Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karinos Kvašniovos tinklaraštis: „Manchester United“ nugalėjęs ir dukart pasiūlymą treniruoti „Chelsea“ atmetęs Marcelo Bielsa – pamišėlis ar futbolo genijus?

Po įspūdingos pergalės Europos lygoje prieš „Manchester United“, Bilbao „Atheltic“ futbolininkai šį vakarą žais atsakomąsias rungtynes ir sieks po 35 metų pertraukos klubo istorijoje patekti į ketvirtfinalį. Ispanijoje gyvenanti sporto žurnalistė iš Lietuvos Karina Kvašniona specialiai 15min.lt pasakoja apie žmogų, kuris veda baskus į pergales ir sulaukia milžiniško dėmesio. Tai – keistuoliu vadinamas „Athletic“ treneris argentinietis Marcelo Bielsa.
Marcelo Bielsa
Marcelo Bielsa / uefa.com nuotr.
 

Trylika žingsnių į vieną pusę, trylika į kitą. Nė vienu žingsniu daugiau, nė vienu mažiau. Marcelo Bielsa niekada nenustoja judėti – nei futbolo aikštelėje, nei oro uoste. Bilbao „Athletic“ treneris visada yra judėjimo būsenoje. Jis yra pamišęs dėl rungtynių vaizdajuosčių ir dėl darbo. Gyvena visiškai atsidavęs savo komandai ir beveik visada vilki sportinį kostiumą.

Bilbao „Athletic“ klubo sėkmė priklauso ne tik nuo puikių jaunų žaidėjų (komandos amžiaus vidurkis yra tik 23 metai), dėl kurių pešasi kone pusė Europos klubų, bet ir nuo trenerio Marcelo Bielsos.

Daugelio įsitikinimu, šios komandos sėkmės tunelį nutiesė būtent M.Bielsa, kurį čia Ispanijoje pravardžiuoja „El Loco“ (pamišėliu). Kai buvęs Argentinos ir Čilės rinktinių treneris pasirašė sutartį su klubu, jis pažadėjo, kad komanda žais patrauklų atakuojantį futbolą. Tada ne visi juo patikėjo. Marcelo Bielsa yra tikras keistuolis, labai ypatingas ir, be abejo, unikalus. Jis derina savo ekscentrišką charakterį su beribe aistra futbolui. „Jis yra tiesiog pamišęs dėl futbolo ir yra visiškas perfekcionistas tiek darbe, tiek ir visose kitose savo gyvenimo srityse“, – sako gerai jį pažįstantys žmonės. Bielsa nevairuoja jokios prabangios sportinės mašinos. Jis važinėja kukliu SEAT Ibiza automobiliu.

Jis yra tiesiog pamišęs dėl futbolo ir yra visiškas perfekcionistas tiek darbe, tiek ir visose kitose savo gyvenimo srityse.

Per visą savo trenerio karjerą argentiniečiui nepasitaikė progos palikti tokį nepamirštamą įspūdį, kaip praėjusį ketvirtadienį Mančesteryje. „El Loco“ ir jo auklėtiniai rezultatu 3:2 palaužė „Manchester United“, o treneris seras Alexas Fergusonas negailėjo komplimentų savo oponentui: „Drausmė šioje komandoje yra tiesiog fantastiška. Jie niekada nesustoja bėgti ir dirba taip sunkiai, kaip dirba jų treneris Bielsa. Aš manau, kad jo vadovaujama komanda yra tarsi jo paties atspindys.“ 

Kai Bielsa pradėjo dirbti Bilbao, komandai buvo labai sunku prisitaikyti prie jo žaidimo koncepcijos, ir tiek klubas, tiek ir kai kurie žaidėjai, pradėjo nepasitikėti treneriu. Ikisezoninių treniruočių metu komandai teko susipažinti su begale naujų idėjų, naujais būdais spausti varžovą, išmokti judėti kitaip ir koordinuoti savo žaidimą. Tos treniruotės darėsi ilgos ir nepakenčiamos ir reikalavo iš žaidėjų nuolatinio susikaupimo.

Šį sezoną Ispanijos čempionate Bilbao „Athletic“ laimėjo savo pirmąjį mačą tik per 7-ąjį turo susitikimą prieš tai pralaimėję keturias varžybas ir dvejas sužaidę lygiosiomis. Prieš pergalę kai kurie žaidėjai privačių pokalbių metu neslėpė savo nepasitenkinimo treneriu. „Jis mus baigia išvesti iš proto“, – tokius žodžius prieš keletą mėnesių ne kartą teko išgirsti iš baskų žaidėjų lūpų.

Prieš rasdamas optimalų variantą Bielsa padarė nemažai eksperimentų ir nemažai labai keistų eksperimentų. Pavyzdžiui, jis sumanė išbandyti Carlosą Gurpegui dešiniojo krašto gynėjo pozicijoje, pasodinti Andoni Iraolą ant atsarginių žaidėjų suolo arba rizikuoti ir leisti žaisti Javi Martinezui gynybos centre. Dabar, kai komanda pagaliau laimi, į jo keistenybes žiūrima su simpatija. Toks jau tas futbolas.

Dar svarbu paminėti, kad Marcelo Bielsa du kartus atmetė Romano Abramovičiaus pasiūlymą tapti  „Chelsea“ klubo treneriu. Be to, argentinietis niekada nesideri su tarpininkais. Anot Didžiosios Britanijos laikraščio „The Daily Mirror“, Marcelo Bielsa atsisakė kalbėtis su Abramovičiaus atstovais, nes „nesikalba su žmonėmis, kurie atstovauja kitiems žmonėms.“

Reuters/Scanpix nuotr./Marcelo Bielsa ir Jose Mourinho
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcelo Bielsa ir Jose Mourinho
Reuters/Scanpix nuotr./Marcelo Bielsa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcelo Bielsa
Reuters/Scanpix nuotr./Marcelo Bielsa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcelo Bielsa

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius