Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelyje šaknis įleidę Lietuvos vartininkai įsitikinę – į Marijampolę atvyksta sužeistas žvėris

Trečiadienio vakarą Marijampolės „Sūduvos“ laukia kol kas svarbiausia sezono dvikova. UEFA Čempionų lygos antrajame atrankos etape Lietuvos čempionai priims Tel Avivo „Maccabi“ ekipą iš Izraelio. Šioje šalyje žaidžiantys nacionalinės rinktinės vartininkai Ernestas Šetkus ir Džiugas Bartkus daugiau kozirių įžvelgia svečių rankovėse, tačiau vienbalsiai pripažįsta – suvalkiečiai šansų taip pat turi.

Praėjusiais metais „Sūduvos“ ir „Maccabi“ keliai susidūrė Europos lygos trečiajame atrankos etape ir tada suvalkiečiai sensacingai eliminavo izraeliečius iš kovos, laimėję abu mačus vienodu rezultatu 2:1.

Metų senumo skriaudos „Maccabi“ nepamiršo ir tikina, jog pamoką išmoko.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pernykštis marijampoliečių triumfas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pernykštis marijampoliečių triumfas

Dž.Bartkus ir E.Šetkus sutinka, jog kaip pernai, taip ir šiemet Tel Avivo komanda yra poros favoritė, bet pranašumą dar reiks įrodyti aikštėje. O tai padaryti prieš Europoje pastaraisiais metais solidžiai rungtyniaujančią „Sūduvą“ niekam nėra lengva.

Nors mačas vyks be žiūrovų, savoje aikštėje „Sūduva“ yra sunkiai įkandamas riešutas bet kuriam oponentui. Marijampoliečiai namuose nepralaimėjo jau šešių pastarųjų Europos taurių dvikovų, o pastarąjį kartą nuleidę galvas aikštę paliko 2018-ųjų rudenį, kai 0:2 krito prieš Belgrado „Crvena zvezda“ talentą.

„Tel Avivo „Maccabi“ – labai stipri komanda. Visai neseniai į komandą atvyko naujas treneris (Giorgos Donis, – aut. past.), bet nemanau, kad ekipos braižas bus labai pasikeitęs: matysime atakuojantį technišką futbolą, su daug trumpų perdavimų. Vasaros metu Tel Avivo komanda išsaugojo komandos branduolį bei pasipildė keliais naujais žaidėjais. Po praėjusių metų pamokos jie žada kur kas labiau vertinti „Sūduvą“. Visi supranta, kad varžovas tikrai įveikiamas, bet požiūrio reikia kitokio“, – apie nuotaikas Izraelio čempionų stovykloje kalbėjo Dž.Bartkus.

„Instagram“ nuotr./Džiugas Bartkus
„Instagram“ nuotr./Džiugas Bartkus

30-metis kaunietis ateinantį savaitgalį pradės jau trečią sezoną Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“ klube.

2012–2015 metais jis pats yra gynęs „Sūduvos“ vartus ir Suvalkijos komandoje sužaidė net 83 mačus.

Buvusių komandos draugų šansų vartininkas nenurašo. „Bus sunku, „Maccabi“ yra ryškus favoritas, tačiau žaisti su jais tikrai galima“, – neabejojo Dž.Bartkus.

Geriausiu Lietuvos futbolininku praėjusiais metais išrinktas Ernestas Šetkus taip pat giliai įleidęs šaknis Izraelyje ir šią vasarą persikėlė jau į trečią šios šalies klubą – Tel Avivo „Hapoel“.

„Hapoel“ yra pats aršiausias „Maccabi“ varžovas ir šią priešpriešą vos persikėlęs į didžiausią šalies miestą jau spėjo pajusti ir tauragiškis.

„Jau prieš atvykdamas čia žinojau, kad tarp klubų yra didžiulis priešiškumas. Geltonos spalvos (pagrindinė „Maccabi“ spalva, – aut. past.) nei namuose, nei klubo bazėje, nei ant futbolo batelių negali būti, – šypsojosi 35-erių vartų sargas. – Konkurencija ir priešiškumas mieste tikrai yra didelis, nors ypatingų išpuolių ir pavyksta išvengti.“

„Hapoel“ nuotr./Ernestas Šetkus
„Hapoel“ nuotr./Ernestas Šetkus

Dž.Bartkaus teigimu, keturiolikos komandų Izraelio „Premier“ lygoje „Maccabi“ tiek žaidimo kokybe, tiek piniginės dydžiu, tiek sirgalių palaikymu išsiskiria iš kitų klubų.

„Izraelio futbolo kontekste „Maccabi“ išsiskiria tuo, jog sugeba daug metų išlaikyti savo braižą ir pasiekti stabilius rezultatus su žemesnes vietas turnyro lentelėje užimančiomis komandomis. Keli konkurenciją jiems bandantys sudaryti klubai taškų su vidutiniokais ar autsaideriais praranda kur kas dažniau“, – pasakojo Dž.Bartkus.

E.Šetkus išskyrė solidų „Maccabi“ žaidimą prie savų vartų.

„Kaip „Hapoel“ vartininkas, pagrindinių konkurentų girti negaliu, bet rezultatai kalba patys už save. Praėjusį sezoną „Maccabi“ gynyba buvo labai sunkiai pralaužiama. Per visą sezoną (36 mačus, – aut. past) jie praleido tik 10 įvarčių, turėjo ilgą „sausų“ rungtynių seriją. „Maccabi“ žaidžia labai brandų futbolą, trumpais perdavimais, niekada neskuba ir kantriai laukia savo šanso, net žaisdami prieš silpnesnes komandas“, – „Sūduvos“ priešininkus vertino geriausias Lietuvos futbolininkas.

Per pastaruosius aštuonerius metus „Maccabi“ penkis kartus tapo Izraelio čempionu, o 2016–2018 metais tenkinosi sidabru sostą užleidę Beer Ševos „Hapoel“.

Atstovaudamas pastarajai komandai, praėjusį sezoną E.Šetkus antrą kartą savo karjeroje tapo Izraelio taurės laimėtoju.

„Instagram“ nuotr./Ernestas Šetkus
„Instagram“ nuotr./Ernestas Šetkus

Abiejų lietuvių įsitikinimu, marijampoliečių akcijos kyla ir dėl to, jog dėl koronaviruso pandemijos šiemet Čempionų lygos atrankos akistatos žaidžiamos vos iš vienų rungtynių ir jos vyks Marijampolėje, kur „Sūduva“ Europos taurių turnyruose per dešimt pastarųjų dvikovų suklupo vos kartą.

„Jei mačas normaliomis sąlygomis vyktų Tel Avive, būtų tikrai karšta – tiek dėl atmosferos, tiek dėl oro. Virš 34–35 laipsnių karštyje žaisti niekam nėra lengva, o „Maccabi“ palaikymas taip pat visada būna įspūdingas. Pirmo atrankos etapo rungtynes čia pralaimėjusios „Riga“ treneris skundėsi, jog būtų buvę geriau, jei nugalėtojas būtų sprendžiamas iš dviejų mačų. Tas matėsi ir aikštėje. Pirmąsias 20 minučių rygiečiai dar laikėsi, bet galiausiai nuovargis padarė savo (0:2). Tačiau „Sūduva“ taip pat neturės savo sirgalių, o pilnas Marijampolės stadionas visada duoda efektą. Visgi man atrodo, kad vienos rungtynės „Sūduvai“ yra geriau nei du mačai“, – svarstė Dž.Bartkus.

„Instagram“ nuotr./Džiugas Bartkus
„Instagram“ nuotr./Džiugas Bartkus

Su komandos draugu rinktinėje sutiko ir E.Šetkus ir pažymėjo, kad Izraelio čempionai Marijampolėje dar tikrai nedemonstruos aukščiausio lygio futbolo.

„Izraelio čempionatas įprastai prasideda tik rugpjūčio pabaigoje, tad klubai Europos taurių atrankose nebūna optimalios formos ir tai neretai jiems pakiša koją. „Maccabi“ pavardės gal ir garsesnės, tačiau „Sūduva“ tikrai turi šansų. Futbolas nenuspėjamas, ir tą jau pamatėme praėjusiais metais. Vienose rungtynėse staigmenos tikimybė dar didesnė. Prisimenu, kaip jautriai Izraelio žiniasklaida ir klubo vadovai reagavo į pernykštį pralaimėjimą, nes „Maccabi“ visada kelia tikslą žaisti grupių varžybose“, – 15min sakė E.Šetkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius