-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kankliavęs“, bet varžovų pranašumą pripažinęs E.Jankauskas: „Rungtynės tikrai nebuvo labai baisios“

„Atsimenu, kai čia stovėjau prieš penkerius metus“, – šyptelėjo Edgaras Jankauskas Podgoricos stadione po rungtynių su Juodkalnija. O ir scenarijus buvo panašus – tiek 2018-siais, tiek ketvirtadienio vakarą jo treniruojama Lietuvos rinktinė krito 0:2. „Ir jausmas panašus“, – sakė treneris, nesėkme užbaigęs atrankos į Europos čempionatą ciklą.
„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas
„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas / E.Žaldario nuotr.

Vis dar į vietą Europos čempionate besikabinantys juodkalniečiai pagavo lietuvius ankstyvais įvarčiais kėlinių pradžiose.

Edvinas Kučas 3-ąją, o Stevanas Jovetičius 48-ąją minutėmis siuntė kamuolius į Edvino Gertmono ginamų vartų tinklą.

Žaidimas Lietuvos komandai nesiklostė, nors kamuolio kontrolė buvo lygi (50 prieš 50 proc.), o perdavimų E.Jankausko auklėtiniai atliko daugiau (317 prieš 302).

Vis dėlto Juodkalnijos rinktinė su kamuoliu buvo gerokai produktyvesnė – atliko net 19 smūgių, iš kurių 8 skriejo į vartų plotą. Lietuviai darbo patyrusiam 36-erių vartininkui Milanui Mijatovičiui pirmą kartą suorganizavo tik pačioje antrojo kėlinio pabaigoje, kai Gvidas Gineitis vienintelį kartą pataikė į vartų stačiakampį. Iš viso Lietuvos futbolininkai į vartus mušė penkiskart.

„Pradžia buvo nesėkminga abiejų kėlinių, – pripažino E.Jankauskas po rungtynių Podgoricoje. – Trečią minutę praleidome įvarčius, tad pradžia nebuvo sėkminga. Bandėme grįžti į žaidimą keisdami ir išsidėstymą, ir keitimais, bet turėjome daug sunkumų prieinant prie varžovų vartų, sukuriant kažką konstruktyvesnio, kad galėtume tinkamai užbaigti atakas. Nebuvo sėkmingos rungtynės. Nesakau, kad žaidėme blogai, žaidėjai stengėsi, bet priešininkai šiandien buvo stipresni. Reikia tai pripažinti.“

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Justas Lasickas
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Justas Lasickas

Treneris akcentavo, kad varžovų agresyviam startui buvo ruošiamasi, tačiau to nepakako. Ir prisiminė abu Juodkalnijos tikslius smūgius.

„Pralaimėjome pirmas dvikovas, sudubliavo krašte, įkirto į baudos aikštelę gynėjas, atmetė kamuolį ir puikiu tolimu smūgiu įmušė įvartį. Ko gero, netraukiamas, nors ir į artimą kampą. Antras įvartis – kažkas identiško. Jovetičiaus puikus smūgis kaire koja, nors yra dešiniakojis“, – pasakojo strategas.

E.Jankauskas neslėpė, kad kurti buvo labai sunku, o ir varžovai rimčiau pažiūrėjo į Lietuvos rinktinę, prieš kurią sužaidė 2:2 pirmajame tarpusavio mače Dariaus ir Girėno stadione.

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Jankauskas

„Be abejonės, jie buvo gerai pasiruošę, mes gal neišnaudojome erdvių už jų nugarų. Šiek tiek pralaimėjome dvikovas. Kamuolio kontrolė, perdavimų skaičius, tikslumas buvo panašūs, bet dvikovose nusileidome. Šitą prisiimame sau, – teigė E.Jankauskas. – Žinojome, kad tai fiziškai pajėgi, patyrusi komanda. Labai gera patirtis mums – trenerių štabui.“

Pakankliavome antrajame kėlinyje, norėdami grįžti į žaidimą – leidome antrą puolėją, perėjome prie 4-4-2 formacijos, bet matėme, kad ir tai neduoda naudos, tada leidome dar vieną saugą, kad surištų grandis. Rungtynės tikrai nebuvo labai baisios, gal po gilesnės analizės tai kažkiek keisis, bet neturiu priekaištų žaidėjams dėl noro, nemačiau apatiškumo. Ėjome į dvikovas, gulėme po kamuoliu, bandėme atsikovoti. Bandėme kurti, nesukūrėme. Reikia pripažinti, kad ir priešininkas buvo pajėgus. Nesėkmingos rungtynės, bet patirtis į taupyklę ir einame ruoštis kitoms“, – kalbėjo treneris.

Dar prieš rungtynes E.Jankauskas užsiminė, kad laukia kitokios Juodkalnijos rinktinės nei pirmosiose rungtynėse Kaune.

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Utkus
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva. Edgaras Utkus

„Matyt ir prisikalbėjau, – šypsojosi E.Jankauskas. – Sulaukiau. Jie pradėjo galingai abu kėlinius, jų pastangas vainikavo ir įvarčiai. Reikia ir meistriškumą paminėti – tie smūgiai... Švara, garsas sąlyčio kojos ir kamuolio, skriejimo trajektorija. Aukšta klasė.“

Treneris kalbėjo apie pralaimėtas dvikovas, o tai dažnai vadinama kovingumo atspindžiu.

„Tą rodo statistika, ji nemeluoja. Neužteko agresyvumo arba varžovai jo savyje rado daugiau. Toks yra faktas. Šitame lygyje be kovos, dvikovų nieko nebus, tau kamuolio niekas neduos šiaip sau. Viską reikia išprovokuoti, daryti spaudimą“, – sakė E.Jankauskas.

Rungtynes VIP tribūnoje įsitaisęs stebėjo ir Magnusas Carlsenas – vienas geriausių visų laikų šachmatininkų, šiuo metu dalyvaujantis Europos čempionate Juodkalnijoje. Norvegas per pertrauką net buvo pakviestas į juodkalniečių televizijos studiją, jam įteikti pirmuoju numeriu pažymėti šeimininkų marškinėliai.

ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas Juodkalnijoje
ETCC23 nuotr./Magnusas Carlsenas Juodkalnijoje

„Reikia pripažinti, kad varžovai tikrai šachmatų partiją laimėjo. Nemanau, kad šiame lygyje kažkas kažkam atiduoda kamuolį. Reikia viską iškovoti, čia niekas nieko neduoda. Žaidėjai tą šiandien turėjo galimybę pajusti savo kojomis, patirtimi. Dvikovos, kuriose nusileidome, tai nėra mums būdinga, bet penas apmąstymams. Gal tvirtumo trūksta, varžovų žaidėjai atletiški, tvirtai sudėti – išėjo užsidegę, su noru. Šiandien mums pritrūko“, – dėstė E.Jankauskas.

Europos čempionato ciklą Lietuvos rinktinė užbaigė taupyklėje turėdama vieną pergalę, trejas lygiąsias ir patyrusi tris pralaimėjimus. Lietuviai mušė 8 įvarčius, praleido 14 ir surinko 6 taškus.

E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva
E.Žaldario nuotr./„Euro 2024“ atrankos rungtynės Podgoricoje: Juodkalnija – Lietuva

„Šitas ciklas mums buvo teigiamas, geras, – įsitikinęs treneris. – Negali vienos rungtynės nubraukti viso darbo. Žaidėjų pastangos buvo, bet ir priešininkai į mus gal pažiūrėjo rimčiau. Buvo geras ciklas, žaidėjai atliko didelį darbą, bet žinome, kad visada nebus idealu, niekas taškų atiduoti nenorės lengvai. Kiekvienas taškas išraunamas, išplėšiamas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius