-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliningradas priima futbolo fiestą: stadioną pelkėje galėtų užpildyti tik V.Putino vizitas

Pasaulio čempionatas dar niekada nevyko taip arti Lietuvos kaip šeštadienio vakarą. Mažiau nei už pusantro šimto kilometrų nuo mūsų žemyninės sienos esančiame Kaliningrade, lietuvių vadinamame Karaliaučiuje, santykius aiškinsis Nigerijos ir Kroatijos komandos. 15min aplankė šį miestą ir įvertino, kokiomis nuotaikomis svarbiausią sporto įvykį istorijoje pasitinka labiausiai į vakarus nutolusi Rusijos Federacijos dalis.
Kaliningradas
Kaliningradas / „Scanpix“ nuotr.

Pamatuotas politinis ėjimas

Vienu aspektu Lietuva ir Rusija yra nepaprastai panašios – tiek vienoje, tiek kitoje šalyje labai dažnai būgštaujama dėl žemo futbolo lygio. Abiejų šalių sirgalius pliekia Europos taurių turnyruose klumpantys klubai, erzina pernelyg lėtas kamuolio judėjimas, į fizinę jėgą, o ne techniką orientuotas komandų žaidimo stilius, prasta aikščių kokybė.

Todėl 2018 metų pasaulio futbolo čempionato šeimininkų sprendimas priimti pirmenybes net aukščiausiame divizione neturinčios komandos mieste Kaliningrade daugelį užsienio aistruolių privertė kilstelėti antakius.

Tačiau Rusija nebūtų Rusija, o Vladimiras Putinas nebūtų Putinas, jeigu praleistų progą pasauliui pademonstruoti tarp Lietuvos, Lenkijos ir Baltijos jūros įspraustą mažytę Karaliaučiaus teritoriją su jos gražuole sostine.

Kaliningradas turi 467 tūkstančius gyventojų ir didžiausių Rusijos miestų sąraše užima vos 40-ąją vietą. Iš čempionatą priimančių miestų už jį mažesni yra tik taip pat politiškai svarbus Sočis bei mažytė Mordovijos sostinė Saranskas, kurios gyventoju nuo 2013-ųjų yra registruotas Prancūzijos pilietybės atsisakęs šios šalies kino metras Gerard'as Depardieu.

Visgi Kaliningrado patrauklumas Europos futbolo aistruoliams taip pat akivaizdus. Tai yra arčiausia kryptis, o ant Baltijos jūros kranto įsikūrusiame mieste oro temperatūra šiomis dienomis siekia 20–26 laipsnius, tad futbolo sirgaliai gali puikiai derinti mėgstamos komandos rungtynes su atostogų malonumais.

Norėjo išsimaudyti Aistmarėse

Kaliningradas turi vieną mažiausių šių pirmenybių stadionų, kuriame telpa beveik 34 tūkst. aistruolių. Mažesnė šiam čempionatui naudojama arena yra tik Jekaterinburge.

Konservatyvios architektūros dizaine dominuoja mėlyna ir balta spalvos, taip ir kviečiančios miesto svečius įkišti kojas į visiškai netoliese esančią Baltijos jūrą.

Tiesa, įvertinę geografinę padėtį, pirmieji miesto svečiai neslėpė tikėjęsi, jog maudytis bus galima ir Kaliningrado krantus skalaujančiose Aistmarėse, bet dėl prastos vandens kokybės to daryti nerekomenduojama.

Tuo ypač liko nepatenkinti ir nusivylę kartu su 15min viename viešbutyje apsistoję Kroatijos rinktinės sirgaliai. Registratūroje išgirdus šį patarimą, nuvilnijo gilus atodūsis. Kaip bebūtų, šios rinktinės gerbėjų nepamainomas atributas – šachmatinės vandensvydžio kepurėlės – šeštadienio popietę net ir viešbučio koridoriuje atrodė smagiai.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas pasitinka pasaulio futbolo pirmenybes
„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas pasitinka pasaulio futbolo pirmenybes

Vakarietiški vėjai

Kaliningradas šimtus metų buvo Vokietijos polinis ir kultūrinis centras ir tuo metu vadintas Kionigsbergu. Atributikos su šiuo istoriniu pavadinimu dar ir dabar apstu Kaliningrado prekyvietėse, tačiau pastarosiomis savaitėmis kur kas populiaresni ir geriau perkami suvenyrai susiję su pasaulio futbolo čempionatu. Tiesa, jų kaina yra kone tris sykius didesnė, tačiau ir miestą aplankančių svečių perkamoji gali pastaruoju metu smarkiai ūgtelėjo.

Kartais kalbama, kad po Sovietų Sąjungos žlugimo visa Karaliaučiaus sritis tapo savotiška kontrabandininkų prieglauda. Pastarąjį dešimtmetį vietos valdžia bando nusiplėšti šią etiketę ir pasauliui parodyti vakarietišką miestą, o šiemetinis pasaulio futbolo čempionatas – pati geriausia proga.

Šviežio oro gūsiai čia jaučiasi ne tik todėl, kad miestas yra visai šalia jūros. Svarbiausi kultūriniai objektai – Kanto sala su katedra, kurioje yra žymaus vokiečių filosofo Imanuelio Kanto mauzoliejus bei povandeninis laivas – muziejus, po kurį galima pasivaikščioti, sunkiai primena Rytų Europą. Na ir žinoma, Baltijos auksas – gintaras.

Ir vis dėlto visa tai atmiešiama tuo, be ko Rusija neįsivaizduojama. Išskirtinė Kaliningrado geografinė padėtis pridėjo turnyro organizatoriams papildomą naštą bandant sureguliuoti sirgalių srautus. Baiminantis, jog pasinaudojus šia futbolo fiesta į visai šalia esančias Europos šalis Lenkiją ir Lietuvą gali plūstelėti nelegalių migrantų bangos, teko imtis sustiprintų apsaugos priemonių.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas
„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas

15min žurnalistas vėlyvą naktį iš penktadienio į šeštadienį kartu su Kroatijos ir Nigerijos rinktinių sirgalių būriais pasiekė Kaliningradą, tačiau Afrikos atstovų čia pat Chrabrovo oro uoste laukė papildoma patikra – pareigūnai selektyviai stabdė visus tamsaus gymio turistus ir prašė pateikti jų dokumentus, sirgaliaus ID pasus, pasakyti gyvenamąją vietą, kurioje jie ketina apsistoti.

Tačiau nepaisant visų šių 2018-ųjų metų pasaulio futbolo čempionato ypatumų, dėl vieno abejoti neverta – Kaliningradas tikrai yra pats vakariečiausias Rusijos miestas, kuris priima šias pirmenybes.

Antrojo diviziono vidutiniokas

Bet sugrįžkime prie futbolo. Šį sezoną vietos Kaliningrado „Baltika“ žaidė tik antrajame šalies futbolo ešelone FNL ir žvaigždžių neraškė – penktoji vieta yra palyginus labai aukšta pozicija, su tais vargais, kurias komandai teko iškentėti sezono pradžioje.

Lietuviški akcentai

Kaliningrado „Baltikos“ vyriausiuoju treneriu 2002-2003 metais yra dirbęs Benjaminas Zelkevičius, o komandos marškinėlius vilkėję dar devyni lietuviai: Vytautas Apanavičius, Orestas Buitkus, Rolandas Džiaukštas, Ričardas Beniušis, Algirdas Gustaitis, Andrius Jokšas, Kęstutis Kumža, Viktoras Olšanskis ir Vidas Alunderis.

Akivaizdu, kad į pasaulio čempionato miestų šeimą Kaliningradas buvo priimtas ne už sportinius nuopelnus. Net ir pati Rusijos valdžia neslepia, kad tai – politinis sprendimas, leidžiantis pasauliui pamatyti, kokį svarbų strateginį tašką pačioje Europos Sąjungos širdyje ši valstybė turi.

Bet pasirengimas pirmenybėms ir naujojo stadiono statybos virto farsu. Paaiškėjo, kad 240 mln. atsiėjęs stadionas pradėtas statyti ant nusausintos pelkės. Maža to, iš pradžių stadionas buvo suprojektuotas pagal garsųjį Miuncheno „Allianz“ arenos pavyzdį, bet bankrutavus statybų bendrovei „Mostovik“, rusai buvo priversti griebtis plano B – supaprastino tiek arenos dizainą, tiek žiūrovų skaičių.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas
„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas

Pasaulio čempionato metu į tribūnas bus galima sutalpinti beveik 34 tūkst. aistruolių, o po jų arena susitrauks iki 25 tūkst. vietų, bet net ir šie skaičiai Rusijos antrajame divizione rungtyniaujančiam vidutiniokui – kosmosas.

Šį sezoną „Baltika“ rungtynes vidutiniškai stebėjo 4,5 tūkst. sirgalių. Vietiniai juokauja, kad Kaliningradas galėtų sausakimšai užpildyti tribūnas vietinio čempionato rungtynėse tik vienu atveju – jei atvyktų V.Putinas.

Vis dėlto teigiamų poslinkių, susijusių su Kaliningrado futbolo situacija, per pastaruosius metus įvyko nemažai. Rimtai į trečią divizioną iškristi pretendavusi ir futbolininkams atlyginimų nemokėjusi „Baltika“ sugebėjo išbristi iš finansinės krizės.

Klubo gelbėtoju yra įvardijamas Teimūras Lepsaja. Būtent jis praėjusio sezono metu tapo klubo generaliniu direktoriumi ir patraukė jį nuo pavojingo bankroto slenksčio.

Verslininko iniciatyva kovą „Baltika“ naujajame stadione net turėjo žaisti draugiškas rungtynes su Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ globojama Gelzenkircheno „Schalke“ ekipa, bet mačas neįvyko dėl prastų oro sąlygų. Visgi savo sumanymą T.Lepsaja žada įgyvendinti iš karto po pasaulio čempionato.

Viešbutis talpina trečdalį stadiono

Tačiau futbolo reikalai ir stadionas – tik ledkalnio viršūnė. Kaliningradui gavus pasaulio čempionato organizatoriaus teisę, pradėta rūpintis ir infrastruktūra. Miesto centre pastatytas blizgantis keturių žvaigždučių „Mercure“ viešbutis.

Jame šių pirmenybių metu bus priimami tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) vadovai, o organizacijos prezidentas Gianni Infantino turnyro išvakarėse prisipažino, kad planuoja čia būti dažnas svečias ir pamatyti visas čempionate žaidžiančias komandas.

„Mercure“ viešbutyje įrengti net 6397 kambariai, galintys sutalpinti daugiau nei trečdalį visų į „Baltika“ stadioną telpančių žiūrovų – 12297.

Pasaulio čempionato metu Kaliningradas planuoja sulaukti per 130 tūkst. turistų, iš kurių apie 70 tūkst. turėtų sudaryti užsieniečiai. Tiesa, jie dar čempionatui neprasidėjus į vietos verslininkų užgaidas šnairuoja ypač piktai.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas pasitinka pasaulio futbolo pirmenybes
„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas pasitinka pasaulio futbolo pirmenybes

Tarp Anglijos sirgalių jau kilo didžiulis nepasitenkinimas dėl iki neregėtų aukštumų išaugusių viešbučių kainų. Didžiosios Britanijos atstovai Kaliningrade žais paskutines grupės rungtynes su belgais ir gausiai užplūs miestą, bet mokėti kelis šimtus kartų išaugusiomis kainomis nenori.

Pavyzdžiui, įprastą dieną „Meridian“ viešbutyje vieta nesiekia 20 eurų, o birželio 28-ąją, kai į „Baltikos“ aikštę išbėgs Anglija ir Belgija, kaina šoktelės net 18 tūkst. procentų – iki 3,6 tūkst. eurų.

Yra ir paprastesnis variantas – kempingas, bet vieta jame tomis dienomis kainuoja tiek (72 eurus), už kiek buvo galima surasti viešbučio kambarį miesto centre, pirmąsias čempionato rungtynes čia žaidžiant kroatams ir Nigerijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius