-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantine įstrigę Lietuvos futbolininkai: „Italai į koronavirusą žiūrėjo pro pirštus“

Italijos sportas – paralyžiuotas. Dėl pastarosiomis savaitėmis šioje šalyje, pirmiausia šiauriniuose jos regionuose, paplitusio koronaviruso pirmadienį paskelbtas karantinas, o kartu su juo sustabdyti ir visi be išimčių Italijos sporto čempionatai. Tokios bekompromisės priemonės palietė ir keletą Italijoje legionieriaus duoną kremtančių jaunųjų Lietuvos futbolininkų.
Italijos stadionai ateinantį mėnesį liks tušti
Linas Mėgelaitis ir kiti Lietuvos futbolininkai žaisti kurį laiką negalės / „AS Gubbio“ ir Scanpix nuotr.

Italija yra viena pagrindinių jaunųjų Lietuvos futbolininkų krypčių.

Aukštas futbolo lygis, puikūs specialistai ir noriai po savo sparnu jaunus žaidėjus iš visos Europos priimantys Italijos klubai lėmė, jog vien šį sezoną Apeninų pusiasalyje pradėjo bent penki pamatus savo karjerai dar tik ėmę statyti lietuvaičiai.

Vis dėlto artimiausiu metu savo didžiausią aistrą – žaidimą su futbolo kamuoliu – jie turės pamiršti.

Sekmadienį Lombardijos regione ir aplink Milaną esančiose 14 provincijų, o pirmadienį – ir visoje likusioje Italijoje buvo paskelbtas karantinas. Karantino sąlygos regione galios bent iki balandžio 3 dienos, o regiono uždarymas reiškia, kad teritorijoje esantys žmonės ją palikti gali tik esant ekstremalioms situacijoms.

Visi norintys keliauti dabar privalės užpildyti standartinę formą, kurioje turės išdėstyti keliauti verčiančias priežastis, ir pateikti ją pareigūnams geležinkelio stotyse, oro uostuose ir svarbiuose miestus jungiančiuose keliuose.

Kartu su žmonių judėjimo suvaržymu, Italijoje atšaukti ir visi sporto čempionatai, tarp kurių – net ir prestižinės „Serie A“ futbolo pirmenybės.

Išvien su Turino „Juventus“, Milano „Inter“ ir kitų žymiausių Italijos klubų žaidėjais artimiausias tris savaites priverstinai „ilsėsis“ ir žemesnėse šalies futbolo pakopose rungtyniaujantys lietuviai, kurie jau kelias pastarąsias savaites gyvena ir sportuoja neįprastomis sąlygomis.

Gubijaus mieste Umbrijos regione, nuo Milano nutolusiame per 400 kilometrų, rungtyniauja net du jauni lietuviai – šį sezoną jau ir „Serie A“ pirmenybėse su „Lecce“ klubu debiutuoti spėjęs, bet vėliau „AS Gubbio 1910“ klubui išnuomoti Edgaras Dubickas, ir Linas Mėgelaitis.

Abu futbolininkai „Serie C“ komandos treniruotėse įprastu režimu dirbo pastarąsias dvi savaites, tačiau rungtynių Gubijaus miesto klubas neturėjo dar nuo vasario 23-osios – dėl koronaviruso grėsmės buvo atšaukti trys iš eilės „AS Gubbio“ mačai.

„Režimas buvo įprastas, ruošėmės vis kitoms rungtynėms, kaip ir įprastai, – 15min pasakojo E.Dubickas. – Bet nebūdavo aišku, žaisime ar ne.“

Edgaras Dubickas
Edgaras Dubickas

Galiausiai, bent jau ši žaidėjų nežinia dingo – dabar jau aišku, kad „Serie C“ pirmenybės, kaip ir kiti Italijos čempionai, sustabdyti iki balandžio 3-osios. Toks sprendimas lėmė, kad dauguma Italijos klubų atšaukė ir treniruotes.

„AS Gubbio“ prezidentas Sauro Notari praneša, kad nuo šiandien iki kovo 16-osios pirmosios komandos treniruotės nevyks. Dėl Italijos premjero sprendimo visi klubo nariai raginami nepalikti Gubijaus miesto, nebent iškiltų ypatinga situacija“, – teigiama antradienio rytą išleistame klubo pranešime.

Kaip ir didelę dalį Italijos, taip ir lietuvius futbolininkus karantinas užklupo netikėtai – „AS Gubbio“ žaidėjai atskleidė dar nežiną, kaip palaikys savo sportinę formą.

„Šiuo metu dar nežinau, nes tik šiandien buvo priimtas sprendimas nutraukti treniruotes iki kovo 16 dienos, – teigė L.Mėgelaitis. – Nėra čia taip, kad mus laikytų uždarytus ir negalėtume nieko daryti, tad manau, kad treniruosiuosi individualiai laikantis visų saugumo priemonių.“

21-erių šilutiškis atskleidė, kad dar iki praėjusios savaitės jis, kaip ir kiti Gubijaus gyventojai, laikėsi įprasto gyvenimo ritmo.

Nėra čia taip, kad mus laikytų uždarytus ir negalėtume nieko daryti

Nors ir yra netoli šiaurinės Italijos dalies, Umbrijos regionas nebuvo taip stipriai paveiktas koronaviruso ir nepateko į vadinamąją raudonąją zoną.

Viskas pasikeitė praėjusios savaitės pabaigoje, kai užsikrėtusiųjų skaičius visoje Italijoje šoktelėjo iki 9 tūkst., o mirusiųjų perkopė 400.

„Gyvenimas vyko normaliu ritmu iki praėjusios savaitės, kai užsikrėtusiųjų skaičius Italijoje šoktelėjo į viršų ir nuo šiandien visa Italija jau yra laikoma raudona zona. Šiuo metu nuėjus į restoraną ar barą žmonių neišvysi, nebent vieną kitą drąsuolį“, – pasakojo L.Mėgelaitis.

„AS Gubbio“ nuotr./Linas Mėgelaitis
„AS Gubbio“ nuotr./Linas Mėgelaitis

Dar vienas lietuvis, Marius Adamonis, rungtyniauja „Sicula Leonzio“ klube Lentinio mieste. Nuo Sicilijos saloje esančio miestelio iki Milano važiuojant automobiliu tektų persikelti per Sicilijos sąsiaurį ir iš viso sukarti beveik 1 400 km, bet koronaviruso padarinius jau pajuto ir šios, pačios piečiausios, Italijos dalies gyventojai.

„Kiek teko girdėti, labai daug žmonių iš šiaurės bėga į pietus. Manau, kad sprendimas padaryti visą Italiją „raudonąja zona“ yra teisingas, nes ir pas mus pamažu prasideda visuotinė panika“, – pasakojo 22-ejų vartininkas.

Labai daug žmonių iš šiaurės bėga į pietus

Priešingai nei jo kolegoms iš Gubijaus, M.Adamoniui pastarosiomis savaitėmis darbo netrūko.

Nė vienos iš trijų pastarųjų „Sicula Leonzio“ rungtynių nebuvo atšauktos, tiesa, pastarasis mačas, vykęs sekmadienį, jau buvo surengtas be žiūrovų.

Sirgaliai negausiai rinkosi ir į ankstesnes dvejas komandos rungtynes – susitikimus stebėjo vos 613 ir 231 žiūrovas.

„Kelionėse turėjome būti atidesni, o dėl žiūrovų, tai, žinoma, paveikė. Nesijautė, kad žaidžiame oficialias rungtynes“, – pasakojo M.Adamonis, pridūręs, jog bent jau iki praėjusio savaitgalio komandos treniruočių režimas buvo nepakitęs.

Sicula Leonzio nuotr./Marius Adamonis
Sicula Leonzio nuotr./Marius Adamonis

Koronaviruso sukeltą paniką iš arti regintys lietuviai sutartinai sutinka – stabdyti visų sporto šakų čempionatus Italijoje buvo protingas vyriausybės ėjimas. Bet nerimo jiems dabar daugiau kelia ne padėtis Italijoje, o Lietuvoje likę artimieji.

„Labiau išgyvenu dėl artimųjų, ypač žinant, kad tai labiau paveikia vyresnio amžiaus žmones. Bet kiek žinau, Lietuvoje šiuo metu situacija yra gera, tad kaip ir viskas ramu ir gerai“, – save guodė E.Dubickas.

Jo komandos draugas L.Mėgelaitis taip pat vylėsi, kad situacija Lietuvoje nepaaštrės ir nepasieks Italijos lygio problemos.

„Manau, kad teisingas (sprendimas stabdyti sporto čempionatus – red. past.), nes futbolas yra kontaktinis sportas ir pirmoje vietoje yra žmonių sveikata, o futbolui dar bus laiko. Dėl susiklosčiusios situacijos Italijoje nerimauju mažiau, negu dėl Lietuvos. Norėčiau, kad lietuviai būtų sąmoningi ir suprastų esamą situaciją, kad nekartotų padarytų klaidų ir, jog laikytųsi visų atsargumo priemonių“, – tikino L.Mėgelaitis.

Norėčiau, kad lietuviai būtų sąmoningi ir suprastų esamą situaciją, kad nekartotų padarytų klaidų

15min paklaustas, kokios tos italų padarytos klaidos, saugo pozicijoje rungtyniaujantis futbolininkas tikino išvydęs atsainų jų požiūrį į šalyje žaibiškai išplitusį virusą.

„Italai į tai žiūrėjo labai pro pirštus, nesilaikė vyriausybės nurodymų, kad geriau susilaikyti nuo kelionių į kitus regionus, nesilankyti susibūrimų vietose, vengti kontakto. Buvo netgi tokių atvejų, kai žmonės iš raudonų zonų išvykdavo į kitus regionus dėl savo pačių saugumo ar vykdavo į turistines keliones, taip padarydami šuns paslaugą viruso sustabdymui. Nebuvo laikomasi visų būtinų priemonių pajutus pirmuosius simptomus, o dėl to dabar turime tai, ką turime. Visa Italija – raudona zona“, – niūrios situacijos priežastis vienoje didžiausių Europos valstybių pabrėžė žaidėjas.

Ar karantine atsidūrusiems lietuviams nekyla minčių palikti Italiją ir grįžti į gimtinę?

„Mūsų miestas nėra uždarytas, tiesiog visi būna namuose ir laukia naujienų. Bet jeigu situacija pablogės, tikrai svarstyčiau išvažiavimą iš Italijos“, – atskleidė M.Adamonis.

„Neplanuoju grįžti, nes manau, kad logiškiausias sprendimas yra likti Italijoje ir daryti tai, kas sakoma, – kitokią poziciją dėstė L.Mėgelaitis. – Manau, kad tokiose situacijose nereikia būti egoistais ir galvoti tik apie save. Pagalvokime ir apie savo artimuosius, ir visus Lietuvos gyventojus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius