Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pažymiai Belgrade durimis trinktelėti nesugebėjusiai rinktinei ir jos treneriui

Edgarui Jankauskui išjoti ant žirgo aukštai pakėlus galvą nepavyko. Lietuvos rinktinė žvarbų antradienio vakarą pralaimėjo ir šeštąsias UEFA Tautų lygos rungtynes Serbijos rinktinei 1:4. 15min vertina futbolininkų pasirodymą ir trenerio sumanymus.
Lietuvos rinktinė krito Serbijoje
Lietuvos rinktinė krito Serbijoje / LFF nuotr.

Ernestas Šetkus – 5

Reabilitavosi po gana nesėkmingų rungtynių Rumunijoje ir apmaudžiai Ploještyje praleisto trečio įvarčio. 26-ąją minutę atrėmė labai pavojingą Saša Lukičiaus smūgį maždaug iš 15 metrų, bet daugiau darbo iki pertraukos beveik neturėjo.

50-ąją minutę dar atmušė tolimą serbų smūgį už galinės linijos, bet iš karto po to sekė standartinė situacija (kampinis), pasibaigusi skaudžiu įvarčiu į savus vartus.

Dėl kitų trijų praleistų įvarčių E.Šetkų kaltinti irgi sunku. Antrą ir trečią serbai įmušė vartininkui stovint ant vartų linijos ir serbams laimėjus oro dvikovą prieš gynėjus.

Ketvirtajame epizode vartininkas jau bandė išeiti iš vartų ir gelbėti situaciją, bet Ademas Ljajičius meistriškai permetė kamuolį virš tauragiškio galvos.

„Scanpix“ nuotr./Ademas Ljajičius permeta kamuolį per Ernestą Šetkų
„Scanpix“ nuotr./Ademas Ljajičius permeta kamuolį per Ernestą Šetkų

Rolandas Baravykas – 4

Dešiniame gynybos krašte žaidė gana užtikrintai, taip dar kartą įrodydamas, kad visiškai laimėjo konkurencinę kovą prieš rinktinės senbuvį Egidijų Vaitkūną.

Serbai kur kas labiau mūsiškius žeidė per dešinį kraštą, o ne tą, kuriame žaidė žalgirietis.

Visgi kartu su Justinu Januševskiu pralaimėjo dvikovą prie pat šoninės linijos, kai A.Prijovičius atliko perdavimą A.Ljajičiui ir buvo pelnytas ketvirtas serbų įvartis.

„Scanpix“ nuotr./Rolandas Baravykas
„Scanpix“ nuotr./Rolandas Baravykas

Edvinas Girdvainis – 4

Žaidė gana nervingai ir šiek tiek blaškėsi aikštėje. Klydo bene daugiausiai iš visų penkių Lietuvos rinktinės gynėjų, bet tas brokas buvo smulkus ir įvarčiais nevirto.

„Scanpix“ nuotr./Edvinas Girdvainis
„Scanpix“ nuotr./Edvinas Girdvainis

Justinas Januševskis – 3

32-ąją minutę turėjo nuostabią progą po Grato Sirgėdo pakelto baudos smūgio, bet serbus gelbėjo alkūne kamuolį atmušęs vartininkas ir skersinis. Šalia solidžiai žaidusio Artūro Žulpos jautėsi gana užtikrintai.

Bet tik iki pertraukos. Antrame kėlinyje pralaimėjo akistatą Aleksandrui Mitrovičiui, serbas užlipo gynėjui ant nugaros ir galingu smūgiu pelnė antrą įvartį.

Nemažai kaltės J.Januševskiui tenka ir dėl trečio bei ketvirto praleistų įvarčių. Šeimininkams mušant trečią nei jis, nei šalia stovėjęs A.Žulpa nepajėgė sustabdyti aukščiau iššokusio A.Prijovičiaus ir šis taikliai smūgiavo galva.

Ketvirtojo įvarčio situacijoje kartu su R.Baravyku A.Prijovičiaus jie nesugaudė aikštės krašte ir šis atliko perdavimą A.Ljajičiui, po kurio serbas iššoko vienas prieš vartininką.

„Scanpix“ nuotr./Justinas Januševskis
„Scanpix“ nuotr./Justinas Januševskis

Vaidas Slavickas – 3

Kairiajame gynybos krašte pakeitė su rumunais žaidusį Egidijų Vaitkūną ir atrodė, kad kurį laiką šis E.Jankausko sprendimas visiškai pasiteisino.

Visgi serbams mušant antrą įvartį, perdavimas buvo atliktas būtent iš tos pusės, kurioje gynėsi marijampolietis. Andrija Živkovičiaus perdavimas buvo preciziškai tikslus ir rezultatas tapo 2:0.

Dar kartą Lisabonos „Benfica“ saugas juvelyriškai perdavė kamuolį iš to paties krašto jau 71-ąją minutę. V.Slavickas vėl nespėjo prie serbo, suteikė šiam pernelyg daug laisvės ir galiausiai viskas baigėsi A.Prijovičiaus taikliu smūgiu galva.

„Scanpix“ nuotr./Vaidas Slavickas
„Scanpix“ nuotr./Vaidas Slavickas

Artūras Žulpa – 3

Cementavo penkių gynėjų liniją. Laimėjo daug oro dvikovų, puikiai „išvalydamas“ komandos draugų klaidas, bet antrojo kėlinio pradžioje tapo didžiausiu nelaimėliu, pasiųsdamas kamuolį į savus vartus.

Trečio praleisto įvarčio epizode kartu su J.Januševskiu pralaimėjo oro dvikovą aukščiau iššokusiam varžovui ir šis pelnė įvartį.

Serbams mušant ketvirtą įvartį nespėjo prie A.Ljajičiaus, ir Stambulo „Bešiktaš“ saugas meistriškai permetė kamuolį per E.Šetkų.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Žulpa
„Scanpix“ nuotr./Artūras Žulpa

Deimantas Petravičius – 6

29-ąją minutę galingai smūgiavo iš toli ir visą savo meistriškumą teko rodyti serbų vartininkui Predragui Rajkovičiui.

65-ąją minutę pradėjo ataką ir galiausiai užbaigė efektingu smūgiu per save, kai lietuviai pelnė savo įvartį.

Tai buvo pirmasis „Falkirk“ saugo įvartis vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius.

Pastaruoju metu D.Petravičiumi E.Jankauskas pasitiki vis labiau ir tvirto sudėjimo saugas už tai atsilygino su kaupu, tiek Ploještyje, tiek Belgrade jis buvo vienas pastebimiausių rinktinės gretose.

„Scanpix“ nuotr./Deimantas Petravičius
„Scanpix“ nuotr./Deimantas Petravičius

Gratas Sirgėdas – 5

Lakstė daug be kamuolio aikštės viduryje, nes serbai daugumą atakų stengėsi organizuoti kraštais. 32-ąją minutę nuostabiai atliko baudos smūgį, po kurio J.Januševskis turėjo auksinę galimybę išvesti lietuvius į priekį.

Kelis kartus blykstelėjo individualiu meistriškumu, tarsi įrodydamas, kad jei pavyks išsivaduoti iš traumų, netrukus mes vėl Gratą galime matyti tokį, kokį regėjome prieš ketverius metus, kai panevėžietis buvo laikomas viena didžiausių Lietuvos futbolo vilčių.

Gratas – dar vienas E.Jankausko bandymas startinėje sudėtyje surasti kuo daugiau futbolininkų, galinčių ir sugebančių ne tik techniškai sustabdyti kamuolį, pakelti galvą prieš atliekant perdavimą, o kartais net apeiti varžovą.

„Scanpix“ nuotr./Gratas Sirgėdas
„Scanpix“ nuotr./Gratas Sirgėdas

Modestas Vorobjovas – 5

Turėjo daug ir sunkiai dirbti įmirkusios aikštės viduryje, stabdydamas serbų išpuolius pradinėje jų fazėje. Sužaidus ilgiau nei valandą, vietą aikštėje užleido Giedriui Matulevičiui.

Anot E.Jankausko keitimo reikėjo dėl to, kad jaunas „Trakų“ saugas pavargo.

Visi serbų įmušti įvarčiai suorganizuoti kraštais, o tai Lietuvos rinktinės saugams šioks toks įvertinimas.

LFF nuotr./Modestas Vorobjovas
LFF nuotr./Modestas Vorobjovas

Donatas Kazlauskas – 5

Užėmė diskvalifikuoto Arvydo Novikovo vietą kairiajame krašte ir vaizdo negadino. Priešingai – pirmajame kėlinyje buvo bene aktyviausias rinktinės žaidėjas.

Uždirbo pražangą, po kurios pirmojo kėlinio viduryje lietuviai turėjo nuostabų šansą išsiveržti į priekį.

Visgi antrajame kėlinyje akivaizdžiai pradėjo stigti jėgų ir buvo pakeistas Darvydu Šernu.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Kazlauskas

Fiodoras Černychas – 5

Buvo kur kas lengvesnis ir greitesnis už serbų gynėjus, bet šie labai išmintingai kūnu arba rankomis stabdydavo visas varžovų atakas.

65-ąją minutę kovingai sužaidė prieš serbų gynėją ir po jo perdavimo Predragas Rajkovičius buvo priverstas padaryti klaidą, kuria pasinaudojo įvartį įmušęs D.Petravičius.

Kai aikštėje pasirodė Darvydas Šernas, iš atakos smaigalio buvo pastumtas į kairį kraštą.

„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas
„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas

Darvydas Šernas – 4

Aikštėje pasirodė 58-ą minutę, pakeitęs D.Kazlauską, bet didelio impulso lietuvių žaidimui nedavė. Serbai antrajame kėlinyje vertė svečius kur kas ilgiau žaisti be kamuolio, tad parodyti savo galimybių alytiškis beveik neturėjo progos.

Giedrius Matulevičius – 5

Aikštėje pasirodė 69-ąją minutę, pakeitęs M.Vorobjovą. Debiutinėse rungtynėse vaizdo negadino, nors ir nebuvo stipriai matomas.

Jam būnant aikštėje varžovai įmušė du kartus, bet, kaip ir M.Vorobjovo atveju, kaltinti aikštės viduryje žaidusį saugą nė dėl vieno epizodo negalima.

Algis Jankauskas – be įvertinimo

36-erių veteranas buvo į aikštę įleistas 86-ąją minutę. Panašu, jog tai buvo gynėjo atsisveikinimas su nacionaline komanda.

Edgaras Jankauskas – 4

Ko gero, paskutinis mačas prie komandos vairo. Trinktelėti durimis nepavyko.

Puikiai paruoštas ir kurį laiką sėkmingai veikęs žaidimo planas leido pirmą kartą Tautų lygos rungtynėse nepralaimėti pirmojo kėlinio.

Visgi per pertrauką viskas sugriuvo, nes mūsiškiams akivaizdžiai pradėjo stigti jėgų, o prisitaikyti prie agresyviai ir kiečiau atakuoti pradėjusių varžovų taip ir nesugebėjome.

Mačas „Partizan“ stadione dar sykį parodė, kad operatyviai sureaguoti į įvykius aikštėje tiek trenerių štabas, tiek futbolininkai geba sunkiai. Dažniausiai laikomasi savo žaidimo plano, nekreipiant dėmesio į varžovą – ar tai būtų Malta, ar Serbija. Pirmuoju atveju taktinės oponentų naujovės nevirsta įvarčiais dėl varžovų meistriškumo stokos, o daugiau matę priešininkai šia Lietuvos silpnybe naudojasi meistriškai.

LFF nuotr./Edgaras Jankauskas
LFF nuotr./Edgaras Jankauskas

Belgrade būta nemažai drąsių sprendimų. Į aikštę išleisti net penki 2013-ųjų metų U-19 rinktinės žaidėjai (J.Januševskis, D.Kazlauskas, D.Petravičius, G.Sirgėdas ir R.Baravykas).

Startiniame vienuoliktuke buvo ir šeši A lygos žaidėjai, bet su grupės lyderiais jie kovėsi kaip lygūs su lygiais.

Nustebino rungtynių pabaigoje į aikštę įleisdamas veteraną gynėją Algį Jankauską, kai rungtynių rezultatas buvo 1:4.

Po rungtynių neištarė frazės, kurios laukia kraujo trokštanti futbolo visuomenė ir naujieji LFF Vykdomojo komiteto šulai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius