtume A lygoje turėti Klaipėdos klubą. Su A lygos ir Pirmos lygos vadovais apie geografinį klubų žemėlapį kalbame nuolat. Kai klubai padarys namų darbus, tada prie šio klausimo ir galėsime sugrįžti, bet kitą sezoną A lygoje tikrai žais dešimt komandų ir formatas nesikeis“, – 15min užtikrino LFF prezidentas.

Galutinį sprendimą dėl šio klausimo priims LFF Vykdomasis komitetas, bet E.Stankevičius tikina sunkiai įsivaizduojantis, jog verdiktas galėtų būti kitoks.

Anot LFF prezidento, J.Nevoina irgi puikiai supranta, kad pagalbos šiaudo šioje istorijoje jam niekas neišties.

„Jis puikiai žino ir situaciją vertina realiai – bandys išsaugoti vietą sportiniu būdu, nes tai yra vienintelė galimybė. Klubas puikiai supranta, kad jokių išlygų nebus, net jei dubleriai puikiai pasirodys Pirmoje lygoje ir galbūt techniškai iškovotų bilietą į A lygą ar į pereinamąsias rungtynes. Kito kelio nėra. Jei nepasiseks, ką darysi – teks sezoną praleisti žemesnėje lygoje. Nemanau, kad nuo futbolo Janas atsitrauks – kalbasi su Vilniaus rajono savivaldybe, tikisi gauti finansavimą ir darys viską, kad užimtų devintą vietą bei gautų teisę žaisti pereinamąsias“, – situaciją vertino E.Stankevičius.

fkriteriai.lt nuotr./Ar išsigelbės „Riteriai“?
fkriteriai.lt nuotr./Ar išsigelbės „Riteriai“?

Jei per likusias šešerias rungtynes „Riteriams“ vis dėlto pavyks sukurti stebuklą, o vėliau ir laimėti pereinamąją akistatą, kitą sezoną Vilnius ir sostinės rajonas aukščiausiame divizione galėtų turėti net tris klubus.

Pastarąjį kartą tokia situacija buvo tik prieš penkiolika metų, kai 2007-ųjų A lygoje sostinei atstovavo „Žalgiris“ bei jau išnykę „Vėtros“ ir „Vilniaus“ klubai.

Pastarąjį kartą 12 komandų A lygos pirmenybėse žaidė 2011-aisiais. Per nepriklausomybės laikotarpį rekordiniu išlieka 1997–1998 metų sezonas, kai Lietuvos stipriausiame divizione varžėsi net 16 ekipų. Vilnius tuomet turėjo net keturias komandas – „Žalgirį“, „Panerį“, „Lokomotyvą“ ir „Geležinį vilką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius