-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos futbolo bomba – iš „Juventus“ atimta penkiolika taškų

Penktadienį po Italijos futbolo federacijos apeliacinio skundo nagrinėjimo garsiausiam šios šalies futbolo klubui Turino „Juventus“ buvo skirta didžiulė 15 taškų atėmimo bauda už apgaulingą apskaitą.
Dušanas Vlahovičius
Dušanas Vlahovičius / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ši bausmė gali sugniuždyti klubo ambicijass kitą sezoną žaisti Europoje.

36 kartus Italijos čempionas „Juventus“ šiuo metu „Serie A“ pirmenybėse užėmė trečiąją vietą, bet dėl nuobaudos „Bianconeri“ nukris į lentelės vidurį ir 25 taškais atsiliks nuo lyderio „Napoli“, 12 taškų nuo Čempionų lygos vietų.

„Juventus“ pranešė, kad apskųs sprendimą aukščiausiajam Italijos sporto teismui prie Italijos olimpinio komiteto.

Buvusiam „Juventus“ prezidentui Andrea Agnelli ir buvusiam klubo generaliniam direktoriui Maurizio Arrivabene dvejus metus uždrausta dalyvauti futbolo veikloje, o dar devyniems kitiems „Juve“ personalo ar buvusios valdybos nariams, kurie lapkričio mėnesį masiškai atsistatydino po Turino prokurorų tyrimo dėl įtariamo apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, paskirti trumpesni suspendavimai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Massimo Allegri
AFP/„Scanpix“ nuotr./Massimo Allegri

Ilgiausias – 2,5 metų – nušalinimas nuo futbolo skirtas buvusiam „Juventus“ sporto direktoriui ir dabartiniam Londono „Tottenham Hotspur“ vykdomajam direktoriui Fabio Paratici. Dabartiniam „Juventus“ sporto direktoriui Federico Cherubini skirta 16 mėnesių, o buvusiam „Juventus“ žaidėjui, vėliau tapusiam valdybos nariu, Pavelui Nedvedui – 8 mėnesių diskvalifikacijos.

Kol kas šiems asmenims uždrausta dalyvauti futbolo veikloje Italijoje. Visgi prokurorai prašys, kad tokiu pačiu pavyzdžiu pasektų ir UEFA bei FIFA.

„Juventus“ neigia nusižengimus ir iš pradžių sporto arbitražo teismas balandžio mėnesį klubą buvo išteisinęs. Visgi o to, kai federacija surinko dokumentus iš Turino prokurorų, buvo pateiktas apeliacinis skundas.

Federacijos prokuroras Giuseppe Chiné penktadienį prašė skirti „Juventus“ devynių balų baudą.

Trečiadienį naujuoju „Juventus“ prezidentu buvo paskirtas Gianluca Ferrero, pirmininkaujantis mažesnei penkių asmenų valdybai.

Trečiadienį A.Agnelli taip pat paskelbė, kad atsistatydina iš visų savo pareigų šeimos įmonėse, įskaitant automobilių gamintoją „Stellantis“, kuris kontroliuoja FIAT, ir holdingo bendrovę „Exor“.

A.Agnelli taip pat buvo vienas iš nepavykusio Europos Superlygos projekto architektų.

Ši nuobauda skirta praėjus 17 metų po „Calciopoli“ teisėjų skandalo, dėl kurio „Juventus“ buvo nublokštas į „Serie B“ bei neteko dviejų „Serie A“ čempionų titulų.

Dar aštuoniems klubams taip pat buvo rašoma skirti baudas. Tai – Genujos „Sampdoria“, „Pro Vercelli“, „Genoa“, „Parma“, „Pisa“, „Empoli“, „Pescara“ ir „Novara“. Visgi visi šie klubai išvengė sankcijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dušanas Vlahovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dušanas Vlahovičius

„Juventus“ yra įtraukta į Milano vertybinių popierių biržos prekybos sąrašus, todėl ją taip pat gali tikrinti priežiūros institucija CONSOB.

Prasidėjus pandemijai „Juventus“ teigė, kad 23 žaidėjai sutiko keturiems mėnesiams sumažinti savo atlyginimus, kad padėtų klubui įveikti krizę. Tačiau prokurorai teigia, kad žaidėjai atsisakė tik vieno mėnesio atlyginimo.

Turino prokurorai, matyt, aptiko ir daugiau tariamų slaptų mokėjimų buvusiam žaidėjui Cristiano Ronaldo, apie kuriuos „Juventus“ nepranešė.

Rugsėjį „Juventus“ pranešė apie rekordinius 2021-22 finansinių metų nuostolius – 254,3 mln. eurų. Tai buvo penkti metai iš eilės, kai „Juventus“ pranešė apie nuostolį, ir jis buvo 44,4 mln. eurų didesnis nei 2020-21 metais.

Preliminarus Turino prokurorų tyrimo posėdis numatytas kovo mėnesį.

Sekmadienį „Juventus“ Italijos lygos rungtynėse priims Bergamo „Atalanta“ ekipą.

Po šio 15 taškų atėmimo Turino klubas nukrito į pekioliktą poziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius